Ухвала
від 31.05.2019 по справі 637/116/18
ВЕЛИКА ПАЛАТА ВЕРХОВНОГО СУДУ

У Х В А Л А

31 травня 2019 року

м. Київ

Справа № 637/116/18

Провадження № 14-267цс19

Велика Палата Верховного Суду у складі:

судді-доповідача Ткачука О.С.,

суддів: Антонюк Н.О., Бакуліної С.В., Британчука В.В., Власова Ю.Л., Гриціва М.І., Гудими Д.А., Данішевської В.І., Єленіної Ж.М., Золотнікова О.С., Лобойка Л.М., Лященко Н.П., Пророка В.В., Рогач Л.І., Ситнік О.М., Уркевича В.Ю.

перевірила дотримання порядку передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду справи за позовом приватного сільськогосподарського підприємства Імені Ватутіна до ОСОБА_1 , державного реєстратора Печенізької районної державної адміністрації Харківської області Зоткіна Сергія Володимировича про скасування рішення державного реєстратора, визнання права оренди на земельну ділянку та за зустрічним позовом ОСОБА_1 до приватного сільськогосподарського підприємства Імені Ватутіна , Шевченківської районної державної адміністрації Харківської області про визнання недійсними розпоряджень, визнання недійсним договору оренди земельної ділянки за касаційною скаргою приватного сільськогосподарського підприємства Імені Ватутіна на ухвалу Шевченківського районного суду Харківської області від 19 листопада 2018 року та постанову Харківського апеляційного суду від 17 січня 2019 року, та

У С Т А Н О В И Л А :

У лютому 2018 року приватне сільськогосподарське підприємство Імені Ватутіна (далі - ПСП Імені Ватутіна ) звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 , державного реєстратора Печенізької районної державної адміністрації Харківської області Зоткіна С.В., в якому просило визнати протиправним та скасувати рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу) від 30 серпня 2017 року про державну реєстрацію за ОСОБА_1 права постійного користування земельною ділянкою, загальною площею 31,4003 га, з цільовим призначенням для ведення фермерського господарства, що знаходиться на території Гетьманівської сільської ради Шевченківського району Харківської області. Також просило визнати за ПСП Імені Ватутіна право оренди на земельну ділянку, загальною площею 29,9379 га, що знаходиться на території Гетьманівської сільської ради Шевченківського району Харківської області з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, на підставі договору оренди землі від 14 червня 2005 року, укладеного між ПСП Імені Ватутіна та Шевченківською районною державною адміністрацією Харківської області.

У липні 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду із зустрічним позовом до ПСП Імені Ватутіна , Шевченківської районної державної адміністрації Харківської області, в якому просив визнати недійсними: розпорядження Шевченківської районної державної адміністрації Харківської області від 19 квітня 2004 року № 394 Про припинення права постійного користування земельною ділянкою фермерським господарством Горожанівське , від 01 квітня 2005 року № 96 Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та складання документів, що посвідчують право оренди ПСП Імені Ватутіна на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва із земель запасу розташованих на території Гетьманівської сільської ради Шевченківського району Харківської області , договору оренди земельної ділянки від 14 червня 2005 року, укладеного між Шевченківською районною державною адміністрацією Харківської області та ПСП Імені Ватутіна .

Ухвалою Шевченківського районного суду Харківської області від 30 липня 2018 року позов ПСП Імені Ватутіна об`єднано в одне провадження з зустрічним позовом ОСОБА_1

Ухвалою Шевченківського районного суду Харківської області від 19 листопада 2018 року провадження у справі закрито з підстав, передбачених п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України, оскільки справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Постановою Харківського апеляційного суду від 17 січня 2019 року ухвалу Шевченківського районного суду Харківської області від 19 листопада 2018 року залишено без змін.

У лютому 2019 року ПСП Імені Ватутіна подало касаційну скаргу, в якій просило скасувати ухвалу Шевченківського районного суду Харківської області від 19 листопада 2018 року та постанову Харківського апеляційного суду від 17 січня 2019 року з підстав неправильного застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права.

05 березня 2019 року Верховний Суд відкрив провадження у справі та витребував матеріали справи із суду першої інстанції.

10 квітня 2019 року Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду призначив справу до розгляду.

08 травня 2019 року Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду відповідно до ч. 6 ст. 403 ЦПК України передав справу на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

Відповідно до ч. 6 ст. 403 ЦПК України справа підлягає передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду у всіх випадках, коли учасник справи оскаржує судове рішення з підстав порушення правил предметної чи суб`єктної юрисдикції.

Враховуючи те, що заявник оскаржує ухвалу Шевченківського районного суду Харківської області від 19 листопада 2018 року та постанову Харківського апеляційного суду від 17 січня 2019 року з підстав порушення правил суб`єктної юрисдикції, Велика Палата Верховного Суду вважає мотиви, з яких 08 травня 2019 року постановлена ухвала Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду, обґрунтованими та приймає справу до розгляду.

Згідно з ч. 1 ст. 402 ЦПК України у суді касаційної інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи судом першої інстанції в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 7 ЦПК України розгляд справ у судах проводиться усно і відкрито, крім випадків, передбачених цим Кодексом. Згідно з ч. 13 вказаної статті розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Враховуючи викладене, справа розглядатиметься в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у ній матеріалами (у письмовому провадженні).

Велика Палата Верховного Суду звертає увагу на те, що у випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення (ч. 11 ст. 272 ЦПК України).

Керуючись ч. 13 ст. 7, ст. ст. 402-404 ЦПК України, Велика Палата Верховного Суду

У Х В А Л И Л А:

1. Прийняти до розгляду справу за позовом приватного сільськогосподарського підприємства Імені Ватутіна до ОСОБА_1 , державного реєстратора Печенізької районної державної адміністрації Харківської області Зоткіна Сергія Володимировича про скасування рішення державного реєстратора, визнання права оренди на земельну ділянку та за зустрічним позовом ОСОБА_1 до приватного сільськогосподарського підприємства Імені Ватутіна , Шевченківської районної державної адміністрації Харківської області про визнання недійсними розпоряджень, визнання недійсним договору оренди земельної ділянки.

2. Призначити справу до розгляду Великою Палатою Верховного Суду в порядку письмового провадження на 03 липня 2019 року у приміщенні Верховного Суду за адресою: м. Київ, вул. Пилипа Орлика, 8.

3. Направити учасникам справи копії цієї ухвали для відома.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання й оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач О.С. Ткачук

Судді: Н.О. Антонюк О.С. Золотніков

С.В. Бакуліна Л.М. Лобойко

В.В. Британчук Н.П. Лященко

Ю.Л. Власов В.В. Пророк

М.І. Гриців Л.І. Рогач

Д.А. Гудима О.М. Ситнік

В.І. Данішевська В.Ю. Уркевич

Ж.М. Єленіна

СудВелика палата Верховного Суду
Дата ухвалення рішення31.05.2019
Оприлюднено11.06.2019
Номер документу82308691
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —637/116/18

Постанова від 03.07.2019

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Ткачук Олег Степанович

Ухвала від 31.05.2019

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Ткачук Олег Степанович

Ухвала від 08.05.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулько Борис Іванович

Ухвала від 10.04.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулько Борис Іванович

Ухвала від 05.03.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулько Борис Іванович

Постанова від 17.01.2019

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Постанова від 17.01.2019

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 26.12.2018

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 11.12.2018

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 19.11.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд Харківської області

Стеганцов С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні