Рішення
від 18.02.2010 по справі 2-58/2010
ВЕЛИКОБУРЛУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

                                                         

Справа № 2-58/2010

                                                      Р І Ш Е Н Н Я

                                                     Іменем України

                                                    (заочне рішення)

18 лютого  2010 року  Великобурлуцький районний суд  Харківської області в складі: головуючого - судді Малюкіна Ю.П., за участю секретаря судового ОСОБА_1, представника позивача – ОСОБА_2, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в с.м.т. Великий Бурлук справу за позовом ОСОБА_3 до товариства з обмеженою відповідальністю «Росія» про визнання договору оренди земельної ділянки (паю) припиненим та повернення її з неналежного користування,

                                                   В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 (далі Позивач) звернулася до суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю „Росія” (далі ТОВ „Росія”) Великобурлуцького району Харківської області про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки (паю) та повернення її з неналежного користування відповідача, посилаючись на те, що 20 лютого 2000 року ОСОБА_4, який помер 22.04.2007 р., уклав з ТОВ „Росія” договір оренди земельної ділянки (паю) строком на 20 років. Право ОСОБА_4 на земельну ділянку підтверджувалось сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії ХР № 0233014. Вказаний договір зареєстрований Черненською сільською радою в книзі записів договорів на право тимчасового користування землею 12 лютого 2000 року за № 375.

28 липня 2008 р. ОСОБА_3, як спадкоємиця після померлого ОСОБА_4, отримала Державний акт на право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Черненської сільської ради.

Після уточнення позовних вимог позивач просила визнати договір оренди земельної ділянки, укладений 20 лютого 2000 року між ОСОБА_4 та ТОВ „Росія”, припиненим з 28 липня 2008 року, тобто з моменту отримання Державного акта, оскільки він набув статусу власника земельної ділянки, змінився предмет оренди та статус сторін договору, але дія раніше укладеного договору всупереч вимогам законодавства України не припинена. Також позивач просив суд зобов’язати відповідача передати належну йому на праві власності земельну ділянку.  

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_2 підтримав позовні вимоги позивача в повному обсязі, при цьому доповнив, що 18 вересня 2009 року постановою господарського суду Харківської області ТОВ „Росія” визнано банкрутом та відкрита ліквідаційна процедура. Ліквідатором вищевказаного товариства призначено ОСОБА_5 В добровільному порядку відповідач не бажає припиняти договір, який укладено 20 лютого 2000 року на підставі сертифіката. Тому позивач і вимушений звернутись до суду за захистом своїх прав, оскільки наявність чинного договору оренди земельної частки (паю) перешкоджає власнику землі укласти договір з іншим орендарем.

ОСОБА_5, який є ліквідатором ТОВ «Росія», про час і місце судового засідання судом повідомлявся належним чином, про що свідчить розписка про одержання судової повістки 21 січня 2010 року (а.с.37), але до суду не з’явився, про причини неявки не повідомив.

На адресу суду ОСОБА_5 надіслав заперечення, в якому просив відмовити у задоволенні позову, посилаючись на відсутність підстав для розірвання договору оренди земельної частки (паю), а також просив застосувати до вимог позивача позовну давність.

Відповідно до ч.4 ст. 169, ст. 224 ЦПК України справа судом розглянута заочно, на підставі наявних у ній доказів.

Вислухавши пояснення представника позивача, дослідивши наявні у матеріалах справи докази, судом встановлені обставини справи і визначені відповідно до них правовідносини.

20 лютого 2000 року між ОСОБА_4, як орендодавцем, і ТОВ „Росія”, як орендарем, був укладений договір оренди земельної ділянки (паю) строком на 20 років на підставі належного позивачеві сертифіката серії ХР № 0233014 на право на земельну частку (пай). Зазначений договір зареєстрований 12 лютого 2000 року за № 375 у книзі записів договорів на право тимчасового користування землею Черненської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області (а.с.7).

Порядок укладення договорів оренди земельної частки (паю) урегульований Указом Президента України від 03 грудня 1999 року № 1529/99 „Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки” та постановою Кабінету Міністерства України від 24 січня 2000 року № 119 „Про затвердження порядку реєстрації договорів оренди земельної частки (паю)”.

Фактично у договорі від 20 лютого 2000 року йдеться про оренду земельної частки (паю) , який помилково названий  договором оренди земельної ділянки (паю), що зазначено у п. 1.3 цього договору.

На виконання Указу Президента № 1529/09 форма Типового договору оренди земельної частки (паю) затверджена наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 17 січня 2000 року № 5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 23 лютого 2000 року за № 101/4322 (далі-Типовий договір).

Суд констатує, що укладений між сторонами договір не відповідає встановленій формі Типового договору.

В ньому не передбачені такі істотні умови, як щорічне погодження між сторонами розміру та форм оплати орендної плати шляхом унесення змін або доповнень в додаток до Договору як його невід’ємної частини, як це передбачено в п. 2.2 Типового договору. В укладеному сторонами договорі взагалі відсутній додаток і розмір орендної плати встановлено в сумі 288 грн. на весь час дії договору.      

Не передбачено в договорі необхідність індексації орендної плати відповідно до рівня інфляції національної валюти України, як це передбачено в п.2.2 Типового договору.

На порушення п.3 Типового договору в укладеному між сторонами договорі не передбачено обов’язок орендаря сплачувати пеню у розмірі 0,2 відсотка від суми недоїмки за кожний день прострочення.

В цілому текст укладеного договору фактично повністю відмінний від форми Типового договору.

Відповідно до п. 17 розділу Х „Перехідні положення” ЗК України сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства.

Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення  власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості)  земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Позивач ОСОБА_3 28.07.2008 р. на підставі успадкованого сертифіката на право на земельну частку (пай) отримала Державний акт серії ХР № 047756 на право власності на земельну ділянку для веденння  товарного сільськогосподарського виробництва площею 6.9990 га, яка розташована на території Черненської сільської Ради, кадастровий номер 6321485500:01:000:0516, ділянка №17, встановлені межі цієї ділянки. Цей акт зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № НОМЕР_1 (а.с.6).

Представник позивача пояснив суду, що позивач, як і інші власники земельних ділянок, після отримання Державних актів пропонували ТОВ „Росія” переукласти договір оренди в зв’язку із зміною його предмету, але позитивної відповіді не отримав.

Група власників земельних ділянок (в тому числі позивач) колективно зверталися до ліквідатора ТОВ «Росія» ОСОБА_5 з вимогою розірвати договори оренди земельних часток (паїв), посилаючись на отримання Державних актів та визнання відповідача банкрутом .

Представник позивача пояснив, що ліквідатор ТОВ «Росія» ОСОБА_5 не погодився розірвати договори за згодою сторін.

Після одержання Державного акта на право приватної власності на землю й виділення земельної ділянки в натурі, згідно з п.2.3 Типового договору оренди земельної частки (паю) (затверджено наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 17 січня 2000 року № 5; зареєстровано у Міністерстві юстиції України 23 лютого 2000 року за № 101/4322) зобов’язання сторін за укладеним договором припиняється відповідно до чинного законодавства.

Згідно з розділом ІХ «Перехідні положення» Закону України № 161-ХІV від 6 жовтня 1998 року „Про оренду землі” після виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) договір оренди землі переукладається відповідно до державного акта на право власності на земельну ділянку на тих самих умовах, що і раніше укладений.

Зазначена норма Закону прямо вказує на обов’язковість припинення дії договору оренди земельної частки (паю), пов’язуючи це з отриманням державного акта й виділенням земельної ділянки в натурі.

З огляду на зазначене з часу отримання позивачем державного акта на право власності на земельну ділянку він набув статусу власника земельної ділянки, тобто змінився предмет оренди та статус орендодавця, однак договірні відносини не були приведені у відповідність до вимог Закону України „Про оренду землі”.

Відповідно до ч.2 ст. 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках , встановлених договором або законом .

Положення п.8 розд. Х «Перехідні положення» ЗК та розд. ІХ «Перехідні положення» Закону № 161-ХІV щодо переукладання договору оренди земельної частки (паю) передбачають право на переукладання договору оренди з попереднім орендарем і не можуть бути примусом для власника земельної ділянки. До того ж відповідач не прийняв пропозицію громадян-землевласників щодо укладення договорів оренди після отримання державних актів. На тих самих умовах, що і раніше укладений, договір оренди земельної ділянки не може бути укладений у будь-якому разі, оскільки форма і зміст раніше укладеного договору суперечить чинному законодавству України.

Сторони договору оренди земельної частки (паю) не привели договірні відносини у належний стан, враховуючи вимоги Закону України „Про оренду землі”.

На даний час, згідно з постановою господарського суду Харківської області від 18 вересня 2009 року, ТОВ „Росія” визнано банкрутом та відкрита ліквідаційна процедура. Ліквідатором вищевказаного товариства призначено ОСОБА_5 (а.с.9-10). На даний час ТОВ „Росія” не має права вести господарську діяльність.

Представник позивача пояснив, що відділ Держкомзему у Великобурлуцькому районі Харківської області відмовляється надавати висновки, які необхідні для укладення договору оренди земельної ділянки на підставі державного акта, оскільки юридично ще не припинений договір оренди, який укладено на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай). Суду надана письмова відмова вищевказаного відділу .

За таких обставин суд дійшов висновку, що договір оренди земельної ділянки (паю), право на яку підтверджувалось сертифікатом на право на земельну частку (пай), укладений 20.02.2000 р. між ОСОБА_4 та ТОВ «Росія», слід припинити шляхом його розірвання в зв’язку з неможливістю його виконання, оскільки необхідність припинення його дії прямо витікає з розділу ІХ «Перехідні положення» Закону України № 161-ХІV від 6 жовтня 1998 року „Про оренду землі” і внаслідок існування зазначеного договору позивач позбавлений права на свій розсуд розпоряджатися належною йому земельною ділянкою.

В частині вимог позивача про зобов’язання ТОВ „Росія” передати належну їй на праві власності земельну ділянку позовні вимоги не підлягають  задоволенню, оскільки не надано доказів того, що ТОВ „Росія” володіє вищевказаною земельною ділянкою на даний час. Після отримання позивачем Державного акта відповідна земельна ділянка відповідачеві не передавалась. До того ж після отримання позивачем Державного акта на право власності на земельну ділянку без укладення договору оренди землі відповідач не мав права користуватися земельною ділянкою, яка не передавалася йому згідно з правилами, встановленими ст.ст.  17, 20 Закону України «Про оренду землі», ч.2 ст. 125, ч.2 ст. 126   ЗК України.  

      Підстав для застосування строків позовної давності не встановлено.  

      Згідно з ст. 88 ЦПК України з відповідача слід стягнути на користь позивача понесені ним судові витрати.

              Керуючись ст.ст. 10, 11, 209, 212, 214-215, 224-226 ЦПК України, суд

                                                          В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_3 задовольнити частково.

Договір оренди земельної ділянки (паю), право на яку підтверджувалось сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії ХР № 0233014, укладений 20 лютого 2000 року між ОСОБА_4 і товариством з обмеженою відповідальністю «Росія», який зареєстрований 12 лютого 2000 року за № 375 у книзі записів договорів на право тимчасового користування землею Черненської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, припинити шляхом його розірвання.

В іншій частині позовних вимог ОСОБА_3 – відмовити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Росія» на користь ОСОБА_3 понесені судові витрати в розмірі 45 грн. 50 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку до апеляційного суду Харківської області шляхом подання через Великобурлуцький районний суд протягом десяти днів з дня проголошення рішення заяви про апеляційне оскарження та подання апеляційної скарги протягом двадцяти днів після подання заяви або в порядку, передбаченому ч.4 ст. 295 ЦПК України.

     

Суддя                                                                     Ю.П.Малюкін

СудВеликобурлуцький районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення18.02.2010
Оприлюднено22.02.2010
Номер документу7953010
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-58/2010

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Волкова О. І.

Рішення від 31.03.2010

Цивільне

Кузнецовський міський суд Рівненської області

Горегляд О.І.

Рішення від 28.11.2010

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Нікітішин В. П.

Ухвала від 30.11.2021

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

Ухвала від 22.06.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Прохоренко В. В.

Ухвала від 18.03.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Прохоренко В. В.

Ухвала від 18.01.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Яковенко В. С.

Ухвала від 18.01.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Яковенко В. С.

Ухвала від 06.07.2020

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Прохоренко В. В.

Ухвала від 17.10.2018

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Маслов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні