Ухвала
від 23.08.2019 по справі 712/326/18
ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 22-ц/821/366/19 Соснівський районний суд м. Черкаси

УХВАЛА

23 серпня 2019 р. м. Черкаси

Черкаський апеляційний суд в особі судді Нерушак Л.В., вирішуючи питання про відкриття провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 27 червня 2019 року за позовом ОСОБА_1 до Комунального закладу Черкаська обласна філармонія Черкаської обласної ради , третя особа: Директор Комунального закладу Черкаська обласна філармонія Черкаської обласної ради ОСОБА_2 про визнання відносин трудовими, поновлення на роботі та виплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу , -

в с т а н о в и в :

Рішенням Соснівського районного суду м. Черкаси від 27 червня 2019 року відмовлено у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Комунального закладу Черкаська обласна філармонія Черкаської обласної ради , третя особа: Директор Комунального закладу Черкаська обласна філармонія Черкаської обласної ради ОСОБА_2 про визнання відносин трудовими, поновлення на роботі та виплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Не погоджуючись з вказаним рішенням суду, ОСОБА_1 оскаржила рішення до суду апеляційної інстанції, подавши апеляційну скаргу.

Апеляційне провадження не може бути відкрито з підстав несплати особою, що подає апеляційну скаргу судового збору за її подачу.

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 зазначила, що вона звільнена від сплати судового збору на підставі п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України Про судовий збір , відповідно до якої від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Дослідивши доводи апеляційної скарги про звільнення ОСОБА_1 від сплати судового збору на підставі п.1 ч. 1 ст. 5 Закону України Про судовий збір , суд приходить до висновку, що такі доводи особи, що подає апеляційну скаргу є безпідставними та не дають підстави звільнити її від сплати судового збору за подачу апеляційної скарги.

Так предметом спірних правовідносин між позивачем ОСОБА_1 та відповідачем Комунальним закладом Черкаська обласна філармонія Черкаської обласної ради , третя особа: Директор Комунального закладу Черкаська обласна філармонія Черкаської обласної ради ОСОБА_2 є визнання відносин трудовими, поновлення на роботі та виплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

З цього приводу Верховний Суд при розгляді справи № 910/4518/16 (провадження № 12-301гс18) у своїй постанові від 30 січня 2019 року надав судам відповідні роз`яснення.

У вищезазначеній постанові Верховний Суд зазначив, що стягнення з роботодавця (власника або уповноваженого ним органу підприємства, установи, організації) середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні (в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 КЗпП України за весь час затримки по день фактичного розрахунку) за своєю правовою природою є спеціальним видом відповідальності роботодавця, який нараховується у розмірі середнього заробітку, і спрямований на захист прав звільнених працівників щодо отримання ними в передбачений законом строк винагороди за виконану роботу (усіх виплат, на отримання яких працівники мають право згідно з умовами трудового договору і відповідно до державних гарантій).

Середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні за своєю правовою природою не є основною чи додатковою заробітною платою, а також не є заохочувальною чи компенсаційною виплатою (зокрема, компенсацією працівникам втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням термінів її виплати) у розумінні статті 2 Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР Про оплату праці , тобто середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні не входить до структури заробітної плати.

З огляду на викладене Верховний Суд зробив висновок, що пільга щодо сплати судового збору, передбачена пунктом 1 частини 1 статті 5 ЗУ Про судовий збір , згідно з якою від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі, не поширюється на вимоги позивачів про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільнення під час розгляду таких справ в усіх судових інстанціях.

Отже, вимоги щодо стягнення середнього заробітку є відповідно такими, що підлягають оплаті судового збору.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України Про судовий збір судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 01 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно п.п. 2 п. 1 ч.1 ст. 4 Закону України Про судовий збір за подачу позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою, або фізичною особою-підприємцем ставка судового збору складає 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до вимог пункту 1.6 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір при подачі апеляційної скарги на рішення суду ставка судового збору становить 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви.

Ціна позову складає 6 579,30 грн.

Оскільки 1 % від заявленої суми позовних вимог є нижчим від 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01 січня поточного року в якому подається скарга, тому при визначенні розміру судового збору суд виходить з мінімальної ставки розміру судового збору, а саме 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01 січня 2019 року.

Станом на 01 січня 2019 року 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб складає 1 921 грн.

При подачі апеляційної скарги із врахуванням положень п.п. 2 п. 1 ч. 1 ст. 4 та п. 1.6 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір ОСОБА_1 повинна була сплатити 1 152 грн. 60 коп. судового збору.

У зв`язку з цим, особі, що подає апеляційну скаргу, необхідно надати строк для усунення недоліків, а саме : сплати 1 152 грн. 60 коп. судового збору у відповідності до вимог ст. 185, ст. 357 ЦПК України, а тому апеляційну скаргу слід залишити без руху, надавши термін для усунення вказаних в ухвалі недоліків, не пізніше десяти днів з моменту отримання копії ухвали суду.

Керуючись ст.ст. 185, 357 ЦПК України, -

у х в а л и в :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 27 червня 2019 року за позовом ОСОБА_1 до Комунального закладу Черкаська обласна філармонія Черкаської обласної ради , третя особа: Директор Комунального закладу Черкаська обласна філармонія Черкаської обласної ради ОСОБА_2 про визнання відносин трудовими, поновлення на роботі та виплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу - залишити без руху, надати особі,

яка подає апеляційну скаргу, строк для сплати судового збору в сумі 1 152 грн. 60 коп., який не може перевищувати десяти днів з дня отримання копії цієї ухвали.

У разі неусунення зазначених недоліків, апеляційна скарга в частині вимог про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу буде вважатись неподаною та підлягає поверненню особі, яка подала апеляційну скаргу

Копію вказаної ухвали направити ОСОБА_1 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Л.В. Нерушак

Дата ухвалення рішення23.08.2019
Оприлюднено27.08.2019
Номер документу83844381
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —712/326/18

Ухвала від 05.12.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Воробйова Ірина Анатоліївна

Постанова від 15.10.2019

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Нерушак Л. В.

Ухвала від 24.09.2019

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Нерушак Л. В.

Ухвала від 13.09.2019

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Нерушак Л. В.

Ухвала від 23.08.2019

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Нерушак Л. В.

Рішення від 05.07.2019

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

Ухвала від 15.02.2019

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

Рішення від 27.06.2019

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

Ухвала від 21.05.2018

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Троян Т. Є.

Ухвала від 12.04.2018

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Троян Т. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні