Рішення
від 17.12.2018 по справі 491/982/18
АНАНЬЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №491/982/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 грудня 2018 року Ананьївський районний суд Одеської області в складі: головуючого судді Дорош В.В.

при секретарі: Гула О. Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Ананьєві справу за позовом ОСОБА_1 до Кохівської сільської ради Ананьївського району Одеської області про визнання в порядку спадкування прав засновника (власника) на Фермерське господарство Олександрія з правом постійного користування земельною ділянкою в порядку спадкування за законом, треті особи: Відділ надання адміністративних послуг Ананьївської районної державної адміністрації Одеської області, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 27 вересня 2018 року звернулася до суду із позовною заявою, в якій зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_2 року помер її чоловік ОСОБА_10, який проживав разом з нею у с. Кохівка Ананьївського району Одеської області.

За життя її чоловік ОСОБА_10 створив юридичну особу - Фермерське господарство Олександрія , код ЄДРПОУ 21001328, згідно Закону України Про фермерське господарство та до моменту смерті являвся його головою, що підтверджується Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань №23924809 від 26.09.2018 року.

Рішенням 10 сесії XXI скликання Кохівської сільської ради народних депутатів Ананьївського району Одеської області від 14 березня 1993 року її чоловікові ОСОБА_10 було надано у постійне користування земельну ділянку для ведення селянського (фермерського) господарства площею 49,38 га на території Кохівської сільської ради Ананьївського району Одеської області та видано державний акт на право постійного користування землею, який зареєстрований під №10 від 10 жовтня 1997 року.

Вона є спадкоємцем померлого за законом І черги - дружиною, що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу НОМЕР_2 від 18.08.1982 року, яке видане відділом РАЦС Котовського міськвиконкому Одеської області, та має намір продовжити діяльність створеного чоловіком фермерського господарства Олександрія , але не зважаючи на ту обставину, що вона разом з іншими членами її родини включені до складу членів даного господарства, однак згідно чинного законодавства представляти фермерське господарство перед третіми особами може лише його голова (засновник), тому не має можливості належним чином займатись діяльністю даного господарства.

Звернувшись до Ананьївської районної державної нотаріальної контори за оформленням спадщини щодо прав засновника (власника) фермерського господарства - нею було отримано лист №2049/02-14 від 25.11.2017 року, в якому нотаріус її повідомляє про неможливість видачі свідоцтва про право на спадщину в зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів після смерті спадкодавця та рекомендує звернутись до суду з відповідним позовом.

Інші спадкоємці за заповітом відсутні, а за законом на спадщину не претендують.

За життя її чоловік як голова ФГ, відповідно до діючих на той час Земельного кодексу України та Закону України Про селянське (фермерське) господарство у законний спосіб набув право постійного користування на земельну ділянку для ведення фермерського господарства та отримав державний акт на право постійного користування землею серії НОМЕР_3, виданий на підставі рішення сесії Кохівської сільської ради народних депутатів Ананьївського району Одеської області від 14 березня 1993 року.

Згідно з положеннями ст.ст.2,4,9 Закону України Про селянське (фермерське) господарство від 20 грудня 1991 року №2009-ХІІ у редакції на час створення і державної реєстрації ФГ Олександрія передбачалося, що у постійне користування земля надавалася громадянам для ведення селянського (фермерського) господарства із земель, що перебували у державній власності. На ім'я голови селянського (фермерського) господарства видавався відповідно Державний акт на право постійного користування землею. Після одержання Державного акта на право постійного користування землею, селянське (фермерське) господарство підлягало державній реєстрації у Раді народних депутатів, що надала у користування земельну ділянку.

Таким чином, земельна ділянка згідно з державним актом на право постійного користування землею серії НОМЕР_3 надавалася її чоловікові як голові фермерського господарства у межах діючого законодавства виключно для створення ФГ Олександрія та подальшого ведення на ній фермерського господарства.

Згідно ст.1 Закону України Про фермерське господарство (поточна редакція) фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, відповідно до закону.

Тобто, за діючим законодавством фермерське господарство як особлива форма підприємницької діяльності громадян базується і можлива лише на наявності у них земельних ділянок, наданих у власність та/або користування, у тому числі в оренду, зокрема для ведення фермерського господарства.

На даний час ФГ Олександрія є діючим суб'єктом господарювання і господарську діяльність здійснює відповідно цілей, визначених Статутом, виключно на земельній ділянці, яка надавалася у постійне користування голові ФГ Олександрія ОСОБА_10 Будь-які інші земельні ділянки у користуванні та власності ФГ Олександрія відсутні. Після смерті голови ФГ Олександрія ОСОБА_10 процедура реорганізації, ліквідації та банкрутства фермерського господарства не розпочата, заборгованість ФГ перед бюджетом відсутня.

Позивач, як член фермерського господарства та спадкоємець за законом після смерті голови ФГ Олександрія ОСОБА_10, бажає продовжити діяльність фермерського господарства.

Згідно роз'яснень, наданих у п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 8 від 30.05.2008року Про судову практику у справах про спадкування - у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно із ст.1218 ЦК Украйни до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Право на спадок виникає в день відкриття спадку відповідно до вимог ст. 1223 ЦК України.

За загальновизнаним принципом права закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Цей принцип закріплений у ч.1 ст.58 Конституції України, за якою дію нормативно-правового акту в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється з втратою ним чинності, тобто до події або факту застосовується той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце.

Відповідно ч.5 ст.1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини, ч.2 даної статті визначено, що не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням.

Згідно листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013року № 24-753/0/4-13 умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об'єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

Відповідно до ст. 35 Закону України Про фермерське господарство діяльність фермерського господарства припиняється, зокрема, у разі якщо не залишається жодного члена фермерського господарства або спадкоємця, який бажає продовжити діяльність господарства, але в даному випадку позивач як спадкоємець бажає продовжити діяльність фермерського господарства.

Статтею 92 ЗК України визначено, що право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку.

Права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають: підприємства, установи та організації, що належать до державної та комунальної власності; громадські організації інвалідів України, їх підприємства (об'єднання), установи та організації; релігійні організації України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, виключно для будівництва і обслуговування культових та інших будівель, необхідних для забезпечення їх діяльності та інші суб'єкти.

Згідно з п.6 розділу X Перехідні положення Земельного кодексу України (у поточній редакції) зобов'язання переоформити право постійного користування земельною ділянкою на право власності або право оренди без відповідного законодавчого організаційного та фінансового забезпечення визнано неконституційним на підставі Рішення Конституційного Суду №5-рп/2005 від 22.09.2005 року.

Відповідно до ст.152 Конституції України закони, інші акти або їх окремі положення, що визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України рішення про їх неконституційність.

Статтею 141 ЗК України (у поточній редакції) визначено вичерпний перелік підстав для припинення права користування земельною ділянкою, серед яких смерть користувача земельної ділянки як підстава для припинення права користування землею відсутні.

Пунктом 10 Прикінцевих і перехідних положень Закону України Про Державний земельний кадастр , який набрав чинності з 01 січня 2013 року, передбачено, що документи, якими було посвідчено право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, видані до набрання чинності цим Законом, є дійсними.

Будь-які рішення (акти) органами державної влади та місцевого самоврядування щодо скасування державного акту на право постійного користування землею серії НОМЕР_3 та припинення права постійного користування земельними ділянками відсутні.

Внаслідок смерті її чоловіка право постійного користування земельною ділянкою не припинилося.

Державний акт на право постійного користування землею серії НОМЕР_3, виданий її чоловікові на підставі рішення сесії Кохівської сільської ради Ананьївського району Одеської області, на даний час є чинним.

Відповідно до ст. 5 Закону України Про фермерське господарство фермерське господарство, зареєстроване як юридична особа, має статус сімейного фермерського господарства, за умови що в його підприємницькій діяльності використовується праця членів такого господарства, якими є виключного члени однієї сім'ї відповідно до статті 3 Сімейного кодексу України.

У зв'язку з цим, набуття нею у порядку спадкування прав засновника (власника) ФГ Олександрія не буде суперечить Закону України Про фермерське господарство у частині вимог щодо статусу сімейного фермерського господарства.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб спадкоємців.

Таким чином, до складу спадщини після смерті її чоловіка ОСОБА_10 входять його права як засновника (власника) на ФГ Олександрія та право постійного користування земельною ділянкою, що посвідчене державним актом на право постійного користування землею серії НОМЕР_3, виданим на підставі рішення сесії Кохівської сільської ради народних депутатів Ананьївського району Одеської області від 14 березня 1993 рову.

Відповідно до норм ст.ст. 1268,1269,1270 ЦК України вона як спадкоємець за законом першої черги, фактично прийняла спадщину після смерті чоловіка, так як проживала з ним на момент відкриття спадщини та не заявляла про свою відмову, проте не може оформити відповідне свідоцтво про право на спадщину.

Відповідно до статті 19 Закону України Про фермерське господарство до складу майна фермерського господарства (складеного капіталу) можуть входити: будівлі, споруди, облаштування, матеріальні цінності, цінні папери, продукція, вироблена господарством в результаті господарської діяльності, одержані доходи, інше майно, набуте на підставах, що не заборонені законом, право користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будівлями, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, які передаються членами фермерського господарства до його складеного капіталу.

Згідно з ч. 1 ст. 23 Закону України Про фермерське господарство успадкування фермерського господарства (цілісного майнового комплексу або його частини) здійснюється відповідно до закону. Відповідно до частини другої статті 102-1 ЗК України право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис) може відчужуватися і передаватися у порядку спадкування.

Відповідно до ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, зокрема, визнання права.

Таким чином, реалізувати своє право на отримання спадщини після смерті її чоловіка можливо лише шляхом звернення до суду з позовною заявою про визнання в порядку спадкування прав засновника (власника) фермерського господарства та відповідно пов'язаним з цим правом постійного користування земельною ділянкою.

У судове засідання позивач не з'явилася, однак надала письмову заяву, в якій просить справу розглянути у її відсутність, позовні вимоги підтримує в повному обсязі(а.с.58).

Представник відповідача Кохівської сільської ради Ананьївського району Одеської області у судове засідання на розгляд справи не з'явився, однак надав на адресу суду письмову заяву, в якій просить справу розглянути у його відсутність, проти позовних вимог не заперечує(а.с.35).

Представник третьої особи Відділу надання адміністративних послуг Ананьївської районної державної адміністрації Одеської області в судове засідання не з'явилася, однак надала на адресу суду лист, в якому просить справу розглянути у її відсутність, проти позовних вимог не заперечує(а.с.38).

Треті особи: ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 в судове засідання не з'явились, однак кожен окремо надали письмові заяви, в яких не заперечують проти позовних вимог та просять справу розглянути у їх відсутність(а.с.41-47).

Суд, взявши до уваги заяви позивача ОСОБА_1, представника відповідача Кохівської сільської ради Ананьївського району Одеської області, представника третьої особи Відділу надання адміністративних послуг Ананьївської районної державної адміністрації Одеської області, третіх осіб: ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, вивчивши документи справи, приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Так, згідно ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив та батьки.

Так, згідно ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно зі ст.1223 ЦК України:

1. Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

2. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

3. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

У відповідності до ст.1225 ЦК України:

1.Право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до ч.1 ст.125 ЗК України, право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державній реєстрації.

Згідно з ч.1 ст.23 Закону України Про фермерське господарство успадкування фермерського господарства (цілісного майнового комплексу або його частини) здійснюється відповідно до закону.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ксерокопії паспорта громадянина України позивач - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженка с. Новогеоргіївка, Ананьївського району Одеської області, мешканка с. Шелехове Ананьївського району Одеської області та має реєстраційний номер облікової картки платника податків …-НОМЕР_1(а.с.9).

Згідно свідоцтва про шлюб позивач уклала шлюб з ОСОБА_10(спадкодавець), після чого їй присвоєно прізвище чоловіка(а.с.10).

Відповідно до копії свідоцтва про смерть спадкодавець ОСОБА_10 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року в с. Шелехове Ананьївського району Одеської області(а.с.11).

Своїм листом №2049/02-14 від 25 листопада 2017 року державний нотаріус відмовила ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на майно яке належало ОСОБА_10 у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно(а.с.12).

Згідно витягів у спадковому реєстрі заповіти/спадкові договори,спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину від імені спадкодавця не зареєстровані(а.с.13-14).

Згідно повідомлення Фермерському господарству ОЛЕКСАНДРІЯ Головного управління держгеокадастру в Одеській області від 21.09.2018 року нормативна грошова оцінка одиниці площі ріллі по Одеській області становить 31167 гривень 66 копійок за один гектар(а.с.15).

Згідно Державного акту на право постійного користування землею серії НОМЕР_3 на ім'я ОСОБА_10 видано державний акт на право постійного користування землею та даний акт зареєстровано в в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за № 10 (а.с.16).

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 26.09.2018 року також встановлено, що засновниками ФГ Олександрія був ОСОБА_10 а також ОСОБА_1 , ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9. Головою СФГ ОСОБА_10 (а.с.17-19).

Законність діяльності ФГ Олександрія підтверджується копіями свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та копією статуту ФГ Олександрія із первинною датою державної реєстрації 21.02.1995 року(а.с.20-27).

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для визнання за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом на усі права та обов'язки засновника (власника) голови Фермерського господарства Олександрія , яке знаходиться за адресою: 66430, Одеська область, Ананьївський район, с. Великобоярка, код ЄДРПОУ 21001328, зокрема право постійного користування земельною ділянкою площею 49,38 га, яка розташована на території Кохівської сільської ради Ананьївського району Одеської області, та посвідчена державним актом на право постійного користування землею, виданого 10 жовтня 1997 року на підставі рішення 10 сесій 21 скликання Кохівської сільської ради народних депутатів Ананьївського району Одеської області, на ім'я ОСОБА_10, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року, так як вона та треті особи: ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, являються співзасновниками СФГ.

Керуючись ст.ст.15, 16, 328, 1216, 1217, 1218 1223, 1225 ЦК України, ст.ст.9-11, 18, 76-83, 89, 95-96, 200, 206, 258-259, 263-265, 268, 273, 352, 354, 355, п.15 п/п 15.5 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України, Земельним кодексом України, Законом України Про фермерське господарство ,Законом України Про державний земельний кадастр , Статутом Фермерського господарства Олександрія , суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженкою с. Новогеоргіївка, Ананьївського району Одеської області, мешканкою с. Шелехове Ананьївського району Одеської області, паспорт громадянина України серії НОМЕР_4, виданий Ананьївським РВ УМВС України в Одеській області 03 квітня 1997 року, ідентифікаційний номер - НОМЕР_1, в порядку спадкування за законом право на усі права та обов'язки засновника (власника) голови Фермерського господарства Олександрія , яке знаходиться за адресою: 66430, Одеська область, Ананьївський район, с. Великобоярка, код ЄДРПОУ 21001328, зокрема право постійного користування земельною ділянкою площею 49,38 га, яка розташована на території Кохівської сільської ради Ананьївського району Одеської області, та посвідчена державним актом на право постійного користування землею, виданого 10 жовтня 1997 року на підставі рішення 10 сесій 21 скликання Кохівської сільської ради народних депутатів Ананьївського району Одеської області, на ім'я ОСОБА_10, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається через Ананьївський районний суд Одеської області до суду апеляційної інстанції.

Суддя Ананьївського районного суду

Одеської області В. В. Дорош

Рішення суду набуло законної сили „


"
20____ року.

Дата ухвалення рішення17.12.2018
Оприлюднено28.01.2019
Номер документу79427643
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання в порядку спадкування прав засновника (власника) на Фермерське господарство Олександрія з правом постійного користування земельною ділянкою в порядку спадкування за законом,

Судовий реєстр по справі —491/982/18

Ухвала від 31.05.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Громік Р. Д.

Ухвала від 23.03.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Громік Р. Д.

Ухвала від 23.09.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Гірняк Л. А.

Ухвала від 12.08.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Гірняк Л. А.

Ухвала від 19.06.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Гірняк Л. А.

Ухвала від 17.05.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Гірняк Л. А.

Рішення від 17.12.2018

Цивільне

Ананьївський районний суд Одеської області

Дорош В. В.

Рішення від 17.12.2018

Цивільне

Ананьївський районний суд Одеської області

Дорош В. В.

Ухвала від 03.12.2018

Цивільне

Ананьївський районний суд Одеської області

Дорош В. В.

Ухвала від 01.10.2018

Цивільне

Ананьївський районний суд Одеської області

Дорош В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні