Ухвала
від 24.06.2019 по справі 160/4492/19
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

24 червня 2019 року Справа № 160/4492/19 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Юхно І.В., перевіривши матеріали адміністративного позову Первинної профспілкової організації комунального закладу Нікопольська середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №24 (місцезнаходження: 53207, Дніпропетровська область, м. Нікополь, вул. Першотравнева, 13) до Нікопольської міської ради (місцезнаходження: 53200, Дніпропетровська область, м. Нікополь, вул. Електрометаліргів, 3) про визнання протиправним та скасування рішення, -

ВСТАНОВИВ:

17.05.2019 року до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Первинної профспілкової організації комунального закладу Нікопольська середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №24 до відповідача 1 Нікопольської міської ради, відповідача 2 Відділу освіти і науки Нікопольської міської ради, в якій позивач просить суд:

- визнати протиправним рішення Нікопольської міської ради 7 скликання № 57-43/7 Про затвердження Положення про конкурс на посаду керівника закладу загальної середньої освіти Нікопольської міської ради про виключення з п.9 Положення, п/п: - представники профспілкового комітету (первинної профспілкової організації) 2 особи, вибраних на загальних зборах первинних профспілкових організацій, на яких були присутні не менш 2/3 її членів ;

- скасувати рішення Нікопольської міської ради 7 скликання № 57-43/7 Про затвердження Положення про конкурс на посаду керівника закладу загальної середньої освіти Нікопольської міської ради у прийнятій редакції.

Підставою для звернення позивача до суду з адміністративним позовом стало порушення відповідачем вимог Закону України Про загальну середню освіту .

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 22.05.2019 адміністративний позов Первинної профспілкової організації комунального закладу Нікопольська середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №24 було залишено без руху та запропоновано позивачу протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали усунути недоліки позовної заяви.

18.06.2019 року на виконання вищевказаної ухвали позивачем надано до суду уточнений адміністративний позов до Нікопольської міської ради з ідентичними позовними вимогами, а також клопотання про залучення у якості третіх осіб у справі: Відділу освіти і науки Нікопольської міської ради, Рибакова Олександра Михайловича - депутата Нікопольської міської ради VII скликання, ОСОБА_3 .

Згідно з положеннями частини 8 статті 171 КАС України питання про відкриття провадження в адміністративній справі суддя вирішує протягом п`яти днів з дня надходження до адміністративного суду позовної заяви, заяви про усунення недоліків позовної заяви у разі залишення позовної заяви без руху, або отримання судом у порядку, визначеному частинами третьою-шостою цієї статті, інформації про місце проживання (перебування) фізичної особи.

Адміністративний позов відповідає вимогам, встановленим статтями 159-161 Кодексу адміністративного судочинства України, справа підсудна Дніпропетровському окружному адміністративному суду, підстави для залишення її без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження у справі, визначених статтями 169-170 Кодексу адміністративного судочинства, відсутні.

Частиною 1 статті 12 КАС України передбачено, що адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Положеннями частини 6 вказаної статті визначено перелік справ незначної складності. Заявлений до розгляду спір не відноситься до вказаного переліку.

Згідно з частиною 2 статті 12 КАС України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Таким чином, суд, враховуючи складність або інші обставини справи, вважає за доцільне відкрити провадження у справі в порядку загального позовного провадження.

Відповідно до частини першої статті 179 КАС України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

На виконання наведеної норми, суд вважає за необхідне призначити справу до розгляду у підготовчому засіданні.

В той же час, згідно з приписами частини 3 статті 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Частиною 4 вказаної статті передбачено, що у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Суд зазначає, що в обґрунтування клопотання про третіх осіб у справі позивачем було вказано, що положення про конкурс на посаду керівника комунального закладу загальної середньої освіти розробляє відділ освіти і науки Нікопольської міської ради. Крім того, відділ освіти і науки Нікопольської міської ради також був не згодний з оскаржуваним рішенням, вносив не раз свої пропозиції відповідачу з метою захисту прав, свобод і реалізації законних інтересів конкурсантів-кандидатів на посаду керівників закладів загальної середньої освіти Нікопольської міської ради. В той же час, членом первинної професійної спілки є Джеджеря Ольга Олександрівна, яка була конкурсантом-кандидатом на посаду керівника закладу загальної середньої освіти Нікопольської міської ради. Від ОСОБА_3 надійшли заперечення на результати конкурсу на посаду керівника комунального закладу НЗСШ І-ІІІ ступенів №13 , як і від депутата Нікопольської міської ради VІІ скликання Рибакова Олександра Михайловича, який приймав участь у прийнятті рішення за №57-43/7 Про затвердження Положення про конкурс на посаду керівника закладу загальної середньої освіти Нікопольської міської ради і оспорював його в своїх запереченнях у зв`язку з порушенням законодавства.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки судове рішення може вплинути на права та обов`язки Відділу освіти і науки Нікопольської міської ради, Рибакова Олександра Михайловича - депутата Нікопольської міської ради VII скликання, ОСОБА_3 .

З огляду на викладене, суд вважає за необхідне залучити Відділ освіти і науки Нікопольської міської ради (код ЄДРПОУ 02142336; місцезнаходження: 53213, Дніпропетровська область, м. Нікополь, пр. Трубників, 3), Рибакова Олександра Михайловича - депутата Нікопольської міської ради VII скликання (РНОКПП - невідомий; місце перебування: АДРЕСА_1 ), ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_1 ; місце проживання: АДРЕСА_2 -3) як третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору.

Керуючись статтями 5, 12, 49, 159-162, 179, 180 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі за позовом Первинної профспілкової організації комунального закладу Нікопольська середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №24 до Нікопольської міської ради про визнання протиправним та скасування рішення.

Залучити Відділ освіти і науки Нікопольської міської ради (код ЄДРПОУ 02142336; місцезнаходження: 53213, Дніпропетровська область, м. Нікополь, пр. Трубників, 3), Рибакова Олександра Михайловича - депутата Нікопольської міської ради VII скликання (РНОКПП - невідомий; місце перебування: АДРЕСА_1 ), ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_1 ; місце проживання: АДРЕСА_2 -3) як третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору.

Справа розглядатиметься за правилами загального позовного провадження суддею Юхно І.В. одноособово.

Призначити справу до розгляду у підготовчому судовому засіданні 15 липня 2019 року о 15:20 год. у приміщенні Дніпропетровського окружного адміністративного суду за адресою: 49005, м. Дніпро, вул. Академіка Чекмарьова, 5, зала судового засідання №1.

Встановити відповідачу 15-денний строк з дня отримання копії ухвали на подання відзиву на позов та доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем. Відзив на позов повинен відповідати вимогам встановленим статтею 162 КАС України. Відповідно до частини 3 статті 162 КАС України копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Попередити відповідача, що відповідно до частини 6 статті 162 КАС України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до частини 4 статті 159 КАС України, неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

Встановити третім особам 10-денний строк з дня отримання копії ухвали для подання до суду пояснень щодо позову або відзиву, які мають відповідати вимогам, встановленим статтею 165 КАС України.

Інформацію щодо стану розгляду справи учасники судового процесу можуть отримати на офіційному веб-порталі Судової влади України за адресою: http://court.gov.ua/fair/sud0470/ .

Копію ухвали та повістки про виклик до суду надіслати учасникам справи, відповідачу та третім особам - разом із копією адміністративного позову.

Згідно з приписами частини 2 статті 131 КАС України учасники справи, які не можуть з поважних причин прибути до суду, зобов`язані завчасно повідомити про це суд.

Ухвала набирає законної сили відповідно до статті 256 КАС України та може бути оскаржена згідно з пунктом 5 частини 1 статті 294 КАС України в порядку та у строки, передбачені статтями 295 та 297 КАС України.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи ухвала суду оскаржується до Третього апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 Розділу VII Перехідних положень КАС України.

Суддя І.В. Юхно

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.06.2019
Оприлюднено26.06.2019
Номер документу82606162
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —160/4492/19

Ухвала від 28.12.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шишов О.О.

Ухвала від 21.09.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шишов О.О.

Ухвала від 19.08.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шишов О.О.

Ухвала від 08.05.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шишов О.О.

Постанова від 19.03.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шальєва В.А.

Ухвала від 13.02.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шальєва В.А.

Ухвала від 27.01.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шальєва В.А.

Рішення від 07.10.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Ухвала від 11.09.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Ухвала від 24.06.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні