Рішення
від 21.11.2018 по справі 390/590/18
КІРОВОГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 390/590/18

Провадження № 2/390/457/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" листопада 2018 р. Кіровоградський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого - судді Терещенко Д.В.,

при секретарі - Бреус І.П., Головацькій А.Б.,

за участю: представника позивача - адвоката ОСОБА_1, ОСОБА_2,

представника відповідача ОСОБА_3 - ОСОБА_4,

представника відповідача ФГ «Фортуна 2008» - ОСОБА_5,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Кропивницький цивільну справу за позовом ПрАТ СГ НАДІЯ НОВА до ОСОБА_6, ФГ ФОРТУНА-2008» про визнання договору оренди землі недійсним,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом про визнання договору оренди землі недійсним.

В обгрунтування позову зазначив, що 04.06.2007 року між ОСОБА_7 та ЗАСТ НАДІЯ укладено договір оренди земельної ділянки площею 7,08 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Великосеверинівської сільської ради Кіровоградського району Кіровоградської області. Строк дії договору двадцять років з дати його державної реєстрації.

Кіровоградським районним відділом КРФ ДП ЦДЗК при Держкомземі України 20 серпня 2007 року здійснено державну реєстрацію договору. У зв'язку зі смертю ОСОБА_7 право власності на спірну земельну ділянку в порядку спадкування за законом перейшло до її сина ОСОБА_6, який, будучи обізнаним щодо чинності договору, 10 серпня 2015 року, передав земельну ділянку в оренду Фермерському господарству ФОРТУНА-2008 .

Вважає, що відповідачами на час укладення оспорюваного правочину, вимог законодавства у сфері оренди земельних ділянок не дотримано, а право орендаря - ПАСТ НАДІЯ на спірну земельну ділянку порушено, договір оренди землі від 10 серпня 2015 року підлягає визнанню недійсним.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав та надав пояснення по обставинах справи. Просив визнати договір оренди землі недійсним та стягнути з відповідачів судові витрати по справі.

Представник відповідача ОСОБА_6 - ОСОБА_4 в судовому засіданні позовні вимоги не визнала та пояснила, що власник земельної ділянки вправі розпоряджатися своєю власністю. На момент укладання договору оренди земельної ділянки, 10.08.2015 року, з ФГ «Фортуна 2008» , будь яких відомостей про обмеження у використанні земельної ділянки не були зареєстровані і протягом трьох років позивач не заперечував проти використання земельної ділянки ФГ Фортуна 2008 . Просила застосувати строки позовної давності та в позові відмовити.

Представник відповідача ФГ «Фортуна 2008» - ОСОБА_5 позовні вимоги не визнала та надала пояснення по суті справи. Просила відмовити в позові з аналогічних підстав. Подала заяву про закриття провадження по справі, в зв»язку з відсутністю предмета спору.

Судом встановлено, що між ОСОБА_7 та ЗАСТ НАДІЯ (на даний час - ПрАТ СГ НАДІЯ НОВА ) 4 червня 2007 року укладено договір оренди земельної ділянки площею 7,08 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Великосеверинівської сільської ради Кіровоградського району Кіровоградської області.

Строк дії договору, згідно п. 3.1. розділу 3. - двадцять років з дати його державної реєстрації.

Кіровоградським районним відділом КРФ ДП ЦДЗК при Держкомземі України 20 серпня 2007 року здійснено державну реєстрацію Договору (реєстраційний номер 58).

Щодо всіх істотних умов Договору між сторонами було досягнуто згоди. Договір за взаємною згодою сторін не припинявся та достроково не розривався, орендар у добровільному порядку від оренди земельної ділянки не відмовлявся, його умови сторонами виконувалися.

У зв'язку зі смертю ОСОБА_7, право власності на спірну земельну ділянку в порядку спадкування за законом перейшло до її сина ОСОБА_6

12.03.2015 року Кіровоградською районною державною нотаріальною конторою Кіровоградського районного нотаріального округу Кіровоградської області на підставі свідоцтва про право на спадщину № 1-73 від 12.03.2015 здійснено державну реєстрацію права власності на земельну ділянку площею 7,08 га кадастровий номер 3522581200:02:000:3198 за ОСОБА_6

Згідно довідки наданої позивачем, ОСОБА_6, після смерті своєї матері, в період з 2014 по 2016 року отримував орендну плату за земельну ділянку від ПАСТ НАДІЯ .

10 серпня 2015 року ОСОБА_6, під час дії попереднього договору, передав земельну ділянку в оренду Фермерському господарству ФГ ФОРТУНА-2008 . Державним реєстратором Реєстраційної служби Кіровоградського районного управління юстиції Кіровоградської області ОСОБА_8 12.08.2015 здійснено державну реєстрацію права оренди спірної земельної ділянки за ФГ ФОРТУНА-2008 (рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний номер 23709484 від 17.08.2015).

Частиною 1 ст.627 ЦК України закріплено, що відповідно до статті 6 цього Кодекс сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Водночас, статтею 629 ЦК України закріплено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

За змістом ч.1 ст.626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно до вимог ст.792 ЦК України за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов'язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату. Земельна ділянка може передаватись у найм разом з насадженнями, будівлями, спорудами, водоймами, які знаходяться на ній. або без них. Відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Згідно ч.1 ст. 93 ЗК України право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Законом України Про оренду землі від 06.10.1998 №161-XIV (далі - Закон №161- XIV) визначено у т.ч. умови укладення, зміни, припинення та поновлення договору оренди землі.

За змістом ст.1216 ЦК України спадкуванням с перехід прав та обов'язків спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до вимоги. 1 ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права га обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ч. 1 ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Статтею 770 ЦК України закріплено, що у разі зміни власника речі, переданої у найм, до нового власника переходять права та обов'язки наймодавця. Сторони можуть встановити у договорі найму, що у разі відчуження наймодавцем речі договір найму припиняється.

За приписами ч.1 ст.651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається пише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно договору оренди земельної ділянки від 4 червня 2007 року при переході права власності на землю від власника землі до іншої особи договір оренди зберігає чинність для нового власника.

Таким чином, права та обов'язки орендодавця за договором після смерті ОСОБА_7 перейшли до її спадкоємця та нового власника ОСОБА_6

Згідно ч. 2 ст.24 Закону №161-XIV орендодавець зобов'язаний, зокрема, не вчиняти дій, які б перешкоджали орендареві користуватися орендованою земельною ділянкою.

Відповідно до вимог абзацу 2 ч.1 ст.25 Закону №161-ХІУ орендар земельної ділянки має право самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі.

За змістом ч.1 ст.27 Закону № 161-XIV орендареві забезпечується захист його права на орендовану земельну ділянку нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповідно до закону.

Відповідно до вимог ст.525 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ч.1 ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільною законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Оспорюваний правочин вчинено з порушенням ст. 24 Закону України Про оренду землі від 06.10.1998 року та ст.ст. 13, 525, 526 ЦК України.

Частиною 3 ст.215 ЦК України закріплено, що якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

З огляду на вищевикладене та з урахуванням тієї обставини, що відповідачами на час укладення оспорюваного правочину вимог законодавства у сфері оренди земельних ділянок не дотримано, а право орендаря - ПрАТ СГ НАДІЯ НОВА на спірну земельну ділянку порушено, договір оренди землі від 10 серпня 2015 року підлягає визнанню недійсним.

Статтею 256 ЦК України визначено поняття позовної давності, а саме позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

Відповідно до ст.257 ЦК України загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки.

Про застосування строку позовної давності представник відповідача ОСОБА_6-ОСОБА_4 надала заяву. Оцінюючи можливість застосування загального строку позовної давності, у відповідності до ст.257 ЦК України, суд виходить з того, що осопрюваний договір оренди земельної ділянки між відповідачами був укладений 10.08.2015 року, а позивач звернувся до суду із позовом 26.04.2018 року, тобто в межах трирічного строку передбаченого законом і тому у суду відсутні підстави для застосування строків позовної давності.

Крім того, представник відповідача ФГ «Фортуна 2008» - ОСОБА_5 подала заяву про закриття провадження по справі, в зв»язку з відсутністю предмета спору. В суді встановлено, що договір оренди земельної ділянки, який укладений між відповідачами, порушив право оренди позивача на спірну земельну ділянку, і тому в задоволенні заяви про закриття провадження по справі необхідно відмовити.

Вирішуючи питання про судові витрати, суд вважає, що сума, яка заявлена позивачем обгрунтована та доведена. Підлягає стягненню на користь позивача судовий збір в сумі 1762 грн.(а.с.2) та 1000 грн. витрат на юридичну допомогу (а.с.102-110), що відповідає положенням ст.ст.133, 137, 141 ЦПК України

Керуючись ст.ст.4-5, 7, 10, 12-13, 77- 81, 95, 133, 137, 141, 235, 258-259, 263- 265 ЦПК України суд,

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ПрАТ СГ НАДІЯ НОВА задовольнити.

Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки загальною площею 7,08 га кадастровий номер 3522581200:02:000:3198 на території Великосеверинівської сільської ради Кіровоградського району Кіровоградської області (реєстраційний номер об"єкта нерухомого майна 594423335225), укладений 10 серпня 2015 року між ОСОБА_6 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) та Фермерським господарством ФОРТУНА- 2008 (код ЄДРПОУ 36098260), зареєстрований 12 серпня 2015 року державним реєстратором Реєстраційної служби Кіровоградського районного управління юстиції Кіровоградської області ОСОБА_8 (рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 23709484 від 17 серпня 2015 року, номер запису про інше речове право 10823281).

Стягнути з відповідачів ОСОБА_6, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, та Фермерського господарства ФОРТУНА-2008 , код ЄДРПОУ 36098260, на користь ПрАТ СГ НАДІЯ НОВА по 1381 грн. судових витрат, з кожного.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів через Кіровоградський районний суд Кіровоградської області. У разі оголошення лише вступної та резолютивної частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження з підстав, передбачених ч.ч.2, 3 ст.354 ЦПК України.

Дата складення повного судового рішення 30 листопада 2018 року.

Суддя: /підпис/

Згідно з оригіналом:

Суддя Кіровоградського районного суду

Кіровоградської області ОСОБА_9

Дата ухвалення рішення21.11.2018
Оприлюднено02.12.2018
Номер документу78228744
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору оренди землі недійсним

Судовий реєстр по справі —390/590/18

Постанова від 02.09.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Кузнєцов Віктор Олексійович

Ухвала від 31.05.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Кузнєцов Віктор Олексійович

Ухвала від 24.04.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Кузнєцов Віктор Олексійович

Постанова від 27.03.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 27.03.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 27.03.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 27.03.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 27.03.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Постанова від 27.03.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 07.02.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні