Ухвала
від 20.02.2019 по справі 552/326/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ПОЛТАВИ

Справа №552/326/19

Провадження № 1-кс/552/642/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.02.2019 року слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3

розглянувши клопотаннястаршого слідчого відділення поліції № 1 Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів,

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий СВ відділення поліції № 1 Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим прокурором Полтавської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , в якому просить надати дозвіл на тимчасовий доступ та вилучення документів, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , а саме:оригіналів реєстраційних документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) з моменту державної реєстрації юридичної особи по теперішній час, у тому числі заяв про державну реєстрацію, свідоцтв про державну реєстрацію, статутів, реєстраційних карток, протоколів установчих зборів, протоколів загальних зборів, установчих договорів, наказів про призначення та звільнення службових осіб, посадових інструкцій, інших документів реєстраційної справи, якими підтверджується державна реєстрація підприємства, його перебування на обліку платника податків, службове становище посадових осіб підприємства, які містять зразки підписів службових осіб та відтиску печатки підприємства; та зобов`язати ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), надати зазначені документиу 10-денний строк після пред`явлення ухвали суду про тимчасовий доступ до речей і документів.

Клопотання обґрунтовував тим, що у Відділенні поліції №1 Полтавського відділу поліції ГУНП в Полтавській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12018170020002043 від 20.08.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

Установлено, що 20.08.2018 року до ЧЧ ВП № 1 надійшло повідомлення від ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , прож. Оржицький район, с. Хоружівка про те, що керівник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », шляхом обману, під приводом купівлі-продажу приміщень, заволодів грошовими коштами ОСОБА_6 , сума матеріального збитку встановлюється.

В ході оперативного супроводження матеріалів кримінального провадження, отримано рапорт о/у ВСП ГУНП в Полтавській області, відповідно якого директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), юридична адреса: АДРЕСА_2 , являється ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . Крім цього встановлено, що до шахрайських дій пов`язаних з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » мають відношення: ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ІПН НОМЕР_3 , прож. АДРЕСА_3 та ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ІПН НОМЕР_4 , прож. АДРЕСА_4 .

Під час проведення слідчих дій, а саме обшуку, за адресами проживання вищевказаних осіб печатки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) не знайдено, та на теперішній час її місце знаходження невідоме.

Однак, в ході проведення досудового розслідування виникла необхідність в проведенні судово-технічної експертизи документа, з метою встановлення яким саме чином виконано відтиск печатки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в договорі №28/7 від 13.07.2018, давність його виконання, чи відповідає відтиск печатки в договорі дійсній печатці ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Також, на сьогоднішній день, виникла необхідність в проведенні судово-почеркознавчої експертизи, з метою встановлення чи дійсно підпис в договорі №28/7 від 13.07.2018 виконано ОСОБА_7 , чи іншою особою.

Враховуючи вищевикладене, з метою встановлення осіб, які вчинили неправомірні дії, виникла необхідність у тимчасовому доступі та вилученні оригіналів реєстраційних документівТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) з моменту державної реєстрації юридичної особи по теперішній час, у тому числі: заяви про державну реєстрацію, свідоцтва про державну реєстрацію, статутів, реєстраційних карток, протоколів установчих зборів, протоколів загальних зборів, установчих договорів, наказів про призначення та звільнення службових осіб, посадових інструкцій, інших документів реєстраційної справи, якими підтверджується державна реєстрація підприємства, його перебування на обліку платника податків, службове становище посадових осіб підприємства, які містять зразки підписів службових осіб та відтиску печатки підприємства.

Оригінали вказаних документів містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, тобто, згідно ч. 1 ст. 98 КПК України, можуть бути речовими доказами.

У інший спосіб, окрім вилучення оригіналів вказаних документів, довести факт вчиненого кримінального правопорушення у слідства не має можливості, а їх вилучення можливе лише на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно витягів із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходженням реєстраційної справиТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) є ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Таким чином, досудовим розслідуванням достовірно встановлено особу, у володіння якої на даний час перебуває оригінал реєстраційних документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 .

Враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що оригінали вказаних документів мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, являються джерелом доказів та в подальшому потрібні для проведення судово-технічної та судово-почеркознавчої експертиз, просить надати тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Крім того, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів, розгляд даного клопотання просив проводити без виклику представника ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі ч.2 ст.163 КПК України.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали клопотання приходить до наступного.

Згідно ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Стаття 163 КПК України передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Оскільки є підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення необхідної інформації, а також з метою забезпечення її збереження у тому вигляді, у якому вона знаходяться на момент розгляду клопотання, на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України, клопотання необхідно розглядати без виклику осіб у володіння яких вона знаходиться.

Надані дослідчого суддіматеріали містятьдані,які даютьдостатні підставивважати,щодо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань за№ 12018170020002043 від21.08.2018 року було внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч.1ст.190 КК України по факту заволодіння грошовими коштами ОСОБА_6 шляхом обману ( а.с.3).

Згідно матеріалів клопотання, керівник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », шляхом обману, під приводом купівлі-продажу приміщень, заволодів грошовими коштами ОСОБА_6 ( а.с. 4,8,9).

Досудовим слідством встановлено, що директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), юридична адреса: АДРЕСА_2 , являється ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . Крім цього встановлено, що до шахрайських дій пов`язаних з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » мають відношення: ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ІПН НОМЕР_3 , прож. АДРЕСА_3 та ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ІПН НОМЕР_4 , прож. АДРЕСА_4 (а.с.5-7,17,18).

Під час проведення слідчих дій, а саме обшуку, за адресами проживання вищевказаних осіб печатки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) не знайдено, та на теперішній час її місце знаходження невідоме ( а.с. 12-16).

На даний час у досудового розслідування виникла необхідність в проведенні судово-технічної експертизи документа, з метою встановлення яким саме чином виконано відтиск печатки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в договорі №28/7 від 13.07.2018, давність його виконання, чи відповідає відтиск печатки в договорі дійсній печатці ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », та в проведенні судово-почеркознавчої експертизи, з метою встановлення чи дійсно підпис в договорі №28/7 від 13.07.2018 виконано ОСОБА_7 , чи іншою особою у зв`язку з чим виникла необхідність у тимчасовому доступі та вилученні оригіналів реєстраційних документівТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) з моменту державної реєстрації юридичної особи по теперішній час.

Згідно витягів із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходженням реєстраційної справиТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) є ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) ( а.с.17,18).

Таким чином, клопотання підлягає задоволенню, оскільки вбачається наявність достатніх підстав вважати, що оригінали вказаних документів мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, в подальшому можуть бути використані з метою встановлення особи, яка скоїла дане кримінальне правопорушення, являються джерелом доказів та в подальшому потрібні для проведення судово-технічної та судово-почеркознавчої експертиз, а тому, необхідно надати тимчасовий доступ до оригіналів реєстраційних документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Крім того, враховуючи конкретні обставини, викладені в клопотанні, обґрунтування слідчого в необхідності доступу, вважаю достатнім визначити строк дії ухвали 20 днів.

Керуючись ст. 159-166 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ та вилучення документів, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , а саме:оригіналів реєстраційних документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) з моменту державної реєстрації юридичної особи по теперішній час, у тому числі заяв про державну реєстрацію, свідоцтв про державну реєстрацію, статутів, реєстраційних карток, протоколів установчих зборів, протоколів загальних зборів, установчих договорів, наказів про призначення та звільнення службових осіб, посадових інструкцій, інших документів реєстраційної справи, якими підтверджується державна реєстрація підприємства, його перебування на обліку платника податків, службове становище посадових осіб підприємства, які містять зразки підписів службових осіб та відтиску печатки підприємства.

Зобов`язати ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), надати зазначені документиу 10-денний строк після пред`явлення ухвали суду про тимчасовий доступ до речей і документів.

Проведення даного заходу забезпечення кримінального провадження доручити: слідчим СВ ВП №1 Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 .

Строк дії ухвали 20 днів з дня її ухвалення.

Ухвала слідчого судді, відповідно до вимог п.10. ч. 1 ст. 309 КПК України, може бути оскаржена в апеляційному порядку тільки в частині тимчасового доступу до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Полтави
Дата ухвалення рішення20.02.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу79980114
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —552/326/19

Ухвала від 18.06.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 31.05.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Ухвала від 20.05.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 20.02.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 13.02.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 12.02.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 08.02.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 05.02.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Васильєва Л. М.

Ухвала від 05.02.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Васильєва Л. М.

Ухвала від 30.01.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні