Рішення
від 10.06.2008 по справі 2-1492/2008
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАКІЇВКИ

Справа № 2-1492/2008 р.

КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

м.  МАКІЇВКИ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ    УКРАЇНИ

10 червня 2008 року     м.  Макіївка

Кіровський районний суд міста Макіївки Донецької області у складі

головуюча суддя     Неженцева О.В.

при секретарі     Тихонюк О.М.

за участю представника позивача     ОСОБА_1

відповідача     ОСОБА_2

розглянувши у попередньому судовому засіданні в приміщенні місцевого суду в м.  Макіївка цивільну справу за позовом відкритого акціонерного товариства "Донецькобленерго" в особі структурної одиниці Донецькі Західні електричні мережі до ОСОБА_2 про стягнення нарахованого до сплати розміру відшкодування збитків,  завданих внаслідок використання споживачем безоблікованої електричної енергії,

ВСТАНОВИВ:

19 травня 2008 р. відкрите акціонерне товариство «Донецькобленерго» в особі структурної одиниці Донецькі Західні електричні мережі (далі - ВАТ "Донецькобленерго») звернулось до суду з позовом до ОСОБА_2 про стягнення нарахованого до сплати розміру відшкодування збитків,  завданих внаслідок використання споживачем безоблікованої електричної енергії,  та судових витрат,  мотивуючи вимоги тим,  що відповідачка безобліково користувалася електричною енергію,  чим своїми протиправними діями завдала підприємству матеріальну шкоду.

У попередньому судовому засіданні представник позивача - юрисконсульт ОСОБА_1 підтримала заявлені вимоги,  на обґрунтування яких послалась на обставини,  викладені у позовній заяві,  та зазначила,  що ОСОБА_2 є власником будинку № 8 по вулиці Кренкеля селища Ясинівка м.  Макіївки та безобліково споживає електроенергію без дозволу електропостачальної організації. Під час технічної перевірки приладів обліку 21 червня 2006 р. представниками Ясинуватського РЕМ у відповідачки було виявлено порушення Правил користування електроенергією - безоблікове її споживання шляхом самовільного підключення до електромережі постачальника поза приладом обліку електроенергії,  відсутність розрахункового приладу обліку,  про що в її присутності складено акт № 077198. На підставі акту,  згідно чинної Методики обчислення розміру відшкодування збитків,  завданих енергопостачальнику внаслідок порушення споживачем Правил користування електроенергією для населення,  ОСОБА_2 нарахована до сплати сума матеріальних збитків у загальному розмірі 1015 грн. 91 коп. Відповідачка попереджена про наявність акту та визначених на його підставі збитків,  має примірник акту та розрахунку,  однак ці платежі у добровільному порядку на теперішній час не сплатила. Посилаючись на наведені обставини,  представник позивача просить суд стягнути з ОСОБА_2 нарахований в установленому порядку розмір відшкодування збитків,  завданих внаслідок використання споживачем безоблікованої електричної енергії,  у розмірі 1015 грн. 91 коп. і понесені судові витрати.

Відповідач ОСОБА_2 у попередньому судовому засіданні позовні вимоги визнала повністю,  пояснивши,  що при проведенні технічної перевірки приладів обліку 21 червня 2006 р. представниками Ясинуватського РЕМ у неї було виявлено безоблікове споживання електроенергії шляхом самовільного підключення до електромережі постачальника поза приладом обліку електроенергії. З визначеною позивачем сумою шкоди згодна,  проти стягнення судових витрат не заперечувала.

Вислухавши пояснення сторін,  вивчивши матеріали справи і дослідивши надані докази,  суд у межах заявлених позовних вимог ( ст.  11 ЦПК України) установив наступне. ОСОБА_2 є власником будинку № 8,  розташованим по вулиці Кренкеля селища Ясинівка Кіровського району м.  Макіївки. На об'єкт споживача електроенергії Ясинуватським РЕМ відкрито особовий рахунок № 083108033а,  позивачем надавалась для побутового споживання електрична енергія,  що свідчить про існування договірних відносин,  хоча письмовий договір між енергопостачальною організацією та відповідачем на поставку електричної енергії та її користування не укладався.

За таких обставин суд дійшов висновку,  що виниклі між сторонами спірні правовідносини регулюються положеннями Закону України від 16 жовтня 1997 р. № 575/97-ВР «Про електроенергетику» та Правилами користування електричною енергією для населення,  затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.1999 р № 1357 (далі - Правила).

Відповідно до статей 25 і 26 Закону № 575/97-ВР та пунктів 48 і 53 Правил споживач несе відповідальність згідно із законодавством за розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення до електромереж і споживання електричної енергії без приладів обліку. У випадку виявлення представником енергопостачальника порушення споживачем правил користування електричною енергією,  зокрема фактів розкрадання електричної енергії,  складається акт,  який підписується представником енергопостачальника і споживачем.  Один примірник акта вручається споживачу,  другий залишається в енергопостачальника. Споживач має право внести до акту свої зауваження. У випадку відмови споживача від підпису,  в акті робиться примітка про відмову. Акт вважається дійсним у разі якщо його підписали три представники енергопостачальника.

З акту перевірки від 21 червня 2006 р. № 077198 убачається,  що споживачем ОСОБА_2 допущено порушення Правил користування електричною енергією для населення - безоблікове споживання електроенергії для побутових потреб без дозволу енергопостачальної організації.

Посадовими особами Ясинуватського РЕМ Донецьких Західних електричних мереж при проведені технічних перевірок будинку № 8 по вулиці Кренкеля селища Ясинівка у м.  Макіївки дотримано передбаченої нормативними актами процедури складання актів про виявлені порушення правил користування електричною енергією,  контролери діяли в межах своїх службових повноважень. Зауважень на дії контролерів від присутньої при цьому відповідачки не надійшло,  своїм особистим підписом в акті вона підтвердила дійсність зафіксованих в ньому відомостей і погодилася з ними.

Таким чином,  суд визнає доведеною винність відповідачки щодо безоблікового споживання електричної енергії без дозволу енергопостачальника шляхом самовільного підключення до мереж енергопостачальника,  тому згідно п. 53 Правил на підставі акта енергопостачальник має право відключити споживача від електропостачання,  а також визначити величину збитків,  завданих йому протиправними діями споживача. Розмір завданих збитків розраховується відповідно до акта про виявлення порушення за добовою величиною розрахункового споживання електричної енергії за кількістю днів з дня останнього контрольного зняття представником енергопостачальника показань чи технічної перевірки приладу обліку до моменту усунення порушення за тарифами (цінами) для населення,  що діяли у період,  за який нараховується розмір збитків,  але не більше терміну позовної давності.

На підставі складеного акту,  відповідно з Методикою обчислення розміру відшкодування збитків,  завданих єлектропостачальнику внаслідок порушення споживачем Правил користування електричною енергією для населення,  затвердженою постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 22 листопада 1999 р № 1416 (зареєстрована в Міністерстві юстиції України 29 грудня 1999 р. № 919/4212),  споживачу обґрунтовано нараховані до сплати збитки: згідно акту від 21.06.2006 р. № 077198 в сумі 1015 грн. 91 коп. Представлений позивачем розрахунок суми відшкодування збитків відповідає чинним нормативним актам і визнається судом правильним.

Проаналізувавши встановлені по справі конкретні обставини,  оцінивши надані сторонами в силу вимог  ст.  60 ЦПК України докази в їх сукупності,  суд дійшов висновку про обґрунтованість заявлених позовних вимог ВАТ «Донецькобленерго» до ОСОБА_2 та необхідність їх задоволення.

Відповідно до вимог  ст.  526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу,  інших актів цивільного законодавства,  а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог,  що звичайно ставляться.

Позивач,  на користь якого ухвалено рішення,  поніс судові витрати на інформаційно-технічне забезпечення в розмірі 30 грн.,  що документально підтверджується. Відповідно до  ст.  88 ЦПК України суд стягує з відповідача судові витрати у розмірі 30 грн. на користь позивача.

Відповідно вимогам  ст.  88 ЦПК України у зв'язку із звільненням позивача від сплати судових витрат,  судовий збір належить стягнути з відповідача на користь держави у розмірі 51 грн.

На підставі вищевикладеного,  керуючись статтями 11,  60,  81,  88,  212,  213-215 Цивільного процесуального кодексу України,  статтею 526 Цивільного кодексу України,  Законом України «Про електроенергетику»,  суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги відкритого акціонерного товариства «Донецькобленерго» в особі структурного підрозділу - Ясинуватських районних електричних мереж Донецьких Західних електричних мереж до ОСОБА_2 задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь відкритого акціонерного товариства «Донецькобленерго» нарахований до сплати розмір відшкодування збитків,  завданих внаслідок використання споживачем безоблікованої електричної енергії,  в сумі 1015 грн. 91 коп.,  (розрахунковий рахунок 260393021293 в ВАТ «Ощадбанк» м.  Ясинувата,  МФО 335106) та судові витрати в розмірі

30 грн. (розрахунковий рахунок 26008301520003 в АК ПІБ м.  Ясинувата,  МФО 334420,  ОКПО 00131179),  усього 1045, 91 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовій збіру розмірі 51 грн.

Заяву про апеляційне оскарження рішення суду може бути подано Апеляційному суду Донецької області через Кіровський районний суд м.  Макіївки протягом десяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається Апеляційному суду Донецької області через Кіровський районний суд м.  Макіївки протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження або протягом десяти днів з дня проголошення рішення без попереднього подання такої заяви.

Дата ухвалення рішення10.06.2008
Оприлюднено16.02.2010
Номер документу7881558
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1492/2008

Рішення від 09.04.2008

Цивільне

Краснолуцький міський суд Луганської області

Ковальчук Г.Л.

Ухвала від 18.11.2008

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Мельничук Н.І.

Ухвала від 11.12.2008

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

Цалин Б.М.

Рішення від 05.12.2008

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Мунько Б.П.

Ухвала від 11.12.2008

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Монич В.О.

Рішення від 10.06.2008

Цивільне

Кіровський районний суд м.Макіївки

Неженцева О.В.

Ухвала від 30.10.2008

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Сокирко Л.М.

Рішення від 28.03.2008

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Іваненко Ю.Г.

Ухвала від 10.12.2008

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Шелудяков Л.В.

Ухвала від 12.03.2008

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Ліхтанська Н.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні