Ухвала
від 12.07.2019 по справі 554/3846/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 12.07.2019 Справа № 554/3846/19

Провадження № 1-кс/554/10439/2019

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 липня 2019 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави ОСОБА_1 ,

розглянувши клопотання слідчого Територіального управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_2 , розташованим у м. Полтаві, в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 62019170000000066 від 04.02.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364 КК України про арешт майна -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до суду з клопотанням про арешт майна, в обґрунтування якого посилається на наступне.

Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань розташованим у м. Полтаві, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №62019170000000066 від 04.02.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364 КК України.

У межах вказаного кримінального провадження досліджуються обставини можливої незаконної діяльності ТОВ «Віалон ЛТД» (код 40939710), ПП «Альпакс СК» (код 33816876) службові особи останнього упродовж 2018 року за попередньою змовою з невстановленими на даний час особами, які контролюють діяльність конвертаційного центру, через «транзитні» підприємства та низку підприємств, що мають ознаки фіктивності, за сприяння співробітників Харківської митниці Державної фіскальної служби України вчиняють дії, направлені на ухилення від сплати податків та виведення коштів у тіньовий неконтрольований державою обіг.

Згідно інформації, отриманої з єдиного веб-порталу використання публічних коштів у 2018 році на рахунок ПП «Альпакс СК» перераховано 26320092 грн.

Відповідно до інформації, отриманого з єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань засновником та директором ПП «Альпакс-СК» є ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ( НОМЕР_1 ).

Проведеними заходами, у тому числі негласними слідчими (розшуковими) заходами, встановлено, що ОСОБА_3 фактично не має відношення до ведення вказаним підприємством фінансово господарської діяльності, а є лише підставною особою, на яку оформлено вказане підприємство, що використовуються для відмивання грошових коштів та мінімізації оподаткування підприємствами реального сектору економіки.

Встановлено, що на території Сумської області здійснює свою діяльність ДП «Попівський експериментальний завод» (код ЄДРПОУ № 375220), основний вид діяльності - виробництво мила та мийних засобів, засобів для чищення та полірування, керівник та головний бухгалтер - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , засновником є Міністерство аграрної політики України (статутний капітал складає 2927,8 тис. грн.), кількість працівників 50 осіб.

Загальний обсяг постачання ТМЦ протягом 2017 року складає 21,1 млн.грн., в т.ч. ПДВ 3,5 млн.грн., протягом 2018 51,7 млн.грн., в т.ч. ПДВ 8,6 млн.грн.

За оперативною інформацією яка постійно надходить до УЗЕ в Харківській області ДЗЕ НП України встановлено, що на промислових потужностях ДП «Попівський експериментальний завод» налагоджено підпільне виготовлення спирту етилового.

Організатором незаконної діяльності є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований: АДРЕСА_1 (перебуває на посаді головного технолога ДП «Попівський експериментальний завод»).

Останнім, до злочинної діяльності залучені в якості посібників наступні громадяни: ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 .

Виготовлену тіньову продукцію, а саме спирт етиловий в подальшому реалізують за готівкові кошти невстановленим особам. Вказана продукція виготовляється на промислових, спеціалізованих потужностях ДП «Попівський експериментальний завод» та згідно реєстру податкових накладних відображуються операції з реалізації «Компоненту добавки антидетонаційної для бензинів (КДА)» та «Розріджувача багатофункціонального». За оперативною інформацією операції з реалізації ТМЦ виготовлених та реалізованих ДП «Попівський експериментальний завод» на користь третіх осіб є безтоварними, направлені на власне збагачення ОСОБА_5 , та його оточення.

Для прикриття незаконної діяльності (виготовлення розріджувача та КДА) ОСОБА_9 та посібниками використовуючи реквізити ДП «Попівський експериментальний завод» здійснюється придбання наступної групи товарів: «Бітрекс» (денатоніум бензоат), етилацетат, етиленгліколь, ізобутанол, ізопропиленовий спирт, моноетиленглюколь, кислота олеїнова, кислота сірчана технічна, меляса.

В ході аналізу господарської діяльності ДП «Попівський експериментальний завод» встановлено, що протягом 2018 року підприємством здійснювалась реалізація «Компоненту добавки антидетонаційної для бензинів (КДА)» та «Розріджувача багатофункціонального» на користь підприємств з ознаками «фіктивності», а саме:

1. ТОВ "БЕНЕФІТ ЕКСПЛОРЕЙШН" (код 41096532) на суму 5,04 млн. грн., в т.ч. ПДВ 0,8 млн. грн.;

2. ТОВ "КОПРЕНЕСА" (код 41619349) на суму 5,88 млн. грн., в т.ч. ПДВ 1,0 млн.;

3. ТОВ "ПЕРГЛ ТРЕЙД КОМПАНІ" (код 41627894) на суму 7,0 млн. грн., в т.ч. ПДВ 1,2 млн. грн.;

4. ТОВ "ВІАЛОН ЛТД" (код 40939710) на суму 2,64 млн. грн., в т.ч. ПДВ 0,44 млн. грн. директор та засновник якого ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .. Допитаний під час досудового розслідування ОСОБА_10 зазначив, що фактично не має відношення до ведення вказаним підприємством фінансово господарської діяльності, а є лише підставною особою, на яку оформлено вказане підприємство, що використовуються для відмивання грошових коштів та мінімізації оподаткування підприємствами реального сектору економіки.

Наведені підприємства згідно аналізу баз даних ДФС України ймовірно пов`язані між собою та входять до одної групи.

Крім того, ОСОБА_5 , для втілення в життя незаконної схеми з надання неправомірної податкової вигоди (переведення безготівкових грошових коштів в готівку) та власного збагачення, зареєстрував та використовує реквізити ТОВ "ГРЕЙН ОЙЛ ІНВЕСТ" (код 36526483), керівник, головний бухгалтер та співзасновник - ОСОБА_7 , співзасновники: ОСОБА_5 , ОСОБА_8 .

Слідчим Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, 10.07.2019 на підставі ухвали слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_11 проведено обшук у виробничих приміщеннях та бухгалтерських кабінетах ДП «Попівський експериментальний завод», які розташовані за адресою: Сумська область, с. Попівка, вул. Братів Ковтунів, 1, в ході якого відшукано речі та документи.

Слідчий в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання без його участі.

Володілець майна в судове засідання не викликався.

Дослідивши матеріали справи, приходжу до наступного.

Згідно п. 7 ч. 2ст. 131 КПК України, заходом забезпечення кримінального провадження є арешт майна. Відповідно до ч. 5ст. 132 КПК України, під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються.

Відповідно до ч. 1ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Згідно вимог п. 1 ч. 2ст. 170 КПК Україниарешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

За змістом ч. 3ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 цьогоКодексу, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним уст. 98 цього Кодексу.

Згідно ч. 1ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч.2ст.173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другоїстатті 170 цього Кодексу).

Згідно ч. 11ст. 170 КПК України, заборона на використання майна, а також заборона розпоряджатися таким майном можуть бути застосовані лише у випадках, коли їх незастосування може призвести до зникнення, втрати або пошкодження відповідного майна або настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

На виконання вимог ч.1ст.173 КПК Українислідчий довів необхідність арешту майна, а також наявність ризиків, передбачених ч.1ст.170 КПК України.

На підставі викладено слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання та накладення арешту на майно.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 117, 131, 132, 167, 170-173, 175, 309 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого Територіального управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_2 задовольнити

Накласти арешт на майно, що було виявлено та вилучено під час обшуку виробничих приміщень та бухгалтерських кабінетів ДП «Попівського експериментального заводу», які розташовані за адресою: Сумська область, с. Попівка, вул. Братів Ковтунів, 1, а саме документи щодо фінансово-господарської діяльності між ДП «Попівський експериментальний завод» та ТОВ "БЕНЕФІТ ЕКСПЛОРЕЙШН" (код 41096532) на 129 арк.; документи щодо фінансово-господарської діяльності між ДП «Попівський експериментальний завод» ТОВ "ПЕРГЛ ТРЕЙД КОМПАНІ" (код 41627894) на 199 арк.; документи щодо фінансово-господарської діяльності між ДП «Попівський експериментальний завод» та ТОВ "ВІАЛОН ЛТД" (код 40939710) на 151 арк.; оригінали договорів: №102017 від 28.10.2017 на 4 арк., №57 від 28.12.2017 на 3 арк.; №05 від 24.01.2018 на 4 арк.; №06 від 24.01.2018 на 4 арк.; №22 від 26.04.2018 на 2 арк.; № 7 від 23.01.2019 на 2 арк.; №2 від 30.09.2010 на 2 арк; №3 від 24.11.2010 на 2 арк; №4 від 10.10.2011 на 2 арк; №7 від 28.11.2011 на 2 арк; №10 від 05.12.2011 на 2 арк.; №2 від 05.01.2012 на 2 арк.; №4 від 01.09.2012 на 2 арк.; №1 від 10.01.2013 на 2 арк.; №1 від 10.01.2014 на 2 арк.; №1 від 05.01.2015 на 2 арк.; №1 від 05.01.2016 на 2 арк.; №1 від 04.01.2017 на 2 арк.; №2/7 від 18.07.2017 на 2 арк.; №01/01 від 02.01.2018 на 2 арк.; №1-01-17-т від 20.01.2017 на 4 арк. пакет № 1. Електронні документи (файли в електронному вигляді), що стосуються господарської діяльності ТОВ "БЕНЕФІТ ЕКСПЛОРЕЙШН" (код 41096532), ТОВ "КОПРЕНЕСА" (код 41619349), ТОВ "ПЕРГЛ ТРЕЙД КОМПАНІ" (код 41627894), ТОВ "ВІАЛОН ЛТД" (код 40939710), які скопійовані на флеш носій з компютера бухгалтера ДП «Попівський експерементальний завод» пакет № 2. Дві ємності із контрольними зразками «розріджувача багатофункціонального» відібраних в цеху №1 ДП «Попівський експерементальний завод». Дві ємності із контрольними зразками «розріджувача багатофункціонального» відібраних в цеху №2 ДП «Попівський експерементальний завод». Камера відеоспостереження зеленого кольору із написом «Hunting Trail Camera» model:НС-5506, із sim-карткою №360405544818 та мікро-CD-07243Е05.AOOLFTS пакет №3. Мобільний телефон марки «Lenovo» в чохлі чорного кольору у виді книжечки пакет № 4. Табелі обліку робочого часу працівників ДП «Попівський експерементальний завод» за період з 2013 по 2018 роки, усього на 493 арк. пакет № 5. Відомості на виплату заробітної плати працівників ДП «Попівський експерементальний завод» за період з 2013 по 2019 роки (107 арк.); накази про призначення директора ДП «Попівський експерементальний завод» (42 арк.); завірена копія посадової інструкції бухгалтера ДП «Попівський експерементальний завод» на 3 арк.; накази, що стосуються призначення, переведення працівників ДП «Попівський експерементальний завод» (23 арк.) пакет № 6. Ємність об`ємом 6300 літрів із розріджувачем багатофункціональним із забороною користування, розпорядження, відчуження.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду на протязі 5 днів з моменту проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.07.2019
Оприлюднено20.02.2023

Судовий реєстр по справі —554/3846/19

Ухвала від 27.11.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 29.07.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 17.07.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 21.07.2020

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Корсун О. М.

Ухвала від 19.06.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 19.06.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 21.04.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 25.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 28.10.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 28.10.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні