Рішення
від 11.02.2010 по справі 2-2494-2010
ІЗМАЇЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-2494-2010 року

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

              11 лютого  2010 року Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

в складі: головуючого – судді Пепеляшкова С.М.

при секретарі –Зінзівєр С.В.

представника ОСОБА_1 міської ради – ОСОБА_2  

                розглянувши у відкритому   судовому засіданні в м.Ізмаїлі цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до Одеської товарної біржі, ОСОБА_1 міської ради про визнання договору купівлі-продажу дійсним та визнання права власності на 1/53 частину домоволодіння,

   ВСТАНОВИВ :

    Позивач  звернувся до суду з вищезазначеним позовом та просить  визнати дійсним договір купівлі-продажу житлового будинку з надвірними спорудами по вул. Зелена, 23 в м.Ізмаїлі Одеської області, укладеного між ним та ОСОБА_4,   зареєстрований на Одеській  Товарній Біржі за №3868, укладений 14.11.1998 року, визнати за ним право власності на вищезазначене домоволодіння, мотивуючи тим, що 14.11.1998 року між ним та ОСОБА_4,    укладений договір купівлі-продажу житлового будинку з надвірними спорудами по вул. Зелена, 23 в м.Ізмаїлі Одеської області, що підтверджено договором за №3868, зареєстрований на  Одеській Товарній біржі. В даний час в нього виникла необхідність в розпорядженні своєю власністю на свій розсуд, одначе використати своє право він не може, оскільки договір купівлі-продажу не відповідає вимогам Цивільного кодексу України.  

           Представник відповідача ОСОБА_1 міської ради заявлені позовні вимоги визнає.

           Представник  Одеської товарної біржі, в судове засідання не з’явився, надав заяву в якій справу просить розглянути  за його відсутності.  

           Вислухавши сторони,  розглянувши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

           Як встановлено в судовому засіданні 14.11.1998  року  між ОСОБА_3 та    ОСОБА_4  укладений договір купівлі-продажу житлового будинку з надвірними спорудами по вул. Зелена, 23 в м.Ізмаїлі Одеської області,  що підтверджено договором за №3868, зареєстрований на  Одеській Товарній Біржі. Проте розпорядитися набутим майном позивач  не може, оскільки вищезазначений договір про купівлю-продаж  зареєстрований на Одеській Товарній біржі і нотаріально не посвідчений.

 Укладений Договір купівлі-продажу нерухомого майна був зареєстрований на Одеській Товарній біржі відповідно до ст..15 ЗУ «Про товарну біржу», який діяв на момент укладання договору. Згідно норм цивільного законодавства, які діяли на момент укладання Договору, такий договір повинен бути нотаріально посвідчений. Про те, що договір повинен бути нотаріально посвідчений позивач не знав.

При укладанні договору всі вимоги передбачені ст.. 15 ЗУ «Про товарну біржу» між сторонами виконано належним чином, про що свідчить сам договір.

                Відповідно ст.657 ЦК України  договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

Оскільки позивач набувши право власності на нерухоме майно позбавлений можливості ним розпоряджатися, що обмежує його право як власника та те, що договір купівлі-продажу  житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації, суд вважає за необхідним визнати дійсним  договір житлового будинку з надвірними спорудами по вул. Зелена, 23 в м.Ізмаїлі Одеської області та визнати за позивачем право власності на вказаний об’єкт нерухомості.  

На підставі вищевказаного, керуючись ст.ст.10,60, 212-215 ЦПК України,  ст.ст., 220, 657 ЦК України, суд

                                                                   ВИРІШИВ :

Визнати дійсним договір купівлі-продажу житлового будинку з надвірними спорудами по вул. Зелена, 23 в м.Ізмаїлі Одеської області, укладений 14 листопада 1998 року між ОСОБА_3  та ОСОБА_4,  зареєстрований на  Одеській Товарній Біржі за №3868.

    Визнати за ОСОБА_3  право власності на  житловий будинок з надвірними спорудами по вул. Зелена, 23 в м.Ізмаїлі Одеської області.

           Припинити за ОСОБА_4 право власності на житловий будинок з надвірними спорудами по вул. Зелена, 23 в м.Ізмаїлі Одеської області.

    Заява про апеляційне оскарження рішення суду може бути подана протягом 10 днів з дня його проголошення. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

           

                       Суддя:

СудІзмаїльський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення11.02.2010
Оприлюднено01.02.2010
Номер документу8348253
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-2494-2010

Рішення від 12.08.2010

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Некрасов Олег Олександрович

Рішення від 05.08.2010

Цивільне

Дебальцевський міський суд Донецької області

Афанасьєва Юлія Олегівна

Рішення від 14.04.2010

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Дерунець Ольга Анатоліївна

Рішення від 02.06.2010

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Чернишов Юрій Вікторович

Рішення від 11.02.2010

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Пепеляшков Степан Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні