Ухвала
від 06.03.2019 по справі 335/630/19
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/630/19 1-кс/335/1061/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 березня 2019 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні у залі суду у м. Запоріжжі клопотання слідчого СУ фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Запорізькій області лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про арешт майна, подане в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018080000000073 від05.12.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 204 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням про арешт майна, в обґрунтування якого зазначив, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Запорізькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №32018080000000073 від05.12.2018.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на території Запорізької області невстановлені особи на АЗС під брендом «Белгаз» (BELGAS) здійснюють зберігання з метою збуту, а також збут незаконно виготовленого скрапленого газу, без відповідних дозвільних документів.

Обставини скоєння кримінального правопорушення підтверджуються зібраними матеріалами досудового розслідування, а саме: протоколами огляду автомобільної заправних станцій «Белгаз» (BELGAS); рапортами оперуповноважених оперативного управління ГУ ДФС у Запорізькій області, протоколом допиту в якості свідка ОСОБА_4 , який пояснив, що після заправки газом на АЗС «Белгаз» (BELGAS) з його автомобілем розпочались технічні проблеми; листом ГУ Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області, повідомленням ГУ ДФС у Запорізькій області про відсутність за зазначеними адресами реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі (касового апарата).

Також, у ході досудового розслідування встановлено, що на теперішній час незаконна діяльність не припинилась та активно продовжується. Так, для прикриття незаконної діяльності з придбання та збуту фальсифікованих паливно-мастильних матеріалів використовуються підконтрольні точки зберігання та збуту, через які неякісне паливо реалізовується як фізичним особам, так і підприємствам різних форм власності.

21.01.2019 на підставі раніше поданого клопотання у кримінальному провадженні №32018080000000073, Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя ухвалив рішення про надання дозволу на проведення обшуку на території автомобільної заправної станції, яка розташована у м. Запоріжжя в районі автомагістралі «Харків-Сімферополь» поруч з перехрестям з вул. Юності, ліворуч від мотелю (мовою оригіналу) «Две луны», який має поштову адресу: м. Запоріжжя, вул. Юності, 120, (відповідно до публічної кадастрової карти України, кадастровий номер об`єкта, на якому знаходиться вищенаведена АЗС №2310100000:07:059:0035).

Згідно з інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна № 152814036 від 16.01.2019 об`єкт нерухомого майна за кадастровим номером №2310100000:07:059:0035 не зареєстровано.

Відповідно до Інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, кадастровий номер земельної ділянки №2310100000:07:059:0035 на праві комунальної власності знаходиться у Запорізькій міській раді (код 04053915) та на правах оренди знаходиться у ПП «Дві луни» (код 13611366).

01.02.2019 співробітниками ГУ ДФС у Запорізькій області проведено обшук за вищенаведеною адресою, в результаті якого встановлено автомобільну газозаправну станцію, на якій вилучено:

1. Автомобільну газозаправну станцію, яка складається з наземного газового модулю обсяг якого без відповідної документації встановити на теперішній час не можливо, заповнений скрапленим газом кількість та об`єм якого без відповідної документації встановити неможливо та газороздавальної колонки виробництва ООО «Техно-Проект» на один заправочний пістолет.

В ході проведення обшуків на інших адресах АЗС під брендом «Белгаз» встановлено реєстраційну документацію щодо ТОВ «Формула-Д» (код 41239263).

Станом на 01.02.2019 в результаті проведених обшуків, представники АЗС не надали до СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області жодного дозвільного документа для проведення економічної діяльності згідно з КВЕД 47.30 «роздрібна торгівля пальним».

На підставі вищенаведеного, досудовим розслідуванням встановлено, що на території Запорізької області невстановлені особи на АЗС під брендом «Белгаз» (BELGAS) здійснюють зберігання з метою збуту, а також збут незаконно виготовленого скрапленого газу, без відповідних дозвільних документів.

Слідчий вважає за необхідне накласти арешт на вилучене в ході обшуку майно, посилаючись на те, воно має істотне значення для проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні з метою збереження речових доказів, відшкодування збитків по завданій шкоді вчиненим кримінальним правопорушенням, у зв`язку з чим звернувся до суду із вказаним клопотанням про арешт майна.

У судове засідання слідчий та прокурор не з`явились, надали заяви про розгляд клопотання у їх відсутність та підтримали подане клопотання на підставах, викладених у клопотанні.

У судове засідання представник власника вилученого майна не з`явився, представник ТОВ «Делішес Фуд Україна» та ТОВ «Формула-Д» надав заяву про розгляд клопотання без його участі, в якому заперечував проти клопотання слідчого, просив відмовити в його задоволенні та надав як підтвердження права володіння майном договір позички від 04.01.2019 року, укладений між ОСОБА_5 та ТОВ «Делішес Фуд Україна». Однак цей догововір не містить ідентифікуючих ознак рухомого майна, іншого підтвердження здійснення господарської діяльності з розташуванням точок на земельних ділянках за вказаними в клопотанні адресами суду не надано, хоча судові засідання відкладалися з метою надання можливості підтвердження здійснення вказаним товариством своєї діяльності чи право користування АЗС «Белгаз».

З іншого боку і органом досудового розслідування не надано доказів про здійснення за вказаними в клопотанні про накладення арешту адресами своєї господарської діяльності саме ТОВ «Делішес Фуд Україна» чи ТОВ «Формула-Д».

У відповідності до ч. 4 ст. 107 КПК України, розгляд клопотання слідчого проведено без фіксації судового процесу.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов висновку про відмову в задоволення клопотання, виходячи з наступного.

Згідно з ч. 1 ст. 131 КПК України захід забезпечення кримінального провадження застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до ч. 2 ст. 131 КПК України, одним із заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна.

Згідно ст. 167 КПК України, тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним його майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення. Тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: 1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; 2) надані особі з метою схилити її до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та (або) матеріального забезпечення кримінального правопорушення чи як винагорода за його чинення; 3) є предметом кримінального правопорушення, пов`язаного з їх незаконним обігом; 4) набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, доходи від них, або на які було спрямоване кримінальне правопорушення.

Згідно з положеннями ч. ч. 1, 2 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому діючим КПК України порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у діючим Кодексом порядку.

При застосуванні заходів забезпечення кримінального провадження слідчий суддя повинен діяти у відповідності до вимог КПК України та судовою процедурою гарантувати дотримання прав, свобод та законних інтересів осіб, за умов, за яких жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному обмеженню.

Зокрема, при вирішенні питання про арешт майна для прийняття законного та справедливого рішення слідчий суддя, згідно ст. 94, 132, 173 КПК України повинен врахувати існування обґрунтованої підозри щодо вчинення злочину і достатність доказів, що вказують на вчинення злочину; правову підставу для арешту майна: можливий розмір шкоди завданої злочином; наслідки арешту майна для третіх осіб; розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Відповідні дані повинні міститися і у клопотанні слідчого, прокурора, який звертається з проханням арештувати майно, оскільки згідно ст. 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав та основоположних свобод, будь-яке обмеження власності повинно здійснюватися відповідно до закону, а отже суб`єкт, який ініціює таке обмеження повинен обґрунтувати свою ініціативу з посилання на норми закону.

При вирішенні даного клопотання суд враховує мету накладення арешту, зазначену в клопотанні слідчого, правову кваліфікацію правопорушення, внесеного до ЄРДР за ч. 1 ст. 204 КК України, що передбачає незаконне придбання з метою збуту або зберігання з цією метою, а також збут чи транспортування з метою збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів, наявність в матеріалах справи підтвердження, що пальне не має ознак неналежної якості, а також ту обставину, що повідомлення про підозру нікому не вручено, тобто на даний час підозрюваного не має, цивільний позов у даному кримінальному провадженні також ніким не заявлено, належних доказів, які б свідчили про правову підставу для арешту майна, можливий розмір шкоди завданої злочином, наслідки арешту майна для третіх осіб, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження матеріали клопотання не містять, що свідчить про відсутність правових підстав у накладенні арешту на майно.

З урахуванням викладеного, слідчий суддя приходить до висновку про необґрунтованість клопотання щодо накладення арешту та про відмову в його задоволенні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.170,171,172,173 КПК України,

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання слідчого СУ фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Запорізькій області лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про арешт майна, подане в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018080000000073 від05.12.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 204 КК України відмовити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду Запорізької області протягом 5 днів з дня її оголошення, а підозрюваним - в цей же строк з моменту вручення йому копії даної ухвали.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення06.03.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80498111
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —335/630/19

Ухвала від 01.10.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Крамаренко І. А.

Ухвала від 25.07.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Крамаренко І. А.

Ухвала від 07.05.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Проценко А. М.

Ухвала від 07.05.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Проценко А. М.

Ухвала від 15.04.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Проценко А. М.

Ухвала від 06.03.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Проценко А. М.

Ухвала від 06.03.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Проценко А. М.

Ухвала від 06.03.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Проценко А. М.

Ухвала від 06.03.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Проценко А. М.

Ухвала від 08.02.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Проценко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні