Ухвала
від 22.08.2019 по справі 760/7793/16-ц
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

22 серпня 2019 року

м. Київ

справа № 760/7793/16-ц

провадження № 61-4415св19

Верховний Суд у складі судді Касаційного цивільного суду Лідовця Р. А. розглянув заяви ОСОБА_1 про відвід суддів: Сімоненко В М., Мартєва С. Ю., Лесько А. О. у справі за позовом ОСОБА_1 до Українського науково-дослідного інституту продуктивності агропромислового комплексу, третя особа - Міністерство аграрної політики та продовольства України, про стягнення середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу у зв`язку із затримкою видачі трудової книжки,за касаційними скаргами Українського науково-дослідного інституту продуктивності агропромислового комплексу та ОСОБА_1 на постанову Київського апеляційного суду від 11 лютого 2019 року, а також касаційною скаргою Міністерства аграрної політики та продовольства України на рішення Солом`янського районного суду м. Києва від 21 серпня 2018 року та постанову Київського апеляційного суду від 11 лютого 2019 року,

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2016 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Українського науково-дослідного інституту продуктивності агропромислового комплексу, третя особа - Міністерство аграрної політики та продовольства України про стягнення середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу у зв`язку із затримкою видачі трудової книжки.

Рішенням Солом`янського районного суду міста Києва від 21 серпня 2018 року позовні вимоги ОСОБА_1 задоволено частково.

Стягнуто з Українського науково-дослідного інституту продуктивності агропромислового комплексу на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу у зв`язку із затримкою видачі трудової книжки з 28 серпня 2012 року по 20 квітня 2015 року в сумі 383 266,1 грн. Вирішено питання розподілу судових витрат. В решті позовних вимог відмовлено.

Постановою Київського апеляційного суду від 11 лютого 2019 року апеляційні скарги Українського науково-дослідного інституту продуктивності агропромислового комплексу та Міністерства аграрної політики та продовольства України залишено без задоволення.

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задоволено частково.

Рішення Солом`янського районного суду міста Києва від 21 серпня 2018 року скасовано та ухвалено нове судове рішення .

Стягнуто з Українського науково-дослідного інституту продуктивності агропромислового комплексу на користь ОСОБА_1 466 545,71 грн за затримку видачі трудової книжки.

У задоволенні іншої частини позовних вимог ОСОБА_1 відмовлено.

Вмрішено питання розподілу судових витрат.

Ухвалою Верховного Суду від 06 березня 2019 року відкрито касаційне провадження за касаційною скаргою Українського науково-дослідницького інституту продуктивності агропромислового комплексу на постанову Київського апеляційного суду від 11 лютого 2019 року та витребувано справу № 760/7793/16-ц із Солом`янського районного суду м. Києва.

Ухвалою Верховного Суду від 21 березня 2019 року відкрито касаційне провадження за касаційною скаргою ОСОБА_1 на постанову Київського апеляційного суду від 11 лютого 2019 року у цій справі.

Ухвалою Верховного Суду від 19 квітня 2019 року поновлено Міністерству аграрної політики та продовольства України строк на касаційне оскарження рішення Солом`янського районного суду міста Києва від 21 серпня 2018 року та постанову Київського апеляційного суду від 11 лютого 2019 року та відкрито касаційне провадження у справі.

У липні 2019 року до Верховного Суду надійшли заяви від ОСОБА_1 про відвід судді-доповідача Сімоненко В.М. та суддів Мартєва С. Ю., Лесько А. О.

Заяви обґрунтовані тим, що суддя-доповідач є упередженою та необ`єктивною, а справа буде розглянута без дотримання норм матеріального та процесуального права. Зазначає, що на його думку суддя Сімоненко В. М., з мотивів помсти або інших мотивів неприязного характеру демонструє упередженість та протиправну поведінку у цьому провадженні. Вважає, що суддя-доповідач зробить все можливе для ухвалення незаконного, необґрунтованого та несправедливого рішення у цій справі.

ОСОБА_1 також вважає, що суддя-доповідач Сімоненко В. М. незаконно відкрила касаційне провадження за касаційною скаргою Українського науково-дослідного інституту продуктивності агропромислового комплексу на постанову Київського апеляційного суду від 11 лютого 2019 року.

Крім того, зазначає, що вказані обставини також викликають сумнів у неупередженості та об`єктивності усього складу колегії суддів: судді-доповідача Сімоненко В. М., суддів: Мартєва С. Ю., Лесько А. О.

Ухвалою Верховного Суду від 14 серпня 2019 року заяви ОСОБА_1 про відвід суддів: Сімоненко В. М., Мартєва С. Ю., Лесько А. О., визнано необґрунтованими та передано для вирішення іншому судді, який не входить до складу суду, що розглядає справу.

Заяви ОСОБА_1 про відвід суддів відповідно до протоколів автоматизованого розподілу від 21 серпня 2019 року передано для розгляду судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Лідовцю Р. А.

Вивчивши матеріали касаційного провадження, Верховний Суд вважає, що підстав для задоволення заяв ОСОБА_1 про відвід суддів Верховного Суду: Сімоненко В. М., Мартєва С. Ю., Лесько А. О., немає.

Відповідно до статті 36 ЦПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо:

1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу;

2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі;

3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи;

4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи;

5) є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Суддя підлягає відводу (самовідводу) також за наявності обставин, встановлених статтею 37 цього Кодексу.

До складу суду не можуть входити особи, які є членами сім`ї, родичами між собою чи родичами подружжя.

Незгода сторони з процесуальними рішеннями судді, рішення або окрема думка судді в інших справах, висловлена публічно думка судді щодо того чи іншого юридичного питання не може бути підставою для відводу.

Згідно зі статтею 37 ЦПК України суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді першої інстанції, не може брати участі в розгляді цієї самої справи в судах апеляційної і касаційної інстанцій, а так само у новому розгляді справи судом першої інстанції після скасування рішення суду або ухвали про закриття провадження у справі.

Суддя, який брав участь у врегулюванні спору у справі за участю судді, не може брати участі в розгляді цієї справи по суті або перегляді будь-якого ухваленого в ній судового рішення.

Суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді апеляційної інстанції, не може брати участі у розгляді цієї самої справи в судах касаційної або першої інстанції, а також у новому розгляді справи після скасування ухвали чи рішення суду апеляційної інстанції.

Суддя, який брав участь у перегляді справи в суді касаційної інстанції, не може брати участі в розгляді цієї справи в суді першої чи апеляційної інстанції, а також у новому її розгляді після скасування ухвали чи рішення суду касаційної інстанції.

Суддя, який брав участь у вирішенні справи, рішення в якій було в подальшому скасовано судом вищої інстанції, не може брати участі у розгляді заяви про перегляд за нововиявленими обставинами рішення суду у цій справі.

Суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді першої, апеляційної, касаційної інстанцій, не може брати участі у розгляді заяви про перегляд судового рішення у зв`язку з виключними обставинами у цій справі.

Дослідивши доводи заяв ОСОБА_1 про відвід судді-доповідача Сімоненко В. М., суддів: Мартєва С. Ю., Лесько А. О. Верховний Суд не встановив жодних підстав, передбачених статтями 36, 37 ЦПК України для відводу, як судді-доповідача, так і всієї колегії суддів у цій справі.

Доводи заявника про упередженість та необ`єктивність судді обґрунтовано незгодою з відкриттям касаційного провадження за скаргою особи, яка діяла в інтересах Міністерства аграрної політики та продовольства України, ще не може свідчити про відсутність неупередженості, або об`єктивності.

Інші доводи заявника про упередженість, необ`єктивність та протиправну поведінку суддів щодо нього є надуманими й побудованими виключно на його припущеннях.

Оскільки незгода з процесуальними рішеннями судді не може бути підставою для відводу суд дійшов висновку, що заяви є необґрунтованими та задоволенню не підлягають.

Керуючись статтями 36, 37 ЦПК України, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяв ОСОБА_1 про відвід судді-доповідача Сімоненко В М., суддів: Мартєва С. Ю., Лесько А. О.у справі за позовом ОСОБА_1 до Українського науково-дослідного інституту продуктивності агропромислового комплексу, третя особа - Міністерство аграрної політики та продовольства України, про стягнення середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу у зв`язку із затримкою видачі трудової книжки, за касаційними скаргами Українського науково-дослідного інституту продуктивності агропромислового комплексу та ОСОБА_1 на постанову Київського апеляційного суду від 11 лютого 2019 року, а також касаційною скаргою Міністерства аграрної політики та продовольства України на рішення Солом`янського районного суду м. Києва від 21 серпня 2018 року та постанову Київського апеляційного суду від 11 лютого 2019 року, відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Р. А. Лідовець

Дата ухвалення рішення22.08.2019
Оприлюднено23.08.2019
Номер документу83820001
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —760/7793/16-ц

Постанова від 08.05.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Голуб Світлана Анатоліївна

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Голуб Світлана Анатоліївна

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Голуб Світлана Анатоліївна

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Голуб Світлана Анатоліївна

Рішення від 29.11.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

Ухвала від 11.09.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сімоненко Валентина Миколаївна

Постанова від 11.09.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сімоненко Валентина Миколаївна

Ухвала від 22.08.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні