Ухвала
від 20.08.2019 по справі 4/671
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 61022 м. Харків, пр. Науки, буд.5, тел./факс 702-10-79 inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

20 серпня 2019 року Справа № 4/671

Провадження №7/4/671

Господарський суд Луганської області у складі:

судді Тацій О.В.,

за участю секретаря судового засідання Чигриної Є.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву №30/12-1909 від 08.08.2019 року Луганського обласного центру зайнятості (93400, Луганська область, м. Сєвєродонецьк, вул. Гагаріна, буд. 116, ідентифікаційний код 03490878) про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі №4/671

за позовом Луганського міського центру зайнятості (93412, Луганська область, м. Сєвєродонецьк, вул. Гагаріна, буд. 116, ідентифікаційний код 13392912)

до Товариства з обмеженою відповідальністю науково - виробниче підприємство "ЕСЛО" (91055, Луганська область, м. Луганськ, вул. Перша Лінія, буд. 10, кв. 3, ідентифікаційний код 30008920)

про стягнення 1922,46 грн.

Орган виконання рішення - Луганський МВ ДВС ГТУЮ у Луганській області (Луганська область, м. Сєвєродонецьк, пр-т Хіміків, буд. 68, ідентифікаційний код 41224325),

Учасники справи у судове засідання не з`явилися,

ВСТАНОВИВ:

13.08.2019 року від Луганського обласного центру зайнятості через канцелярію Господарського суду Луганської області надійшла заява про заміну сторони у виконавчому провадженні №40052070 у справі №4/671, а саме: стягувача з Луганського міського центру зайнятості (код ЄДРПОУ 13392912) на правонаступника його боргових зобов`язань в частині дебіторської заборгованості та заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття - Луганський обласний центр зайнятості (код ЄДРПОУ 03490878).

Ухвалою Господарського суду Луганської області від 14.08.2019 року ухвалено прийняти заяву №30/12-1909 від 08.08.2019 року Луганського обласного центру зайнятості про заміну сторони у виконавчому провадженні до розгляду та повідомити учасників справи про призначення заяви до розгляду в судовому засіданні на 20.08.2019 о 10 годині 30 хвилин.

Учасники справи про дату, час і місце судового засідання повідомлялися належним чином у порядку ст. 120 ГПК України шляхом направлення копій ухвали суду від 14.08.2019 року за їх адресами рекомендованими листами з повідомленнями про вручення.

Однак, учасники справи явку своїх уповноважених представників у судове засідання не забезпечили, причини неявки суду не повідомили та клопотань про розгляд справи за їх відсутності не заявили.

При цьому, відповідно до ч. 11 ст. 242 ГПК України, у випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Згідно з ч. 4 ст. 89 ЦК України, відомості про місцезнаходження юридичної особи вносяться до Єдиного державного реєстру.

За приписами ч. 1 ст. 7 ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань", Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Так, на виконання приписів Господарського процесуального кодексу України, копії ухвали суду від 14.08.2019 року були направлені судом рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адреси місцезнаходження учасників справи, зазначені в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Крім того, судом також враховано, що сторони справи повідомлялося про те, що інформація по справі, що розглядається, доступна на офіційному веб - порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/fair/ та на інформаційному сайті за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/, а також те, що за приписами ч. 1 ст. 9 ГПК України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 2 ЗУ Про доступ до судових рішень , усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 3 ЗУ Про доступ до судових рішень , для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Єдиний державний реєстр судових рішень - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч. 1 ст. 4 ЗУ Про доступ до судових рішень ).

Враховуючи наведене, господарський суд зазначає, що учасники справи мали право та дійсну можливість ознайомитись з постановленими судом ухвалами у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua), а також дізнатися про дату, час та місце судового розгляду справи на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://lg.arbitr.gov.ua/sud5014/gromadyanam/csz/.

Разом з тим, суд відзначає, Товариство з обмеженою відповідальністю науково - виробниче підприємство "ЕСЛО" було повідомлено про призначення заяви до розгляду в судовому засіданні на 20.08.2019 о 10 годині 30 хвилин шляхом розміщення оголошення з повідомленням про дату, час та місце судового засідання на сторінці господарського суду Луганської області (у розділі "Новини та події суду") офіційного веб-порталу "Судова влада в Україні" в мережі Інтернет (www.court.gov.ua/sudy/).

У зв`язку з цим суд звертає увагу на те, що у відповідності до положень ч. 3 ст. 334 ГПК України, Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Розглядаючи вказану заяву по суті, господарський суд виходить з наступного.

Виконання судового рішення є невід`ємною складовою права кожного на судовий захист і охоплює, зокрема, законодавчо визначений комплекс дій, спрямованих на захист і відновлення порушених прав, свобод, законних інтересів фізичних та юридичних осіб, суспільства, держави (п. 2 мотивувальної частини рішення Конституційного Суду України від 13.12.2012 року № 18-рп/2012); невиконання судового рішення загрожує сутності права на справедливий розгляд судом (п. 3 мотивувальної частини рішення Конституційного Суду України від 25.04.2012 року № 11-рп/2012); відповідно до усталеної практики Європейського Суду з прав людини право на суд, захищене ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, було б ілюзорним, якби національна правова система Високої Договірної Сторони дозволяла, щоб остаточне, обов`язкове для виконання судове рішення залишалося невиконаним на шкоду будь-якій зі сторін.

Оскільки, виконання судового рішення є невід`ємною стадією процесу правосуддя, то заміна сторони на цій стадії може відбуватися не інакше, як на підставах та у порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України та ЗУ "Про виконавче провадження".

Статтею 326 ГПК України закріплено, що судові рішення, які набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України - і за її межами.

Приписами ч.ч. 1, 2 ст. 52 ГПК України передбачено, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Суд виходить з того, що процесуальне правонаступництво як перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи відбувається у зв`язку з вибуттям особи зі складу спірного матеріального правовідношення. Відтак, для вирішення питань можливості правонаступництва необхідним є встановлення фактичних обставин заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником відповідно до норм матеріального права. При цьому, суд враховує, що процесуальне правонаступництво в розумінні ст. 52 ГПК України допускається на будь-якій стадії судового процесу, включаючи стадію виконання судового рішення; а право звернення з заявою про заміну сторони її правонаступником надано, зокрема, заінтересованій особі.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні.

Процесуальне правонаступництво випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв`язок матеріального і процесуального права.

У кожному конкретному випадку для вирішення питань можливості правонаступництва господарському суду слід аналізувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права.

Питання заміни сторони її правонаступником, у тому числі і в разі заміни боржника у зобов`язанні, вирішується виключно судом у порядку, передбаченому ГПК України.

Таким чином, заміна сторони на стадії виконавчого провадження здійснюється відповідно до вимог ГПК України та ЗУ "Про виконавче провадження", у випадку переходу процесуальних прав та обов`язків однієї сторони до іншої.

Відповідно до ч.ч.1-4 ст. 334 ГПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження. Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому статтею 242 цього Кодексу.

Згідно з ч. 5 ст. 15 ЗУ "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

У відповідності до приписів ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Так, на підставі поданих заявником письмових доказів по справі судом встановлено, що ухвалою Господарського суду Луганської області від 13.08.2015 року ухвалено:

1. Відновити справу № 4/671 в такій частині:

- ухвала про порушення провадження у справі від 12.12.2005 року;

- рішення господарського суду Луганської області від 07.02.2006 року;

2. Заяву Луганського міського центру зайнятості № 1/01-734 від 06.08.2015 року про видачу дублікату наказу по справі № 4/671 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю " Науково-виробниче підприємство" ЕСЛО", м. Луганськ, вул. Первая лінія,10, р/р НОМЕР_1 у Сєвєродонецькій ФАКІБ " Укрсіббанк", МФО 304568, код ЄДРПОУ 30008920 на користь Луганського міського центру зайнятості, м. Луганськ, вул. 50- лет утворення СРСР, 22-б, р/р НОМЕР_2, код платежу 50040100, одержувач: державний бюджет Ленінського району Банк УДК в Луганській області, МФО 804013 ,код ЄДРПОУ 24046582 борг у сумі 1922 грн. 46 коп.- задовольнити.

3. Видати Луганському міському центру зайнятості дублікат наказу від 23.02.2006 року у справі № 4/671 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково- виробниче підприємство" ЕСЛО", м. Луганськ, вул. Первая лінія,10, р/р НОМЕР_1 у Сєвєродонецькій ФАКІБ " Укрсіббанк", МФО 304568, код ЄДРПОУ 30008920 на користь Луганського міського центру зайнятості, м. Луганськ, вул. 50- лет утворення СРСР, 22-б, р/р НОМЕР_2, код платежу 50040100, одержувач: державний бюджет Ленінського району Банк УДК в Луганській області, МФО 804013 ,код ЄДРПОУ 24046582 боргу у сумі 1922 грн. 46 коп.

Постановою державного виконавця про відновлення виконавчого провадження від 02.09.2015 року відновлено виконавче провадження з виконання дублікату наказу №4/671, виданого 23.02.2006 року Господарським судом Луганської області, про стягнення з ТОВ Науково-виробниче підприємство ЕСЛО на користь Луганського міського центру зайнятості боргу в сумі 1922,46 грн.

Наразі виконавче провадження №40052070 з виконання вказаного наказу триває та не закінчене, що підтверджується Інформацією про виконавче провадження, отриманою з Єдиного державного реєстру виконавчих проваджень 06.08.2019 року.

Наказом Луганського обласного центру зайнятості від 15.05.2019 року №33 Про роботу міського центру зайнятості , копія якого додана до заяви, наказано визнати Луганський обласний центр зайнятості правонаступником боргових зобов`язань в частині дебіторської заборгованості та заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (п. 7 наказу).

Відповідно до копії акту прийому-передачі заборгованості за платниками страхових внесків до Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття від 08.07.2019 року, який є додатком 1 до наказу Луганського обласного центру зайнятості від 15.05.2019 року №33 та засвідчений підписами директорів Луганського міського центру зайнятості та Луганського обласного центру зайнятості, скріпленими печатками органів, Луганським міським центром зайнятості передано заборгованість за платником страхових внесків до Фонду - ТОВ Науково- виробниче підприємство ЕСЛО , Луганському обласному центру зайнятості у розмірі 1922,46 грн., утвореної станом на 2005 рік.

Враховуючи вищевикладене та те, що Луганський обласний центр зайнятості є правонаступником Луганського міського центру зайнятості щодо боргових зобов`язань в частині дебіторської заборгованості та заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, у тому числі заборгованості за платником страхових внесків до Фонду - ТОВ Науково- виробниче підприємство ЕСЛО , у розмірі 1922,46 грн., утвореної станом на 2005 рік, суд вважає, що до Луганського обласного центру зайнятості перейшли права Луганського міського центру зайнятості на відповідну заборгованість.

За таких обставин заява №30/12-1909 від 08.08.2019 року Луганського обласного центру зайнятості про заміну сторони виконавчого провадження №40052070 є законною, обґрунтованою, доведеною належними та допустимими доказами, а тому такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 52, 120, 234, 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, ст. 15 ЗУ "Про виконавче провадження", господарський суд -

УХВАЛИВ:

1. Заяву №30/12-1909 від 08.08.2019 року Луганського обласного центру зайнятості про заміну сторони у виконавчому провадженні - задовольнити.

2. Замінити сторону (стягувача) - Луганський міський центр зайнятості (ідентифікаційний код 13392912) на правонаступника - Луганський обласний центр зайнятості (ідентифікаційний код 03490878) у виконавчому провадженні №40052070 щодо стягнення суми заборгованості у розмірі 1 922,46 грн.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання 20.08.2019 року та, відповідно до ст. 235 ГПК України, може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції у строки, передбачені ст. 256 ГПК України, та порядку, визначеному п. 17.5 Перехідних положень ГПК України.

Ухвалу суду складено та підписано 20.08.2019 року.

Суддя О.В. Тацій

Дата ухвалення рішення20.08.2019
Оприлюднено20.08.2019
Номер документу83724174
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1922,46 грн. Орган виконання рішення - Луганський МВ ДВС ГТУЮ у Луганській області (Луганська область, м. Сєвєродонецьк, пр-т Хіміків, буд. 68, ідентифікаційний код 41224325), Учасники справи у судове засідання не з`явилися

Судовий реєстр по справі —4/671

Ухвала від 20.08.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Тацій О.В.

Ухвала від 14.08.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Тацій О.В.

Ухвала від 13.08.2015

Господарське

Господарський суд Луганської області

Василенко Т.А.

Ухвала від 03.06.2015

Господарське

Господарський суд Луганської області

Старкова Г.М.

Ухвала від 09.02.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Ухвала від 09.10.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Рішення від 03.05.2007

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 03.04.2007

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 11.10.2006

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лугова Н.П.

Ухвала від 04.09.2006

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мельник Г.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні