Ухвала
від 29.10.2019 по справі 739/271/19
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

29 жовтня 2019 року м. Чернігів

Унікальний номер справи № 739/271/19

Апеляційне провадження № 22-ц/4823/1435/19

Чернігівський апеляційний суд у складі судді Онищенко О.І., розглянувши питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою Державної архітектурно-будівельної інспекції України в особі Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Чернігівській області на рішення Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області від 15 квітня 2019 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Державної архітектурно-будівельної інспекції України в особі Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Чернігівській області про визнання права власності на самочинно збудоване майно,

В С Т А Н О В И В :

Не погоджуючись з рішенням Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області від 15 квітня 2019 року, Державна архітектурно-будівельна інспекція України в особі Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Чернігівській області звернулася до суду з апеляційною скаргою.

Відповідно до ст.354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Як вбачається з матеріалів справи, повний текст судового рішення відповідач отримав 18 липня 2019 року (а.с.52) після направлення до суду відповідного запиту. Отже, строк на апеляційне оскарження для Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Чернігівській області розпочався з 19 липня 2019 року і закінчувався з урахуванням вихідних днів 19 серпня 2019 року. Вперше апеляційну скаргу відповідачем подано 23 липня 2019 року. Ухвалою Чернігівського апеляційного суду від 31 липня 2019 року задоволено клопотання відповідача і поновлено йому строк на апеляційне оскарження, апеляційну скаргу залишено без руху в зв`язку з несплатою судового збору. Оскільки недоліки апеляційної скарги було усунуто з пропуском встановленого строку на усунення недоліків, ухвалою Чернігівського апеляційного суду від 19 серпня 2019 року апеляційну скаргу Державної архітектурно-будівельної інспекції України в особі Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Чернігівській області визнано неподаною та повернуто заявнику. Також 12 вересня 2019 року ухвалою суду за заявою відповідача повернуто сплачений ним за подання апеляційної скарги судовий збір.

16 жовтня 2019 року (згідно поштового конверту на а.с.99) Державна архітектурно-будівельна інспекція України в особі Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Чернігівській області повторно звернулась до суду з апеляційною скаргою на рішення Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області від 15 квітня 2019 року. Одночасно нею подано заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження, в якій відповідач посилається, що з 2014 року Управління є структурним підрозділом Державної архітектурно-будівельної інспекції України без статусу юридичної особи, у зв`язку з чим термін оплати судового збору займає тривалий час. Відповідач вказує, що процедура сплати судового збору не була здійснена у встановлений термін і попередня апеляційна скарга була визнана неподаною і повернута.

Проте, зазначені причини пропуску строку не можуть бути визнані поважними, оскільки Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Чернігівській області не надало доказів неможливості подати апеляційну скаргу протягом майже двох місяців після повернення первісної апеляційної скарги. При цьому відповідач не був позбавлений можливості оскаржити ухвалу апеляційного суду про повернення апеляційної скарги.

У зв`язку з викладеним, відповідачу належить роз`яснити, що він має право подати заяву про поновлення строку, в якій вказати інші поважні підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області від 15 квітня 2019 року.

Крім того, Управлінням Державної архітектурно-будівельної інспекції в Чернігівській області не сплачено судовий збір.

Згідно п/п 6 п.1 ч.2 ст.4 Закону України „Про судовий збір" - ставка судового збору за подання до суду апеляційної скарги на рішення суду встановлюється в розмірі 150% ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Як вбачається з позовної заяви, ОСОБА_1 просив визнати за ним право власності на приміщення кафе-бару вартістю 81 700 грн, що є вимогами майнового характеру.

Відповідно до п/п 1 п.1 ч.2 ст. 4 Закону України „Про судовий збір" ставка судового збору за подання фізичною особою до суду позовної заяви майнового характеру встановлюється в розмірі 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи, що подання позову мало місце у лютому 2019 року, при зверненні до суду з позовом підлягав сплаті судовий збір у розмірі 817 грн (81 700 грн х 1%), а при поданні апеляційної скарги - 1225,5 грн (817 грн х 150%).

Таким чином, Управлінню Державної архітектурно-будівельної інспекції в Чернігівській області належить сплатити за подання апеляційної скарги судовий збір у розмірі 1225 грн 50 коп. за такими реквізитами: номер рахунку (IBAN) UA488999980000034314206080032 (код класифікації доходів бюджету 22030101), отримувач - УК у м. Чернігові/м.Чернігів/22030101, код отримувача (ЄДРПОУ) 38054398, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), найменування коду класифікації доходів бюджету: судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050), наявність відомчої ознаки: 80 Апеляційні суди.

Керуючись ст.185, ч.2 ст.357 ЦПК України,

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу Державної архітектурно-будівельної інспекції України в особі Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Чернігівській області на рішення Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області від 15 квітня 2019 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Державної архітектурно-будівельної інспекції України в особі Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Чернігівській області про визнання права власності на самочинно збудоване майно - залишити без руху.

Запропонувати відповідачу протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали подати апеляційному суду Чернігівської області заяву, в якій вказати інші поважні підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження судового рішення, а також оригінал квитанції або платіжного доручення про сплату судового збору.

Копію ухвали направити Державній архітектурно-будівельній інспекції України в особі Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Чернігівській області.

Роз`яснити, що неподання заяви про поновлення строку є підставою для відмови у відкритті апеляційного провадження, а не усунення інших недоліків скарги - для визнання скарги неподаною та її повернення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню у касаційному порядку не підлягає.

Суддя О.І.Онищенко

СудЧернігівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення29.10.2019
Оприлюднено30.10.2019
Номер документу85260841
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —739/271/19

Постанова від 05.12.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Ухвала від 25.11.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Ухвала від 12.11.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Ухвала від 29.10.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Ухвала від 12.09.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Вінгаль В. М.

Ухвала від 19.08.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Вінгаль В. М.

Ухвала від 31.07.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Вінгаль В. М.

Рішення від 15.04.2019

Цивільне

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області

Кочура О. О.

Ухвала від 19.02.2019

Цивільне

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області

Кочура О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні