Ухвала
від 08.05.2019 по справі 637/116/18
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

08 травня 2019 року

м. Київ

справа № 637/116/18

провадження № 61-3932 св 19

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Луспеника Д. Д.,

суддів : Білоконь О. В., Гулька Б. І. (суддя-доповідач), Синельникова Є. В., Черняк Ю. В.,

учасники справи :

позивач - приватне сільськогосподарське підприємство Імені Ватутіна ,

відповідач - ОСОБА_1 , державний реєстратор Печенізької районної державної адміністрації Харківської області Зоткін Сергій Володимирович,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу приватного сільськогосподарського підприємства Імені Ватутіна на ухвалу Шевченківського районного суду Харківської області від 19 листопада 2018 року у складі судді Стеганцова С. М. та постанову Харківського апеляційного суду від 17 січня 2019 року у складі колегії суддів: Тичкової О. Ю., Котелевець А. В., Піддубного Р. М.,

ВСТАНОВИВ:

1. Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У лютому 2018 року приватне сільськогосподарське підприємство Імені Ватутіна (далі - ПрСП Імені Ватутіна ) звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 , державного реєстратора Печенізької районної державної адміністрації Харківської області Зоткіна С. В., в якому просило визнати протиправним та скасувати рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу) від 30 серпня 2017 року про державну реєстрацію за ОСОБА_1 права постійного користування земельною ділянкою, загальною площею 31,4003 га, з цільовим призначенням для ведення фермерського господарства, що знаходиться на території Гетьманівської сільської ради Шевченківського району Харківської області. Також просило визнати за приватним сільськогосподарським підприємствомправо оренди на земельну ділянку, загальною площею 29,9379 га, що знаходиться на території Гетьманівської сільської ради Шевченківського району Харківської області з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, на підставі договору оренди землі від 14 червня 2005 року, укладеного між ПрСП Імені Ватутіна та Шевченківською районною державною адміністрацією Харківської області.

У липні 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду із зустрічним позовом до ПрСП Імені Ватутіна , Шевченківської районної державної адміністрації Харківської області, в якому просив визнати недійсними: розпорядження Шевченківської районної державної адміністрації Харківської області від 19 квітня 2004 року № 394 Про припинення права постійного користування земельною ділянкою фермерським господарством Горожанівське ; від 01 квітня 2005 року № 96 Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та складання документів, що посвідчують право оренди ПрСП Імені Ватутіна на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва із земель запасу розташованих на території Гетьманівської сільської ради Шевченківського району Харківської області ; договору оренди земельної ділянки від 14 червня 2005 року, укладеного між Шевченківською районною державною адміністрацією Харківської області та ПрСП Імені Ватутіна .

Ухвалою Шевченківського районного суду Харківської області від 30 липня 2018 року позов ПрСП Імені Ватутіна об`єднано в одне провадження з зустрічним позовом ОСОБА_1

Короткий зміст судового рішення суду першої інстанції

Ухвалою Шевченківського районного суду Харківської області від 19 листопада 2018 року провадження у справі за позовом ПрСП Імені Ватутіна та зустрічним позовом ОСОБА_1 закрито. Роз`яснено сторонам, що вирішення вищевказаного спору віднесено до юрисдикції господарського суду Харківської області. Вирішено питання про розподіл судових витрат.

Судове рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що справа підлягає розгляду у порядку господарського судочинства, оскільки спірна земельна ділянка надана фізичній особі - ОСОБА_1 , який є засновником фермерського господарства Горожанівське , зареєстрованого як юридична особа 14 травня 2001 року. Повторна реєстрація фермерського господарства Партнер-Агро , засновником якого також є ОСОБА_1 , відбулася 04 квітня 2017 року. Саме ОСОБА_1 є відповідачем по первісному позову та позивачем по зустрічному позову. Отже, з дати реєстрації останнім фермерського господарства воно набуло статусу юридичної особи, тобто з цього часу обов`язки землекористувача земельної ділянки здійснює фермерське господарство, а не ОСОБА_1 , якому вона надавалась. Таким чином, оскільки фермерські господарства є юридичними особами, їхні земельні спори з іншими юридичними особами, у тому числі з центральним органом виконавчої влади, який реалізує політику у сфері земельних відносин щодо користування земельними ділянками, наданими із земель державної або комунальної власності, вирішуються господарським судам.

Короткий зміст постанови суду апеляційної інстанції

Постановою Харківського апеляційного суду від 17 січня 2019 року апеляційні скарги ОСОБА_1 та ПрСП Імені Ватутіна залишено без задоволення , судове рішення суду першої інстанції залишено без змін.

Судове рішення апеляційного суду мотивовано тим, що у правовідносинах щодо спірної земельної ділянки відбулася фактична заміна орендаря, ОСОБА_1 , і обов`язки землекористувача земельної ділянки перейшли до фермерського господарства з дня його державної реєстрації, тобто сторонами у цій справі є юридичні особи. Оскарження дій державного реєстратора щодо реєстрації права користування спірною земельною ділянкою здійснюється з приводу виконання ним функцій суб`єкта владних повноважень. Ураховуючи викладене, справа підлягає розгляду у порядку господарського судочинства.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

У касаційній скарзі ПрСП Імені Ватутіна просить оскаржувані судові рішення скасувати й направити справу до суду першої інстанції для продовження розгляду, посилаючись на порушення судами норм процесуального права.

Надходження касаційної скарги до суду касаційної інстанції

Ухвалою Верховного Суду у складі судді Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 05 березня 2019 року відкрито касаційне провадження в указаній справі і витребувано цивільну справу № 637/116/18 з Шевченківського районного суду Харківської області .

Згідно зі статтею 388 ЦПК України судом касаційної інстанції у цивільних справах є Верховний Суд.

У березні 2019 року справа надійшла до Верховного Суду.

Ухвалою Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 10 квітня 2019 року справу за зазначеними позовами призначено до розгляду.

Аргументи учасників справи

Доводи особи, яка подала касаційну скаргу

Касаційна скарга мотивована тим, що положення Закону України Про селянське (фермерське) господарство , чинного на час виникнення у ОСОБА_1 права користування спірною земельною ділянкою, не передбачали необхідність переоформлення права власності чи користування земельною ділянкою, наданою фізичній особі за фермерським господарством, як юридичною особою. З дня прийняття рішення Шевченківською районною державною адміністрацією Харківської області від 19 листопада 2004 року про припинення права постійного користування ОСОБА_1 спірною земельною ділянкою, таке право, як останнього, так і фермерського господарства Горожанівське , яке після державної реєстрації набуло право користування земельною ділянкою, припинилось. Таким чином, справа підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства.

Відзив на касаційну скаргу не надійшов

2. Мотивувальна частина

Мотиви, з яких виходить Верховний Суд, та застосовані норми права

Згідно з частиною третьою статті 3 ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Відповідно до частини шостої статті 403 ЦПК України справа підлягає передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду у всіх випадках , коли учасник справи оскаржує судове рішення з підстав порушення правил предметної чи суб`єктної юрисдикції.

Згідно з частинами першою та четвертою статті 404 ЦПК України питання про передачу справи на розгляд палати, об`єднаної палати або Великої Палати Верховного Суду вирішується судом за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи.

Про передачу справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду суд постановляє ухвалу із обґрунтуванням підстав, визначених у частині шостій статті 403 цього Кодексу.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду вважає, що справа підлягає передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду, оскільки касаційна скарга ПрСП Імені Ватутіна містить доводи про порушення судами правил суб`єктної юрисдикції.

Керуючись частиною шостою статті 403, частинами першою та четвертою статті 404 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ :

Справу № 637/116/18 за позовом приватного сільськогосподарського підприємства Імені Ватутіна до ОСОБА_1 , державного реєстратора Печенізької районної державної адміністрації Харківської області Зоткіна Сергія Володимировича про скасування рішення державного реєстратора та визнання права оренди на земельну ділянку; за зустрічним позовом ОСОБА_1 до приватного сільськогосподарського підприємства Імені Ватутіна , Шевченківської районної державної адміністрації Харківської області про визнання розпоряджень районної державної адміністрації та договору оренди земель недійсними передати на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий Д. Д. Луспеник

Судді: О. В. Білоконь

Б. І. Гулько

Є. В. Синельников

Ю. В. Черняк

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення08.05.2019
Оприлюднено24.05.2019
Номер документу81925976
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —637/116/18

Постанова від 03.07.2019

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Ткачук Олег Степанович

Ухвала від 31.05.2019

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Ткачук Олег Степанович

Ухвала від 08.05.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулько Борис Іванович

Ухвала від 10.04.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулько Борис Іванович

Ухвала від 05.03.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулько Борис Іванович

Постанова від 17.01.2019

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Постанова від 17.01.2019

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 26.12.2018

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 11.12.2018

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 19.11.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд Харківської області

Стеганцов С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні