Ухвала
від 14.02.2019 по справі 403/591/18
УСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №403/591/18 провадження № 2/403/16/19

У Х В А Л А

про закриття підготовчого провадження та

призначення справи до судового розгляду по суті

14 лютого 2019 року смт.Устинівка

Устинівський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Атаманової С.Ю.,

при секретарі судового засідання Гарбар С.І.,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в смт.Устинівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Димитровської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, приватний нотаріус Устинівського районного нотаріального округу Кіровоградської області Трутень О.Я., про тлумачення заповіту,-

В С Т А Н О В И В:

26.10.2018 року позивач ОСОБА_1 звернулась до суду із позовною заявою до відповідача Димитровської сільської ради, третя особа: приватний нотаріус Устинівського районного нотаріального округу Кіровоградської області Трутень О.Я. про тлумачення заповіту ОСОБА_5, складеного 25.04.2003 року та зареєстрованого в реєстрі за №107, як такого, що волевиявленням останньої є передання у спадок позивачу земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 9,4006 га, кадастровий номер НОМЕР_1, що розташована на території Димитровської сільської ради, згідно державного акту на право приватної власності на землю від 05.01.1999 року, що зареєстрований у Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за НОМЕР_2.

Ухвалою судді Устинівського районного суду Кіровоградської області від 27.11.2018 року прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, вирішено питання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання та надано відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі.

Ухвалою суду від 09.01.2019 року продовжено строк підготовчого провадження у цивільній справі на тридцять днів для забезпечення належної підготовки справи для розгляду по суті.

Станом на 14.02.2019 року відповідачем відзиву на позовну заяву до суду подано не було.

В підготовче засідання 14.02.2019 року позивач не з'явилась. Згідно письмової заяви, направленої на електронну адресу суду, прохала провести підготовче засідання без її участі та задоволити раніше подані нею клопотання про витребування від нотаріуса копії спадкової справи та виклик свідків (а.с.100).

В підготовче засідання 14.02.2019 року представник відповідача Димитровської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області не з'явився. Подав письмову заяву про розгляд справи без його участі (а.с.106,107).

В підготовче засідання 14.02.2019 року третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, приватний нотаріус Устинівського районного нотаріального округу Кіровоградської області Трутень О.Я. не з'явився. Подав письмову заяву про розгляд справи без його участі (а.с.105).

У зв'язку з не прибуттям в судове засідання учасників справи, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось (ч.2 ст.247 ЦПК України).

Відповідно до п.1 ч.2 ст.198 ЦПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, визначених ч.2 ст.223 ЦПК України.

Натомість неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею (ч.1 ст.223 ЦПК України).

Відповідно до ч.1 ст.43 ЦПК України учасники справи мають право, крім іншого, брати участь в судових засіданнях, подавати заяви та клопотання.

З огляду на викладене, приймаючи до уваги системний аналіз наведених вище правових норм, суд приходить до висновку про можливість проведення підготовчого засідання та вирішення питань, пов'язаних із підготовкою справи до судового розгляду по суті, передбачених ч.2 ст.197 ЦПК України, за відсутності сторін та третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, приватного нотаріуса Устинівського районного нотаріального округу Кіровоградської області Трутня О.Я..

За змістом ч.ч.1, 2 ст.189 ЦПК України завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з'ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Відповідно до положень ст.91, п.8 ч.2 ст.197 ЦПК України судом вирішена заява позивача про виклик в судове засідання свідків, яка задоволена в частині виклику свідка ОСОБА_6, та залишена без задоволення в частині виклику в судове засідання по розгляду справи по суті в якості свідків гр-н ОСОБА_7 та ОСОБА_8, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.3 ст.53 ЦПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов'язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Як вбачається зі змісту позовної заяви, на підтвердження викладених в ній обставин, позивачем ОСОБА_1 зазначається про виклик для допиту свідків ОСОБА_7, який є сином спадкодавця ОСОБА_5, та ОСОБА_8, яка є дочкою спадкодавця ОСОБА_5.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку про необхідність залучення зазначених спадкоємців за законом до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, оскільки судове рішення у справі може вплинути на їх права та обов'язки, як спадкоємців за законом, щодо складу спадщини, яка відкрилась внаслідок смерті ОСОБА_5.

Крім того, з урахуванням виконання позивачем вимог ст.84 ЦПК України, судом задоволено клопотання позивача про витребування копії спадкової справи №105-2018 (номер у спадковому реєстрі 62680110), заведеної після смерті спадкодавця ОСОБА_5, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1.

Питання про встановлення строків для подання позивачами ОСОБА_1 відповіді на відзив, а відповідачем Димитровською сільською радою Устинівського району Кіровоградської області заперечення на відповідь на відзив, судом в підготовчому засіданні не вирішувалось, оскільки відповідачем по справі відзив на позовну заяву не був поданий у встановлений судом строк.

Таким чином, відповідно до приписів ч.2 ст.197 ЦПК України під час здійснення підготовчого провадження, з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті судом: встановлена відсутність підстав для відводів; визначено питання про склад учасників судового процесу; з'ясовано обсяг доказів, наданих учасниками справи, на які вони посилаться як на підставу своїх вимог та заперечень; вирішено клопотання позивача про витребування письмового доказу та заяву про виклик свідків; встановлено порядок з'ясування обставин справи та порядок дослідження доказів під час розгляду справи по суті (заслухати вступне слово учасників справи, які з'являться в судове засідання для участі у розгляді цивільної справи по суті; ознайомитись з поясненнями, викладеними ними в заявах по суті справи, ознайомитися з показаннями свідка шляхом його допиту, письмовими доказами); з'ясовано розмір заявлених позивачем судових витрат у зв'язку з розглядом справи, які складаються зі сплаченого при подачі позову до суду судового збору.

Згідно положень п.3 ч.2 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

На підставі викладеного, виконавши завдання підготовчого провадження, суд приходить до висновку про необхідність закриття підготовчого засідання та призначення справи до судового розгляду по суті.

Керуючись ст.ст.53, 84, 91, 189, 197, 200, 247, 258, 260, 261, 353 ЦПК України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

1. Залучити до участі у справі за позовом ОСОБА_1 до Димитровської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, приватний нотаріус Устинівського районного нотаріального округу Кіровоградської області Трутень О.Я., про тлумачення заповіту, в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору:

1) ОСОБА_8, адреса місця проживання: АДРЕСА_1;

2) ОСОБА_7, адреса місця проживання: АДРЕСА_2.

У відповідності до вимог ст.181, п.13 ч.2 ст.197 ЦПК України встановити третім особам, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватному нотаріусу Устинівського районного нотаріального округу Кіровоградської області Трутень О.Я., ОСОБА_8 та ОСОБА_7, строк для надання письмових пояснень на підтримку або заперечення проти позову та відповідних доказів з приводу аргументів і міркувань, викладених в них, протягом трьох днів з дня отримання даної ухвали суду.

Роз'яснити третім особам, що у відповідності до ч.4 ст.174 ЦПК України подання письмових пояснень щодо позову або відзиву є їх правом. Роз'яснити третім особам, що у разі подання ними письмових пояснень, до них застосовуються правила, встановлені частинами третьою - шостою ст.178 ЦПК України, зокрема, до письмових пояснень додаються: докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи; довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника третьої особи, який підписав пояснення.

У разі подання письмових пояснень третіми особами, встановити сторонам по справі (позивачу та відповідачу) строк для подання відповіді на них протягом трьох днів з дати їх отримання.

2. Заяву позивача про виклик в судове засідання свідків задоволити частково.

Викликати в судове засідання по розгляду даної цивільної справи, яке призначене на 13 березня 2019 року о 11 год. 00 хв. в залі судових засідань Устинівського районного суду Кіровоградської області, що знаходиться за адресою: вул.О.Мазуренка, буд.№42 смт.Устинівка Кіровоградської області, свідка ОСОБА_6, адреса місця проживання: АДРЕСА_3.

Роз'яснити свідку, що відповідно до ч.2 ст.69 ЦПК України свідок зобов'язаний з'явитися до суду за його викликом у визначений час і дати правдиві показання про відомі йому обставини.

У випадку не з'явлення належно викликаного свідка без поважних причин в судове засідання або неповідомлення ним про причини неявки, до свідка можуть бути застосовані заходи процесуального примусу, передбачені ст.ст.147, 148 ЦПК України.

Попередити свідка про кримінальну відповідальність за ст.384 КК України за завідомо неправдиве показання (введення в оману суду) та за ст.385 КК України за відмову від давання показань на вимогу суду, одночасно роз'яснивши, що згідно ст.63 Конституції України та ч.2 ст.385 КК України особа не підлягає кримінальній відповідальності за відмову давати показання в суді щодо себе, а також членів своєї сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.

В задоволенні клопотання позивача про виклик в якості свідків: ОСОБА_8 та ОСОБА_7 - відмовити.

3.Клопотання позивача про витребування письмового доказу задоволити. Витребувати у приватного нотаріуса Устинівського районного нотаріального округу Кіровоградської області Трутень О.Я. засвідчену у встановленому законом порядку копію спадкової справи №105-2018 (номер у спадковому реєстрі 62680110), заведену після смерті спадкодавця ОСОБА_5, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1.

Роз'яснити приватному нотаріусу, що відповідно до вимог ст.84 ЦПК України особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Витребуваний письмовий доказ направити безпосередньо до суду в строк до 07 березня 2019 року.

Особа, яка не маює можливості подати доказ, який витребовує суд, або не має можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язана повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені ЦПК України.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов'язку подати витребувані судом докази.

Згідно ч.11 ст.84, ч.3 ст.140 ЦПК України суми витрат, пов'язаних із витребуванням доказів підлягають стягненню із сторони, визначеної судом відповідно до правил про розподіл судових витрат, встановлених цим Кодексом, за умови надання особою, яка надала доказ на вимогу суду, доказів здійснення відповідних витрат.

4.Закрити підготовче провадження за позовом ОСОБА_1 до Димитровської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, приватний нотаріус Устинівського районного нотаріального округу Кіровоградської області Трутень О.Я., про тлумачення заповіту.

5.Призначити судове засідання для розгляду справи по суті за правилами загального позовного провадження на 13 березня 2019 року о 11 год. 00 хв. в залі судових засідань Устинівського районного суду Кіровоградської області за адресою: вул.О.Мазуренка, буд.№42 смт.Устинівка Кіровоградської області, про що повідомити учасників справи в порядку, визначеному ЦПК України.

Копію ухвали направити учасникам справи в порядку, передбаченому ЦПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Устинівського районного суду

Кіровоградської області С.Ю.Атаманова

Дата ухвалення рішення14.02.2019
Оприлюднено15.02.2019
Номер документу79834343
СудочинствоЦивільне
Сутьтлумачення заповіту

Судовий реєстр по справі —403/591/18

Рішення від 13.03.2019

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Рішення від 13.03.2019

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 14.02.2019

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 23.01.2019

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 09.01.2019

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 27.11.2018

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 30.10.2018

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні