Рішення
від 07.12.2018 по справі 180/906/18
МАРГАНЕЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 180/906/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 грудня 2018 р.

Марганецький міський суд Дніпропетровської області у складі:

головуючої - судді Тананайської Ю.А.,

за участю секретаря Новоселецької К.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в приміщенні суду в м. Марганці в порядку загального позовного провадження цивільну справу № 180/906/18 за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа: приватний нотаріус Марганецького міського нотаріального округу Дніпропетровської області Єрьоменко Р.П. про встановлення факту належності правовстановлюючого документу та визнання в порядку спадкування за законом права власності на спадкове майно, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом про встановлення факту належності правовстановлюючого документу та визнання в порядку спадкування за законом права власності на спадкове майно. В обґрунтування позовних вимог зазначає, що після смерті його батька, ОСОБА_4 залишилося спадкове майно - земельні ділянки, розташовані на території Дмитрівської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області.

Після смерті він, ОСОБА_1 та його мати, ОСОБА_2, як спадкоємці звернулися до нотаріальної контори із заявами про прийняття спадщини. Приватним нотаріусом Марганецького міського нотаріального округу Дніпропетровської області Єрьоменко Р.П. 19.10.2017 року було винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій, свою відмову мотивувала тим, що у Державному акті на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3, виданого Нікопольською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області 10.02.2006 року, та витязі з Державного земельного кадастру на земельну ділянку НВ-1205175582017, НВ-1205175662017, НВ-1205175632017, видані державним кадастровим реєстратором Відділу у Нікопольському районі міськрайонного управління у Нікопольському районі та місті Нікополі Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області 29.08.2017 року - зазначено власник майна ОСОБА_4. За життя спадкодавець був по батькові ОСОБА_4 .

За таких обставин, позивач, як єдиний спадкоємиць, який фактично прийняв спадщину, вступивши в управління або володіння спадковим майном, змушений звернутися до суду за захистом своїх порушених прав.

Просить суд встановити факт належності ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3, виданого Нікопольською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області 10.02.2006 року; визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 право власності на спадкове майно за законом - земельні ділянки площею 4.020га з цільовим призначенням - для ведення товарного сільського господарського виробництва, розташованих на території Дмитрівської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області та які мають кадастрові номери: №1 - НОМЕР_4; №2 - НОМЕР_5; №3- НОМЕР_6.

Позивач на розгляд справи не з'явився. Повідомлявся належним чином про час, дату та місце розгляду справи.

Представник позивача на розгляд справи не з'явився, надав суду клопотання про слухання справи у його відсутність. У наданому клопотанні зазначив, що позовні вимоги позивача підтримує і просить їх задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з'явилася, надала суду заяву про слухання справи у її відсутність. У наданій заяві зазначила, що позовні вимоги визнає і не заперечує проти їх задоволення.

Третя особа - приватний нотаріус Марганецького міського нотаріального округу Єрьоменко Р.П. на розгляд справи не з'явилася, повідомлялася належним чином про час, дату та місце слухання справи. Заяв чи клопотань не надходило.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_5 помер ОСОБА_4, про що 07 березня 2017 року Марганецьким міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_7, актовий запис № 162.

Після смерті ОСОБА_4 залишилося спадкове майно, яке складається із земельних ділянок площею 4.020га з цільовим призначенням - для ведення товарного сільського господарського виробництва, розташованих на території Дмитрівської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області та які мають кадастрові номери: №1 - НОМЕР_4; №2 - НОМЕР_5; №3- НОМЕР_6.

Після смерті ОСОБА_4, його син - ОСОБА_1 та дружина - ОСОБА_2, як спадкоємці звернулися до приватного нотаріуса із заявами про прийняття спадщини. Приватним нотаріусом Марганецького міського нотаріального округу Дніпропетровської області Єрьоменко Р.П. 19.10.2017 року було винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій, свою відмову нотаріус мотивувала тим, що у Державному акті на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3, виданого Нікопольською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області 10.02.2006 року, та витязі з Державного земельного кадастру на земельну ділянку НВ-1205175582017, НВ-1205175662017, НВ-1205175632017, видані державним кадастровим реєстратором Відділу у Нікопольському районі міськрайонного управління у Нікопольському районі та місті Нікополі Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області 29.08.2017 року - зазначено власник майна ОСОБА_4.

Згідно розпорядження голови райдержадміністрації від 16 грудня 2004 року № 985-р Про виділення в натурі (на місцевості) земельної ділянки в розмірі земельної частки (паю) та видачу державних актів на право власності на землю громадянам Дмитрівської сільської ради ОСОБА_4 на території Дмитрівської сільської ради виділено земельні ділянки у розмірі 4,020га та надано розпорядження видати державний акт на право власності на земельну ділянку.

10 лютого 2006 року при видачі районним відділом земельних ресурсів державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_8 була допущена помилка в зазначенні по батькові власника земельних ділянок - зазначено ОСОБА_4 , замість вірного ОСОБА_4 .

Встановити факту належності ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_5 державного акту про право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_8 необхідно позивачу для вирішення питання щодо оформлення спадщини.

Згідно п. 4.1 інструкції Держкомзему України Про заповнення бланків державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою виправлення орфографічних або технічних помилок у бланку та державному акті не допускається.

Відповідно до ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім'ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або паспорті.

Відповідно до п. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України про судову практику у справах про спадкування № 7 від 30.05.2008 року, справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов'язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними.

На підставі викладеного суд дійшов висновку, що правовстановлюючий документ - Державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3, виданий Нікопольською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області 10.02.2006 року, належав померлому ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_4.

Згідно матеріалів спадкової справи, померлий ІНФОРМАЦІЯ_5, ОСОБА_4, був батьком позивача - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1. Дружина померлого ОСОБА_4 - ОСОБА_2 надала приватному нотаріусу Марганецького міського нотаріального округу Єрьоменко Р.П. заяву про відмову від прийняття спадщини, на спадкове майно яке залишилося після смерті її чоловіка - ОСОБА_4.

Згідно довідки, виданої головою квартального комітету № 35, ОСОБА_4, померлий ІНФОРМАЦІЯ_5 у період часу з 04.02.1980 року по ІНФОРМАЦІЯ_5 був зареєстрований та постійно проживав за адресою: АДРЕСА_1. Згідно довідки, виданого головою квартального комітету № 35 18 квітня 2018 року, ОСОБА_1 зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1. Таким чином, позивач по справі - ОСОБА_1 та померлий ОСОБА_4 вели спільне господарство.

Відповідно до п. г ч. 1 ст. 81 Земельного кодексу України від 25.10.2001 року передбачено, що громадяни України набувають права власності на земельні ділянки також на підставі прийняття спадщини.

Згідно ст.1217 Цивільного кодексу України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом;

Відповідно до ч.1 ст.1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення;

Відповідно до ч.1 ст.1258 ЦК України встановлено, що спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Відповідно до ч.1 ст.1261 ЦК України передбачено, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно ч.3 ст.1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 вказаного Кодексу, тобто шести місяців з часу відкриття спадщини, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до ч.ч.1, 3 ст.1296 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину, а відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

На підставі вищенаведеного, суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача про визнання в порядку спадкування за законом права власності на спадкове майно є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

На підставі ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позивачем при поданні позову було сплачено судовий збір на загальну суму 1474 гривні 58 копійок, який з урахуванням задоволення позовних вимог підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст.ст. 4, 13, 80, 81, ч.1 ст. 141, 263, 265, 279 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1, задовольнити повністю.

Встановити, факт належності ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_5 Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3, виданого Нікопольською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області 10.02.2006 року.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 право власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 на земельні ділянки площею 4.020га з цільовим призначенням - для ведення товарного сільського господарського виробництва, розташованих на території Дмитрівської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області та які мають кадастрові номери: № НОМЕР_4; № НОМЕР_5; № НОМЕР_6.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 сплачений судовий збір в сумі 1474 гривні 58 копійок.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його складення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 10 грудня 2018 року.

Позивач - ОСОБА_1, зареєстрований: АДРЕСА_1, РНОКПП НОМЕР_1, паспорт громадянина України НОМЕР_9.

Відповідач - ОСОБА_2, зареєстрована: АДРЕСА_1, РНОКПП НОМЕР_2.

Третя особа - приватний нотаріус Марганецького міського нотаріального округу Єрьоменко Раїса Порфиріївна, місце знаходження: Дніпропетровська область, місто Марганець, Північний Квартал, 13.

Суддя: Ю. А. Тананайська

СудМарганецький міський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення07.12.2018
Оприлюднено18.12.2018
Номер документу78582333
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —180/906/18

Ухвала від 01.11.2018

Цивільне

Марганецький міський суд Дніпропетровської області

Тананайська Ю. А.

Рішення від 07.12.2018

Цивільне

Марганецький міський суд Дніпропетровської області

Тананайська Ю. А.

Ухвала від 23.10.2018

Цивільне

Марганецький міський суд Дніпропетровської області

Тананайська Ю. А.

Ухвала від 01.11.2018

Цивільне

Марганецький міський суд Дніпропетровської області

Тананайська Ю. А.

Ухвала від 16.10.2018

Цивільне

Марганецький міський суд Дніпропетровської області

Нанічкіна Н. М.

Ухвала від 12.09.2018

Цивільне

Марганецький міський суд Дніпропетровської області

Нанічкіна Н. М.

Ухвала від 05.07.2018

Цивільне

Марганецький міський суд Дніпропетровської області

Нанічкіна Н. М.

Ухвала від 12.06.2018

Цивільне

Марганецький міський суд Дніпропетровської області

Нанічкіна Н. М.

Ухвала від 18.05.2018

Цивільне

Марганецький міський суд Дніпропетровської області

Нанічкіна Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні