Рішення
від 14.11.2008 по справі 2-2300/2008
ЯСИНУВАТСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-2300/2008

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 листопада 2008 року м. Ясинувата

Ясинуватський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючий суддя Бичков П.Ю.

при секретарі Парпула Н.Ф.

за участю позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в Ясинуватському міськрайонному суду Донецької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 сільської ради Ясинуватського району Донецької області, третя особа відділ Держкомзему у Ясинуватському районі та центр Державного земельного кадастру про визначення права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, -

ВСТАНОВИВ:

8 жовтня 2008 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою до ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 сільської ради Ясинуватського району Донецької області, третя особа відділ Держкомзему у Ясинуватському районі та центр Державного земельного кадастру про визначення права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, мотивуючи позовні вимоги тим, що після смерті чоловіка відкрилась спадщина у виді земельної ділянки. Просить визнати за нею право власності на земельну ділянку для обслуговування житлового будинку та господарських споруд загальною площею 0, 0811 га, розташованою за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, село Очеретино, вул.  Чайковського, буд. № 58.

В обґрунтування своїх вимог вказала, що згідно копії державного акту на земельну ділянку та довідки № 282 Донецької регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах», земельна ділянка, яка розташована за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, село Очеретино, вул.  Чайковського, буд. № 58 належала на праві приватної власності ОСОБА_5, який доводиться чоловіком ОСОБА_1

23 липня 2006 року ОСОБА_5 помер, про що в відділі реєстрації актів цивільного стану Калінінського районного управління юстиції м. Донецька 24 липня 2006 року був зроблений актовий запис № 772. Після смерті ОСОБА_5 відкрилася спадщина, що складається з земельної ділянки за адресою: Донецька область, Ясинуватський район. Село Очеретино, вул.  Чайковського, буд. № 58. Але за життя оригінал Державного акту на право власності на землю не був зареєстрован належним образом, через що ОСОБА_1 не має можливості оформити своє право власності на земельну ділянку в порядку спадкування за вищевказаною адресою.

Спадкоємцями першої черги у ОСОБА_5 є позивач ОСОБА_1, син ОСОБА_3 та донька ОСОБА_2 які звернувся до державної нотаріальної контори з заявою про відмову від спадщини на користь -ОСОБА_1

Судом в якості третьої особи залучено Відділ Держкомзему у Ясинуватському районі Донецької області та Центр Державного земельного кадастру при державному комітеті України по земельних ресурсах в особі Донецька регіональна філія.

У судовому засіданні ОСОБА_1 підтримала заявлені вимоги, в обґрунтування яких пояснила, що після смерті її чоловіка ОСОБА_5, померлого 23 липня 2006 року, відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки, яка розташована за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, село Очеретино, вул.  Чайковського, буд. № 58. Протягом шести місяців після смерті чоловіка ОСОБА_5 було подано заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори, а її діти ОСОБА_3 та ОСОБА_2, які після похорону батько, нотаріально оформили відмову від спадщини. Інших спадкоємців після смерті ОСОБА_5 немає. ОСОБА_1 вважає, що фактично прийняла спадщину, так як з цільовим призначенням займається і продовжує займатися обслуговуванням житлового будинку та господарських споруд. Але з підстав не за реєстрування належним чином оригіналу Державного акту на право приватної власності на землю, немає можливості отримати свідоцтво на спадщину за законом. Просить суд визнати права власності на земельну ділянку в порядку спадкування.

Відповідачі ОСОБА_3 та ОСОБА_2 участі у судовому засіданні не приймали, про дату і час розгляду були сповіщені належним чином, однак від них надійшли заяви в котрих позовну заяву визнали, просили справу розглянути за їх відсутністю.

Представник відповідача ОСОБА_4 сільської ради Ясинуватського району Донецької області участі в судовому засіданні не приймали, про дату і час розгляду справи були сповіщені належним чином, однак від них надійшла клопотання в котрому позовну заяву визнали, просили справу розглянути за їх відсутністю.

Представник третьої особи відділу Держкомзему у Ясинуватському районі Донецької області участі в судовому засіданні не приймали, про дату і час розгляду справи були сповіщені належним чином, однак від них надійшла заява в котрій позовну заяву визнали, просили справу розглянути за їх відсутністю.

Представник третьої особи Центр Державного земельного кадастру при державному комітеті України по земельних ресурсах в особі Донецька регіональна філія участі в судовому засіданні не приймали, про дату і час розгляду справи були сповіщені належним чином, однак від них надійшла заява в котрій позовну заяву визнали, просили справу розглянути за їх відсутністю.

Згідно до статті 81 Земельного кодексу України, громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Згідно до статті 126 Земельного кодексу України, право власності на земельну ділянку посвідчується державними актами.

Із матеріалів спадкової справи державної нотаріальної контори судом встановлено, що чоловік позивача померла 23 липня 2006 року і після його смерті відкрилася спадщина, яка складається із земельної ділянки розташованої за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, село Очеретино, вул.  Чайковського, буд. № 58. ОСОБА_1 звернулася до нотаріальної контори для прийняття спадщини, її діти ОСОБА_3 та ОСОБА_2 написали заяву про відмову від спадщини на користь матері - ОСОБА_1.

Але за життя оригінал Державного акту на право приватної власності на землю не був зареєстрован належним чином. Зареєструвати ОСОБА_1 не може, так як згідно довідки № 282 Донецької регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах» ОСОБА_5 є власником зазначеної ділянки. Ці обставини перешкоджають ОСОБА_1 оформити свої спадкові права в державній нотаріальній конторі.

Вислухавши пояснення сторін, допитавши свідків, перевіривши матеріали справи в межах заявлених вимог (ст. 11 ЦПК України), суд установив наступне.

Відповідно до статті 1261 п.1 Цивільного кодексу України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у томі числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Перевіривши матеріали справи, оцінивши представлені в силу положень ст. 60 ЦПК

України докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що згідно Нотаріальної справи та довідки № 282 Донецької регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах» ОСОБА_5 має не зареєстровану земельну ділянку за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, село Очеретино, вул.  Чайковського, буд. № 58, загальною площею 0, 0811 га для обслуговування житлового будинку та господарських споруд.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку в порядку спадкування.

На підставі вищенаведеного, керуючись статтями 11, 212, 213, 214, 215, 259 Цивільного процесуального кодексу України, статтями Цивільного кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку для обслуговування житлового будинку та господарських споруд загальною площею 0, 0811 га., розташованою за адресою: Донецька область, Ясинуватський район, село Очеретино, вул.  Чайковського, буд. № 58, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5 померлого 23 липня 2006 року.

Заяву про апеляційне оскарження рішення суду подається Апеляційному суду Донецької області через Ясинуватський міськрайонний суд Донецької області протягом десяти днів з дня проголошення рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається в Апеляційний суд Донецької області через Ясинуватський міськрайонний суд Донецької області протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження, або протягом десяти днів з дня проголошення рішення без попереднього подання заяви.

СудЯсинуватський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення14.11.2008
Оприлюднено10.02.2010
Номер документу7802553
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-2300/2008

Рішення від 24.09.2008

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Компанієць О.В.

Рішення від 03.10.2008

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Волчек О.О.

Ухвала від 10.11.2008

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Кафтанов В.В.

Ухвала від 21.07.2008

Цивільне

Гірницький районний суд м.Макіївки

Кішкіна І.В.

Рішення від 05.12.2008

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А.Я.

Рішення від 14.11.2008

Цивільне

Ясинуватський міськрайонний суд Донецької області

Бичков П.Ю.

Ухвала від 18.08.2008

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Компанієць О.В.

Ухвала від 06.08.2008

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Компанієць О.В.

Рішення від 04.04.2008

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Крупінська С.С.

Ухвала від 08.12.2008

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Комісаренко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні