Ухвала
від 25.03.2019 по справі 922/584/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"25" березня 2019 р.Справа № 922/584/19

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Лавровой Л.С.

при секретарі судового засідання Пунтус Д.А.

розглянувши матеріали справи

за позовом Приватного сільськогосподарського підприємства "ІМЕНІ ВАТУТІНА", с. Гетьманівка до Державного кадастрового реєстратора відділу Держгеокадастру у Шевченківському районі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області Бичко Світлани Миколаївни, смт. Шевченкове третя особа - ОСОБА_2 третя особа - Головне управління Держгеокадастру у Харківській області про скасування рішення державного кадастрового реєстратора за участю представників:

позивача - Курило М.І., Красноруцький Є.В.,

відповідача - не з'явився,

третьої особи - не з'явився.

ВСТАНОВИВ:

В лютому 2019 року до господарського суду звернулось Приватне сільськогосподарське підприємство "Імені Ватутіна" (код ЄДРПОУ 30755439) до Державного кадастрового реєстратора відділу Держгеокадастру у Шевченківському районі, Головного управління Держгеокадастру у Харківській області гр. Бичко Світлани Миколаївни (код ЄДРПОУ НОМЕР_1), третя особа гр. ОСОБА_2 (смт.Шевченкове) та просить суд визнати протиправними та скасувати рішення Державного кадастрового реєстратора відділу Держгеокадастру у Шевченківському районі, Головного управління Держгеокадастру у Харківській області гр Бичко Світлани Миколаївни про реєстрацію у Державному земельному кадастрі земельної ділянки загальною площею 31,4003 га, кадастровий номер 6325784500:01:001:0437, яка знаходиться на території Гетьманівської сільської ради Шевченківського району Харківської області. Судові витрати покласти на відповідача.

Ухвалою суду від 01.03.2019 р. прийнято позовну заяву до розгляду в порядку загального позовного провадження, підготовче засідання по справі призначено на 25.03.2019 р. о 09:30, встановлено сторонам строк на подання заяв по суті справи.

21.03.2019 р. через канцелярію господарського суду від відповідача надійшло клопотання (вх. №7062) про залучення до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору - Головне управління Держгеокадастру у Харківській області. В обґрунтування поданого клопотання відповідач зазначає, що державний кадастровий реєстратор відділу у Шевченківському районі є працівником Відділу, а Відділ у Шевченківському районі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області не являється самостійною юридичною особою, а є структурним підрозділом Головного управління Держгеокадастру у Харківській області. У відповідності до положення Головного управління Держгеокадастру у Харківській області відповідно до покладених на нього завдань здійснює ведення Державного земельного кадастру та здійснює державну реєстрацію земельних ділянок, обмежень у їх використанні, скасування такої реєстрації, а також являється розпорядником земель державної власності. З метою об'єктивного та неупередженого судового розгляду даної справи, відповідач вважає, що Головне управління Держгеокадаастру у Харківській області доцільно залучити до розгляду справи у якості третьої особи.

25.03.2019 р. від представника третьої особи надійшло клопотання (вх. №7220) про відкладення підготовчого засідання, в якому зазначається, що позовна заява була отримана третьою особою лише 18.03.2019 р. (на підтвердження чого надано роздруківку із сайту АТ Укрпошта ), тому в третьої особи не було достатнього часу на підготовку пояснень по справі.

В призначене на 25.03.2019 р. підготовче засідання з'явилися представники позивача, інші учасники справи своїх представників у засідання не направили.

Представник позивача висловив заперечення проти клопотання відповідача про залучення у якості третьої особи Головне управління Держгеокадаастру у Харківській області. Проти клопотання третьої особи про відкладення підготовчого засідання не заперечував.

Розглянувши клопотання відповідача про залучення до участі у справі в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Враховуючи викладене, предмет позову та підстави, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а також склад учасників по справі, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання відповідача про залучення Головного управління Держгеокадастру у Харківській області до участі у справі в якості третьої особи та отримання пояснень щодо порушених відповідачем питань.

Завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з'ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Відповідно до частини другою статті 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим кодексом строку підготовчого провадження у випадку зокрема залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

З огляду на викладене, враховуючи залучення до участі у справі третьої особи, з метою забезпечення учасникам справи належних умов для подання до суду доказів та викладення доводів, суд задовольняє клопотання представника ОСОБА_2 та відкладає підготовче засідання у справі.

Керуючись ст. ст. 42, 50, 183, 202, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Задовольнити клопотання відповідача щодо залучення до участі у справі у якості третьої особи без самостійних вимог - Головне управління Держгеокадастру у Харківській області.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖГЕОКАДАСТРУ У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ (61145, Харківська обл., місто Харків, Шевченківський район, ВУЛИЦЯ КОСМІЧНА, будинок 21, 8-9 ПОВЕРХ, ідентифікаційний код особи НОМЕР_1).

Задовольнити клопотання представника третьої особи про відкладення підготовчого засідання (вх. 7220 від 25.03.2019 р.).

Відкласти підготовче засідання на відкласти на "08" квітня 2019 р. о 12:00

Зобов'язати позивача протягом двох днів з дня отримання копії даної ухвали направити на адресу залученої третьої особи копію позовної заяви з доданими до неї документами. Докази направлення надати до суду.

Встановити третій особі строк до 08.04.2019 р. для подання пояснень по справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Л.С. Лаврова

Дата ухвалення рішення25.03.2019
Оприлюднено26.03.2019
Номер документу80684614
СудочинствоГосподарське
Сутьскасування рішення державного кадастрового реєстратора

Судовий реєстр по справі —922/584/19

Постанова від 26.05.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пільков К.М.

Ухвала від 22.04.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пільков К.М.

Ухвала від 07.04.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пільков К.М.

Ухвала від 06.03.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пільков К.М.

Ухвала від 19.02.2020

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Уркевич Віталій Юрійович

Ухвала від 28.01.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пільков К.М.

Ухвала від 16.12.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пільков К.М.

Ухвала від 15.11.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пільков К.М.

Постанова від 01.10.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Здоровко Людмила Миколаївна

Ухвала від 10.09.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Здоровко Людмила Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні