Ухвала
від 24.01.2019 по справі 522/18412/18
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

24.01.2019

Справа 522/18412/18

Провадження № 1-кс/522/1579/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 січня 2019 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , адвоката ОСОБА_4 , розглянувши клопотання слідчого з ОВС 3 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , про арешт майна,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчий з ОВС3ВРКП СУФР ГУДФС вОдеській області ОСОБА_3 , звернувся до суду із клопотанням про арешт майна.

Як вбачається з клопотання слідчого, третім відділом розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32018160020000011 від 31.07.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ «Трансойл Одеса», упродовж січня травня 2018 року, шляхом проведення безтоварних операцій по наданню транспортних послуг з ризиковими підприємствами: ТОВ «Праймтранс», ТОВ «Едванс Транс Груп», ТОВ «Форстранс», ТОВ «Комтрак» на суму 29800 тис. грн. та реалізації за готівку талонів на бензин у кількості 1029,9 л. вартістю 29800 тис. грн., які списані на потреби підприємства, ухилились від спати податку на додану вартість у сумі 4 418 010 грн.

Так, у ході досудового розслідування кримінального провадження №32017160020000011 від 06.06.2017 слідчим відділом фінансових розслідувань ДПІ у Малиновському районі м. Одеси Головного управління ДФС в Одеській області 03.04.2018 проведено обшук за адресою м. Одеса, вул. Колонтаївська, 56, у ході якого виявлено та вилучено талони на пальне марок Amic, WOG, ОККО, Авіас, на які були відсутні документи щодо законності їх придбання.

З отриманих відповідей ТОВ «Нафтотрейд Ресурс» (WOG), ТОВ «Amic Україна» та ТОВ«Лівайн Торг» (Авіас) вбачається, що реалізація вилучених талонів здійснювалась вищезазначеним суб`єктам господарювання.

Водночас, згідно баз податкового обліку, вказані суб`єкти господарювання придбані талони нікому не реалізовували, а використовували на потреби підприємства.

Згідно податкової інформації та проведеного аналізу баз даних ГУ ДФС в Одеській області (АІС «Податки», Система співставлення податкових зобов`язань та податкового кредиту у розрізі контрагентів на рівні ДПС України, «Податковий блок») службові особи ТОВ «Трансойл Одеса» відображають в податковій звітності надання транспортних послуг попри те, що транспортних засобів на підприємстві не зареєстровано та не орендується, що також підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру Міністерства внутрішніх справ стосовно зареєстрованих транспортних засобів від 07.09.2018.

Основними контрагентами ТОВ «Трансойл Одеса» являються: ТОВ «Комтрак» (ЄДРПОУ 41508230), ТОВ «Праймтранс» (ЄДРПОУ 38478772), ТОВ «Форстранс» (40232010), ТОВ «Едванс транс груп» (ЄДРПОУ40451016) видом діяльності яких також являється вантажний автомобільний транспорт та відповідно податкової звітності та витягів з Єдиного державного реєстру Міністерства внутрішніх справ стосовно зареєстрованих транспортних засобів від 07.09.2018 за жодним з вище вказаних підприємств вантажних транспортних засобів не зареєстровано.

Крім того, основні контрагенти ТОВ «Трансойл Одеса», а саме: ТОВ «Комтрак», ТОВ «Праймтранс», ТОВ «Форстранс», ТОВ «Едванс транс груп» та інший ряд підприємств, які на теперішній час також встановлюються, мають однакові юридичні та фактичні адреси, та згідно податкової звітності відображають надання транспортних послуг в адресу аналогічних контрагентів, що свідчить про проведення безтоварних фінансово-господарських операцій, з метою незаконного формування податкового кредиту підприємствам реального сектору економіки.

Тобто, зазначене свідчить про використання схеми «обготівкування» грошових коштів шляхом реалізації нібито використаних талонів за готівку, а також ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах.

Враховуючи те, що у ТОВ «Форстранс», ТОВ «Едванс Транс Груп», ТОВ «Комтракт», ТОВ «Праймтарнс» відсутні необхідні умови для здійснення господарських операцій, відсутні основні фонди, технічний персонал, виробничі активи, складські приміщення, транспортні засоби то ТОВ «Форстранс», ТОВ «Едванс Транс Груп», ТОВ «Комтракт», ТОВ «Праймтарнс» здійснюється діяльність спрямована на здійснення операцій пов`язаних з наданням податкової вигоди третім особам.

Одним з доказів умисного ухилення від сплати податків являються первинні бухгалтерські, облікові та інші документи, чорнові записи, носії електронної інформації, які відображають об`єми, хронологію та інші дані про фактичні фінансово - господарські операції, що є об`єктами оподаткування.

З метою відшукання доказів, що вказують на факти умисного ухилення від сплати податків, на виконання ухвали слідчого судді місцевого Приморського районного суду м. Одеси, 18.12.2018 з метою відшукання і вилучення документів фінансово - господарської діяльності ТОВ «Форстранс» проводився обшук за адресою м. Одеса, вул. Церковна, 19 (Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно право власності належить ТОВ «ТП-Девелопмент» (ЄДРПОУ 41100150) та ВАТ «Медлабортехніка» (ЄДРПОУ 14309451)), за результатами проведення якого виявлено та вилучено:

- чисті аркуші паперу із відбитками печатки ТОВ «Супрамарін» (40753286) - 16 аркушів.;

- чисті аркуші паперу із відбитками печаток ТОВ «Глобал Форвардінг» (38534302) 17 аркушів;

- незаповнені міжнародні товарно-транспортні накладні із відбитками штампу «FORCETRANS» L.L.C та відбитком печатки ТОВ «Супрамарін» (40753286) -16 аркушів;

- незаповнені міжнародні товарно-транспортні накладні із відбитками штампу ТОВ «Формаг Єйдженси» (34055581) та відбитками «FORCETRANS» L.L.C (40232010) 2 аркуші;

- незаповнені довіреності ТОВ «Глобал Форвардінг» (38534302) на 6 арк.;

- незаповнені довіреності ТОВ «Супрамарін» (40733286) на 1 врк.;

- штамп ПП «Флімпекс» (36434644) 1 шт.;

- штамп ТОВ «Одіс Марін» (32901389) 1 шт.;

- штамп ТОВ «Глобал Форвардінг» (38534302) 1 шт.;

- штамп ТОВ «ЕС-Транс Лоджистік 928» - 1 шт.;

- штам ТОВ «Укпродімпорт» (30617444) 1 шт.

Таким чином, виявлені та вилучені в ході обшуку по кримінальному провадженню речі, документи, що були об`єктом кримінально протиправних дій, та інші речі згідно положень ст. ст. 98, 99 КПК України є речовими доказами, які були знаряддями вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлююється під час криміанльного провадження, одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них.

Враховуючи викладене, у органів досудового розслідування є підстави та розумні підозри вважати, що вилучені у ході обшуку речі, документи та грошові кошти є доказом умисного ухилення від сплати податків, а саме були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, В свою чергу повернення, не заборона використання та розпорядження вилученими у ході проведення обшуку речами може призвести до їх зникнення, втрати або пошкодження, або настанню інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню і суттєво вплинути на його подальший хід.

Вказане в тому числі може призвести до втрати речових доказів у кримінальному провадженні.

Завданням та підставою для арешту майна є запобігання можливості їх приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження, оскільки не вжиття заходів щодо арешту цього майна може призвести до вказаних наслідків, зважаючи на зацікавленість службових осіб ТОВ «Форстранс» у тому, щоб вчинити вищевказані дії, що можуть перешкодити проведенню досудового розслідування.

Також, вилучені речі, документи необхідні для подальшого проведення судових експертиз, оскільки можуть містити сліди вчинення кримінального правопорушення.

Враховуючи викладене, слідчий просив накласти арешт на зазначене майно.

У судовому засіданні слідчий підтримав клопотання про накладення арешту на вищезазначене майно та просив його задовольнити в повному обсязі з наведених підстав.

Адвокат заперечував проти задоволення клопотання, посилаючись на відсутність підстав.

Розглянувши клопотання, вивчивши надані матеріали, заслухавши слідчого та адвоката, суд приходить до висновку, що клопотання слідчого підлягає задоволенню.

Відповідно доп.1ч.1ст.170КПК Україниарештом майнає тимчасове,до скасуванняу встановленомуцим Кодексомпорядку,позбавлення заухвалою слідчогосудді абосуду правана відчуження,розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Таким чином, з метою захисту, охорони прав та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування у кримінальному провадженні, задля встановлення істини у справі, з метою збереження вказаного майна в якості речових доказів, суд приходить до висновку про необхідність накладення арешту, оскільки існує реальна загроза відчуження, зміни або знищення вказаного майна, а його втрата - може слугувати втратою доказової бази у провадженні.

Відтак, метою накладення арешту є збереження вказаного майна в якості речових доказів у кримінальному провадженні.

Аналіз наданих матеріалів дозволяє суду у відповідності до вимог ст. 173 КПК України зробити висновок про достатність доказів, що вказують на наявність ознак кримінального правопорушення, передбаченого КПК України, та можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні.

Відповідно дост. 13 Конституції України«держава забезпечує захист прав усіх суб`єктів права власності». Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, і ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності (ст. 41 Конституції України).

Відповідно до ст. 1 Додаткового протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Враховуючи, що вказане в клопотанні майно, є предметом кримінального правопорушення, та те, що незастосування арешту даного майна може призвести до зникнення, втрати або пошкодження даного майна та настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню, суд вважає, що слідчим доведено необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 КПК України.

Таким чином, існують всі передбачені Законом підстави для арешту зазначеного майна.

Керуючись ст.ст. 130,131, 170-173, 372,376 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого з ОВС3ВРКП СУФР ГУДФС вОдеській області ОСОБА_3 задовольнити.

Накласти арештна вилученів ходіпроведеного обшукуза адресою м. Одеса, вул. Церковна, 19, речі та документи, а саме:

- чисті аркуші паперу із відбитками печатки ТОВ «Супрамарін» (40753286) - 16 аркушів.;

- чисті аркуші паперу із відбитками печаток ТОВ «Глобал Форвардінг» (38534302) 17 аркушів;

- незаповнені міжнародні товарно-транспортні накладні із відбитками штампу «FORCETRANS» L.L.C та відбитком печатки ТОВ «Супрамарін» (40753286) -16 аркушів;

- незаповнені міжнародні товарно-транспортні накладні із відбитками штампу ТОВ «Формаг Єйдженси» (34055581) та відбитками «FORCETRANS» L.L.C (40232010) 2 аркуші;

- незаповнені довіреності ТОВ «Глобал Форвардінг» (38534302) на 6 арк.;

- незаповнені довіреності ТОВ «Супрамарін» (40733286) на 1 врк.;

- штамп ПП «Флімпекс» (36434644) 1 шт.;

- штамп ТОВ «Одіс Марін» (32901389) 1 шт.;

- штамп ТОВ «Глобал Форвардінг» (38534302) 1 шт.;

- штамп ТОВ «ЕС-Транс Лоджистік 928» - 1 шт.;

- штам ТОВ «Укпродімпорт» (30617444) 1 шт.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Одеського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення24.01.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу79466803
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —522/18412/18

Ухвала від 24.04.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 01.04.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 07.02.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 07.02.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 24.01.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 24.01.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 24.01.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 24.01.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 22.12.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 29.10.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні