Ухвала
від 25.02.2019 по справі 909/163/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/163/19

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

25.02.2019 м. Івано-Франківськ Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Кобецької С. М., розглянувши матеріали

за позовом: Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" в особі уповноваженої

особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації

АТ "Дельта Банк", вул. Щорса, буд.36-Б,м. Київ, 01133;

фактична адреса: б-р.Дружби Народів, 38, м.Київ, 01014;

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Новітні енергозберігаючі

системи опалення", вул.Незалежності, буд.18, офіс 14,

м.Івано-Франківськ, 76018;

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю "Рунар Технолоджі",

вул.Тракт Глинянський, 1, м.Львів, 79024;

про визнання відсутнім права іпотекодержателя у ТОВ "Новітні енергозберігаючі системи опалення", визнання права іпотекодержателя у АТ "Дельта Банк".

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство "Дельта Банк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації АТ "Дельта Банк" звернулось до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Новітні енергозберігаючі системи опалення" про визнання відсутнім у ТОВ "Новітні енергозберігаючі системи опалення" права іпотекодержателя за іпотечними договорами від 30.05.2007 реєстровий №Д190, від 07.08.2007 реєстровий № Д257, укладеними між ТОВ "Український промисловий банк" та ВАТ "Брошнівський експериментальний завод" "Лісдеревмаш"; визнання у АТ "Дельта Банк" права іпотекодержателя за іпотечними договорами від 30.05.2007 реєстровий №Д190, від 07.08.2007 реєстровий № Д257, укладеними між ТОВ "Український промисловий банк" та ВАТ "Брошнівський експериментальний завод" "Лісдеревмаш". Позовні вимоги обґрунтовані приписами статей 1, 3, 11, 17, 24, 42 Закону України "Про іпотеку", статей Цивільного кодексу України.

Позовна заява відповідає вимогам встановленим статтею 162 Господарського процесуального кодексу України.

Судом ухвалено відкрити провадження у справі. Враховуючи характер спору, склад учасників судового розгляду, правові підстави заявленого позову - господарське судочинство здійснювати у порядку загального позовного провадження.

Слід зазначити, що в позовній заяві АТ "Дельта Банк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації АТ "Дельта Банк" зазначено третю особу, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та третю особу, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Рунар Технолоджі". Зазначає, що рішення у даній справі вплине на права та інтереси Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо ліквідації АТ "Дельта Банк", а ТОВ "Рунар Технолоджі", згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 07.12.2018 є власником нерухомого майна, що забезпечує вимоги АТ "Дельта Банк" за кредитним договором №97/КВ-07 від 30.05.2007.

Приписи частини 2 статті 50 Господарського процесуального кодексу України вказують на те, що якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Судом встановлено відсутність правових підстав, в розумінні вище вказаної правової норми, для залучення до участі у справі в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, позаяк останній вже є учасником справи - в особі призначеної ним уповноваженої особи на здійснення ліквідації АТ "Дельта Банк".

Водночас з метою надання можливості Товариству з обмеженою відповідальністю "Рунар Технолоджі", вул.Тракт Глинянський, 1, м.Львів, 79024, обстоювати власні права та обов"язки на які може справити вплив рішення суду, суд вважає за правильне залучити останнє до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Крім того АТ "Дельта Банк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації АТ "Дельта Банк" подано суду клопотання б/н від 13.02.2019 (вх№3191/19 від 18.02.2019) про витребування доказів. Просить суд витребувати у Рожнятівської районної державної адміністрації належним чином засвідчені копії документів, на підставі яких здійснено заміну іпотекодержателя на ТОВ "Рунар Технолоджі" (ідентифікаційний код 40630691); документів, на підставі яких припинено іпотеку та заборону на нерухоме майно ТОВ "Український промисловий банк"/ АТ "Дельта Банк" за іпотечними договорами від 07.08.2007 реєстровий №Д257, від 30.05.2007 реєстровий № Д190; витребувати у приватного нотаріуса Львівського міського нотаріального округу Барбуляк Х.М. належним чином засвідчену копію договору про задоволення вимог іпотекодержателя ТОВ "Рунар Технолоджі" від 28.07.2016 реєстровий номер № 2547.

Приписи статті 81 Господарського процесуального кодексу України надають право учаснику справи, у разі неможливості самостійно надати докази, подати клопотання про витребування доказів судом. У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання. У разі задоволення клопотання, суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

З"ясувавши всі обставини на яких ґрунтується клопотання про витребування доказів б/н від 13.02.2019 (вх№3191/19 від 18.02.2019), перевіривши його зміст на відповідність приписам частини 2 статті 81 Господарського процесуального кодексу України, суд прийшов до висновку про наявність правових підстав для його задоволення. Беручи до уваги наведені заявником об"єктивні обставини, які вказують на неможливість самостійного отримання та подання суду документів, на підставі яких здійснено заміну іпотекодержателя на ТОВ "Рунар Технолоджі" (ідентифікаційний код 40630691); документів, на підставі яких припинено іпотеку та заборону на нерухоме майно ТОВ "Український промисловий банк"/ АТ "Дельта Банк" за іпотечними договорами від 07.08.2007 реєстровий №Д257, від 30.05.2007 реєстровий № Д190; договору про задоволення вимог іпотекодержателя ТОВ "Рунар Технолоджі" від 28.07.2016 реєстровий номер № 2547, суд вважає за необхідне, витребувати у Рожнятівської районної державної адміністрації, приватного нотаріуса Львівського міського нотаріального округу Барбуляк Х.М. такі докази, які безпосередньо стосуються предмета спору.

Керуючись статтями 50, 80, 81, 174, 176, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Рунар Технолоджі", вул.Тракт Глинянський, 1, м.Львів, 79024.

4. Підготовче засідання призначити на 26.03.2019 о 10:00год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Івано-Франківської області за адресою: вул. Шевченка, 16, м. Івано-Франківськ, 76018, зал судових засідань № 16.

5. Відповідачу в порядку статей 165, 178 Господарського процесуального кодексу України надати суду протягом 15 (п'ятнадцяти) календарних днів з дня вручення цієї ухвали відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову; копію відзиву та доданих до нього документів надіслати позивачу, докази чого надати суду.

6. Позивачу - в порядку статті 166 Господарського процесуального кодексу України, протягом 5 (п'яти) календарних днів з дня отримання відзиву на позов подати суду відповідь на відзив, копію відповіді надіслати відповідачу, докази чого надати суду. Крім того звернути увагу позивачу на те, що текст на сторінці 6 позовної заяви відображено не в повному обсязі та є непридатним до читання.

7. Відповідачу - в порядку статті 167 Господарського процесуального кодексу України, протягом 5 (п'яти) календарних днів з дня отримання відповіді на відзив подати суду заперечення, копію заперечення надіслати позивачу, докази чого надати суду.

8. Третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - в порядку статті 168 Господарського процесуального кодексу України, протягом 15 (п'ятнадцяти) календарних днів з дня вручення цієї ухвали подати суду пояснення з викладом своїх аргументів і міркувань на підтримку позову або заперечень проти позову, копію пояснень надіслати позивачу та відповідачу, докази чого надати суду.

9. Рожнятівській районній державній адміністрації, вул.Шкільна, 1, смт Рожнятів, Івано-Франківська області, 77600, протягом 15 (п'ятнадцяти) календарних днів з дня вручення цієї ухвали подати суду:

- документи, на підставі яких здійснено заміну іпотекодержателя на ТОВ "Рунар Технолоджі" (ідентифікаційний код 40630691); документи на підставі яких припинено іпотеку та заборону на нерухоме майно ТОВ "Український промисловий банк"/АТ "Дельта Банк" за іпотечними договорами від 07.08.2007 реєстровий №Д257, від 30.05.2007 реєстровий № Д190, в належним чином засвідчених копіях, а у разі неможливості подання витребуваних судом доказів, або неможливості подання таких доказів у встановлений строк, повідомити суд із зазначенням причин протягом 5 (п'яти) календарних днів з дня вручення цієї ухвали.

10. Приватному нотаріусу Львівського міського нотаріального округу Барбуляк Христині Миколаївні, АДРЕСА_1, протягом 15 (п'ятнадцяти) календарних днів з дня вручення цієї ухвали подати суду:

- договір про задоволення вимог іпотекодержателя ТОВ "Рунар Технолоджі" від 28.07.2016 реєстровий номер № 2547, в належним чином засвідченій копії, а у разі неможливості подання витребуваного судом доказу, або неможливості подання такого доказу у встановлений строк, повідомити суд із зазначенням причин протягом 5 (п'яти) календарних днів з дня вручення цієї ухвали.

Суд звертає увагу, що неповідомлення про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, є підставою для застосування судом заходів процесуального примусу, передбачених статтями 131-135 Господарського процесуального кодексу України, зокрема, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а у випадку повторного чи систематичного невиконання процесуальних обов'язків, повторного чи неодноразового зловживання процесуальними правами, повторного чи систематичного неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або без їх повідомлення, триваючого невиконання ухвали про забезпечення позову або доказів суд, з урахуванням конкретних обставин, стягує в дохід державного бюджету з відповідного учасника судового процесу або відповідної іншої особи штраф у сумі від п'яти до п'ятдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Повноваження представників сторін, підтверджуються документами визначеними статтею 60 Господарського процесуального кодексу України.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі "Судова влада України", за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі: http://court.gov.ua/fair/sud5010/

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/

Веб-адреса Господарського суду Івано-Франківської області: http://if.arbitr.gov.ua/sud5010/

e-mail суду: inbox@if.arbitr.gov.ua . Інформація за тел.: (0342) 55-94-88

Звернути увагу, що учасники справи можуть отримувати процесуальні документи в електронному вигляді. Для цього необхідно зареєструватись в системі, розміщеній на офіційному веб-порталі "Судова влада України" (https://e-court.mail.gov.ua/?_task=login&_action=plugin.registration_rules) та подати до суду заявку для отримання процесуальних документів в електронному вигляді.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя С.Кобецька

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення25.02.2019
Оприлюднено26.02.2019
Номер документу80051605
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/163/19

Постанова від 29.01.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 16.12.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Постанова від 21.10.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 07.10.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 09.09.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 23.08.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Рішення від 17.07.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 09.07.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 09.07.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 09.07.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні