Постанова
від 21.08.2019 по справі 304/793/19
ЗАКАРПАТСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 304/793/19

П О С Т А Н О В А

Іменем України

21 серпня 2019 року м. Ужгород

Закарпатський апеляційний суд у складі колегії суддів:

головуючого-судді: Мацунича М.В.

суддів: Кондора Р.Ю., Собослоя Г.Г.

за участю секретаря судового засідання: Терпай С.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Приватного акціонерного товариства Акціонерна страхова компанія ІНГО Україна на ухвалу Перечинського районного суду про відкриття провадження у справі, постановлену 29 травня 2019 року головуючим суддею Ганько І.І. у справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства Акціонерна страхова компанія ІНГО Україна , про стягнення страхового відшкодування, -

встановив:

У травні 2019 року ОСОБА_1 звернулась до Перечинського районного суду із позовною заявою у якій просила стягнути з ПрАТ АСК ІНГО Україна на її користь страхове відшкодування в розмірі 4872 грн.

Ухвалою Перечинського районного суду від 29 травня 2019 року відкрито провадження у даній справі.

Не погоджуючись із вказаною ухвалою суду в частині порушення правил підсудності ПрАТ АСК ІНГО Україна оскаржило таку в апеляційному порядку. В апеляційній скарзі просить ухвалу суду скасувати, а справу направити для розгляду до Шевченківського районного суду м. Києва. В обґрунтування скарги посилається на те, що провадження у справі відкрито з недотриманням правил підсудності. Місцем знаходження відповідача є м. Київ (Шевченківський район), а отже саме Шевченківському районному суду м. Києва підсудна дана справа. Вказує, що відповідач не є безпосереднім заподіювачем шкоди, а даний позов випливає з договору страхування.

На апеляційну скаргу ОСОБА_1 подала відзив у якому заперечила доводи скарги. Оскільки, такі є безпідставними та являються суб`єктивним трактуванням відповідача норм процесуального права.

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді, перевіривши матеріали справи і обговоривши підстави апеляційної скарги, вважає, що така не підлягає задоволенню за наступних мотивів.

Відповідно до ч. 1 ст. 367 ЦПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Як слідує з матеріалів справи ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом у якому просила стягнути з ПрАТ АСК ІНГО Україна на її користь страхове відшкодування у розмірі 4872 грн.

Встановлено, що місцезнаходженням відповідача ПрАТ АСК ІНГО Україна є м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, 33.

У відповідності до ч. 2 ст. 27 ЦПК України позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Водночас, згідно ч. 3 ст. 28 ЦПК України позови про відшкодування шкоди, заподіяної зокрема настанням смерті, можуть пред`являтися також за місцем проживання позивача.

В даному випадку позивачем пред`явлено позов до страховика про стягнення страхового відшкодування. Зі змісту позовної заяви слідує, що підставою для стягнення такого страхового відшкодування є факт спричинення позивачу моральної шкоди внаслідок втрати батька в ДТП, яка мала місце 15.03.2015. Цивільно-правова відповідальність особи, яка згідно позовної заяви спричинила таку шкоду, застрахована у відповідача.

Та як передбачено ст. 3 ЗУ Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності здійснюється з метою забезпечення відшкодування шкоди, заподіяної життю, здоров`ю та/або майну потерпілих внаслідок дорожньо-транспортної пригоди та захисту майнових інтересів страхувальників.

Отже за своєю правовою природою стягнення страхового відшкодування (на підставі договору про страхування цивільно-правової відповідальності) є вимогою про відшкодування шкоди. А звідси, позивач вправі пред`являти такий позов за місцем свого проживання, тобто на власний вибір до Перечинського районного суду.

На підставі викладеного, колегія суддів дійшла висновку про залишення апеляційної скарги без задоволення, а ухвали суду першої інстанції без змін.

Виходячи з наведеного та керуючись нормами статей 367, 368, 374, 375, 381-384, апеляційний суд, -

постановив:

апеляційну скаргу Приватного акціонерного товариства Акціонерна страхова компанія ІНГО Україна залишити без задоволення.

Ухвалу Перечинського районного суду від 29 травня 2019 року про відкриття провадження у справі, залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст постанови суду складено 22 серпня 2019 року.

Суддя-доповідач

Судді

СудЗакарпатський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення21.08.2019
Оприлюднено27.08.2019
Номер документу83810483
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —304/793/19

Рішення від 22.11.2019

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Ганько І. І.

Ухвала від 04.10.2019

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Ганько І. І.

Ухвала від 18.09.2019

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Ганько І. І.

Постанова від 21.08.2019

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Мацунич М. В.

Ухвала від 29.07.2019

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Мацунич М. В.

Ухвала від 23.07.2019

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Мацунич М. В.

Ухвала від 08.07.2019

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Мацунич М. В.

Ухвала від 25.06.2019

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Ганько І. І.

Ухвала від 19.06.2019

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Ганько І. І.

Ухвала від 29.05.2019

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Ганько І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні