Рішення
від 16.02.2010 по справі 6/251
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківськ а, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.02.10 С права№ 6/251

За позовом: Фізичної ос оби - підприємця ОСОБА_1, м. Львів

до відповідача: Обласн ого комунального підприємст ва Львівської обласної ради “Бюро технічної інвентариза ції та експертної оцінки”, м. Л ьвів

про: усунення перешкод у здійсненні права власност і

Суддя Гоменюк З.П.

Секретар судового засіда ння Гривняк Г.Т.

Представники:

від позивача: ОСОБА_2

від відповідача: не з' я вився

Представнику поз ивача, роз' яснено зміст ст.22 ГПК України, а саме його проце суальні права та обов' язки, зокрема, права заявляти відв оди.

Суть спору: Позов заявлено фізичною осо бою-підприємцем ОСОБА_1 до Обласного комунального підп риємства Львівської обласно ї ради “Бюро технічної інвен таризації та експертної оцін ки” про усунення перешкод у з дійсненні права власності.

Ухвалою суду від 28.12.2009р. порушено провадження у спра ві та призначено її до розгля ду у судовому засіданні на 26.01.2 009р. За клопотанням представни ка позивача та в зв' язку з н еявкою представника відпові дача в судове засідання, ухва лою суду від 26.01.2010р. розгляд спр ави відкладено на 16.02.2010р.

02.02.2010р. позивачем направлен о суду заяву про уточнення по зовних вимог, відповідно до я кої просить суд: здійснити за хист права власності фізично ї особи-підприємця ОСОБА_1 шляхом усунення перешкод у к ористуванні та розпорядженн і належним йому нерухомим об ' єктом, що знаходиться за ад ресою: м Львів, АДРЕСА_1; зо бов' язати Львівське комуна льне підприємство Львівсько ї обласної ради “Бюро техніч ної інвентаризації та експер тної оцінки” внести зміни в т ехнічну документацію щодо ці льового призначення будівлі , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, яка зазначена в Тех нічному паспорті, складеному станом на 02.10.2004р., як “павільйон ” шляхом зміни виду вказаної нерухомості на “будівлю каф е”; зобов' язати Львівське к омунальне підприємство Льві вської обласної ради “Бюро т ехнічної інвентаризації та е кспертної оцінки” внести змі ни в Державний реєстр прав на нерухоме майно та їх обмежен ь та зареєструвати за ОСОБА _1 право власності на “будів лю кафе” під літ. Б-1, загальною площею 81,1 кв.м, за адресою: А ДРЕСА_1, реєстраційний номе р - НОМЕР_1.

В судовому засіданн і 16.02.2010р. представник позивача п ідтримав заявлені позовні ви моги з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог, на дав суду додаткові пояснення та документи по суті заявлен их позовних вимог, просить за доволити позов повністю. Сво ї вимоги позивач мотивує тим , що згідно витягів про реєстр ацію права власності на неру хоме майно від 02.10.2007р. № 16137692 та від 29.10.2007р. № 16441642 він є власником паві льйону за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 81,1 кв.м. Вказ ане приміщення використовує ться позивачем для розміщенн я в ньому об' єкта торгівлі - кафе для ведення ресторанног о господарства, для чого ним о тримано дозвіл Департаменту економічної політики №5-4140 від 04.12.2007р. Однак, у зв' язку із непр авильним зазначенням відпов ідачем в технічній документа ції виду будівлі (споруди) у ві дповідності до її цільового призначення, позивач позбавл ений можливості в повній мір і реалізувати своє право вла сності на нерухоме майно за а дресою: АДРЕСА_1.

Відповідач в судове засід ання не з' явився, вимог ухва ли суду від 24.07.2009р. про порушенн я провадження у справі не вик онав, проти позовних вимог в у становленому порядку не запе речив, хоча належним чином бу в повідомлений про час та міс це розгляду справи.

Відповідно до ст. 75 ГПК Украї ни суд вважає за можливе розг лянути справу без участі від повідача за наявними у справ і матеріалами, яких достатнь о для встановлення обставин і вирішення спору по суті.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, досліди вши матеріали справи, суд вст ановив наступне:

ОСОБА_1 є власник ом павільйону літ.Б-1, загально ю площею 81,1 кв.м., на підставі рі шення постійно діючого Трете йського суду при Львівській Асоціації учасників ринку не рухомості від 30.06.2007р., договору купівлі-продажу Р. № 2882 від 25.10.2007р ., посвідченого приватним нот аріусом Львівського міськог о нотаріального округу Пет елькою І.В. Право власності на вказаний об' єкт зареєст роване обласним комунальним підприємством “Бюро технічн ої інвентаризації та експерт ної оцінки”, що підтверджуєт ься витягами про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 02.10.2007р. № 16137692 та від 29.10.2007р . № 16441642.

Згідно свідоцтва про державну реєстрацію фізично ї особи-підприємця серії В02 № 643901 ОСОБА_1 зареєстрований як фізична особа-підприємец ь. Нерухоме майно - павільйо н літ. Б-1 за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 81,1 кв.м., вико ристовується ним для розміще ння об' єкту торгівлі - кафе для ведення ресторанного го сподарства, що підтверджуєть ся дозволом Департаменту еко номічної політики Львівсько ї міської ради № 5-4140 від 04.12.2007р., до говором № 305256 на подачу води з к омунального водопроводу та п риймання стічних вод до кана лізаційної мережі від 17.09.2004р., д оговором про постачання елек тричної енергії № 65017.

Як вбачається з матеріалі в справи, згідно технічного п аспорту, складеного Львівськ им обласним державним комуна льним бюро технічної інвента ризації та експертної оцінки 02.10.2004р., нерухоме майно за вказа ною адресою зазначено павіль йоном та складається з залу з а літ.«1», площею 67,8 кв.м., торгово го приміщення за літ. «2», площ ею 12,1 кв.м, санвузла літ. «3», площ ею 1,2 кв.м.

Відповідно до висновку № 13/10- 09 експертного будівельно-тех нічного дослідження від 03.12.2009р ., складеного судовим експерт ом - Журавльовою Оленою Ів анівною, павільйон, що знах одиться по АДРЕСА_1, по сво їх технічних характеристика х є капітальною будівлею (нер ухомим майном) і відповідає д іючим будівельно-технічним т а протипожежним правилам. Бу дівля, яка знаходиться за адр есою: АДРЕСА_1 у м. Львові, р озташована на земельній діля нці, наданій для влаштування торгового павільйону, знахо диться у доброму технічному стані, використовується за ц ільовим призначенням як кафе із забезпеченням системами водопостачання, каналізації , централізованого опалення, електропостачання і в подал ьшому може використовуватис ь за своїм призначенням.

Частиною 2 ст. 331 ЦК України, а бз. 3 ч. 1 ст. 2 Закону України “Пр о державну реєстрацію речови х прав на нерухоме майно та їх обмежень” встановлено, що об ' єкти нерухомого майна поді ляються на житлові будинки, б удівлі, споруди тощо.

Тобто, чинним законодавств ом не виділяється такий окре мий вид нерухомого майна як п авільйон, що поруч з іншим, не відповідає також і цільовому призначенню цієї нерухомост і, та позбавляє позивача можл ивості здійснювати право вла сності на належний йому на пр аві власності об' єкт нерухо мого майна.

Позивач листом від 21.07.2009р. зве ртався до відповідача з прох анням внести зміни в оформле ну ним технічну документацію щодо цільового призначення вказаного нерухомого майна т а видати новий технічний пас порт. Разом з тим, відповідач в ідповіді на це звернення поз ивачу не надіслав, зміни у тех нічну документацію не вніс, щ о створює позивачу перешкоди у здійсненні права власност і на вказане майно.

Відповідно до ч. 1 ст. 316 Цивіл ьного кодексу України правом власності є право особи на рі ч (майно), яке вона здійснює ві дповідно до закону за своєю в олею, незалежно від волі інши х осіб.

Згідно ст.319 Цивільного коде ксу України власник володіє, користується, розпоряджаєть ся своїм майном на власний ро зсуд. Він має право вчиняти що до свого майна будь-які дії, як і не суперечать закону. Зокре ма, статтею 320 ЦК України перед бачено право власника викори стовувати своє майно для зді йснення підприємницької дія льності.

Відповідно до ст. 321 Цивільно го кодексу України право вла сності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позба влений цього права чи обмеже ний у його здійсненні.

Право власності, від повідно до ст.328 Цивільного ко дексу України, набувається н а підставах, що не заборонені законом. Право власності вва жається набутим правомірно, якщо інше не випливає із зако ну або незаконність права вл асності не встановлена судом .

Статтею 391 ЦК України закрі плено право власника майна в имагати усунення перешкод у здійсненні ним права користу вання та розпорядження своїм майном.

З огляду на викладене, суд п риходить до висновку, що невн есенням відповідачем змін у технічну документацію щодо з азначення виду нерухомого ма йна за адресою: АДРЕСА_1, у в ідповідності до класифікаці ї, встановленої законодавств ом, позивачу створюються пер ешкоди у здійсненні ним прав а власності, в результаті чог о він позбавлений можливості користуватися та розпоряджа тися вказаним майном для зді йснення у ньому підприємниць кої діяльності згідно цільов ого призначення цього майна як кафе.

Статтею 2 ч. 1 абз. 1 Закону Укра їни “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме май но та їх обмежень” встановле но, що відомості про речові пр ава на нерухоме майно, їх обме ження, суб'єктів речових прав , технічні характеристики об 'єктів нерухомого майна (буді вель, споруд тощо), кадастрови й план земельної ділянки, а та кож відомості про правочини, вчинені щодо таких об'єктів н ерухомого майна вносяться до Державного реєстру прав на н ерухоме майно та їх обмежень . Відповідно до ст. 5 Закону України “Про державну реєст рацію речових прав на нерухо ме майно та їх обмежень”, держ авна реєстрація прав проводи ться місцевими органами держ авної реєстрації прав виключ но за місцем знаходження нер ухомого майна, а саме: в містах Києві та Севастополі, місті о бласного підпорядкування, ра йоні. Згідно п.5 прикінцевих по ложень Закону України “Про д ержавну реєстрацію речових п рав на нерухоме майно та їх об межень”, до створення єдиної системи органів реєстрації прав, а також до формування Де ржавного реєстру прав у скла ді державного земельного кад астру реєстрація об'єктів не рухомості проводиться комун альними підприємствами бюро технічної інвентаризації. П ідставою для державної реєст рації прав, що посвідчують ви никнення, перехід, припиненн я речових прав на нерухоме ма йно, обмежень цих прав, відпов ідно до ст. 19 Закону України “П ро державну реєстрацію речов их прав на нерухоме майно та ї х обмежень”, є зокрема, рішенн я суду стосовно речових прав на нерухоме майно, що набрало законної сили.

Таким чином, з метою забезпе чення повного захисту поруше ного права власності позивач а, необхідним є внесення відп овідачем змін у Державний ре єстр прав на нерухоме майно т а їх обмежень щодо правильно го зазначення в ньому виду не рухомого майна, що знаходить ся за адресою: АДРЕСА_1, як “ будівля кафе”, та реєстрація за ОСОБА_1 права власност і на “будівлю кафе” під літ. Б- 1, загальною площею 81,1 кв. м, за ад ресою: АДРЕСА_1, реєстраці йний номер - НОМЕР_1.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст. 34 ГП К України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені п евними засобами доказування , не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування .

Враховуючи вищенаведене , суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані і підлягають д о задоволення в повному обся зі.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни, якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, го сподарський суд має право по класти на неї державне мито н езалежно від результатів вир ішення спору. Оскільки, спір в иник внаслідок несвоєчасног о, тобто не безпосередньо піс ля отримання технічного пасп орту, звернення позивача за в иправленням допущеної помил ки одразу при складенні техн ічної документації, суд вваж ає за доцільне судові витрат и залишити за позивачем.

Керуючись ст.ст. 2, 5, 19 Закону У країни “Про державну реєстра цію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень”, ст. ст. 31 0, 319, 321, 331, 391 ЦК України, ст.ст. 1, 2, 12, 33, 34, 43 , 49, 82-84 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задово лити повністю.

2. Зобов' язати Львівське ко мунальне підприємство Львів ської обласної ради “Бюро те хнічної інвентаризації та ек спертної оцінки” не чинити ф ізичній особі-підприємцю О СОБА_1 перешкод у користува нні та розпорядженні належни м йому нерухомим об' єктом, щ о знаходиться за адресою: м Ль вів, АДРЕСА_1.

3. Зобов' язати Львівське ко мунальне підприємство Львів ської обласної ради “Бюро те хнічної інвентаризації та ек спертної оцінки” внести змін и в технічну документацію що до цільового призначення буд івлі, що знаходиться за адрес ою: АДРЕСА_1, яка зазначена в Технічному паспорті, склад еному станом на 02.10.2004р., як “паві льйон” шляхом зміни виду вка заної нерухомості на «будівл ю кафе».

4. Зобов' язати Львівс ьке комунальне підприємство Львівської обласної ради «Б юро технічної інвентаризаці ї та експертної оцінки»внест и зміни в Державний реєстр пр ав на нерухоме майно та їх обм ежень та зареєструвати за фі зичною особою-підприємцем ОСОБА_1 право власності на “ будівлю кафе” під літ. Б-1, зага льною площею 81,1 кв.м, за адресою : АДРЕСА_1, реєстраційний н омер - НОМЕР_1.

Суддя

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення16.02.2010
Оприлюднено29.07.2010
Номер документу8111548
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/251

Ухвала від 25.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

Ухвала від 25.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

Ухвала від 21.08.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Л.Д. Подколзіна

Рішення від 24.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Подколзіна Л.Д.

Ухвала від 23.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Подколзіна Л.Д.

Рішення від 08.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 18.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Рішення від 13.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Подколзіна Л.Д.

Ухвала від 14.06.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Рішення від 16.02.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні