Ухвала
від 18.03.2019 по справі 905/257/18
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

проспект Незалежності, 13, місто Харків, 61058

УХВАЛА

"18" березня 2019 р. Справа № 905/257/18

Суддя Білоусова Я.О.

розглянувши матеріали за заявою представника East West United Bank S.A. про відвід колегії суддів у складі: головуючий суддя Склярук О.І., суддя Гетьман Р.А., суддя Терещенко О.І. при розгляді апеляційної скарги особи, яка не брала участі у справі East West United Bank S.A. (Іст Вест Юнайтед Банк Ес. Ей.), Люксембург, (вх. №490 Д/1) на ухвалу господарського суду Донецької області від 20.09.2018 у справі №905/257/18

за позовом Акціонерного товариства "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "ГЛОРІ" в особі Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами "Інвестиційний капітал Україна", м. Київ,

до 1.Приватного акціонерного товариства "Донецьксталь"-металургійний завод", м.Покровськ Донецької області,

2.Публічного акціонерного товариства "Ясинівський коксохімічний завод", м.Покровськ Донецької області,

3.Публічного акціонерного товариства "Шахтоуправління "Покровське", м. Покровськ Донецької області,

про стягнення 55212232,49 грн,

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою господарського суду Донецької області від 20.09.2018 у справі №905/257/18 задоволено заяву учасників справи та затверджено мирову угоду, укладену між Акціонерним товариством "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "ГЛОРІ" в особі Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами "Інвестиційний капітал Україна", м. Київ, Приватним акціонерним товариством "Донецьксталь"-металургійний завод", м. Покровськ Донецької області, Публічним акціонерним товариством "Ясинівський коксохімічний завод", м. Покровськ Донецької області та Публічним акціонерним товариством "Шахтоуправління "Покровське", м. Покровськ Донецької області.

Не погодившись з постановленою ухвалою суду першої інстанції, до Східного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою звернулась особа, яка не брала участі у справі East West United Bank S.A. (Іст Вест Юнайтед Банк Ес. Ей.), Люксембург.

У судовому засіданні апеляційної інстанції 14.03.2019 представником East West United Bank S.A. подано заяву про відвід колегії суддів, в якій скаржник заявив відвід колегії суддів у складі: головуючий суддя Склярук О.І., суддя Гетьман Р.А., суддя Терещенко О.І. Свою заяву мотивує виникненням обґрунтованих сумнівів в неупередженості та об'єктивності суддів, які входять до складу колегії, з огляду на цілком необґрунтоване відхилення ними наступних клопотань апелянта: зупинення дії оскаржуваної ухвали, про відкладення судового розгляду справи, про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, про об'єднання кількох справ в одне провадження.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 14.03.2019 визнано необґрунтованою заяву (вх.№2653) особи, яка не брала участі у справі East West United Bank S.A. (Іст Вест Юнайтед Банк Ес. Ей.), Люксембург, про відвід колегії суддів Східного апеляційного господарського суду, а саме, судді Склярук О.І, судді Гетьмана Р.А., судді Терещенко О.І. у справі № 905/257/18. Зупинено провадження у справі №905/257/18 для вирішення питання про відвід колегії суддів Східного апеляційного господарського суду, а саме судді Склярук О.І, судді Гетьмана Р.А., судді Терещенко О.І. у справі № 905/257/18 у порядку, визначеному ст.39 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 15.03.3019 для вирішення питання про відвід колегії суддів визначено суддю Білоусову Я.О.

Розглянувши матеріали заяви East West United Bank S.A. про відвід колегії суддів, в якій скаржник заявив відвід колегії суддів у складі: головуючого судді Склярук О.І, судді Гетьману Р.А., судді Терещенко О.І., суддя дійшла висновку про наявність підстав для заявлення самовідводу.

Заява про самовідвід мотивована тим, що 11.03.2019 представником East West United Bank S.A. - адвокатом Блажко Р.П. заявлено відвід колегії суддів у складі: головуючий суддя Білоусова Я.А., суддя Пуль О.А., суддя Тарасова І.В. при розгляді справи №905/945/18 з таких же підстав, які наведено цим же представником у заяві про відвід колегії суддів у складі: головуючий суддя Склярук О.І, суддя Гетьман Р.А., суддя Терещенко О.І. у справі №905/257/18, а саме: виникненням обґрунтованих сумнівів в неупередженості та об'єктивності суддів, які входять до складу колегії, з огляду на цілком необґрунтоване відхилення ними наступних клопотань апелянта: про зупинення дії оскаржуваної ухвали, про відкладення судового розгляду справи, про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, про об'єднання кількох справ в одне провадження.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 11.03.2019 у справі №905/945/18 визнано необґрунтованою заяву East West United Bank S.A про відвід колегії суддів у складі: головуючий суддя Білоусова Я.О., суддя Пуль О.А., суддя Тарасова І.В.

Відповідно до ст.35 Господарського процесуального кодексу України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо:

1) він є членом сім'ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім'ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу;

2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання, або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі;

3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи;

4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи;

5) є інші обставини, які викликають сумнів у неупередженості або об'єктивності судді.

Суддя підлягає відводу (самовідводу) також за наявності обставин, встановлених статтею 36 цього Кодексу.

У Господарському процесуальному кодексі України не наведено вичерпного переліку обставин, які можуть викликати сумнів у неупередженості або об'єктивності судді.

У Конвенції Про захист прав людини і основоположних свобод (ратифікована Верховною Радою України 17.07.1997) передбачено, що кожна людина має право на справедливий і відкритий розгляд справи незалежним і безстороннім судом упродовж розумного строку, встановленого законом (пунктом 1 ст. 6 Конвенції).

Правова позиція Європейського Суду з прав людини передбачає, що об'єктивно безстороннім є судовий орган, діяльність якого відповідає таким критеріям: забезпечується не лише здійснення правосуддя, а й зовнішній вияв того, що відбувається; суддею створено достатні гарантії для усунення об'єктивно виправданих підстав (і навіть потенційної можливості) побоюватися, що він, незалежно від особистої поведінки, не є безстороннім. При зовнішній демонстрації судом незалежності та безсторонності можуть виникнути щодо цього сумніви. Тому важливою є та довіра, яку суди в демократичному суспільстві повинні викликати у громадськості (див.: Hauschildt v. Denmarkjudgmentof 24 May 1989, Series A, No. 154, p. 48).

Згідно з пунктом 2.5 Бангалорських принципів поведінки суддів від 19.05.2006, схвалених резолюцією Економічної та Соціальної Ради ООН від 27.07.2006 №2006/23, суддя заявляє самовідвід від участі у розгляді справи у тому випадку, якщо для нього не є можливим винесення об'єктивного рішення у справі, або у тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви у неупередженості судді. Довіра суспільства до судової системи, а також до авторитету судової системи у питаннях моралі, чесності та непідкупності судових органів посідає першочергове місце у сучасному демократичному суспільстві.

Відповідно до статті 3 Кодексу суддівської етики, затвердженого ХІ черговим з'їздом суддів України 22.02.2013, суддя має докладати усіх зусиль до того, щоб на думку розсудливої, законослухняної та поінформованої людини його поведінка була бездоганною.

У статті 10 Кодексу суддівської етики встановлено, що суддя повинен виконувати обов'язки судді безсторонньо і неупереджено та утримуватися від поведінки, будь-яких дій або висловлювань, що можуть призвести до виникнення сумнівів у рівності професійних суддів, народних засідателів та присяжних при здійсненні правосуддя.

Рішенням Ради суддів України від 04.02.2016 №1 затверджений Коментар до Кодексу суддівської етики.

У цьому Коментарі зазначено, що суддя повинен дбати про те, щоб його поведінка була бездоганною з точки зору стороннього спостерігача. Дії та поведінка судді повинні підтримувати впевненість громадськості у чесності й непідкупності судових органів. Не досить лише вершити правосуддя; потрібно, щоб його звершення було очевидним для загалу.

У Коментарі до статті 10 Кодексу зазначено, що суддя заявляє самовідвід від участі у розгляді справи у тому випадку, якщо для нього не є можливим винесення об'єктивного рішення у справі, або в тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви в неупередженості судді. Інститут відводу (самовідводу) судді від участі у розгляді конкретної справи - це одна із найважливіших гарантій здійснення правосуддя неупередженим та справедливим судом. Він покликаний ліквідувати найменшу підозру у заінтересованості судді в результатах розглянутої справи, навіть якщо такої заінтересованості немає, бо тут головним є публічний інтерес.

Зазначена у відводі колегії суддів у справі №905/945/18 наявність таких же підстав щодо упередженості колегії суддів свідчить про необхідність виключення обставин, які можуть поставити під сумнів неупередженість судді Білоусової Я.О. при розгляді заяви (вх.№2653 від 14.03.2019) у даній справі №905/257/18 про відвід колегії суддів у складі: головуючий суддя Склярук О.І, суддя Гетьман Р.А., суддя Терещенко О.І., заявленої одним і тим же заявником, з тих же підстав, які визнані колегією суддів, до складу якої входить суддя Білоусова Я.О., необґрунтованими, а також недопущення у подальшому сумнівів сторін чи інших осіб щодо неупередженості судді та забезпечення довіри до судової влади, та виключення суб'єктивних підстав для сумніву заявника в неупередженості суду.

Згідно з частиною 3 ст.39 Господарського процесуального кодексу України питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі. Питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість. Якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу, він вирішує питання про зупинення провадження у справі. У цьому випадку вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першою статті 32 цього Кодексу. Такому судді не може бути заявлений відвід.

Відповідно до частини 1 ст.35 Господарського процесуального кодексу України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо є обставини, які викликають сумнів у неупередженості або об'єктивності судді.

Враховуючи те, що важливою є та довіра, яку суди у демократичному суспільстві повинні викликати у громадськості, з метою запобігання виникнення у представників сторін та інших осіб сумнівів щодо неупередженого розгляду справи та забезпечення довіри до суду, з огляду на положення статті 6 Конвенції Про захист прав людини і основоположних свобод щодо права особи на розгляд її справи неупередженим судом та з метою запобігання та уникнення будь-яких можливих сумнівів щодо об'єктивності і неупередженості судді Білоусової Я.О. при вирішенні заяви East West United Bank S.A. про відвід, наявні підстави для заявлення самовідводу.

Керуючись статтями 35-40 Господарського процесуального кодексу України, суд,

УХВАЛИВ:

Задовольнити самовідвід судді Білоусової Я.О. у справі №905/257/18.

Матеріали справи №905/257/18 передати на повторний автоматизований розподіл відповідно до ст.32 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Я.О. Білоусова

Дата ухвалення рішення18.03.2019
Оприлюднено18.03.2019
Номер документу80491952
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 55212232,49 грн

Судовий реєстр по справі —905/257/18

Ухвала від 05.08.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

Ухвала від 25.07.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

Постанова від 09.07.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кролевець О.А.

Ухвала від 18.06.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кролевець О.А.

Ухвала від 04.04.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Склярук Ольга Ігорівна

Ухвала від 01.04.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Склярук Ольга Ігорівна

Ухвала від 25.03.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Склярук Ольга Ігорівна

Ухвала від 20.03.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Слободін Михайло Миколайович

Ухвала від 18.03.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Білоусова Ярослава Олексіївна

Ухвала від 14.03.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Склярук Ольга Ігорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні