Ухвала
від 30.05.2019 по справі 604/503/19
ПІДВОЛОЧИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

604/503/19

1-кс/604/229/19

У х в а л а

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2019 року сел. Підволочиськ

Слідчий суддя Підволочиського районного суду Тернопільської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянув клопотання сторони кримінального провадження слідчого СВ Підволочиського ВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку.

Клопотання поступило до суду о 14 год. 46 хв. 30 травня 2019 року.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, заслухавши думку старшого слідчого СВ Підволочиського ВП ГУНП в Тернопільській області, слідчий суддя,

В С Т А Н О В И В:

Із матеріалів клопотання слідує, що 28 травня 2019 року до ЧЧ Підволочиського ВП ГУНП в Тернопільській області надійшов рапорт старшого о/у СКП Підволочиського ВП підполковника поліції ОСОБА_4 , про те, що в ході проведення оперативно-профілактичної операції «Зброя та вибухівка» працівниками СКП отримано оперативну інформацію про те, що громадян ОСОБА_5 , житель Підволочиського району по місцю свого проживання може зберігати вогнепальну зброю та боєприпаси без відповідно на це дозволу.

Відомості про вчинене кримінальне правопорушення слідчим СВ Підволочиського ВП ГУНП в Тернопільській області внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019210150000122 від 28 травня 2019 року.

В ході проведення досудового розслідування по даному кримінальному провадженні, стало відомо, що до даного кримінального правопорушення причетний гр. ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель с. Кам`янки Підволочиського району Тернопільської області, який по місцю свого проживання зберігає боєприпаси без передбаченого законом дозволу.

На підставі наведеного, зважаючи на те, що є достатньо підстав вважати, що на території домогосподарства що в АДРЕСА_1 , в якому проживає ОСОБА_6 , на даний час можуть зберігатись боєприпаси, без будь-якого передбаченого законом дозволу, виникла необхідність у проведенні обшуку території даного господарства, з метою відшукання та подальшого вилучення даних боєприпасів.

У судовому засіданні старший слідчий СВ клопотання підтримав, просив задовольнити.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Слідчим суддею встановлено, що Підволочиським ВП ГУНП в Тернопільській області здійснюється розслідування кримінального провадження №12019210150000122 від 28 травня 2019 року за ст. 263 ч. 1 КК України. Фабула: 28 травня 2019 року до ЧЧ Підволочиського ВП ГУНП в Тернопільській області надійшов рапорт старшого о/у СКП Підволочиського ВП підполковника поліції ОСОБА_4 , про те, що в ході проведення оперативно-профілактичної операції «Зброя та вибухівка» працівниками СКП отримано оперативну інформацію про те, що громадян «К», житель Підволочиського району по місцю свого проживання може зберігати вогнепальну зброю та боєприпаси без відповідно на це дозволу.

Згідно з ч. 5 ст.234КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи та мають значення для досудового розслідування;

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Стаття 30Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Зазначені міжнародні гарантії прав людини на недоторканість житла, таємницю спілкування, невтручання у приватне життя, недоторканість прав власності нормативно визначені в Конституції України та є, відповідно до положень ст. 2 КПК України, загальними засадами кримінального провадження.

Відповідно п. 18 ст.3КПК України до повноважень слідчого судді належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

При вивченні клопотання та матеріалів долучених до нього, слідчий суддя приходить до висновку про доведеність старшим слідчим п.п.1-5 ч.5 ст. 234 КПК України, вказане підтверджено матеріалами долученими до клопотання, зокрема рапортами о/у СКП Підволочиського ВП ГУНП в Тернопільській області від 28 та 29 травня 2019 року; протоколом допиту свідка ОСОБА_7 від 29 травня 2019 року; довідкою №80 від 28 травня 2019 року БТІ Підволочиського району та характеристикою №291 від 28 травня 2019 року.

У рішенні ЄСПЛ у справі «Ратушна проти України» від 02.12.2010 року, суд зазначив, що для санкціонування проведення обшуку житла чи іншої власності закон вимагає, аби суди України були переконані у наявності достатніх підстав вважати, що речі, які розшукуються, можуть бути знайдені там.

З огляду на вказане, враховуючи що в ході проведення досудового розслідування, здобуто достатні підстави вважати, що дійсно в житловому будинку та надвірних приміщеннях, що в АДРЕСА_1 , де зареєстрований та проживає ОСОБА_6 , та яке належить його покійній матері ОСОБА_8 , можуть зберігатися боєприпаси та зброя, а також предмети та речі, обіг яких є забороненим,слідчий суддя вважає, що слідчим СВ Підволочиського ВП доведена необхідність проведення обшуку, оскільки потреби досудового розслідування виправдовують такий спосіб втручання у права і свободи особи, а тому клопотання є підставним, обґрунтованим і підлягає до задоволення.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Надати дозвіл на проведення обшукув житловому будинку та надвірних приміщеннях, що в АДРЕСА_1 , де зареєстрований та проживає ОСОБА_6 , та яке належить його покійній матері ОСОБА_8 , з метою виявлення та вилучення боєприпасів та зброї, які можуть зберігатися там, без передбаченого на це законом дозволу.

Строк дії ухвали дві доби з дня її постановлення.

Слідчий суддя

Підволочиського районного суду

Тернопільської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82112874
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку. Клопотання поступило до суду о 14 год. 46 хв. 30 травня 2019 року.

Судовий реєстр по справі —604/503/19

Ухвала від 26.06.2019

Кримінальне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

Ухвала від 18.06.2019

Кримінальне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

Ухвала від 04.06.2019

Кримінальне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

Ухвала від 04.06.2019

Кримінальне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

Ухвала від 04.06.2019

Кримінальне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

Ухвала від 30.05.2019

Кримінальне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні