Ухвала
від 05.02.2010 по справі 11/595
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

У Х В А Л А

Справа № 11/595 05.02.10

За позовом Державного закладу "Націо нальна парламентська бібліо тека України"

до Головного управління кому нальної власності м. Києва ви конавчого органу Київської м іської ради (Київської міськ ої державної адміністрації)

про зобов'язання вчинити дії

Суддя Смирнова Ю.М.

Представники:

від позивача Волобуєва В.М., Розколу па Н.І., Семакова В.Ф. - пр едставники

від відповідача не з'явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Державний заклад "Нац іональна парламентська бібл іотека України" звернувся до Господарського суду міста К иєва з позовом про зобов' яз ання Головного управління ко мунальної власності м. Києва виконавчого органу Київсько ї міської ради (Київської міс ької державної адміністраці ї) оформити право державної в ласності на будівлю НПБУ по в ул. Грушевського, 1 та видати в ідповідне свідоцтво.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 18.12.2009 за вказ аним позовом порушено провад ження у справі № 11/595 та признач ено розгляд справи на 05.02.2010.

Відповідач відзиву на позо в не надав. Представники відп овідача в судове засідання 05.0 2.2010 не з' явились.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач, посилаючи сь на Положення про порядок о формлення права власності на об'єкти нерухомого майна, зат верджене розпорядженням Киї вської міської державної адм іністрації від 31.08.2001 №1820, відмови в позивачу в оформленні свід оцтва на право власності на с пірну будівлю. Проте, позивач не погоджується з вказаною в ідмовою відповідача.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 17 Кодексу ад міністративного судочинств а України Компетенція адміні стративних судів поширюєтьс я на спори фізичних чи юридич них осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-прав ових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бе здіяльності.

Головне управління комуна льної власності м. Києва у сво їй діяльності керується Поло женням про порядок оформленн я права власності на об'єкти н ерухомого майна, затверджени м розпорядженням Київської м іської державної адміністра ції від 31.08.2001 №1820 (далі - Положення ).

Відповідно до п. 4.1 вказаного Положення Головне управлінн я комунальної власності м. Ки єва Київської міської держав ної адміністрації здійснює о формлення права власності та видає свідоцтва про право вл асності фізичним та юридични м особам на об'єкти нежитлово го фонду (крім нежитлових при міщень в будинках, реконстру кція або будівництво яких фі нансується Головним управлі нням житлового забезпечення Київської міської державної адміністрації та інших об'єк тів нежитлового фонду, право власності на які оформляєть ся Головним управлінням житл ового забезпечення Київсько ї міської державної адмініст рації).

Згідно з п.п. 28 п. 7 Положення пр о Головне управління комунал ьної власності м. Києва викон авчого органу Київської місь кої ради (Київської міської д ержавної адміністрації), зат вердженого рішенням Київськ ої міської ради від 10.07.2003 № 584/744, Го ловне управління відповідно до покладених на нього завда нь здійснює у встановленому порядку оформлення права вла сності на об'єкти нерухомого майна (нежилі будинки, споруд и, приміщення), з видачею свідо цтв про право власності.

Перелік справ, підвідомчих господарським судам, визнач ено ст. 12 Господарського проце суального кодексу України, з окрема ними є:

1) справи у спорах, що виникаю ть при укладанні, зміні, розір ванні і виконанні господарсь ких договорів, у тому числі що до приватизації майна, та з ін ших підстав, крім:

спорів про приватиз ацію державного житлового фо нду;

спорів, що виникають п ри погодженні стандартів та технічних умов;

спорів про встановле ння цін на продукцію (товари), а також тарифів на послуги (ви конання робіт), якщо ці ціни і тарифи відповідно до законод авства не можуть бути встано влені за угодою сторін;

спорів, що виникають і з публічно-правових відносин та віднесені до компетенції Конституційного Суду Україн и та адміністративних судів;

інших спорів, вирішен ня яких відповідно до законі в України та міжнародних дог оворів України віднесено до відання інших органів;

2) справи про банкрутство.

3) справи за заявами органів Антимонопольного комітету У країни, Рахункової палати з п итань, віднесених законодавч ими актами до їх компетенції .

4) справи, що виникають з корп оративних відносин у спорах між господарським товариств ом та його учасником (засновн иком, акціонером), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновникам и, акціонерами) господарськи х товариств, що пов'язані із ст воренням, діяльністю, управл інням та припиненням діяльно сті цього товариства, крім тр удових спорів.

Відповідно до п. 3 Рекоменд ацій Президії Вищого господа рського суду України “Про де які питання підвідомчості і підсудності справ господарс ьким судам” від 27.06.2007 № 04-5/120 госпо дарський спір підвідомчий го сподарському суду, зокрема, з а таких умов:

а) участь у спорі суб'єкта го сподарювання;

б) наявність між сторонами, по-перше, господарських відн осин, врегульованих Цивільни м кодексом України, Господар ським кодексом України, інши ми актами господарського і ц ивільного законодавства, і, п о-друге, спору про право, що ви никає з відповідних відносин ;

в) відсутність у законі норм и, що прямо передбачала б вирі шення такого спору судом інш ої юрисдикції.

Суб'єкт владних повноважен ь згідно зі ст. 3 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни - це орган державної вла ди, орган місцевого самовряд ування, їхня посадова чи служ бова особа, інший суб'єкт при з дійсненні ними владних управ лінських функцій на основі з аконодавства, в тому числі на виконання делегованих повно важень.

Відтак, необхідною ознакою суб'єкта владних повноважен ь є здійснення цим суб'єктом в ладних управлінських функці й, причому ці функції повинні здійснюватися відповідним с уб'єктом саме у тих правовідн осинах, у яких виник спір.

В даному випадку, між сторон ами відсутні договірні/госпо дарські відносини, врегульов ані Цивільним кодексом Украї ни, Господарським кодексом У країни, іншими актами господ арського і цивільного законо давства, спору про право між с торонами немає. Право власно сті, як випливає з позовної за яви та пояснень представникі в позивача, відповідачем не з аперечується. У спірних прав овідносинах відповідач вист упає суб' єктами владних пов новажень, оскільки спір між с торонами пов' язаний з викон анням уповноваженим державн им органом своїх владних упр авлінських функцій, виконанн ям покладених на нього завда нь.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 80 Гос подарського процесуального кодексу України господарськ ий суд припиняє провадження у справі, якщо спір не підляга є вирішенню в господарських судах України.

Враховуючи, що даний спір не належить до підвідомчості господарських судів та має в ирішуватись в порядку адміні стративного судочинства, поз овна заява Державного заклад у "Національна парламентська бібліотека України" не підля гає вирішенню в господарськи х судах України.

Керуючись ст. 49, п. 1 ч. 1 ст. 80, ст . 86 Господарського процесуаль ного кодексу України, Господ арський суд міста Києва -

У Х В А Л И В:

1. Припинити проваджен ня у справі № 11/595 за позовом Дер жавного закладу "Національна парламентська бібліотека Ук раїни" до Головного управлін ня комунальної власності м. К иєва виконавчого органу Київ ської міської ради (Київсько ї міської державної адмініст рації) про зобов'язання вчини ти дії у зв' язку з тим, що спі р не підлягає вирішенню в гос подарських судах України.

2. Копію ухвали надіслати с торонам.

Суддя Ю.М. Смирнова

Дата ухвалення рішення05.02.2010
Оприлюднено20.11.2010
Номер документу8371965
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/595

Постанова від 08.09.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Земляна Г.В.

Ухвала від 05.02.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Постанова від 25.03.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Постанова від 07.10.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Овечкін В.Е.

Ухвала від 30.07.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Овечкін В.Е.

Постанова від 27.05.2008

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Гулова А.Г.

Ухвала від 04.10.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Москаленко М.О.

Рішення від 18.10.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Москаленко М.О.

Ухвала від 12.09.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Москаленко М.О.

Ухвала від 28.04.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні