Ухвала
від 31.07.2019 по справі 739/271/19
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

31 липня 2019 року м. Чернігів

Унікальний номер справи № 739/271/19

Апеляційне провадження № 22-ц/4823/1101/19

Чернігівський апеляційний суд в особі судді Вінгаль В.М., вивчивши матеріали апеляційної скарги Державної архітектурно-будівельної інспекції України в особі Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернігівській області на рішення Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області від 15 квітня 2019 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Державної архітектурно-будівельної інспекції України в особі Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернігівській області про визнання права власності на самочинно збудоване майно,

в с т а н о в и в :

Рішенням Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області від 15 квітня 2019 року позов ОСОБА_1 задоволено. Визнано за ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , право власності на приміщення кафе-бару К з допоміжними будівлями та спорудами, а саме сараю Б , навісу В , альтанки Г , альтанки Д , будівлі охорони Е , навісу З , вбиральні У , огорожі N1-2, що розташовані за адресою АДРЕСА_1 .

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, Державна архітектурно-будівельна інспекція України в особі Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернігівській області звернулася до суду з апеляційною скаргою, заявою про поновлення строків на апеляційне оскарження рішення Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області від 15 квітня 2019 року та клопотанням про відстрочення сплати судового збору.

У заяві про поновлення строку на апеляційне оскарження заявник вказує на те, що копія оскаржуваного рішення районним судом у встановлений процесуальний строк не надсилалась. Заявник отримав копію оскаржуваного рішення лише 10.07.2019 року, тобто після направлення до районного суду відповідного запиту від 02.07.2017 року.

Перевіривши матеріали справи слід визнати поважними зазначені заявником причини пропуску строку на апеляційне оскарження, отже, пропущений процесуальний строк підлягає поновленню у відповідності до п.1 ч.2 ст.354 ЦПК України.

Крім того, Державна архітектурно-будівельна інспекція України в особі Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернігівській області подала клопотання про відстрочення сплати судового збору до ухвалення судового рішення, посилаючись на відсутність коштів, призначених на цю мету.

У задоволенні клопотання слід відмовити з таких підстав.

Згідно із ч.1 ст.136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Єдиною підставою для відстрочення чи розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати юридичної особи є врахування судом її майнового стану.

Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно з положеннями ст.12 ЦПК України повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Наведені заявником доводи не підтверджені належними доказами, які б свідчили про відсутність коштів для сплати судового збору, а тому не можуть вважатися достатньою підставою для відстрочення сплати судового збору до ухвалення судового рішення у справі, що узгоджується із ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, згідно з якою судові процедури повинні бути справедливі для всіх учасників процесу.

У зв`язку з наведеним, заявникові за подання апеляційної скарги необхідно сплатити судовий збір.

Відповідно до п.п.6 п.1 ч.2 ст.4 Закону України Про судовий збір за подання до суду апеляційної скарги на рішення суду підлягає сплаті судовий збір, який становить 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Позовна заява подана фізичною особою у 2019 році.

Підпунктом 1 п.1 ч.2 ст.4 Закону України Про судовий збір передбачено, що за подання фізичною особою позову майнового характеру сплаті підлягає судовий збір у розмірі 1 відсотка ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи викладене та беручи до уваги ціну позову 81700 грн., у даній справі Державній архітектурно-будівельній інспекції України в особі Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернігівській області необхідно сплатити судовий збір за подання апеляційної скарги на рішення суду у розмірі 1225,50 грн. (81700 грн. х 1% х 150%) за наступними реквізитами: отримувач коштів: УК у м. Чернігові/м.Чернігів/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ): 38054398, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО): 899998, рахунок отримувача: 34314206080032, код класифікації доходів бюджету: 22030101, найменування коду класифікації доходів бюджету: Судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050), наявність відомчої ознаки: "80" Апеляційні суди, з наданням апеляційному суду оригіналу документу про сплату вказаного платежу.

За таких обставин, апеляційна скарга Державної архітектурно-будівельної інспекції України в особі Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернігівській області підлягає залишенню без руху, з наданням заявнику строку для усунення вищезазначених недоліків.

Керуючись ст.ст. 185, 357 ЦПК України,

у х в а л и в :

Клопотання Державної архітектурно-будівельної інспекції України в особі Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернігівській області про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області від 15 квітня 2019 року задовольнити.

Поновити Державній архітектурно-будівельній інспекції України в особі Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернігівській області строк на апеляційне оскарження рішення Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області від 15 квітня 2019 року.

У задоволенні клопотання Державної архітектурно-будівельної інспекції України в особі Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернігівській області про відстрочення сплати судового збору до ухвалення судового рішення відмовити.

Апеляційну скаргу Державної архітектурно-будівельної інспекції України в особі Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернігівській області на рішення Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області від 15 квітня 2019 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Державної архітектурно-будівельної інспекції України в особі Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернігівській області про визнання права власності на самочинно збудоване майно - залишити без руху.

Запропонувати заявнику протягом десяти днів з дня отримання даної ухвали усунути зазначені в ухвалі недоліки.

Копію ухвали направити Державній архітектурно-будівельній інспекції України в особі Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Чернігівській області.

Роз`яснити, що в разі невиконання вказаних вимог апеляційна скарга буде визнана неподаною та повернута заявнику.

Ухвала в частині визначеного розміру судового збору може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Суддя В.М.Вінгаль

СудЧернігівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення31.07.2019
Оприлюднено02.08.2019
Номер документу83392818
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —739/271/19

Постанова від 05.12.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Ухвала від 25.11.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Ухвала від 12.11.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Ухвала від 29.10.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Ухвала від 12.09.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Вінгаль В. М.

Ухвала від 19.08.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Вінгаль В. М.

Ухвала від 31.07.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Вінгаль В. М.

Рішення від 15.04.2019

Цивільне

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області

Кочура О. О.

Ухвала від 19.02.2019

Цивільне

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області

Кочура О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні