Рішення
від 02.06.2010 по справі 2-2494-2010
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

справ а № 2- 2494-2010

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

( заочне )

02 червня 2010 року Сло в'янський міськрайонний суд Донецької області в складі: головуючого- судді Чернишов Ю.В.

при секретарі- Гречк о О.О.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м.Слов'ян ську цивільну справу за позо вом ВАТ "Донецькобленерго" в особі його структурного під розділу Краматорські еле ктричні мережі Слов' янсь кий район електричних мер еж до ОСОБА_1 про стягне ння суми заборгованості за спожиту електроенергію,

В С Т А Н О В И В :

ВАТ "Донецькобленерг о" в особі його структурного підрозділу Краматорські ел ектричні мережі Слов' янс ький район електричних ме реж звернулося з позовом до ОСОБА_1 про стягнення с уми заборгованості за спожит у електроенергію в сумі 456,30 грн.

Свої вимоги позивач мотивував тим, що ві дповідач є споживачем елек тричної енергії. Однак відпо відач в порушення Правил кор истування електричною енерг ією для населення, безоблік ово користувався електро енергією, шляхом накиду др отів на лінію електропередач і, таким чином здійснював к ористування електричною ен ергією не використовуючи дл я цього прилад обліку електр ичної енергії. Відповідно до п.53 Правил користування елек тричною енергією для населен ня, та методики обчислення р озміру відшкодування збиткі в, завданих енергопостачальн ику при порушенні правил кор истування електричною енерг ією, сума збитків становить 4 56,30 грн.

У судовому засі данні представник позивача підтримав позовні вимог и.

Відповідач ОСОБА_1 повідомлена належним чин ом про час та місце розгляду с прави, що підтверджується актом у матеріалах справи, до суду не з' явилась, у зв' язку з чим судом прийнято ріш ення про розгляд справи відп овідно до вимог ст. 224 ЦПК Украї ни, тобто винесення заочного рішення.

Вислухавши доводи пр едставника позивача, дослі дивши представлені докази, суд приходить до переконання , що даний позов підлягає зад оволенню.

У суді встановлено, щ о відповідач ОСОБА_1 ме шкає за адресою: АДРЕСА_1 т а користується електричною е нергією, тобто є споживачем е лектричної енергії. Згідно с т.2 Закону України "Про житлов о-комунальні послуги", комуна льні послуги - результат госп одарської діяльності, спрямо ваної на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи у забезпеченні холодною та г арячою водою, водовідведення м, газо- та електропостачання м, опаленням, а також вивезенн я побутових відходів у поряд ку, встановленому законодавс твом.

Як вбачається з акту № 032448 від 17.06.2008 р. складеного к онтролерами ВАТ "Донецькобл енерго" Слов'янського РЕМ, пр и перевірці будинку АДРЕСА _1, було виявлено самовільне підключення токоприймачів д о електричної мережі енергоп остачальника без приладу обл іку, таким чином відповідач здійснював користування електричною енергією не вик ористовуючи для цього прилад обліку електричної енергії . (а.с. 4)

Відповідно до вимог ст. 10 ЦПК України - кожна сторон а повинна довести ті обстави ни, на які вона посилається я к на підставу своїх вимог або заперечень.

З огляду на н адані сторонами докази, суд в важає, що позивач надав перек онливих доказів стосовно фа кту порушення Правил корист ування електричною енергією , а саме самовільного підключ ення дротів електропереда ч без дозволу ВАТ „ Донець кобленерго”.

Ця обставина підтвер джується вищезазначеними д оказами.

Окрім того ві дповідно до вимог п. 42.Правил к ористування електричною ене ргією для населення, затверд жених Постановою КМУ №1357 від26 .07.1999р., споживач електричної ен ергії зобов'язаний дотримува тися вимог нормативно-техніч них документів та договору.

Пунктом 48 Правил, перед бачено, що споживач несе відп овідальність згідно із закон одавством за порушення прави л користування електричною е нергією; розкрадання електри чної енергії у разі самовіль ного підключення до електром ереж і споживання електрично ї енергії без приладів облік у, що в даному випадку і мало м ісце.

Згідно п.53 заз начених Правил, у разі виявле ння представником енергопос тачальника порушення спожив ачем правил користування еле ктричною енергією, у тому чис лі фактів розкрадання електр ичної енергії, складається а кт, який підписується предст авником енергопостачальник а та споживачем. На підставі а кта енергопостачальник має п раво відключити споживача ві д електропостачання (у випад ках, передбачених пунктом 35 ци х Правил), а також визначити ве личину збитків, завданих йом у протиправними діями спожив ача.

Розмір завданих енергопо стачальнику збитків розрахо вується відповідно до оформл еного акта про виявлення пор ушення за добовою величиною розрахункового споживання е лектричної енергії за кількі стю днів з дня останнього кон трольного зняття представни ком енергопостачальника пок азань чи технічної перевірки приладу обліку до моменту ус унення порушення за тарифами (цінами) для населення, що дія ли у період, за який нараховує ться розмір збитків, але не бі льше терміну позовної давнос ті.

Розмір відшкодуван ня збитків, заподіяних енерг опостачальнику внаслідок ко ристування електричною енер гією, обчислюється відповідн о до методики, затвердженої Н КРЕ. У разі відмови споживача відшкодувати збитки енергоп остачальник передає справу д о суду.

Перевіривши обґрунтовані сть розрахунків суми збитків спричинених відповідачем, с уд вважає, що зазначена сума розрахована відповідно до за значених Правил та методики, затвердженої НКРЕ України № 562 від 04.05.2006р., а саме Методика зас тосовується у випадку виявле ння порушень, зазначених п.48 П равил у частині:

безоблікового споживання електричної енергії без дозв олу енергопостачальника, сам овільного підключення до мер еж енергопостачальника;

пошкодження приладу облік у, зриву пломби та дій спожива ча, які призводять до занижен ня показів приладу обліку, що має місце у випадку з відпов ідачем. П.7 Методики- передбаче но, що у разі виявлення поруше нь Правил у частині обліку сп оживання електричної енергі ї, не передбачених пунктом 6 ці єї методики, добова величина розрахункового споживання е лектричної енергії (Wдоб) визн ачається за формулою:

Wдоб = 24 год. х Pдог х Kсез х Kви к (кВт.год), (2)

де Pдог - величина потужн ості електроустановок спожи вача, передбачена договором про користування електрично ю енергією, кВт; Kсез - коефіц ієнт сезонності (в період з 1 ж овтня до 31

березня Kсез = 1; з 1 квітня до 3 0 вересня Kсез = 0,8);

Kвик - коефіцієнт викорис тання потужності (таблиця 1). Т ому приведений позивачем роз рахунок відповідає зазначе ним вимогам.

Таким чином в суді встано влено, що своїми протиправни ми діями, порушивши Правила к ористування електричною ене ргією для населення ОСОБА_1 завдала збитків енергопос тачаючій організації, яка ві дповідно до вимог ст. 1166 ЦК Укра їни повинна відшкодувати за вдану шкоду.

Керуючись ст. 11, 1166 ЦК Ук раїни, п. ,10,48, 53 Правил користува ння електричною енергією для населення, затверджених Пос тановою КМУ №1357 від 26.07.1999р. , Поста новою НКРЕ №1416 від 22.11.1999р. “ Про затвердження методики н арахування розміру відшкоду вання збитків, завданих енер гопостачальнику в разі поруш ення користувачем Правил кор истування електричною енер гією для населення",

Законом України "Про житлов о-комунальні послуги", ст.ст.10, 1 1, 58, 60, 209, 212-215, 224-228 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ВАТ "Донецькобленерго" - задовол ьнити.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка мешкає з а адресою: Донецька область , АДРЕСА_1 на користь ВАТ "Донецькобленерго", в особі йо го структурного підрозділу Краматорські електричні мережі Слов' янський рай он електричних мереж на ро зрахунковий рахунок № 260333021295 в О ПЕРВ філії Донецьке обласне управління ВАТ " Ощадбанк " м . Слов”янська МФО 335106 код ЄДР ПОУ 00131127 суму заборгованості за спожиту електроенергію у сумі 456,30 (чотириста п' ятдес ят шість грн. 30 коп.).

Стягнути з ОСОБА_1 на користь ВАТ "Донецькобл енерго" на розрахунковий рах унок 26001045365300 в АКИБ „Укрсибб анк” м. Харків, МФО 351005, код ЄДРПОУ 00131127, витрати по спла ті інформаційно-технічного забезпечення розгляду спр ави в сумі 30 грн. (тридцять грн .).

Рішення може бути оскарже не ,позивачем, в судову палату по цивільним справам Апеляц ійного суду Донецької област і через Слов' янський міськр айонний суд шляхом подачі в 1 0-денний строк з дня проголоше ння рішення заяви про апеляц ійне оскарження і поданням п ісля цього протягом 20 днів апе ляційної скарги, або у порядк у ч.4 ст.295 ЦПК України.

Роз' яснити, що відповідно до вимог ст. 228,229 ЦПК України, за очне рішення може бути перег лянуте судом, що його ухвалив , за письмовою заявою відпові дача, поданою протягом 10 днів з дня отримання його копії.

Рішення складене в одному е кземплярі в нарадчій кімнаті .

Суддя Слов' янського

міськрайонного суду

Донецької області (підпис) Ю.В . Чернишов

З оригіналом згідно

Рішення не набуло законної сили

Суддя Слов' янського

міськрайонного суду

Донецької області Ю.В. Чернишов

№ 2-2494-2010

У Х В А Л А

02 червня 2010 року Слов'янс ький міськрайонний суд Доне цької області в складі:

головуючого - судді Черни шова Ю.В.

при секретарі - Гре чко О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Слов'я нську цивільну справу за поз овом ВАТ "Донецькобленерго" в особі його структурного під розділу Краматорські еле ктричні мережі Слов' янсь кий район електричних мер еж до ОСОБА_1 про стягне ння суми заборгованості за спожиту електроенергію,

В С Т А Н О В И В :

ВАТ "Донецько бленерго" в особі його структ урного підрозділу Крамато рські електричні мережі Слов' янський район електр ичних мереж звернулось до суду з позовом до ОСОБ А_1 про стягнення суми заб оргованості за спожиту ел ектроенергію

Справа була призначена д о слухання та сторони належн им чином повідомлені про час та місце розгляду справи. Одн ак відповідач без поважних п ричин не з' явився до суду, н е повідомивши про причини не явки, з заявою про відкладенн я слухання справи не звертав ся.

Вислухавши ду мку позивачки, суд вважає за можливим провести заочний р озгляд справи, у відсутність відповідача , на підставі на явних у ній доказів.

Керуючись ст.169ч.4, 210, 225 ЦПК Ук раїни,

У Х В А Л И В :

Провести заоч ний розгляд цивільної справ и за позовом "Донецькоблене рго" в особі його структурног о підрозділу Краматорські електричні мережі Слов' янський район електричних мереж до ОСОБА_1 про стягнення суми заборгован ості за спожиту електроен ергію.

Суддя Слов' янського

міськрайонного суду Ю.В.Че рнишов

З повідомлен ням

02.06.2010 р ОСОБА _1

АДРЕСА_1

Відповідно до вимог ст.22 7 ЦПК України, Слов' янський м іськрайонний суд Донецької о бласті надсилає на Вашу адре су копію заочного рішення ві д 02.06.2010 р.

Додаток: за текстом на 1 арк..

Суддя Слов' янського

міськрайонного суду Ю.В.Чернишов

З повідомленням

02.06.2010 р ОСОБА _1

АДРЕСА_1

Відповідно до вимог ст.22 7 ЦПК України, Слов' янський м іськрайонний суд Донецької о бласті надсилає на Вашу адре су копію заочного рішення ві д 02.06.2010 р.

Додаток: за текстом на 1 арк..

Суддя Слов' янського

міськрайонного суду Ю.В.Чернишов

СудСлов'янський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення02.06.2010
Оприлюднено31.03.2011
Номер документу9878393
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-2494-2010

Рішення від 12.08.2010

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Некрасов Олег Олександрович

Рішення від 05.08.2010

Цивільне

Дебальцевський міський суд Донецької області

Афанасьєва Юлія Олегівна

Рішення від 14.04.2010

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Дерунець Ольга Анатоліївна

Рішення від 02.06.2010

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Чернишов Юрій Вікторович

Рішення від 11.02.2010

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Пепеляшков Степан Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні