Ухвала
від 05.12.2019 по справі 712/326/18
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

05 грудня 2019 року

м. Київ

справа № 712/326/18

провадження № 61-21500ск19

Верховний Суд у складі судді Касаційного цивільного суду Воробйової І. А. розглянув касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 27 червня 2019 року та постанову Черкаського апеляційного суду від 15 жовтня 2019 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального закладу Черкаська обласна філармонія Черкаської обласної ради , третя особа: Директор Комунального закладу Черкаська обласна філармонія Черкаської обласної ради Федоряка Юрій Григорович про визнання відносин трудовими, поновлення на роботі та виплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу ,

ВСТАНОВИВ:

У січня 2018 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до КЗ Черкаська обласна філармонія Черкаської обласної ради , третя особа: Директор КЗ Черкаська обласна філармонія Черкаської обласної ради Федоряка Ю. Г. про визнання відносин трудовими, поновлення на роботі та виплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу в розмірі 6 579,30 грн.

Рішенням Соснівського районного суду м. Черкаси від 27 червня 2019 року, залишеним без змін постановою Черкаського апеляційного суду від 15 жовтня 2019 року у задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено.

У грудні 2019 року до Верховного Суду надійшла касаційна скарга ОСОБА_1 , в якій, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права , просила скасувати оскаржувані судові рішення та передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції. Також, заявник просить поновити строк на касаційне оскарження, оскільки оскаржувану постанову суду було отримано 31 жовтня 2019 року.

Вивчивши касаційну скаргу, Верховний Суд дійшов висновку про відмову у відкритті касаційного провадження, оскільки вона подана на судове рішення у малозначній справі, що не підлягає касаційному оскарженню, з урахуванням такого.

Стаття 129 Конституції України серед основних засад судочинства визначає забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення (пункт 8).

Згідно з пунктом 2 частини третьої статті 389 ЦПК України не підлягають касаційному оскарженню судові рішення у малозначних справах, крім випадків, зазначених у цій же нормі ЦПК України.

Відповідно до частини шостої статті 19 ЦПК України для цілей цього Кодексу малозначними справами є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб вираховується станом на

1 січня календарного року, в якому подається скарга (частина дев`ята статті 19 ЦПК України).

Ціна позову у цій справі становить 6 579,30 грн , яка станом на 1 січня 2019 року не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1 921*100=192 100).

Крім того, було заявлено вимоги немайнового характеру (визнання відносин трудовими та поновлення на роботі ).

Малозначна справа є такою в силу своїх властивостей, тому незалежно від того визнавав її такою суд першої чи апеляційної інстанції, ураховуючи, що частина шоста статті 19 ЦПК України розташована серед Загальних положень цього Кодексу, яка поширюється й на касаційне провадження, Верховний Суд вважає за можливе визнати цю справу малозначною.

Переглядаючи справу в касаційному порядку, Верховний Суд, який відповідно до частини третьої статті 125 Конституції України є найвищим судовим органом, виконує функцію суду права , що розглядає спори, які мають найважливіше (принципове) значення.

При цьому Верховним Судом досліджено та взято до уваги: ціну позову, предмет позову, складність справи та наявність чіткої й незмінної судової практики, а також значення справи для сторін і суспільства, які дали можливість дійти висновку про малозначність справи.

Касаційна скарга та додані до неї матеріали не містять посилання на випадки, передбачені пунктом 2 частини третьої статті 389 ЦПК України, за наявності яких судове рішення у малозначній справі підлягає касаційному оскарженню. Верховний Суд таких випадків також не встановив .

Відповідно до вимог пункту 1 частини другої статті 394 ЦПК України суддя-доповідач відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі, якщо касаційну скаргу подано на судове рішення, що не підлягає касаційному оскарженню.

Зазначене відповідає Рекомендаціям № R (95) 5 Комітету Міністрів Ради Європи від 7 лютого 1995 року, який рекомендував державам-членам вживати заходи щодо визначення кола питань, які виключаються з права на апеляцію та касацію, щодо попередження будь-яких зловживань системою оскарження. Відповідно до частини с статті 7 цієї Рекомендації скарги до суду третьої інстанції мають передусім подаватися відносно тих справ, які заслуговують на третій судовий розгляд, наприклад справ, які розвиватимуть право або сприятимуть однаковому тлумаченню закону.

Відповідно до прецедентної практики Європейського суду з прав людини, яка є джерелом права (стаття 17 Закону України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини ), умови прийнятності касаційної скарги, відповідно до норм законодавства, можуть бути суворішими, ніж для звичайної заяви. Зважаючи на особливий статус суду касаційної інстанції, процесуальні процедури у суді касаційної інстанції можуть бути більш формальними, особливо, якщо провадження здійснюється судом після їх розгляду судом першої інстанції, а потім судом апеляційної інстанції (рішення у справах: Levages Prestations Services v. France (Леваж Престасьон Сервіс проти Франції) від 23 жовтня 1996 року; Brualla Gomez de la Torre v. Spain (Бруалья Ґомес де ла Торре проти Іспанії) від 19 грудня 1997 року).

З урахуванням наведеного, оскільки ОСОБА_1 подала касаційну скаргу на судові рішення у малозначній справі, що не підлягає касаційному оскарженню, у відкритті касаційного провадження у справі слід відмовити.

Разом з тим, не потребують окремого розгляду питання дотримання особою, яка подала касаційну скаргу, вимог статей 390 та 392 ЦПК України.

На підставі викладеного та керуючись статтею 129 Конституції України, статтею 19, статтею 260, пунктом 2 частини третьої статті 389, пунктом 1 частини другої статті 394 ЦПК України, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

Поновити ОСОБА_1 строк на касаційне оскарження рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 27 червня 2019 року та постанови Черкаського апеляційного суду від 15 жовтня 2019 року.

Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 27 червня 2019 року та постанову Черкаського апеляційного суду від 15 жовтня 2019 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального закладу Черкаська обласна філармонія Черкаської обласної ради , третя особа: Директор Комунального закладу Черкаська обласна філармонія Черкаської обласної ради Федоряка Юрій Григорович про визнання відносин трудовими, поновлення на роботі та виплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу .

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя І. А. Воробйова

Дата ухвалення рішення05.12.2019
Оприлюднено06.12.2019
Номер документу86137750
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —712/326/18

Ухвала від 05.12.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Воробйова Ірина Анатоліївна

Постанова від 15.10.2019

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Нерушак Л. В.

Ухвала від 24.09.2019

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Нерушак Л. В.

Ухвала від 13.09.2019

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Нерушак Л. В.

Ухвала від 23.08.2019

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Нерушак Л. В.

Рішення від 05.07.2019

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

Ухвала від 15.02.2019

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

Рішення від 27.06.2019

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

Ухвала від 21.05.2018

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Троян Т. Є.

Ухвала від 12.04.2018

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Троян Т. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні