Ухвала
від 22.07.2019 по справі 573/1212/18
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №573/1212/18

провадження №2/573/5/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 липня 2019 року м. Білопілля

Білопільський районний суд Сумської області в складі:

головуючого судді: Кліщ О.В.

при секретарі: Сітало Ю.С.

за участю: представника ТОВ Білопілля Агро : Подибайло А.Ю.

представника ОСОБА_1 : ОСОБА_2

представника ФГ Даяна 2005 : Гордієнка А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Білопіллі цивільну справу за первісним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Білопілля Агро до Фермерського господарства Даяна 2005 та ОСОБА_1 , - про визнання договору оренди землі недійсним та зустрічним позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Білопілля Агро , третьої особи - Відділу у Білопільському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області про визнання договору оренди землі недійсним,-

В С ТА Н О В И В:

В провадженні Білопільського районного суду Сумської області знаходиться об`єднане провадження за первісним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Білопілля Агро до Фермерського господарства Даяна 2005 та ОСОБА_1 , - про визнання договору оренди землі недійсним та зустрічним позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Білопілля Агро , третьої особи - Відділу у Білопільському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області, - про визнання договору оренди землі недійсним.

Ухвалою Білопільського районного суду Сумської області від 23 травня 2019 року по справі призначена судово - почеркознавча експертиза, проведення якої доручено експертам Сумського відділення ХНДІСЕ ім. Засл. Проф. М.С. Бокаріуса ( 4000, м.Суми, вул. Г.Кондратьєва, 27).

Згідно клопотання від 06.06.2019 року ст. судовий експерт С.Ф. Брюхань просить надати:

1) різнохарактерні вільні зразки підпису та почерку, достовірно виконані ОСОБА_3 , які можуть бути в різнохарактерних за своїм змістом, цільовим призначенням та часом виконання документах- оригіналах: різного роду посвідченнях, заявах на отримання субсидій, зверненнях до органів місцевого самоврядування, соціальних служб, автобіографії, особовій справі, медичній книжці, відомостях на отримання виплат, довіреностях, заповітах, страхових свідоцтвах, договорах про надання телекомунікаційних та комунальних послуг, договорах оренди земельних ділянок, гарантійних талонах, кредитних договорах, листах, квитанціях на оплату комунальних платежів, телефонних записниках, листах, квитанціях (чеках), дорученнях, записах особистого характеру, вільних листівках, листах тощо, виконаних до вересня 2008 року (у тому числі 3-5 підписів за часом, наближеним до дати складання спірного документу), тощо;

2) умовно-вільні зразки його підпису та почерку, виконані в перерахованих вище документах до та після вересня 2008 року;

3) офіційні відомості про особливості писемно-рухового функціонально-динамічного комплексу ОСОБА_3 (надати відомості про ведучу пишучу руку) та про стан здоров`я і перенесені захворювання на момент підписання досліджуваного документу, а саме 15.09.2008, які могли б вплинути (вплинули) на стан його писемно-рухової навички (на почерк): зменшення рухомості кістково-м`язової системи, виснаження нервової системи, послаблення зору тощо.

У судовому засіданні представник ОСОБА_1 - адвокат Дрозденко М.М. не погодився з вищезазначеним клопотанням, пояснивши, що на даний час надані суду та витребувані судом всі документи із зразками почерку ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 . Що адвокат Дрозденко М.М. на даний час оплатив вартість судово-почеркознавчої експертизи. Тобто судово -почеркознавчу експертизу треба призначити щодо померлої особи, тому адвокат Дрозденко М.М. вважав за необхідне призначити судово - почеркознавчу експертизу за наявними в матеріалах цивільної справи матеріалами, на вирішення судово - почеркознавчої експертизи поставити наступні питання:

- Чи виконано підпис від імені ОСОБА_3 , 1937 року народження,( померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ), який мешкав за адресою: с . Сергіївка , Білопільського району , Сумської області - в Договорі оренди землі № 201с від 15.09.2008 року та в додатковій угоді до Договору оренди землі від 15.09.2008 року № 201с, від 15 серпня 2009 року в графі Підписи сторони в рядку Орендодавець:


(підпис) , ОСОБА_3 чи іншою особою ? .

З думкою адвоката Дрозденка М.М. погодилися також представник ТОВ Білопілля Агро Подибайло А.Ю. та представник ФГ Даяна 2005 Гордієнко А.В.

Вислухавши представників сторін, вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Відповідно до положень ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються в тому числі і висновками експертів.

Частиною 1 ст. 103 ЦПК України передбачено призначення експертизи у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Оскільки ОСОБА_1 заперечується справжність підпису ОСОБА_3 в договорі оренди землі, суд вважає, що для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Частиною 4 ст. 103 ЦПК України визначено, що питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Суд погоджується із змістом викладених представниками сторін запитань експерту, заявлених у їх клопотаннях.

Згідно положень ст. 107 ЦПК України матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи.

За клопотанням представника ОСОБА_1 адвоката Дрозденка М.М. про витребування нових матеріалів для проведення експертизи, суд витребував:

-з міграційної служби - бланк заяви ОСОБА_3 про видачу паспорта (форма №1);

-з Білопільського об`єднаного управління пенсійного фонду України Сумської області -пенсійну справу ОСОБА_3 ;

-з Сергіївської сільської ради Білопільського району Сумської області - 2 (два) оригінали заповіту від 24 листопада 2010 року від імені ОСОБА_3 , посвідченого 24.11.2010 року секретарем виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Мокренко Галиною Михайлівною;

-копію Журналу для реєстрації нотаріальних дій виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Білопільського району Сумської області 2009 рік, 2010 рік;

-оригінал аркуша пенсійної відомості за січень 2016 року, яка містить зразок підпису гр. ОСОБА_3 , вчиненого ним при отриманні пенсії;

-оригінал договору оренди землі № 201 с від 15.09.2008 року, орендодавець - ОСОБА_3 ;

-оригінал акту визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) від 15.09.2008 року;

-оригінал акту прийому-передачі земельної ділянки від 15.09.2008 року;

-копія паспорта ОСОБА_3 серії НОМЕР_1 ;

-реєстраційна справа про надання в оренду земельних ділянок (власників земельних часток, паїв) ТОВ Білопілля Агро з : 1) оригіналом договору оренди землі від 15.09.2008 року, 2) оригіналом акту визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) від 15.09.2008 року, 3) з двома оригіналами додаткової угоди до договору оренди землі № 201с від 15.09.2008 року, - від 15 серпня 2009 року.

З урахуванням викладеного, суд вважає, що для проведення судової почеркознавчої експертизи експерту необхідно надати наступні об`єкти експертного дослідження:

-бланк заяви ОСОБА_3 про видачу паспорта (форма №1);

-пенсійну справу ОСОБА_3 ;

- 2 (два) оригінали заповіту від 24 листопада 2010 року від імені ОСОБА_3 , посвідченого 24.11.2010 року секретарем виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Мокренко Галиною Михайлівною;

-копію Журналу для реєстрації нотаріальних дій виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Білопільського району Сумської області 2009 рік, 2010 рік;

-оригінал аркуша пенсійної відомості за січень 2016 року, яка містить зразок підпису гр. ОСОБА_3 , вчиненого ним при отриманні пенсії;

-оригінал договору оренди землі № 201 с від 15.09.2008 року, орендодавець - ОСОБА_3 ;

-оригінал акту визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) від 15.09.2008 року;

-оригінал акту прийому-передачі земельної ділянки від 15.09.2008 року;

-копію паспорта ОСОБА_3 серії НОМЕР_1 ;

-реєстраційну справу про надання в оренду земельних ділянок (власників земельних часток, паїв) ТОВ Білопілля Агро з: 1) оригіналом договору оренди землі від 15.09.2008 року, 2) оригіналом акту визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) від 15.09.2008 року, 3) з двома оригіналами додаткової угоди до договору оренди землі № 201с від 15.09.2008 року, - від 15 серпня 2009 року.

Провадження по справі підлягає зупиненню відповідно до п. 5 ч.1 ст.252 ЦПК України на строк відповідно до п. 9 ч.1ст.253 ЦПК України, тобто на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст.5, 76,103-107,258, 260 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання представника ОСОБА_1 адвоката Дрозденка М.М. задовольнити.

Призначити у справі за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю Білопілля Агро до Фермерського господарства Даяна 2005 та ОСОБА_1 ,- про визнання договору оренди землі недійсним та зустрічним позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Білопілля Агро , третьої особи - Відділу у Білопільському районі Головного управління держгеокадастру у Сумській області про визнання договору оренди землі недійсним,- судово - почеркознавчу експертизу, проведення якої доручити експертам Сумського відділення ХНДІСЕ ім. Засл. Проф. М.С. Бокаріуса ( 4000, м.Суми, вул. Г.Кондратьєва , 27), на вирішення якої поставити наступні питання:

- Чи виконано підпис від імені ОСОБА_3 , 1937 року народження ,(померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ), який мешкав за адресою: с.Сергіївка , Білопільського району , Сумської області - в Договорі оренди землі № 201с від 15.09.2008 року та в додатковій угоді до Договору оренди землі від 15.09.2008 року №201с, від 15 серпня 2009 року в графі Підписи сторони в рядку Орендодавець:


(підпис) , ОСОБА_3 чи іншою особою ? .

Для проведення судової почеркознавчої експертизи експерту надати наступні (наявні) об`єкти експертного дослідження:

- бланк заяви ОСОБА_3 про видачу паспорта (форма №1);

-пенсійну справу ОСОБА_3 ;

- 2 (два) оригінали заповіту від 24 листопада 2010 року від імені ОСОБА_3 , посвідченого 24.11.2010 року секретарем виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Мокренко Галиною Михайлівною;

-копію Журналу для реєстрації нотаріальних дій виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Білопільського району Сумської області 2009 рік, 2010 рік;

-оригінал аркуша пенсійної відомості за січень 2016 року, яка містить зразок підпису гр. ОСОБА_3 , вчиненого ним при отриманні пенсії;

-оригінал договору оренди землі № 201 с від 15.09.2008 року, орендодавець - ОСОБА_3 ;

-оригінал акту визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) від 15.09.2008 року;

-оригінал акту прийому-передачі земельної ділянки від 15.09.2008 року;

-копію паспорта ОСОБА_3 серії НОМЕР_1 ;

-реєстраційну справу про надання в оренду земельних ділянок (власників земельних часток, паїв) ТОВ Білопілля Агро з: 1) оригіналом договору оренди землі від 15.09.2008 року, 2) оригіналом акту визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) від 15.09.2008 року, 3) з двома оригіналами додаткової угоди до договору оренди землі № 201с від 15.09.2008 року, - від 15 серпня 2009 року.

Відмовити у задоволенні клопотання від 06.06.2019 року ст.судового експерта С.Ф. Брюхань у зв`язку з відсутністю інших документів зі зразками почерку ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України. Надати експертам для проведення експертизи цивільну справу № 573/1212/18( провадження № 2/573/5/19) .

Оплату за проведення експертизи покласти на ОСОБА_1 , роз`яснити положення ст. 109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі.(Рахунок на оплату направити на адресу представника ОСОБА_1 ,- адвоката Дрозденка Миколи Миколайовича: Сумська область, м.Білопілля, вул.Горобівський шлях, 18. ( за погодженням Дрозденка М.М.).

Провадження в справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду на протязі 15 днів з дня проголошення ухвали через Білопільський районний суд Сумської області.

Суддя

СудБілопільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення22.07.2019
Оприлюднено23.07.2019
Номер документу83153030
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —573/1212/18

Рішення від 23.09.2019

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Кліщ О. В.

Ухвала від 04.09.2019

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Кліщ О. В.

Ухвала від 22.07.2019

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Кліщ О. В.

Ухвала від 16.07.2019

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Кліщ О. В.

Ухвала від 23.05.2019

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Кліщ О. В.

Ухвала від 15.04.2019

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Кліщ О. В.

Ухвала від 21.03.2019

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Кліщ О. В.

Ухвала від 12.03.2019

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Кліщ О. В.

Ухвала від 12.03.2019

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Кліщ О. В.

Ухвала від 04.01.2019

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Кліщ О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні