Постанова
від 19.06.2007 по справі 13/225пн
ЛУГАНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

13/225пн

 

ЛУГАНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  

м. Луганськ, вул. Коцюбинського, 2


ПОСТАНОВА

Іменем України

19.06.2007  року                                                                      Справа № 13/225пн

Луганський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого:                              Лазненко Л.Л.

суддів                                        Журавльової Л.І.

                                                            Якушенко Р.Є.

секретар

судового засідання                     Мартинцева Н.М.

та за участю

представників сторін:          

від позивача:                              Бородіна Г.О., завідувач юридичного сектору,

довіреність № 4/10 від 04.01.2007;

від відповідача:                               Кардопольцев К.Є., представник по

                                                  довіреності,

довіреність № б/н від 04.06.2007;

розглянув у відкритому

        судовому засіданні

апеляційну скаргу                      Приватного підприємства "ХОМЕНКО-КОМ", м.Зимогір"я Слов"яносербського району Луганської області

на рішення                                                  

господарського суду                    Луганської області

від                                                  03.05.2007

по справі                                        № 13/225пн (суддя –Яресько Б.В.)

за позовом                                 Державної податкової інспекції у Слов"яносербському районі, м.Слов"яносербськ Луганської області

до відповідача                              Приватного підприємства "ХОМЕНКО-КОМ", м.Зимогір"я Слов"яносербського району Луганської області

про                                                  припинення юридичної особи

В С Т А Н О В И В:

Державною податковою інспекцією у Слов"яносербському районі, м.Слов"яносербськ Луганської області заявлений до господарського суду Луганської області позов про припинення Приватного підприємства "ХОМЕНКО-КОМ", м.Зимогір"я Луганської області, що не пов'язано з банкрутством.

Рішенням господарського суду Луганської області від 03.05.2007 по справі № 13/225пн (суддя - Яресько Б.В.) позов задоволений повністю; припинено юридичну особу - Приватне підприємство "ХОМЕНКО-КОМ", Луганська область, Слов"яносербський район, м.Зимогір"я, вул.Мічуріна, 41, ід.код 34767343; стягнуто з Приватного підприємства "ХОМЕНКО-КОМ" на користь Державного бюджету України державне мито в сумі 85 грн. 00 коп. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справ у судах в сумі 118 грн. 00 коп.; копію даного рішення надіслано Державному реєстратору Слов"яносербської районної державної адміністрації Луганської області.

Відповідач у справі, не погодившись з рішенням господарського суду Луганської області від 03.05.2007 по справі № 13/225пн, звернувся до Луганського апеляційного господарського суду зі скаргою № б/н та без дати з проханням скасувати дане рішення господарського суду Луганської області повністю та прийняти нове рішення, яким в задоволенні позову відмовити.

За доводами апеляційної скарги судом неповно з'ясовано обставини, які мають значення для справи, що призвело до винесення помилкового рішення суду та порушено норми процесуального права.

Розпорядженням голови Луганського апеляційного господарського суду від 24.05.2007 по справі № 13/225пн, відповідно до ст.28 Закону України “Про судоустрій України”, для розгляду апеляційної скарги Приватного підприємства "ХОМЕНКО-КОМ" без дати на рішення господарського суду Луганської області від 03.05.2007 у справі № 13/225пн, призначена судова колегія у складі суддів: Перлов Д.Ю. - суддя–головуючий колегією, Іноземцева Л.В. –суддя, Якушенко Р.Є. –суддя.

Ухвалою судової колегії Луганського апеляційного господарського суду від 24.05.2007 порушено апеляційне провадження по справі № 13/225пн та скарга призначена до розгляду на 19.06.2007.

Розпорядженням голови Луганського апеляційного господарського суду від 11.06.2007 по справі № 13/225пн, керуючись ст.28 Закону України „Про судоустрій України”, ст.46 Господарського процесуального кодексу України, у зв'язку з виходом на роботу судді Лазненко Л.Л. здійснено заміну: виключено із складу колегії суддів по розгляду апеляційної скарги у справі № 13/225пн головуючого суддю Перлова Д.Ю. та введено до складу колегії головуючого суддю Лазненко Л.Л.

Розпорядженням заступника голови Луганського апеляційного господарського суду від 18.06.2007 по справі № 13/225пн, керуючись ст.28 Закону України „Про судоустрій України”, ст.46 Господарського процесуального кодексу України, у зв'язку з відпусткою судді Іноземцевої Л.В. здійснено заміну: виключено із складу колегії суддів по розгляду апеляційної скарги у справі           № 13/225пн суддю Іноземцеву Л.В. та введено до складу колегії суддю Журавльову Л.І.

Відповідно до ст.101 Господарського процесуального кодексу України в процесі розгляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково наданими доказами повторно розглядає справу.

Апеляційний суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність та обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції (ч.2 ст.99 Господарського процесуального кодексу України).

Обговорив доводи апеляційної скарги, перевірив юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, судова колегія вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, а оскаржене по справі рішення –скасуванню з наступних обставин.

Відповідно до ч.3 ст.22 Закону України "Про судоустрій України" місцеві господарські суди розглядають справи, що виникають з господарських правовідносин, а також інші справи, віднесені процесуальним законом до їх підсудності.

Згідно зі ст.1 Господарського процесуального кодексу України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право звертатися державні та інші органи, громадяни, що не є суб'єктами підприємницької діяльності.

Статтею 12 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що господарським судам підвідомчі:

1) справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні господарських договорів, у тому числі щодо приватизації майна, та з інших підстав, крім:

- спорів про приватизацію державного житлового фонду;

- спорів, що виникають при погодженні стандартів та технічних умов;

- спорів про встановлення цін на продукцію (товари), а також тарифів на послуги (виконання робіт), якщо ці ціни і тарифи відповідно до законодавства не можуть бути встановлені за угодою сторін;

- спорів, що виникають із публічно-правових відносин та віднесені до компетенції Конституційного Суду України та адміністративних судів;

- інших спорів, вирішення яких відповідно до законів України та міжнародних договорів України віднесено до відання інших органів;

2) справи про банкрутство;

3) справи за заявами органів Антимонопольного комітету України, Рахункової палати з питань, віднесених законодавчими актами до їх компетенції.

4) справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між господарським товариством та його учасником (засновником, акціонером), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами) господарських товариств, що пов'язані із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності цього товариства, крім трудових спорів.

Отже, господарським судам підвідомчі справи, коли склад учасників спору відповідає ст.1 Господарського процесуального кодексу України, а правовідносини носять господарський характер.

З 01.09.2005 набрав чинності Кодекс адміністративного судочинства України.

Виходячи з положень п.п.1, 7, 9 ст.3 Кодексу адміністративного судочинства України публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є суб'єкт владних повноважень –орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, є справою адміністративної юрисдикції (адміністративною справою).

Таким чином, у контексті зазначених норм Кодексу адміністративного судочинства України, справою адміністративної юрисдикції, яку може бути передано на вирішення адміністративного суду, є спір, що виник між суб'єктами суспільних відносин стосовно їх прав і обов'язків у правовідносинах, в яких хоча б один суб'єкт законодавчо уповноважений здійснювати управлінські чи контрольні функції щодо іншого (інших) суб'єктів, а ці суб'єкти, відповідно, зобов'язані виконувати вимоги та приписи такого суб'єкта владних повноважень.

Відповідно ст.2 Закону України „Про державну податкову службу в Україні” головним завданням органів державної податкової служби є:

- здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством (далі - податки, інші платежі);

- внесення у встановленому порядку пропозицій щодо вдосконалення податкового законодавства;

- прийняття у випадках, передбачених законом, нормативно-правових актів і методичних рекомендацій з питань оподаткування;

- формування та ведення Державного реєстру фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів та Єдиного банку даних про платників податків - юридичних осіб;

- роз'яснення законодавства з питань оподаткування серед платників податків;

- запобігання злочинам та іншим правопорушенням, віднесеним законом до компетенції податкової міліції, їх розкриття, припинення, розслідування та провадження у справах про адміністративні правопорушення.

Відповідно до ст.10 Закону України „Про державну податкову службу в Україні” Державній податковій службі надаються функції з контролю своєчасності подання платниками податків бухгалтерських звітів і балансів, податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків, інших платежів, а також перевірки достовірності цих документів щодо правильності визначення об'єктів оподаткування і обчислення податків, інших платежів. Відповідно до ст.11 цього Закону органи державної податкової служби мають право звертатися у передбачених законом випадках до судових органів із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

Під час перегляду рішення суду в апеляційному порядку, судом апеляційної інстанції встановлено, що предметом судового розгляду в даній справі є вимоги Державної податкової інспекції у Слов"яносербському районі, м.Слов"яносербськ Луганської області, яка звернулась до господарського суду як суб'єкт владних повноважень в інтересах держави на підставі ст.11 Закону України „Про державну податкову службу в Україні”.

          Таким чином, позивач, який є органом державної податкової служби, виступає у даних правовідносинах не як суб'єкт господарської діяльності, а як суб'єкт владних повноважень, що у відповідності із п.п.4 п.1 ст.17 Кодексу адміністративного судочинства України надає йому право звертатись з адміністративними позовами у випадках, встановлених законом.

За таких обставин даний спір належить до юрисдикції адміністративного суду і підлягає розгляду за правилами Кодексу адміністративного судочинства України.

Проте даний спір розглянуто місцевим судом за правилами Господарського процесуального кодексу України без встановлення належної юрисдикції.

Відповідно до абз.абз.1, 2 п.6 розділу VІІ „Прикінцеві та перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України до початку діяльності окружних та апеляційних адміністративних судів адміністративні справи, підвідомчі господарським судам відповідно до Господарського процесуального кодексу України 1991 року, вирішують у першій та апеляційній інстанціях відповідні місцеві та апеляційні господарські суди за правилами Кодексу адміністративного судочинства України.

На порушення цих вимог суд першої інстанції розглянув справу керуючись положеннями Господарського процесуального кодексу України. Розгляд справи у невірно обраній процесуальній судовій процедурі порушує загальні засади судочинства, може істотно вплинути на обсяг прав і обов'язків учасників процесу на будь-яких його стадіях.

На підставі викладеного оскаржуване рішення має бути скасоване, провадження у справі припинено на підставі п.1 ст.80 Господарського процесуального кодексу України.

На підставі ч.4 ст.49 Господарського процесуального кодексу України державне мито відшкодовується із Державного бюджету України.

За згодою представників сторін у судовому засіданні по справі оголошені вступна та резолютивна частини постанови.

Керуючись ст.ст.43, 49, п.1 ст.80, ст.ст.99, 101, п.3 ст.103, п.4 ч.1 ст.104, ст.105  Господарського процесуального кодексу України, Луганський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів

П О С Т А Н О В И В:

1.          Апеляційну скаргу Приватного підприємства "ХОМЕНКО-КОМ", м.Зимогір"я Слов"яносербського району Луганської області № б/н та без дати на рішення господарського суду Луганської області від 03.05.2007 по справі № 13/225пн задовольнити частково.

2.          Рішення господарського суду Луганської області від 03.05.2007 по справі       № 13/225пн (суддя - Яресько Б.В.) скасувати.

3.          Провадження у справі № 13/225пн припинити.

4.          Повернути з Державного бюджету на користь Приватного підприємства "ХОМЕНКО-КОМ", м.Зимогір"я Слов"яносербського району Луганської області, ід.код 34767343, яке знаходиться за адресою: вул.Мічуріна, б.40, к.2, м.Зимогір"я, Слов"яносербський район, Луганська область, 93740 судові витрати за апеляційною скаргою в сумі 42 грн. 50 коп.

5.          Доручити місцевому господарському суду Луганської області видати відповідний наказ.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття.

Постанова  апеляційної інстанції може бути оскаржена до Вищого господарського суду України у касаційному порядку через Луганський апеляційний господарський суд.

Головуючий суддя                                                            Л.Л.Лазненко

Суддя                                                                                Л.І.Журавльова

Суддя                                                                                Р.Є.Якушенко

СудЛуганський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення19.06.2007
Оприлюднено30.08.2007
Номер документу839705
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/225пн

Ухвала від 18.12.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Риженко Т.М.

Ухвала від 06.02.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Риженко Т.М.

Ухвала від 22.01.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Риженко Т.М.

Ухвала від 08.01.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Риженко Т.М.

Ухвала від 19.02.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Риженко Т.М.

Ухвала від 12.11.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Риженко Т.М.

Ухвала від 28.11.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Риженко Т.М.

Постанова від 23.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Ухвала від 08.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Постанова від 13.08.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Зубченко І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні