Ухвала
від 23.07.2019 по справі 554/3846/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 23.07.2019 Справа № 554/3846/19

Провадження № 1-кс/554/10875/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 липня 2019 року м.Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м.Полтави ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув м.Полтаві клопотання слідчогоТериторіального управлінняДержавного бюророзслідувань ОСОБА_3 ,розташованого ум.Полтаві,поданого у кримінальному провадженні №62019170000000066 від 04.02.2019, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.205, ч.3 ст.212, ч.2 ст.364 КК України, про призначення судової фізико-хімічної експертизи, -

ВСТАНОВИВ:

Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань розташованим у м. Полтаві, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №62019170000000066 від 04.02.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364 КК України.

У межах вказаного кримінального провадження досліджуються обставини можливої незаконної діяльності ТОВ «Віалон ЛТД» (код 40939710), ПП «Альпакс СК» (код 33816876) службові особи останнього упродовж 2018 року за попередньою змовою з невстановленими на даний час особами, які контролюють діяльність конвертаційного центру, через «транзитні» підприємства та низку підприємств, що мають ознаки фіктивності, за сприяння співробітників Харківської митниці Державної фіскальної служби України вчиняють дії, направлені на ухилення від сплати податків та виведення коштів у тіньовий неконтрольований державою обіг.

Встановлено, що на території Сумської області здійснює свою діяльність ДП «Попівський експериментальний завод» (код ЄДРПОУ № 375220), основний вид діяльності - виробництво мила та мийних засобів, засобів для чищення та полірування.

Загальний обсяг постачання ТМЦ протягом 2017 року складає 21,1 млн.грн., в т.ч. ПДВ 3,5 млн.грн., протягом 2018 51,7 млн. грн., в т.ч. ПДВ 8,6 млн.грн.

За оперативною інформацією яка постійно надходить до УЗЕ в Харківській області ДЗЕ НП України встановлено, що на промислових потужностях ДП «Попівський експериментальний завод» налагоджено підпільне виготовлення спирту етилового.

Виготовлену тіньову продукцію, а саме спирт етиловий в подальшому реалізують за готівкові кошти невстановленим особам. Вказана продукція виготовляється на промислових, спеціалізованих потужностях ДП «Попівський експериментальний завод» та згідно реєстру податкових накладних відображуються операції з реалізації «Компоненту добавки антидетонаційної для бензинів (КДА)» та «Розріджувача багатофункціонального». За оперативною інформацією операції з реалізації ТМЦ виготовлених та реалізованих ДП «Попівський експериментальний завод» на користь третіх осіб є безтоварними.

В ході аналізу господарської діяльності ДП «Попівський експериментальний завод» встановлено, що протягом 2018 року підприємством здійснювалась реалізація «Компоненту добавки антидетонаційної для бензинів (КДА)» та «Розріджувача багатофункціонального» на користь підприємств з ознаками «фіктивності», а саме:

1. ТОВ "БЕНЕФІТ ЕКСПЛОРЕЙШН" (код 41096532) на суму 5,04 млн. грн., в т.ч. ПДВ 0,8 млн. грн.;

2. ТОВ "КОПРЕНЕСА" (код 41619349) на суму 5,88 млн. грн., в т.ч. ПДВ 1,0 млн.;

3. ТОВ "ПЕРГЛ ТРЕЙД КОМПАНІ" (код 41627894) на суму 7,0 млн. грн., в т.ч. ПДВ 1,2 млн. грн.;

4. ТОВ "ВІАЛОН ЛТД" (код 40939710) на суму 2,64 млн. грн., в т.ч. ПДВ 0,44 млн. грн. директор та засновник якого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .. Допитаний під час досудового розслідування ОСОБА_4 зазначив, що фактично не має відношення до ведення вказаним підприємством фінансово господарської діяльності, а є лише підставною особою, на яку оформлено вказане підприємство, що використовуються для відмивання грошових коштів та мінімізації оподаткування підприємствами реального сектору економіки.

Наведені підприємства згідно аналізу баз даних ДФС України ймовірно пов`язані між собою та входять до одної групи.

Слідчим Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, 10.07.2019 на підставі ухвали слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_5 проведено обшук у виробничих приміщеннях та бухгалтерських кабінетах ДП «Попівський експериментальний завод», які розташовані за адресою: Сумська область, с. Попівка, вул. Братів Ковтунів, 1, в ході якого здійснено відбір виготовленої готової продукції, а саме: по дві ємності із контрольними зразками «розріджувача багатофункціонального» відібраних в цеху №1 та цеху №2 ДП «Попівський експериментальний завод».

На теперішній час в органу досудового розслідування виникла необхідність у встановлені обставин, що мають істотне значення для кримінального провадження,для чого необхідні спеціальні знання.

Згідно з ч.1 ст. 242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

У судове засідання слідчий не з`явився, про дату, місце та час розгляду клопотання повідомлений належним чином, до суду слідчий подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, клопотання підтримав.

Згідно з ч. 4ст.107 КПК Українифіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Розглянувши клопотання, дослідивши долучені до клопотання матеріали кримінального провадження, слідчий суддя вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Частиною 1 ст.244 КПК України визначено що, у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Також відповідно до вимог ст.242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Слідчий абопрокурор зобов`язанізвернутися зклопотанням дослідчого суддідля проведенняекспертизи щодо: 1)встановлення причинсмерті; 2)встановлення тяжкостіта характерутілесних ушкоджень; 3)визначення психічногостану підозрюваногоза наявностівідомостей,які викликаютьсумнів щодойого осудності,обмеженої осудності; 4)встановлення вікуособи,якщо ценеобхідно длявирішення питанняпро можливістьпритягнення їїдо кримінальноївідповідальності,а іншимспособом неможливоотримати цівідомості; 5) встановлення статевої зрілості потерпілої особи в кримінальних провадженнях щодо злочинів, передбачених статтею 155Кримінального кодексу України. 6) визначення розміру матеріальних збитків, шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяної кримінальним правопорушенням.

Слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

Вивчивши матеріали клопотання та додані до нього документи, слідчий суддя вважає його обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню, оскільки слідчим доведено, що для вирішення вказаних питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання та залучення експерта.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 242-244, 370, 372 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого - задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні №62019170000000066 від 04.02.2019, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.205, ч.3 ст.212, ч.2 ст.364 КК України, судову фізико-хімічну експертизу, виконання якої доручити експертам Харківського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (м. Харків, вул. Ковтуна, 34).

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

- чи являється рідина надана на дослідження спиртовмісною, якщо так, то який відсоток вмісту етилового спирту в ній?

- чи відповідає рідина в пляшці державному стандарту (ДСТУ) за складом, міцністю та іншими фізико-хімічними показниками?

- яким способом виготовлено рідину в пляшці (саморобним чи заводським)?

- який якісний та кількісний склад наданої рідини?

Для дослідження експерту надати контрольні зразки «розріджувача багатофункціонального» відібраних в цеху №1 ДП «Попівський експериментальний завод», а саме:

- одну пластикову пляшку об`ємом 1 літр із рідину білого (прозорого) кольору із характерним запахом етилового спирту.

Дозволити експерту додаткові вихідні данні брати з матеріалів кримінального провадження, а також досліджувати вихідні данні, які будуть надані додатково слідчим у вказаному кримінальному провадженні.

За необхідності, надати експерту матеріали кримінального провадження № 62019170000000066, на вимогу.

Згідно з п. 3 ч. 5 ст. 69 КПК України надати дозвіл на застосування експертом руйнуючих методів дослідження, за необхідності, із частковим збереженням об`єктів експертного дослідження (за можливості) або зміною їх властивостей, для забезпечення проведення подальших можливих досліджень у вказаному кримінальному провадженні.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивийвисновок експерта,та завідмову експертабез поважнихпричин відвиконання покладенихна ньогообов`язків згідно ст.ст.384, 385 КК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.07.2019
Оприлюднено20.02.2023

Судовий реєстр по справі —554/3846/19

Ухвала від 27.11.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 29.07.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 17.07.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 21.07.2020

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Корсун О. М.

Ухвала від 19.06.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 19.06.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 21.04.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 25.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 28.10.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 28.10.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні