Ухвала
від 01.07.2019 по справі 522/8354/19
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/8354/19

Провадження 1-кс/522/12905/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 липня 2019 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду Одеської області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання прокурора відділу Військової прокуратури Південного регіону України ОСОБА_2 , про призначення судової будівельно-технічної експертизи, -

В С Т А Н О В И В:

25 червня 2019 року до Приморського районного суду надійшло клопотання прокурора відділу Військової прокуратури Південного регіону України ОСОБА_2 , про призначення судової будівельно-технічної експертизи у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019160690000033 від 18.04.2019 року, за ч.2 ст.364 КК України.

Слідчий звернувся до суду з вказаним клопотанням на підставі ст. ст.242, 243, 244 КПК України.

Слідчим відділом Приморського відділу поліції в місті Одесі Головного управління Національної поліції в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42019160690000033 від 18.04.2019 за ч. 2 ст. 364 КК України.

Нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням здійснюється групою прокурорів Військової прокуратури Південного регіону України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службовими особами Південного територіального квартирно-експлуатаційного управління (далі - Південне ТерКЕУ) упродовж липня жовтня 2018 року з метою реконструкції об`єктів для потреб оборони на території Одеської області з використанням електронної системи «Рrozorro» проведено процедуру публічних закупівель.

За результатами проведеної процедури закупівлі службові особи Південного ТерКЕУ, зловживаючи службовим становищем, діючи в інтересах третіх осіб, в порушення вимог ст.ст. 3, 16, 30 Закону України «Про публічні закупівлі», ст.ст. 3, 4 Закону України «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони» визнали ТХВ ТОВ «ЕСТЕТ» переможцем переговорної процедури закупівлі робіт з капітального ремонту спортивного залу на території військового містечка № НОМЕР_1 , м.Одеса, відхиливши більш вигідні цінові пропозиції інших учасників та уклали з ТХВ ТОВ «ЕСТЕТ» договір Генерального підряду з визначенням вартості будівництва на загальну суму 12,2 млн грн, цінова пропозиція якого перевищувала інші на суму понад 590 тис. гривень.

Відповідно до протоколу огляду від 22.04.2019 інтернет сторінки офіційного порталу оприлюднення інформації про публічні закупівлі України (prozorro.gov.ua), встановлено, що службовими особами Південного ТерКЕУ оприлюднене тендерне оголошення щодо капітального ремонту спортивного залу по ГП №4 у військовому містечку № НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 , шифр - 216/4, та проведено процедуру публічних закупівель і обрано переможцем ТХВ ТОВ «ЕСТЕТ» цінова пропозиція якого перевищувала на суму понад 590 тис. гривень цінові пропозиції інших учасників торгів та повідомлення Південного ТерКЕУ про намір укласти та укладений з ТХВ ТОВ «ЕСТЕТ» договір Генерального підряду №260/18 від 25.10.2018 на проведення вищевказаних робіт.

Поряд з цим, відповідно до витребуваної з ТХВ ТОВ «ЕСТЕТ» інформації від 22.05.2019 та наданих цим підприємством копій документів, підтверджено факт укладення з Південним ТерКЕУ вищевказаного договору Генерального підряду щодо капітального ремонту спортивного залу, в тому числі зазначено виконання робіт на суму 5702039,42грн,яку ПівденнимТерКЕУ оплачено. При цьому, інформацію щодо порушенням графіку виконання робіт ТХВ ТОВ «ЕСТЕТ» не надано.

12.06.2019 за клопотанням процесуального керівника у кримінальному провадженні слідчим суддею Приморського районного суду м.Одеси надано дозвіл на проведення огляду земельної ділянки, прилеглої території, будівельного майданчику, будівлі та приміщень об`єкту капітального ремонту, а саме спортивного залу по ГП №4 у військовому містечку № 216. м.Одеса, шифр 216/4, що знаходиться за адресою: м.Одеса, пров. Сільськогосподарській, 2.

20.06.2019 на виконання зазначеної ухвали слідчого судді проведено огляд земельної ділянки, прилеглої території, будівельного майданчику, будівлі та приміщень об`єкту капітального ремонту, а саме спортивного залу по ГП №4 у військовому містечку № 216. м.Одеса, шифр 216/4, що знаходиться за адресою: м.Одеса, пров. Сільськогосподарській, 2, в ході якого встановлено невідповідність фактично виконаних ремонтно-будівельних робіт, з роботами зазначеними в актах КБ-2в, які складені та підписані службовими особами ТХВ ТОВ «ЕСТЕТ», Південного Тер КЕУ та підтверджені інженером технічного нагляду ОСОБА_3 . Поряд з цим, на час огляду робочі та будівельна техніка на об`єкті відсутні, а ремонтно-будівельні роботи не проводяться.

У зв`язкуз тим,що об`єкткапітального ремонту,а самезазначена будівляспортивного залузберігла насобі слідизлочину таінші відомості,які будутьвикористані якдоказ фактувчинення кримінальногоправопорушення,тому постановоюпрокурора від20.06.2019будівля спортивногозалу поГП №4у військовомумістечку № НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ,шифр 216/4,що знаходитьсяза адресою:м.Одеса,пров.Сільськогосподарській,буд.2, визнаноречовим доказому кримінальному провадженні.

Враховуючи вищевикладене, виникла необхідність у визначенні та перевірки обсягів і вартості виконаних будівельних робіт вищезазначеним суб`єктом господарської діяльності, а також складеної первинної звітної документації з будівництва та їх відповідність проектнокошторисній документації, вимогам нормативно правових актів у галузі будівництва, а також у визначенні шкоди, для чого необхідно призначення будівельно-технічної експертизи та визначення.

У зв`язку із чим, у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні судової будівельно-технічної експертизи.

В судове засідання слідчий не з`явився, хоча був повідомлений належним чином, в установленому законом порядку.

Розглянувши клопотання та матеріали кримінального провадження слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Згідно ст.242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Відповідно до ст.243 КПК України експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Стаття 244 КПК України передбачає, що у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

Приймаючи до уваги те, що для повного, об`єктивного та всебічного досудового розслідування даного кримінального провадження має безпосереднє значення з`ясування обставин у кримінальному провадженні, для чого необхідні спеціальні знання.

Вказані питання мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а тому слідчий суддя вважає,що є необхідність в залученні експерта для їх вирішення.

Слідчий суддя вважає, що призначення експертизи слід доручити експертам Одеського науково-дослідницького інституту судових експертиз, розташованого за адресою: 65026, м. Одеса, вул. Ланжеронівська, буд. № 21.

Керуючись ст. ст.242, 243, 244КПК України,слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора відділу Військової прокуратури Південного регіону України ОСОБА_2 , про призначення судової будівельно-технічної експертизи, задовольнити.

Надати дозвіл про залучення експерта для проведення судової будівельно-технічної експертизи, проведення якої доручити експертам Одеського науково-дослідницького інституту судових експертиз, розташованого за адресою: 65026, м. Одеса, вул. Ланжеронівська, буд. № 21.

На вирішення експертам поставити наступні питання:

1) Чи відповідають виконані ремонтно-будівельні роботи проектній документації та вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва за договором генерального підряду від №260/18від 25.10.2018 укладеного між ТХВ ТОВ «ЕСТЕТ»(кодЄДРПОУ 01489693) та Південним територіальним квартирно-експлуатаційним управлінням по об`єкту - капітальний ремонт спортивного залу по ГП №4 у військовому містечку № 216, м. Одеса, шифр 216/4, що знаходиться за адресою: м.Одеса, пров. Сільськогосподарській,б.2? Якщо не відповідають, то в чому полягають невідповідності?

2) Який перелік та об`єми фактично виконаних будівельних робіт по об`єкту - капітальний ремонт спортивного залу по ГП №4 у військовому містечку № НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 , шифр 216/4?

3) Яка вартість фактично виконаних робіт по об`єкту - капітальний ремонт спортивного залу по ГП №4 у військовому містечку № НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 , шифр 216/4?

4)Чи відповідаютьобсяги тавартість фактичновиконаних робіт по об`єкту - капітальний ремонт спортивного залу по ГП №4 у військовому містечку № НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 , шифр 216/4 обсягам та вартості, визначеним проектно-кошторисною або первинною звітною документацією (форми КБ-2В, КБ-3)? Якщо не відповідають, то в чому полягають невідповідності та на яку суму?

Для дослідження експертам направити:

- матеріали кримінального провадження №42019160690000033 від 18.04.2019 року.

Роз`яснити експертам їх права та обов`язки, передбачені ст.69 КПК України, попередити про відповідальність за завідомо неправдивий висновок, відмову без поважних причин від виконання покладених обов`язків за ст.385 КК України.

Зобов`язати слідчого в кримінальному провадженні направити в розпорядження експертів необхідні для проведення експертизи об`єкти дослідження, надати дозвіл на експертизу об`єктів.

В разі необхідності надати експертам матеріали кримінального провадження для ознайомлення.

Зобов`язати експерта направити висновок, повернути надані об`єкти дослідження (в разі їх наявності), інші матеріали (в разі їх наявності) слідчому в кримінальному провадженні.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

01.07.2019

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення01.07.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу82713199
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення експертизи

Судовий реєстр по справі —522/8354/19

Ухвала від 12.12.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 12.12.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 02.10.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 30.08.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 12.08.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 03.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 03.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 01.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 12.06.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 12.06.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні