Ухвала
від 27.02.2019 по справі 922/202/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

27.02.2019 м. ХарківСправа № 922/202/19

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Сальнікової Г.І.

при секретарі судового засідання Кучко А.В.

розглянувши матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Українські технології будівництва" (61033, м. Харків, вул. Луганська, 31) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтер-Док" (61145, м. Харків, вул. Новгородська, 1, оф. 6) про за участю представників: від позивача - не прибув

від відповідача - ОСОБА_1, згідно договору про надання правової допомоги б/н від 31.08.2018

ВСТАНОВИВ:

На розгляд до Господарського суду Харківської області подано позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Українські технології будівництва" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтер-Док" про визнання недійсним договору №09/2 від 09.06.2017, укладений між ТОВ "Українські технології будівництва" (код ЄДРПОУ 35247879) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Інтер-Док" (код ЄДРПОУ 33411336).

Ухвалою господарського суду Харківської області від 27.02.2019 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та підготовче засідання призначено на 25.02.2019 об 11:20.

21.02.2019 через загальний відділ діловодства господарського суду Харківської області від відповідача надійшов відзив на позовну заяву (вх. №4653) з додатковими документами, які досліджено та приєднано до матеріалів справи.

22.02.2019 через загальний відділ діловодства господарського суду Харківської області від позивача надійшла заява про відкладення розгляду справи (вх. №4731), мотивована зайнятістю уповноваженого представника в інших судових процесах.

25.02.2019 через загальний відділ діловодства господарського суду Харківської області від відповідача надійшло клопотання про залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору (вх. № 4907).

У підготовче засідання 25.02.2019 позивач не прибув.

Повноважний представник відповідача у підготовчому засіданні 25.02.2019 підтримав подане клопотання про залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору (вх. № 4907 від 25.02.2019), яке просить задовольнити та залучити до участі у справі в якості третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Німецьке товариство міжнародного співробітництва та Відділ освіти Чугуївської міської ради Харківської області. Також, залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Чугуївський навчально - виховний комплекс "Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" №8 Чугуївської міської ради Харківської області.

Дослідивши матеріали справи, розглянувши клопотання відповідача про залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору (вх. № 4907 від 25.02.2019), заслухавши аргументи представника відповідача, суд зазначає про таке.

Відповідно до ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов'язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов'язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

У своєму клопотанні відповідачем вказано про те, що замовником та суб'єктом, який мав здійснювати основне фінансування проведення капітального ремонту будівлі літ. A3 Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №8 (Чугуївського навчально-виховного комплексу "Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" №8 Чугуївської міської ради Харківської області) по вул. Червономанежній, 18, у м. Чугуїв Харківської області згідно оскаржуваного договору є Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ).

При цьому, судом враховані аргументи відповідача, які викладено останнім у своєму клопотанні з приводу того, що саме між GIZ в межах проекту "Розвиток соціальної інфраструктури у зв'язку із збільшенням кількості ВПО" та Відділом освіти Чугуївської міської ради 26.10.2016 було підписано угоду про співпрацю, предметом якої було проведення капітального ремонту Чугуївського навчально-виховного комплексу "Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" №8 Чугуївської міської ради Харківської області по вулиці Червономанежній, 18 у м. Чугуїв Харківської області.

Відповідачем у підготовчому засіданні 25.02.2019 також було наголошено про ту обставину, що згідно адвокатського запиту вих. №2018_12_11/1, між GIZ та ТОВ "Укртехбуд" було укладено договір про виконання будівельних робіт №83254274 з ремонту школи №8 в місті Чугуїв по вулиці Червономаніжна, 18, а також це товариство вказало, що ним, як Замовником, виконані всі умови щодо оплати (фінансування робіт), проведених ТОВ "Укртехбуд".

Тобто, відповідачем наголошено про те, що Німецьке товариство міжнародного співробітництва здійснювало реалізацію проекту міжнародної технічної допомоги в галузі освіти щодо проведення капітального ремонту вищевказаного навчального закладу. Крім того, здійснювало фінансування проведення такого ремонту, кошти сплачувало ТОВ "Укртехбуд" на підставі укладеного договору з останнім, а тому прийняте рішення у цій справі може вплинути на права та обов'язки товариства.

Відділ освіти Чугуївської міської ради Харківської області наділений повноваженнями управління закладами освіти, у тому числі й Чугуївським навчально- виховним комплексом "Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" №8, тому прийняте рішення у даній справі може вплинути на його права та обов'язки.

Відповідачем також було наголошено про те, що з огляду на те, що капітальний ремонт було здійснено останнім саме у приміщенні Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №8, беручи до уваги правові наслідки недійсності договору, що передбачені статтею 215 Цивільного кодексу України, прийняте рішення у цій справі може вплинути на права та обов'язки Чугуївського навчально-виховного комплексу "Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" №8 Чугуївської міської ради Харківської області

Враховуючи наведене, з метою повного та всебічного з'ясування усіх обставин у справі, що розглядається, господарський суд вважає за доцільне задовольнити клопотання відповідача про залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору (вх. № 4907 від 25.02.2019) та залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: 1). Німецьке товариство міжнародного співробітництва та 2). Відділ освіти Чугуївської міської ради Харківської області, та третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Чугуївський навчально-виховний комплекс "Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" №8 Чугуївської міської ради Харківської області.

З урахуванням висновків, яких дійшов суд під час розгляду справи, зокрема щодо доцільності залучення до участі у справі третіх осіб, суд вважає за можливе задовольнити заяву позивача про відкладення підготовчого засідання (вх. №4731 від 22.02.19), тому з метою вчинення процесуальних дій з приводу залучення до участі у справі третіх осіб, а також з метою надання учасникам справи додаткової можливості реалізувати право на захист своїх інтересів, для з'ясування всіх обставин справи та забезпечення принципу змагальності і рівності перед судом, розгляд справи у підготовчому судовому засіданні слід відкласти.

Керуючись статтями 50, 182, 183, 216, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити клопотання відповідача про залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору (вх. № 4907 від 25.02.2019).

2. Залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача:

1). Німецьке товариство міжнародного співробітництва (01133, м. Київ, бул. ОСОБА_2, 26)

2). Відділ освіти Чугуївської міської ради Харківської області (код ЄДРПОУ 22682750, адреса: 63503, Харківська обл., місто Чугуїв, вул. Старонікольська, будинок 20)

3. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Чугуївський навчально-виховний комплекс "Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" №8 Чугуївської міської ради Харківської області (код ЄДРПОУ 24335030, адреса: 63503, Харківська обл., місто Чугуїв, вул. Червономанежна, будинок 18).

4. Задовольнити заяву позивача про відкладення підготовчого засідання (вх. № 4731 від 22.02.19).

5. Підготовче засідання відкласти на "26" березня 2019 р. об 11:00.

6. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: 61022, місто Харків, майдан Свободи 5, 8-й під'їзд, 2-й поверх, зал судвих засідань № 218.

7. Повідомити учасників справи, що явка їх представників в судове засідання є обов'язковою.

7-1. Повноваження учасників справи оформити у відповідності з вимогами статті 60 Господарського процесуального кодексу України та надати належним чином засвідчені копії документів, що підтверджують повноваження представників.

7-2. Звертаємо увагу учасників справи, що Законом № 1401-III від 02.06.2016 Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) розділ XV. Перехідні положення Конституції України доповнено пунктом 161 підпунктом 11, яким передбачено, що представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті 1311 та 1312 Конституції здійснюється виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року.

Отже, з 1 січня 2019 року представництво у судах першої інстанції, у тому числі в Господарському суді Харківської області, здійснюватимуть виключно прокурори або адвокати.

8. ПОЗИВАЧУ:

- надіслати третім особам копію позовної заяви з доданими до неї документами, докази такого надіслання - подати до суду.

9. ВІДПОВІДАЧУ:

- надіслати третім особам копію відзиву на позовну заяву з доданими до нього документами, докази такого надіслання - подати до суду.

10. ТРЕТІМ ОСОБАМ, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: 1). Німецькому товариству міжнародного співробітництва та 2) Відділу освіти Чугуївської міської ради Харківської області:

- подати у строк до 25.03.2019 пояснення по суті спору з документами в обґрунтування вказаних у поясненнях обставин.

11. ТРЕТІЙ ОСОБІ, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Чугуївському навчально - виховному комплексу "Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" №8 Чугуївської міської ради Харківської області:

- подати у строк до 25.03.2019 пояснення по суті спору з документами в обґрунтування вказаних у поясненнях обставин.

12. Звернути увагу учасників справи на порядок подання доказів, встановлений у ст. 80 ГПК України, та наслідки неподання їх та доказів їх направлення іншим учасникам справи, а також на загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання, заперечення передбачені ст.170 ГПК України.

13. Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://court.gov.ua/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення27.02.2019
Оприлюднено28.02.2019
Номер документу80117852
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/202/19

Рішення від 27.05.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Ухвала від 24.04.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Ухвала від 24.04.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Ухвала від 02.04.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Ухвала від 02.04.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Ухвала від 02.04.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Ухвала від 26.03.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Ухвала від 27.02.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Ухвала від 04.02.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Ухвала від 28.01.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні