Ухвала
від 20.12.2018 по справі 370/1288/15-ц
ВЕЛИКА ПАЛАТА ВЕРХОВНОГО СУДУ

У Х В А Л А

20 грудня 2018 року

м. Київ

Справа № 370/1288/15

Провадження № 14-612цс18

Велика Палата Верховного Суду у складі:

судді-доповідача Ситнік О. М. ,

суддів: Антонюк Н. О., Бакуліної С. В., Гудими Д. А., Данішевської В. І., Кібенко О. Р., Князєва В. С., Лобойка Л. М., Лященко Н. П., Прокопенка О. Б., Рогач Л. І., Саприкіної І. В., Уркевича В. Ю., Яновської О. Г.,

перевірила дотримання порядку передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду

цивільної справи за скаргою ОСОБА_3 , заінтересовані особи: відділ примусового виконання рішеньДепартаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України (далі - ВПВР Департаменту ДВС МЮ України), державний виконавець ВПВР Департаменту ДВС МЮ України Думанська Аліна Леонідівна, на дії та постанову державного виконавця

за касаційною скаргою ОСОБА_3на постанову Апеляційного суду Київської області від 26 липня 2018 року в складі колегії суддів Савченка С. І., Верланова С. М., Голуб С. А., та

УСТАНОВИЛА:

У січні 2018 року ОСОБА_3звернувся до суду із скаргою, заінтересовані особи: ВПВР Департаменту ДВС МЮ України, державний виконавець ВПВР Департаменту ДВС МЮ України Думанська А. Л. , у якій просив визнати дії державного виконавця ВПВР Департаменту ДВС МЮ України Думанської А. Л. неправомірними та скасувати постанову від 10 травня 2017 року про стягнення з нього виконавчого збору в розмірі 6 813 515,56 грн.

Ухвалою Макарівського районного суду Київської області від 17 травня 2018 року скаргу задоволено. Постанову від 10 травня 2017 року ВП №49517879 державного виконавця ВПВР Департаменту ДВС МЮ України Думанської А. Л. про стягнення виконавчого збору скасовано.

Постановою Апеляційного суду Київської області від 26 липня 2018 року ухвалу Макарівського районного суду Київської області від 17 травня 2018 року скасовано, провадження у справі закрито.

У серпні 2018 року ОСОБА_3 подав до Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду касаційну скаргу, у якій просив скасувати постанову апеляційного суду та залишити в силі ухвалу суду першої інстанції, посилаючись на порушення судом апеляційної інстанції норм процесуального права.

Касаційну скаргу мотивовано тим, що виконавче провадження, в рамках якого прийнято оскаржувану постанову про стягнення виконавчого збору, відкрито на підставі виконавчого листа Макарівського районного суду Київської області, тому вказана постанова підлягає оскарженню через суд, який видав виконавчий документ, отже вказаний спір повинен розглядатися за правилами цивільної юрисдикції.

Ухвалою Верховного Суду у складі судді Касаційного цивільного суду від 08 листопада 2018 року відкрито касаційне провадження у справі за вказаною касаційною скаргою.

Ухвалою Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 05 грудня 2018 року справу призначено до судового розгляду, а ухвалою від 12 грудня 2018 року справу передано на розгляд Великої Палати Верховного Суду з посиланням на частину шосту статті 403 ЦПК України, яка передбачає, що справа підлягає передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду в усіх випадках, коли учасник справи оскаржує судове рішення з підстав порушення правил предметної чи суб'єктної юрисдикції.

Оскільки підставою оскарження ОСОБА_3 постанови Апеляційного суду Київської області від 26 липня 2018 року є порушення судом апеляційної інстанції правил предметної юрисдикції, яке, на думку заявника, полягає в тому, що суд помилково закрив провадження у справі, яка повинна розглядатися у порядку цивільного, а не адміністративного судочинства, то Велика Палата Верховного Суду приймає справу для продовження розгляду.

У частині першій статті 402 ЦПК України передбачено, що в суді касаційної інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи судом першої інстанції в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи. Такий розгляд відбувається з урахуванням статті 400 ЦПК України щодо меж розгляду справи судом касаційної інстанції.

Відповідно до частини тринадцятої статті 7 ЦПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

З огляду на викладене справу слід розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи, у порядку письмового провадження.

Велика Палата Верховного Суду звертає увагу на те, що у випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення (частина одинадцята статті 272 ЦПК України).

Керуючись частиною тринадцятою статті 7, статтями 402-404 ЦПК України, Велика Палата Верховного Суду

УХВАЛИЛА:

Прийняти для продовження розгляду цивільну справу за скаргою ОСОБА_3 , заінтересовані особи: відділ примусового виконання рішеньДепартаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, державний виконавець відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції УкраїниДуманська Аліна Леонідівна, на дії та постанову державного виконавця за касаційною скаргою ОСОБА_3 на постанову Апеляційного суду Київської області від 26 липня 2018 року.

Призначити справу до розгляду Великою Палатою Верховного Суду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними в ній матеріалами, у порядку письмового провадження на 03 квітня 2019 року в приміщенні Верховного Суду за адресою: вул. Пилипа Орлика, 8, м. Київ.

Надіслати учасникам справи копію цієї ухвали до відома.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання й оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач О. М. Ситнік

Судді: Н. О. Антонюк Н. П. Лященко

С. В. Бакуліна О. Б. Прокопенко

Д. А. Гудима Л. І. Рогач

В. І. Данішевська І. В. Саприкіна

О. Р. Кібенко В. Ю. Уркевич

В. С. Князєв О. Г. Яновська

Л. М.Лобойко

СудВелика палата Верховного Суду
Дата ухвалення рішення20.12.2018
Оприлюднено03.01.2019
Номер документу78977399
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —370/1288/15-ц

Ухвала від 09.09.2019

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Косенко А. В.

Постанова від 03.04.2019

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Ситнік Олена Миколаївна

Ухвала від 20.12.2018

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Ситнік Олена Миколаївна

Ухвала від 12.12.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Пророк Віктор Васильович

Ухвала від 05.12.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Пророк Віктор Васильович

Ухвала від 23.10.2018

Цивільне

Київський апеляційний суд

Желепа Оксана Василівна

Ухвала від 17.10.2018

Цивільне

Київський апеляційний суд

Желепа Оксана Василівна

Постанова від 26.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Савченко С. І.

Постанова від 26.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Савченко С. І.

Ухвала від 10.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Савченко С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні