Рішення
від 14.12.2009 по справі 2-1731/2009
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА

Справа №2 - 1731/2009р.

З А О Ч Н Е   Р І Ш Е Н Н Я

Ім’ям     України

14 грудня 2009 року                                                      Дніпровський районний суд м. Дніпродзержинська

                    Дніпропетровської області

           в складі: головуючого судді     Федоріщева С.С.

                          при секретарі         Драгунцевій С.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпродзержинську цивільну справу за позовом Акціонерного комерційного інноваційного банку «УкрСиббанк» в особі Криворізького управління Дніпровського регіонального департаменту Акціонерного комерційного інноваційного банку «УкрСиббанк» до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду із позовом до відповідача про стягнення заборгованості за кредитним договором та просить суд стягнути солідарно на користь позивача з відповідачів:

- 89487,80грн. – заборгованість за кредитним лімітом ;

- 894,88грн. – у відшкодування витрат по сплаті судового збору;

- 252грн. – у відшкодування витрат на інформаційно – технічне забезпечення.

Свої позовні вимоги АКІБ «УкрСиббанк» в особі Криворізького управління Дніпровського регіонального департаменту АКІБ «УкрСиббанк»в позовній заяві та судовому засіданні обґрунтовує тим, що між ними та ОСОБА_1 був укладений кредитний договір №ОД 00 А7111Д (10410794000) від 19.01.2005р. про отримання від банку кредитний ліміт на кредитну картку у розмірі 42000,00доларів США, під 14% річних зі строком повернення кредиту не пізніше 18.01.2010року, якщо тільки не буде застосовано іншого терміну повернення кредиту відповідно до умов договору. З метою забезпечення представленого Боржнику кредиту, між поручителем, банком і Боржником був укладений договір поручительства №ОД 00 А7111П від 19.01.2005р. за умовами цього договору і на підставі ст. 554ЦК України, між сторонами визначена солідарна відповідальність Боржника і поручителя перед банком за виконання грошових обов’язків по кредитному договору.

Свої обов’язки перед банком поручитель виконав повністю. По закінченню строку погашення кредиту Боржник не виконав своїх обов’язків перед банком, не розрахувався у встановлений договором строк і на підставі умови договору склалася сума, з урахуванням заборгованості за кредитом, заборгованості за відсотками, пені за несвоєчасне повернення кредиту, пені за несвоєчасне повернення відсотків, у розмірі – 11746,12 доларів США, що у гривневому еквіваленті по курсу НБУ на 01.06.2009 року становить 89487,80гривень.

В порушення вимог закону і вищевказаного договору, Боржник в односторонньому порядку відмовився від виконання договірних зобов'язань і в установлені строки заборговані суми не повернув. Просять задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Представник позивача ОСОБА_3 в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просить задовольнити позов в повному обсязі.

Відповідачі в судове засідання не з’явилися на повторний виклик та про причини своїх неявок суду не повідомили, хоча про день та час судового засідання 14.12.2009року були належним чином повідомлені судовими повістками. Зважаючи на те, що відповідачі по справі про час і місце судового засідання повідомлені належним чином, про що свідчить повідомлення про вручення судової повістки, причину неявки суду не повідомили, зі згоди позивача, суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.ст. 169, 224 ЦПК України.

Суд, вислухавши пояснення представника позивача та вивчивши матеріали справи, приходить до висновку, що в матеріалах справи достатньо даних про права та обов’язки сторін і тому згідно зі ст.169 ч.4 ЦПК України є всі підстави для винесення заочного рішення  на підставі наявних у справі доказів, а вимоги позивача підлягають задоволенню.

Ст.525 ЦК України передбачає, що одностороння відмова від виконання зобов'язань або одностороння зміна умов договору не допускається. Згідно ст.526 ЦК України зобов'язання повинні виконуватися належним чином і у встановлений термін відповідно до договору.

Відповідно до ст.543 ЦК України у разі солідарного обов’язку боржників кредитор має право вимагати виконання обов’язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь – кого з них окремо. Солідарні боржники залишаються зобов’язаними доти, доки їхній обов’язок не буде виконаний в повному обсязі. Виконання солідарного обов’язку у повному обсязі одним із боржників припиняє обов’язок решти солідарних боржників перед кредитором.

Далі. Згідно ст. 550 ЦК України право на неустойку виникає незалежно від наявності у кредитора збитків, завданих невиконанням або неналежним виконання зобов’язання. предметом неустойки може бути грошова сума, рухоме та нерухоме майно. сплата неустойки не звільняє боржника від виконання свого обов’язку в натурі. Також згідно ст.553 ЦК України за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов’язку. Поручитель несе відповідальність за порушення зобов’язання боржником. Поручителем може бути як одна особа так і декілька.

Відповідно до ст.554 ЦК України у разі порушення боржником зобов’язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків.

Також відповідно до ст. 589, 590 ЦК України у разі невиконання зобов’язання. забезпеченого заставою. заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави. За рахунок предмета застави заставодержатель має право задовольнити в повному обсязі свою вимогу, що визначена на момент фактичного задоволення, включаючи сплату процентів, неустойки, відшкодування збитків, завданих порушенням зобов’язання, необхідних витрат на утримання заставного майна, а також витрат, понесених у зв’язку із пред’явленням вимоги, якщо інше нене встановлено договором.

Звернення стягнення на предмет застави здійснюється за рішенням суду, якщо інше не встановлено договором або законом. Заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави в разі, коли зобов’язання не буде виконано у встановлений строк. Згідно ст. 629 ЦК України договір є обов’язковим для виконання сторонами.

Встановлений і  факт невиконання відповідачами умов даного договору, оскільки відсутні дані про те, що відповідач сплатив борг та відсотки за користування кредитом.

Згідно ст.651 ч.2 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення умов договору другою стороною, або в інших випадках встановлених договором або законом.

Відповідно до п.1 ст.611 ЦК України у разі невиконання або неналежного виконання зобов'язання боржником, він зобов'язаний відшкодувати кредитору заподіяні цим збитки. Загальна сума збитків, заподіяних кредиторові складає 89487,80гривень.

У судовому засіданні дійсно встановлено, що між банком та ОСОБА_1 був укладений кредитний договір №ОД 00 А7111Д (10410794000) від 19.01.2005р. про отримання від банку кредитний ліміт на кредитну картку у розмірі 42000,00доларів США, під 14% річних зі строком повернення кредиту не пізніше 18.01.2010року, якщо тільки не буде застосовано іншого терміну повернення кредиту відповідно до умов договору.

З метою забезпечення представленого Боржнику кредиту, між поручителем, банком і Боржником був укладений договір поручительства №ОД 00 А7111П від 19.01.2005р. за умовами цього договору і на підставі ст. 554ЦК України, між сторонами визначена солідарна відповідальність Боржника і поручителя перед банком за виконання грошових обов’язків по кредитному договору.

Свої обов’язки перед банком поручитель виконав повністю. По закінченню строку погашення кредиту Боржник не виконав своїх обов’язків перед банком, не розрахувався у встановлений договором строк і на підставі умови договору склалася сума, з урахуванням заборгованості за кредитом, заборгованості за відсотками, пені за несвоєчасне повернення кредиту, пені за несвоєчасне повернення відсотків, у розмірі – 11746,12 доларів США, що у гривневому еквіваленті по курсу НБУ на 01.06.2009 року становить 89487,80гривень.

В порушення вимог закону і вищевказаного договору, Боржник в односторонньому порядку відмовився від виконання договірних зобов'язань і в установлені строки заборговані суми не повернув.

Достовірно встановлено, що відповідач по справі приймав на себе зобов'язання по виплаті за кредитним договором та виплаті відсотків за користування кредитом. Своїх зобов'язань не виконав, заборгованість не погасив, що підтверджується наявними в матеріалах справи письмовими доказами.

Заборгованість відповідачу позивачем нараховано, згідно з нормативними документами.

Судом перевірений наданий позивачем розрахунок сум заборгованості, він відповідає затвердженим встановленим нормам і тарифам по даному виду послуг, затверджених АКІБ «УкрСиббанк» в особі Криворізького управління Дніпровського регіонального департаменту АКІБ «УкрСиббанк».

Відповідно до ст.1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов’язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов’язується повернути кредит та сплатити проценти. У разі невиконання позичальником обов’язків, встановлених договором позики, щодо забезпечення повернення позики, а також у разі втрати забезпечення виконання зобов’язання або погіршення його умов за обставин, за які позикодавець не несе відповідальності, позикодавець має право вимагати від позичальника дострокового повернення позики та сплати процентів, належних йому.

Тому заявлені позивачем позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 3, 10, 57, 60, 131, 209, 212 - 215, 224 - 227 ЦПК України та ст.ст.16, 525 - 526, 611 ч.1, 651 ч.2 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов Акціонерного комерційного інноваційного банку «УкрСиббанк» в особі Криворізького управління Дніпровського регіонального департаменту Акціонерного комерційного інноваційного банку «УкрСиббанк» до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором задовольнити повністю.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1, ОСОБА_2 на користь Акціонерного комерційного інноваційного банку «УкрСиббанк» в особі Криворізького управління Дніпровського регіонального департаменту Акціонерного комерційного інноваційного банку «УкрСиббанк»:

89 487 (вісімдесят дев’ять тисяч чотириста вісімдесят сім) грн. 80коп. - в рахунок погашення заборгованості за кредитним договором;

894 (вісімсот п’ятдесят чотири) грн. 88коп. - у відшкодування витрат по сплаті судового збору.

252 (двісті п’ятдесят дві) грн. – у відшкодування витрат на інформаційно – технічне забезпечення.

Копію даного рішення направити відповідачу рекомендованим листом не пізніше п’яти днів з дня його проголошення.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження до Апеляційного суду Дніпропетровської області через суд першої інстанції протягом десяти днів з дня проголошення рішення та шляхом подачі апеляційної скарги до Апеляційного суду Дніпропетровської області через суд першої інстанції протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження, або шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня проголошення рішення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя                                        Федоріщев С.С.

Дата ухвалення рішення14.12.2009
Оприлюднено04.01.2010
Номер документу8407374
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за кредитним договором

Судовий реєстр по справі —2-1731/2009

Ухвала від 21.11.2022

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Лобарчук О. О.

Рішення від 14.08.2009

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Крачкова С. В.

Ухвала від 22.04.2009

Цивільне

Гірницький районний суд м.Макіївки

Юрко І.В.

Рішення від 26.08.2009

Цивільне

Євпаторійський міський суд Автономної Республіки Крим

Горюнова Л.І.

Рішення від 03.09.2009

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Максимюк Р.Ю.

Рішення від 13.04.2009

Цивільне

Харцизький міський суд Донецької області

Труханова Л.М.

Рішення від 14.12.2009

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Федоріщев Сергій Сергійович

Рішення від 24.12.2009

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Мозгова Ольга Анатоліївна

Рішення від 24.12.2009

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Яковець Олександр Федорович

Рішення від 21.08.2009

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Шульга Наталія Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні