Ухвала
від 07.12.2018 по справі 489/7608/18
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

"07" грудня 2018 р. Справа №489/7608/18

Провадження №2-з/489/59/18

УХВАЛА

про забезпечення позову

07 грудня 2018 року м. Миколаїв

Ленінський районний суд м. Миколаєва у складі судді Рум'янцевої Н.О., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 про застосування заходів забезпечення позову до подачі позовної заяви про визнання загальних зборів членів Миколаївської обласної організації політичної партії Українське об'єднання патріотів - Укроп від 26 серпня 2018 року такими, що не відбулися та визнання недійсним протокол цих зборів,

В С Т А Н О В И В:

05 грудня 2018 року заявник звернувся до суду із заявою про застосування заходів забезпечення позову шляхом заборони державним реєстраторам відділу державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції України в Миколаївській області вчиняти будь-які дії по внесенню змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань щодо зімни керівника та/або керівних органів, чи будь-яких інших відомостей відносно Миколаївської обласної організації політичної партії Українське об'єднання патріотів - Укроп (код ЄДРПОУ 39953669).

Заявник посилається на те, що на зборах членів Миколаївської обласної організації політичної партії Українське об'єднання патріотів - Укроп , які були скликані та організовані 26.08.2018 року членом партії ОСОБА_2, який не уповноважений статутом партії на такі дії, зазначену особу було обрано керівником обласного осередку партії, про що наявне оголошення на офіційному сайті політичної партії. Однак із часу створення осередку політичної партії його керівником є ОСОБА_1 Збори, які відбулися 26.08.2018 року проведені з порушенням процедури їх скликання, учасниками зборів зареєструвались особи, які не є членами партії або взагалі на час проведення зборів є померлими чи не були на них присутні. ОСОБА_2 маючи на руках оригінал протоколу неправомочних зборів обласної організації політичної партії, в будь-який час може звернутися до державного реєстратора Головного територіального управління юстиції України в Миколаївській області, яке за законом здійснює реєстрацію об'єднань громадян, для внесення змін до Єдиного державного реєстру щодо керівника організації, виключивши його таким чином у незаконний спосіб зі складу керівництва організації.

Суд, дослідивши заяву та додані до неї матеріали, дійшов до наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 149 Цивільного процесуального кодексу України, суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

Частиною 2 цієї статті визначено, що забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відповідно до ч. 4 ст. 21 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , для державної реєстрації змін до відомостей про структурне утворення політичної партії, що не має статусу юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі, подаються: заява про державну реєстрацію змін до відомостей про структурне утворення політичної партії, що не має статусу юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі; примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління структурного утворення політичної партії про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру; примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) протоколу засідання керівного органу структурного утворення політичної партії, на якому відповідно до статуту політичної партії було скликано засідання вищого органу управління структурного утворення політичної партії; документ, що підтверджує правомочність прийняття рішення відповідно до статуту політичної партії; відомості про керівні органи структурного утворення політичної партії (прізвище, ім'я, по батькові, дата народження керівника, членів інших керівних органів, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), посада, контактний номер телефону та інші засоби зв'язку) - у разі внесення змін до складу керівних органів.

За змістом ч. 3 ст. 150 цього Кодексу, заходи забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Згідно із п. 2 ч. 1 ст. 150 Цивільного процесуального кодексу України, позов забезпечується забороною вчиняти певні дії.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі: судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, а також що надійшли в електронній формі від суду або державної виконавчої служби відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" щодо заборони (скасування заборони) вчинення реєстраційних дій.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має врахувати наскільки конкретний захід, який пропонується вжити, пов'язаний з предметом позову, наскільки він співрозмірний позовній вимозі, і яким чином цей захід фактично реалізує мету його вжиття.

Пунктом 4 постанови Пленуму Верховного Суду України №9 від 22.12.2006 року Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову роз'яснено, що розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Отже, метою забезпечення позову є вжиття судом заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій з боку відповідача, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, в тому числі з метою запобігання потенційним труднощам у подальшому виконанні такого рішення.

Забезпечення позову по суті - це обмеження суб'єктивних прав, свобод та інтересів відповідача або пов'язаних з ним інших осіб з метою забезпечення реалізації в майбутньому актів правосуддя і задоволених вимог позивача (заявника).

При вжитті заходів забезпечення позову повинна бути наявність зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову.

Предметом позову, у разі його подання, є визнання загальних зборів членів Миколаївської обласної організації політичної партії Українське об'єднання патріотів - Укроп від 26.08.2018 року такими, що не відбулися та визнання недійсним протокол цих зборів.

З огляду на приписи ст. 150 ЦПК України, суд вважає, що заходи забезпечення позову заявлені позивачем є співмірними з заявленими вимогами, обґрунтованими та позивачем доведено необхідність їх застосування.

Суд вважає, що заява про забезпечення позову в достатній мірі обґрунтована необхідністю забезпечення позову, позивачем викладено свої доводи щодо можливості настання несприятливих наслідків у разі незабезпечення позову, а зазначені позивачем підстави та вид забезпечення позову є співмірними з пред'явленими вимогами, а обраний позивачем вид забезпечення позову не порушує прав і охоронюваних законом інтересів відповідача, а відтак заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 150 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 про застосування заходів забезпечення позову до подачі позовної заяви про визнання загальних зборів членів Миколаївської обласної організації політичної партії Українське об'єднання патріотів - Укроп від 26 серпня 2018 року такими, що не відбулися та визнання недійсним протокол цих зборів.

Заборонити державним реєстраторам відділу державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції України в Миколаївській області вчиняти будь-які дії по внесенню змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань щодо зімни керівника та/або керівних органів, чи будь-яких інших відомостей відносно Миколаївської обласної організації політичної партії Українське об'єднання патріотів - Укроп (код ЄДРПОУ 39953669)

Роз'яснити заявнику положення ч. 4 ст. 152 ЦПК України, у разі подання заяви про забезпечення позову до подання позовної заяви заявник повинен пред'явити позов протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення позову.

Копію ухвали направити для відома ОСОБА_1, Миколаївській обласній організації політичної партії Українське об'єднання патріотів - Укроп .

Копію ухвали для виконання направити Головне територіальне управління юстиції у Миколаївській області, Департаменту з надання адміністративних послуг Миколаївської міської ради.

Ухвала підлягає негайному виконанню, оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

Апеляційна скарга на судове рішення може бути подана протягом п'ятнадцяти днів з дня його проголошення.

Судове рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

У відповідності з п. 15.5 Розділу ХІІІ Перехідних Положень Цивільного процесуального кодексу України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Ленінський районний суд міста ОСОБА_3 або в порядку статті 355 ЦПК України безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Суддя Ленінського районного

суду міста ОСОБА_3 Рум'янцева

Повний текст судового рішення складено 07 грудня 2018 року.

СудЛенінський районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення07.12.2018
Оприлюднено09.12.2018
Номер документу78397763
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —489/7608/18

Постанова від 08.04.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Серебрякова Т. В.

Ухвала від 08.04.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Серебрякова Т. В.

Ухвала від 08.04.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Серебрякова Т. В.

Постанова від 08.04.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Серебрякова Т. В.

Ухвала від 08.04.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Серебрякова Т. В.

Ухвала від 08.04.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Серебрякова Т. В.

Ухвала від 22.03.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Серебрякова Т. В.

Ухвала від 19.03.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Локтіонова О. В.

Ухвала від 18.03.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Серебрякова Т. В.

Ухвала від 18.03.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Серебрякова Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні