Вирок
від 12.12.2018 по справі 640/21135/18
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа№ 640/21135/18

н/п 1-кп/640/1145/18

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.12.2018 року Київський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі - ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника - ОСОБА_4 обвинуваченого - ОСОБА_5

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в приміщенні Київського районного суду м. Харкова обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 42018220000001 від 22.10.2018 року за обвинуваченням:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Куп`янськ, Харківської області, громадянина України, освіти вищої, не обруженого, не працюючого, студента 5 курсу Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова, раніше не судимого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчинені злочину, передбаченого ч.5 ст. 27, ч.2 ст. 205-1 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Угода про визнання винуватості між прокурором відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури області юристом 1 класу ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_5 була досягнута під час досудового провадження 22 жовтня 2018 року.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_5 в лютому-березні 2017року (точнудату вході досудовогорозслідування невстановлено),перебуваючи ум. Харкові,в районівул. Пушкінська,зустрівся ізраніше незнайомимчоловіком (матеріалистосовно якоговиділені вокреме провадження),який запропонувавпідзаробити тазазначив,що дляцього необхіднопідписати документита надатисвій паспорті карткуфізичної особи-платникаподатків задля утворення підприємства юридичної особи, без мети здійснення фактичної господарської діяльності вказаним підприємством.

В березні 2017 року (точну дату в ході досудового розслідування не встановлено), перебуваючи у місті Харкові поблизу станції метро «Пушкінська», ОСОБА_5 ,. знову зустрівся з раніше невідомимчоловіком (матеріалистосовно якого виділені в окреме провадження), котрий запропонував йому за грошову винагороду в сумі 5000 гривень щомісячно стати формальним засновником та директором підприємства, до фінансово-бухгалтерської діяльності якого він не матиме жодного відношення, та яке буде створене з метою проведення фіктивних безтоварних операцій.

Обміркувавши вищевказанупропозицію таусвідомивши протиправнийхарактер запропонованихйому дій,діючи зкорисливих мотивів, ОСОБА_5 ,перебуваючи уофісі заадресою:м.Харків,вул.Пушкінська,67,погодився танадав невідомомучоловіку (матеріалистосовно якоговиділені вокреме провадження)фотокопію паспортагромадянина Українина своєім`я (серії НОМЕР_1 ,виданий Куп`янськимMBГУ МВСУкраїни вХарківській області30.06.2009)та фотокопіюкартки фізичноїособи-платникаподатків № НОМЕР_2 ,на підставіяких невстановленоюособою виготовлено:договір купівлі-продажучастки встатутному капіталітовариства зобмеженою відповідальністю«ЛЮКС СТАРТ»код ЄДРПОУ40904777(даліпо тексту-ТОВ «ЛЮКССТАРТ»)від згідно якого ОСОБА_5 придбав у ОСОБА_6 частку розміром99%у статутномукапіталі ТОВ«ЛЮКС СТАРТ»,в якийбули внесенінеправдиві відомості,щодо внесеннячастки достатутного капіталу ОСОБА_5 договір купівлі-продажучастки встатутному капіталіТОВ «ЛЮКССТАРТ» згідно якого ОСОБА_5 придбав у ОСОБА_7 частку розміром 10% у статутному капіталі ТОВ «ЛЮКС СТАРТ», в який були внесені неправдиві відомості, щодо внесення частки до статутного капіталу ОСОБА_5 .

В подальшому на підставі вказаних документів та на підставі протоколу загальних зборів учасників ТОВ «ЛЮКС СТАРТ» №3 від 13.03.2017, посвідченого 13.03.2017 приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_8 , до статуту ТОВ «ЛЮКС СТАРТ» невстановленими особами внесено неправдиві відомості з приводу розміру вкладів учасників ТОВ «ЛЮКС СТАРТ», а також мети та основних видів здійснення господарської діяльності вказаного підприємства, до якого ОСОБА_5 , відповідно до попередньої домовленості з невідомим чоловіком (матеріали стосовно якого виділені в окреме провадження), не буде мати ніякого відношення, а фінансово-господарською діяльністю будуть займатись інші особи.

Окрім цього, ОСОБА_5 , реалізуючи свій злочинний умисел, перебуваючи 28.02.2017 у приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_9 , розташованому за адресою: АДРЕСА_2 , діючи умисно та усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, підписав довіреність від свого імені, відповідно до якої уповноважує, зокрема, ОСОБА_10 , бути представником в усіх державних установах, включаючи органи державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, з питань пов`язаних з реєстрацією змін до установчих та інших документів, стосовно будь-яких товариств засновком де є ОСОБА_5 , а в подальшому за вказані вище дії відповідно до попередньої домовленості мав одержати від раніше невідомого чоловіка (матеріали стосовно якого виділені в окреме провадження) грошову винагороду в сумі 5000 гривень щомісячне.

На підставі вказаної довіреності гр. ОСОБА_10 було подано до Комунального підприємства «Центр сприяння бізнесу міста Києва» заяву про державну реєстрацію змін до установчих документів та відомостей про юридичну особу ТОВ «ЛЮКС СТАРТ», про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесений запис №10741070002062714 від 15.03.2017.

Матеріали досудового розслідування, щодо зазначених злочинних дій пов`язаних із неправомірною реєстрацією та подальшою діяльністю ТОВ «ЛЮКС СТАРТ» стосовно інших осіб виділені в окреме провадження. Встановлено, що на час підписання вищевказаних документів ОСОБА_5 усвідомлював, що шляхом засвідчення їх своїм підписом він всупереч вимог Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» № 755-IV від 15.05.2003 (зі змінами та доповненнями) та чинного кримінального законодавства України вносить завідомо неправдиві відомості в офіційні документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «ЛЮКС СТАРТ», оскільки дійсних намірів створювати (шляхом придбання) вказане підприємство та відповідно виконувати зазначені у статуті мету і предмет діяльності підприємства він не мав, правами учасника підприємства не користувався, обов`язки учасника товариства не виконував та жодного відношення до формування статутного капіталу підприємства він також не мав.

В підготовчомусудовому засіданніобвинувачений ОСОБА_5 визнав винуватим себеу вчиненнізлочинів,передбачених ч.5ст.27,ч.2ст.205-1КК України, щиро розкаявся, зазначив, що він розуміє вимоги Закону, розуміє наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, визначені ст.ст. 472, 473 КПК України, характер пред`явленого обвинувачення та вид покарання, який до нього буде застосовано, в результаті затвердження угоди про визнання винуватості та наполягає на затвердженні вказаної угоди.

Враховуючи,що обвинувачений ОСОБА_5 та прокуроромвідділу процесуального керівництвауправління процесуальногокерівництва укримінальних провадженняхслідчих регіональноїпрокуратури області юристом1класу ОСОБА_3 під часдосудового провадженнядосягли угодипро визнаннявинуватості від22жовтня 2018року,підписали її,при цьому ОСОБА_5 беззаперечно визнавсвою винуватістьу вчиненні кримінальногоправопорушення завказаних обставин,між ним тапрокурором була досягнутадомовленість про призначення покарання ОСОБА_5 за ч.5 ст. 27 ч.2 ст. 205-1 КК України у вигляді обмеження волі на строк 3 / три / роки без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та в порядку ст.. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування покарання з випробуванням, якщо протягом іспитового строку 1 рік не скоїть нового злочину та не виконає покладені на нього обов`язки.

У зв`язку з наведеним, суд має підстави розглянути дане провадження відповідно до положень ст.ст. 473, 474 КПК України.

Суд переконався у добровільності укладення сторонами угоди і, що угода не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз, обіцянок, дії будь-яких інших обставин ніж ті, які передбачені в угоді.

Судом достовірно встановлено, що:

1) умови угоди не суперечать вимогам цього Кодексу та/або закону, була застосована вірна правова кваліфікація кримінального правопорушення, яке передбачає можливість укладення угоди;

2) умови угоди не суперечать інтересам суспільства;

3) умови угоди не порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб;

4) відсутні обґрунтовані підстави вважати, що укладення угоди не було добровільним, або сторони не примирилися;

5) відсутня очевидна неможливість виконання обвинуваченим взятих на себе за угодою зобов`язань;

6) наявні фактичні підстави для визнання винуватості.

Узгоджені сторонами вид і міра покарання не є такими, що не відповідають ступеню тяжкості кримінального правопорушення та даним про особи обвинувачених.

За таких обставин, суд, вивчивши надані матеріали, вислухавши пояснення обвинуваченого, думку прокурора, дійшов висновку, що дії обвинуваченого ОСОБА_5 вірно кваліфіковані за ч.5 ст. 27, ч.2 ст. 205-1 КК України, а пособництво невстановленим особам у внесені в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Згідно з положеннями ст. 12 КК України, скоєний злочин за ч.2 ст. 205-1 КК України є злочином середньої тяжкості.

Судом встановлено,що ОСОБА_5 раніше не судимий, на обліку у психіатра і нарколога не перебуває, не працює, навчається на 5 курсі ХНУМГ ім. О.М. Бекетова, характеризується задовільно.

Обставиною, яка пом`якшує відповідальність ОСОБА_5 , суд визнає щире каяття.

Обставин, що обтяжують відповідальність ОСОБА_5 , судом не встановлено.

З урахуванням ступеню тяжкості вчиненого злочину, суспільної небезпеки вчиненого кримінального правопорушення, даних які характеризують обвинувачену як особу, обставину, що пом`якшує покарання, суд вважає призначити ОСОБА_5 покарання не пов`язане з позбавленням волі з застосуванням ст. 75 КК України як передбачено в угоді.

Суд вважає за необхідне покласти на ОСОБА_5 обов`язки передбачені ст. 76 КК України періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з птань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Позовні вимоги пор справі не заявлені.

Судових витрат по справі не має.

Речові докази по справі відсутні.

Запобіжний захід відносно ОСОБА_5 не обирався.

Керуючись ст.ст. 368, 370, 394, 472, 474, 475 КПК України, суд , -

УХВАЛИВ:

Угоду про визнання винуватості укладену між прокурором відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури області юристом 1 класу ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_5 під час досудового провадження 22 жовтня 2018 року затвердити.

ОСОБА_5 визнати винниму вчиненнізлочину, передбаченого ч.5ст.27,ч.2ст.205-1КК України та призначити покарання 3/три /роки обмеження волі без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

У відповідностізі ст.75КК України ОСОБА_5 звільнити від відбування призначеного покарання строком на 1 / один / рік, якщо протягом зазначеного строку не вчинит нового злочину.

В порядкуст.76КК Українипокласти на ОСОБА_5 обов`язки:

1/. періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації,

2/. повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Позовні вимоги по справі не заявлені.

Речові докази по кримінальній справі відсутні.

Судових витрат по справі не має.

Запобіжний західвідносно ОСОБА_5 не обирався.

Вирок може бути оскаржений обвинуваченим ОСОБА_5 , потерпілим, прокурором виключно з підстав, передбачених ч. 3 ст. 394 КПК України в апеляційний суд Харківської області через Київський районний суд м. Харкова протягом тридцяти днів з моменту його проголошення.

Суддя -

Дата ухвалення рішення12.12.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78674180
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —640/21135/18

Ухвала від 22.01.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Сітало А. К.

Ухвала від 16.10.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Постанова від 18.09.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Постанова від 18.09.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 30.07.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 30.07.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 14.07.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Рішення від 20.05.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Костенко Д.А.

Ухвала від 20.05.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Костенко Д.А.

Ухвала від 31.03.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Костенко Д.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні