Ухвала
від 14.01.2019 по справі 438/982/18
БОРИСЛАВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 438/982/18

Провадження № 1-кс/438/15/2019

УХВАЛА

14 січня 2019 року м.Борислав

Слідчий суддя Бориславського міського суду Львівської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого СВ Бориславського ВП Дрогобицького ВП ГУНП у Львівській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Бориславського відділу Дрогобицької місцевої прокуратури ОСОБА_4 , за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 07 серпня 2018 року за № 12018140100000432 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України, про арешт майна,

за участю сторін кримінального провадження: слідчого ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , -

в с т а н о в и в :

11 січня 2019 року слідчий Бориславського ВП Дрогобицького ВП ГУНП у Львівській області ОСОБА_3 , як сторона кримінального провадження, звернувся з клопотанням до слідчого судді Бориславського міського суду, погодженим з прокурором Бориславського відділу Дрогобицької місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про накладення арешту на майно, зокрема, на електронасос марки CHAMPION WATER PUMP, заводський номер НОМЕР_1 , модель СР-5007, колір чорний, потужність 3,350 кВ., напруга 220В, частота 50Гц, максимальна подача води 15 м. куб/год., з позбавленням права на його відчуження, розпорядження та користування.

В обґрунтування клопотання посилається на те, що у провадженні слідчого відділення Бориславського ВП Дрогобицького ВП ГУНП у Львівській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018140100000432 від 07 серпня 2018 року за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.272 КК України. Досудовим слідством встановлено, що 07 серпня 2018 року о 14 год. 04 хв. в Бориславську центральну міську лікарню каретою швидкої медичної допомоги доставлено труп ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з діагнозом ураження електричним струмом, яке виникло внаслідок порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві в смт. Східниця. Основним безпосереднім об`єктом злочину є безпека виконання робіт з підвищеною небезпекою, а додатковим обов`язковим об`єктом життя та здоров`я особи. Об`єктивна сторона злочину характеризується діянням у вигляді порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві або будь-якому підприємстві, наслідок у вигляді загибелі людей чи інших тяжких наслідків та причинним зв`язком між ними.

Слідчий зазначає, що у ході проведення досудового розслідування допитано як свідка директора КП «Господарник» ОСОБА_6 , який повідомив, що після нещасного випадку, який відбувся 07.08.2018 із електромонтажником КП «Господарник» ОСОБА_5 , з місця події було забрано насос для відкачки води. В подальшому ОСОБА_6 забраний насос було завезено до Державного підприємства «Західний експертно-технічний центр Держпраці» для проведення експертизи щодо його справності.

10.01.2019 на підставі ухвали слідчого судді Бориславського міського суду Львівської області в приміщенні ДП «Західний ЕТЦ» за адресою: м. Львів, вул. Б. Хмельницького, 233а, в ході проведення тимчасового доступу до речей вилучено електронасос марки CHAMPION WATER PUMP, заводський номер НОМЕР_1 , модель СР-5007, колір чорний, потужність 3,350 кВ., напруга 220В, частота 50Гц, максимальна подача води 15 м. куб/год, що міг стати можливою причиною настання нещасного випадку.

10.01.2018 вказаний вилучений насос постановою слідчого СВ Бориславського ВП Дрогобицького ВП ГУ НП у Львівській області визнано речовим доказом у кримінальному провадженні. Відповідно до відповіді з КП «Господарник» за №153 від 14 жовтня 2018 року встановлено, що вказаний насос перебуває на балансі (у власності) юридичної особи - КП «Господарник» код ЄДРПОУ 30769965, місцезнаходження: 82391, Львівська область, місто Борислав, смт. Східниця, вул. Золота Баня, будинок 3.

Як зазначає слідчий, з метою забезпечення завдань кримінального провадження, швидкого, повного та неупередженого розслідування виникла необхідність у проведенні судової електротехнічної експертизи вказаного електронасосу. Враховуючи те, що вищевказаний електронасос міг зберегти на собі сліди або інші відомості кримінального правопорушення, проведення експертного дослідження даного електронасосу буде містити відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, він підпадає під ознаки речей, визначених у ст.98 КПК України. У разі зволікання з накладенням арешту на вказаний предмет докази та сліди на ньому можуть бути втрачені, що може перешкодити проведенню всебічного та повного досудового розслідування у кримінальному провадженні. Тому на підставі ст.98, ч.1,ч.2 ст. 167, ч.1, ч.2,ч.3 ст.170 КПК України просить клопотання задовольнити.

У судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 та прокурор ОСОБА_4 клопотання підтримали та дали пояснення, аналогічні його змісту. Крім цього, слідчий пояснив, що електронасос, щодо якого подано клопотання, на цей час перебуває у камері зберігання у Бориславському ВП ДВП ГУ НП у Львівській області.

Особа, у власності якої перебуває майно, - представник КП «Господарник» код ЄДРПОУ30769965, у судове засідання не з`явився, хоча був належно повідомлений про час та місце розгляду клопотання слідчого.

Вислухавши учасників кримінального провадження, оглянувши та перевіривши надані матеріали клопотання, вважаю, що клопотання слідчого підлягає до задоволення з таких підстав.

Згідно з ч.5 ст.171 КПК України клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено. У разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченої статтею 235 цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

Вказане клопотання подане слідчим до суду 11.01.2019, у строк, встановлений ч.5 ст.171 КПК України.

У провадженні СВ Бориславського ВП Дрогобицького ВП ГУНП у Львівській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 07 серпня 2018 року за № 12018140100000432 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України. Зокрема, досудовим розслідуванням встановлено, що 07 серпня 2018 року о 14 год. 04 хв. в Бориславську центральну міську лікарню доставлено труп електромонтажника КП «Господарник» ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з діагнозом ураження електричним струмом, яке виникло внаслідок порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві в смт. Східниця.

Під часдо судовогорозслідування встановлено,що можливоюпричиною настаннянещасного випадкуна виробництві,пов`язаного зісмертю ОСОБА_5 ,став електронасосдля відкачкиводимарки CHAMPION WATER PUMP, заводський номер НОМЕР_1 , модель СР-5007, колір чорний, потужність 3,350 кВ., напруга 220В, частота 50Гц, максимальна подача води 15 м. куб/год.

10.01.2019 на підставі ухвали слідчого судді Бориславського міського суду Львівської області в приміщенні ДП «Західний ЕТЦ» за адресою: м. Львів, вул. Б. Хмельницького, 233а, під час проведення тимчасового доступу до речей було вилучено вказаний електронасос. 10.01.2018 постановою слідчого СВ Бориславського ВП ДВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_3 вказаний вилучений насос було визнано речовим доказом у даному кримінальному провадженні.

З наданих матеріалів кримінального провадження вбачаються достатні підстави вважати, що вилучений електронасос міг зберегти на собі сліди або інші відомості кримінального правопорушення, проведення експертного дослідження даного електронасосу буде містити відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, він підпадає під ознаки речей, визначених у ст.98 КПК України.

Відповідно доп.1ч.2ст.170КПК Україниарешт майнадопускається зметою забезпеченнязбереженняречових доказів. Згідно з ч.3 ст.170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Відповідно доч.1ст.98КПК Україниречовими доказамиє матеріальніоб`єкти,які булизнаряддям вчиненнякримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

З метою забезпечення збереження речових доказів необхідно накласти арешт на зазначене майно.

З поданих слідчим матеріалів вбачається наявність підстав для задоволення клопотання, зокрема, про накладення на вилучене майно арешту, що полягає у тимчасовому позбавленні можливості відчужувати, розпоряджатися та користуватися таким майном за ухвалою слідчого судді до скасування арешту майна у встановленому КПК України порядку, оскільки її незастосування може призвести до втрати доказу та слідів на ньому, може перешкодити проведенню експертного дослідження даного електронасосу, всебічного таповного досудовогорозслідування укримінальному провадженні. Таке обмеження права власності в даному випадку буде розумним і співмірним із завданням кримінального провадження.

Керуючись ст. ст. 131, 132, 170-173, 309, 376 КПК України, -

у х в а л и в:

клопотання задовольнити.

Накласти арешт на майно: електронасос марки CHAMPION WATER PUMP, заводський номер НОМЕР_1 , модель СР-5007, колір чорний, потужність 3,350 кВ., напруга 220В, частота 50Гц, максимальна подача води 15 м. куб./год., - заборонивши Комунальному підприємству «Господарник» (представникам юридичної особи), код ЄДРПОУ 30769965, місцезнаходження: 82391, Львівська область, місто Борислав, смт. Східниця, вул. Золота Баня, 3, відчужувати, розпоряджатися та користуватись вказаним майном до скасування арешту майна у встановленому КПК України порядку.

Ухвала проарешт майнавиконується негайнослідчим,прокурором.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`яти днів з дня її оголошення. Підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.01.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79182380
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна,

Судовий реєстр по справі —438/982/18

Ухвала від 07.02.2020

Кримінальне

Бориславський міський суд Львівської області

Слиш А. Т.

Ухвала від 03.02.2020

Кримінальне

Бориславський міський суд Львівської області

Слиш А. Т.

Ухвала від 22.04.2019

Кримінальне

Бориславський міський суд Львівської області

Слиш А. Т.

Ухвала від 14.01.2019

Кримінальне

Бориславський міський суд Львівської області

Слиш А. Т.

Ухвала від 14.01.2019

Кримінальне

Бориславський міський суд Львівської області

Слиш А. Т.

Ухвала від 18.12.2018

Кримінальне

Бориславський міський суд Львівської області

Слиш А. Т.

Ухвала від 09.10.2018

Кримінальне

Бориславський міський суд Львівської області

Слиш А. Т.

Ухвала від 08.08.2018

Кримінальне

Бориславський міський суд Львівської області

Слиш А. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні