Рішення
від 11.09.2009 по справі 2-307/2009
НОВОАЗОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

                                                             

                                                                                                                                      Справа № 2-307 / 2009 р.                                                                                                                                                

                                                        Р І Ш Е Н Н Я

                                            І М Е Н Е М     У К Р А Ї Н И

    11 вересня 2009 року                                                 Новоазовський районний суд

                                                                                                    Донецької області

   у складі:  головуючого  судді                                      Преснякової А.А.

                    при секретарі                                                Мірошниченко Т.М.

   за участю представника позивача                                ОСОБА_1

                    відповідачки                                                  ОСОБА_2

                    представника відповідачки адвоката          ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Новоазовськ цивільну справу за позовом Новоазовського професійного ліцею до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за електроенергію та комунальні послуги,

                                                           в с т а н о в и в :

       Позивач 09.02.2009р. звернувся до суду з даним позовом до відповідачки, 17.08.2009 року уточнив позовні вимоги, вказуючи, що відповідачка працює в ліцеї викладачем з 01.09.2005 року. На підставі ордеру на вселення в гуртожиток вона займає дві кімнати площею 22,8 кв. метри, де проживає разом з малолітніми дітьми. Сім»я користується комунальними послугами та електроенергією.

       З відповідачкою раніше укладалися договори про надання послуг, а з 01.01.2007 року вона відмовилась від укладання договору та перестала вносити плату за отримані комунальні послуги та електроенергію, продовжуючи при цьому проживати в гуртожитку та користуватися наданими комунальними послугами. Заборгованість з вказаних послуг за період з 01.01.2007 року по 31.07.2009 року включно складає 3834,40 гривень. Просить стягнути з ОСОБА_2 вказану заборгованість за електроенергію та комунальні послуги та витрати по справі.

      Представник позивача ОСОБА_1 в  судовому засіданні позовні вимоги підтримав, пояснивши, що ліцей є неприбутковою організацією, ліцей укладає договори на надання комунальних послуг та електроенергії з відповідними установами, які надають вказані послуги, ліцей оплачує надані послуги, після чого з наймачів гуртожитку стягується компенсаційна вартість наданих комунальних послуг та електроенергії на рахунок ліцею. Вартість послуг визначають установи, що надають ці послуги, а саме тепломережа, ПУВКГ, РЕМ, ЖЕД. Ліцей укладає з наймачами договори на проживання в гуртожитку ліцею, який містить вимоги про оплату комунальних послуг та електроенергії, окремі договори про надання комунальних послуг і електроенергії не укладаються. Оскільки ліцей не надає такі послуги. Відповідачка в 2008 та 2009 роках відмовилась від укладання договору, хоча проживає в гуртожитку та користується комунальними послугами та електроенергією. Просить стягнути з відповідачки заборгованість за спожиту електроенергію та комунальні послуги у сумі 3834 грн. 40 коп.  та витрати по справі.

     Відповідачка та її представник адвокат ОСОБА_3 в судовому засіданні позовні вимоги не визнали з тих підстав, що ліцей не укладав з відповідачкою договору про надання комунальних послуг та електроенергії, хоча повинен був це зробити, згідно з діючим законодавством, не узгодив тарифи, то відповідачка на підставі ордеру проживає в гуртожитку, але не несе ніяких зобов’язань по сплату комунальних послуг та електроенергії. Адміністрація ліцею більше, що може вимагати, так це стягнення квартирної плати, в яку повинно входити всі комунальні витрати. Просять в позові відмовити.

     Свідок ОСОБА_4 суду показала, що працює в ліцеї бухгалтером з 2001 року, вона робить розрахунок заборгованості за комунальні послуги та електропостачання, виходячи з тих сум, які ліцей оплачує за ці послуги по кожному окремо будинку. Перерахунок заборгованості робиться за заявою наймача, якщо наймач не проживає к гуртожитку певний час, то перераховуються оплата по воді, сміттю, оплата за електроенергію здійснюється за показами лічильника по кожному приміщенню, перерахунок по опаленню не робиться, оскільки опалюється весь будинок. Коли відповідачка писала такі заяви про перерахунок за комунальні послуги, то їй робили перерахунок.

     Суд, вислухавши представника позивача, відповідачку та її представника, допитавши свідка ОСОБА_4,  дослідивши письмові матеріали справи, вважає позовні вимоги обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, виходячи з наступного.    

      У судовому засіданні встановлено, що відповідачка згідно ордеру на жилу площу в гуртожитку № 28, виданого на підставі рішення адміністрації Новоазовського ПТУ - 100 від 01.06.2007 року займає кімнату площею 22,8 кв. метри № 15 в гуртожитку будинок № 12 по вул. 50 років СРСР в м.Новоазовськ (а/с 55). За вказаною адресою відповідачка зареєстрована з 04.11.2004 року (а/с 16), що не заперечує сама відповідачка в судовому засіданні.

     Згідно наданих копій договорів на проживання в гуртожитку (а/с 14-15, 54), відповідачкою в 2003, 2005 роках з ліцеєм укладались договори, строк дії першого - з 02.01.2003р. по 31.12.2004р., другого – з 01.01.2005р. по 31.12.2007 року, договори  на проживання в гуртожитку від 01.01.2008 та 01.01.2009 років відповідачка відмовилась підписати (а/с 52-53), при цьому відповідачка підтвердила в судовому засіданні, що весь вказаний період, крім часу знаходження на лікарняних, проживала в гуртожитку та користувалась комунальними послугами та електроенергією, які надавалися.

      Позивачем надано рішення Новоазовської міської ради (а/с 30, 31, 32, 35, 36, 38, 39, 40, 48) про затвердження та узгодження тарифів на послуги, накази директору ліцею про затвердження та зміну тарифів на комунальні послуги (а/с 34, 37, 42,47), рішення Донецької обласної ради (а/с 41, 43), розрахунок заборгованості відповідачки за проживання в гуртожитку (а/с 8, 9, 76), з якого вбачається, що станом на 31.07.2009 року  включно відповідачка перед позивачем має заборгованість за комунальні послуги та електроенергію у сумі 3834 грн. 40 коп.

       Згідно п. 38, 39 Примірного положення про гуртожитки, затвердженого ОСОБА_5 міністрів УРСР № 208 від 03.06.1986 року плата за користування жилою площею в приміщеннях, що знаходяться в спільному користуванні кількох осіб, які не перебувають в сімейних стосунках, провадиться за встановленими ставками. Витрати на комунальні послуги входять до ставки плати за користування жилою площею і окремо плата за них не стягується.

        Громадяни, які проживають у приміщеннях, що перебувають у їх відособленому користуванні, вносять плату за користування жилою площею і за комунальні послуги по ставках квартирної плати (тарифах), установлених для будинків державного та громадського житлового фонду.

         Плата за користування жилою площею в гуртожитку і за комунальні послуги вноситься не пізніше десятого числа наступного за оплачуваним місяця.

          На підставі викладеного, суд вважає, що з відповідачки на користь позивача підлягає стягненню заборгованість за користування жилою площею в гуртожитку, комунальні послуги і електроенергію у сумі 3834 грн. 40 коп., оскільки в судовому засіданні встановлено, що відповідачка разом з дітьми проживала в кімнаті гуртожитку, тобто у приміщенні, що перебуває у її відособленому користуванні, згідно довідки про склад сім’ї (а/с 6) та ордера, тому повинна вносити плату за користування жилою площею і за комунальні послуги, відповідачка з 2004 року по теперішній час проживає в гуртожитку ліцею та користується комунальними послугами та електроенергією,  заборгованість за користування жилою площею в гуртожитку, комунальні послуги і електроенергію за період з 01.01.2007р. по 31.07.2009р. включно складає 3834,40 грн.

         Відповідно до ст. 88 ЦПК України з відповідачки на користь позивача слід стягнути сплачені ним при подачі позову судовий збір у розмірі 51 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в сумі 30 грн.

        Керуючись ст.ст.10, 60, 61, 88, 209,213-215 ЦПК України, ст. 130-131 ЖК України, суд

                                                          В  И  Р  І  Ш  И  В :

        Позов Новоазовського професійного ліцею до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за електроенергію та комунальні послуги задовольнити.

    Стягнути з ОСОБА_2 на користь Новоазовського професійного ліцею п/р 35223001000554 УДК МФО 834016 ОКПО 05536194 заборгованість за користування жилою площею в гуртожитку, комунальні послуги і електроенергію станом на 31.07.2009 року включно в сумі 3834 (три тисячі вісімсот тридцять чотири) гривні 40 коп.,  витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи у сумі 30 (тридцять) грн., судовий збір у сумі 51 (п'ятдесят одна)гр    

        Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо заяву про апеляційне оскарження не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, рішення суду набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку в  Апеляційний  суд Донецької області  через суд Новоазовського району шляхом подачі в десятиденний строк з дня  проголошення рішення заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом двадцяти днів апеляційної скарги.

    Суддя

СудНовоазовський районний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення11.09.2009
Оприлюднено21.03.2010
Номер документу8288219
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-307/2009

Ухвала від 11.09.2022

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Сєлін Є. В.

Ухвала від 04.07.2014

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Цимбалюк О. В.

Рішення від 27.09.2011

Цивільне

Гагарінський районний суд міста Севастополя

Лугвіщик А. М.

Ухвала від 28.09.2009

Цивільне

Олександрівський районний суд Донецької області

Щербак Ю. В.

Рішення від 08.07.2009

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

Рішення від 03.09.2009

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л.Ф.

Рішення від 30.03.2009

Цивільне

Микитівський районний суд м.Горлівки

Каліуш О.В.

Ухвала від 28.05.2009

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка Сергій Леонідович

Рішення від 06.02.2009

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Масалітіна Н.А.

Рішення від 06.02.2009

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Масалітіна Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні