Ухвала
від 09.09.2019 по справі 917/943/18
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

09 вересня 2019 року

м. Київ

Справа № 917/943/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Огородніка К.М. (головуючого), Жукова С.В., Пєскова В.Г.,

розглянувши матеріали касаційної скарги Публічного акціонерного товариства Українська залізниця в особі Регіональної філії Одеська залізниця Публічного акціонерного товариства Українська залізниця

на постанову Східного апеляційного господарського суду від 22.07.2019

та рішення господарського суду Полтавської області від 10.04.2019

у справі № 917/943/18

за первісним позовом Публічного акціонерного товариства Українська залізниця в особі Регіональної філії Одеська залізниця Публічного акціонерного товариства Українська залізниця

до Зовнішньоторгового підприємства МАГ

про стягнення 463 746,57 грн.

та за зустрічним позовом Зовнішньоторгового підприємства МАГ

до Публічного акціонерного товариства Українська залізниця в особі Регіональної філії Одеська залізниця Публічного акціонерного товариства Українська залізниця

про визнання недійсними абзаців першого і другого пункту 11.3 договору поставки № ОД/НХ-18-358-НЮ від 02.05.2018 р.,-

ВСТАНОВИВ:

До Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду надійшла касаційна скарга АТ Українська залізниця в особі РФ Одеська залізниця АТ Українська залізниця на постанову Східного апеляційного господарського суду від 22.07.2019 та рішення господарського суду Полтавської області від 10.04.2019 у справі № 917/943/18, разом із клопотанням про поновлення строку на касаційне оскарження.

Перевіривши матеріали касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку про залишення її без руху, оскільки вона не відповідає вимогам Господарського процесуального кодексу України ( далі - ГПК України ).

Колегія суддів ураховує висновок об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду відповідно до Ухвали від 23.02.2018 у справі №910/1396/16 щодо можливості розгляду касаційної скарги у паперовій формі, яка подана безпосередньо до Верховного Суду, з урахуванням того, що з 05.02.2018 в Суду наявний доступ до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань для перевірки представництва сторін та доступ до єдиної системи діловодства спеціалізованого суду, що забезпечує можливість отримання касаційним судом електронної копії судового рішення, а також зважаючи на право суду касаційної інстанції на витребування справ у паперовій формі із судів нижчих інстанцій в силу частини 1 статті 294 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України).

Згідно з частиною 3 статті 3 ГПК України, судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Відповідно до ч.ч.1 та 2 ст. 288 ГПК України касаційна скарга на судове рішення подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, що оскаржується, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

Згідно ч. 1 ст. 119 ГПК України, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними.

Відповідно до ст. 42 ГПК України учасники справи користуються рівними процесуальними правами, мають право знайомитися з матеріалами справи, та зобов`язанні добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами.

Інформація про стан судових справ є відкритою і кожна заінтересована особа може дізнатися про прийняті судом рішення за допомогою як контакт-центру суду так і за допомогою Єдиного державного реєстру судових рішень.

Сторони мають цікавитися станом відомих їм судових проваджень, а особливо в даному випадку, коли саме скаржник зацікавлений в оперативному вирішення питання про відкриття провадження у справі, оскільки саме він не погоджується з рішеннями судів попередніх інстанцій і ставить під сумнів їх законність.

АТ Українська залізниця в особі РФ Одеська залізниця АТ Українська залізниця оскаржується постанова Східного апеляційного господарського суду від 22.07.2019, повний текст складено 26.072019, отже останній день строку, встановленого для оскарження зазначеної постанови у касаційному порядку закінчується 15.08.2019, проте, із касаційною скаргою скаржник звернувся до суду 23.08.2019, що підтверджується накладною відділення поштового зв`язку на конверті, в якому направлено касаційну скаргу до суду, тобто поза межами процесуального строку на касаційне оскарження, передбаченого ст. 288 ГПК України, разом із клопотанням про поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження судових рішень.

Клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження обґрунтовано тим, що повний текст постанови Східного апеляційного господарського суду від 22.07.2019 вручено скаржнику 09.08.2019, а відтак, останній день подачі касаційної скарги є 28.08.2019, у зв`язку з чим, на думку скаржника, строк пропущено з поважних причин.

Проте, до клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження АТ Українська залізниця в особі РФ Одеська залізниця АТ Українська залізниця не додано доказів, які б підтверджували невчасне отримання оскаржуваної постанови, а саме, поштового конверту на підтвердження дати отримання копії оскаржуваної постанови суду апеляційної інстанції та роздруківки з офіційного сайту Укрпошти.

Відповідно до пункту 7 частини 1, пункту 1 частини 4 статті 290 ГПК України, у касаційній скарзі повинно бути зазначено дату отримання копії судового рішення суду апеляційної інстанції, що оскаржується та до касаційної скарги додаються докази, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваного рішення суду апеляційної інстанції, за наявності.

При цьому, з урахуванням правової позиції об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, викладений в ухвалі від 23.02.2018 у справі № 910/1396/16, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи, процесуальний закон надає можливість звернення з касаційною скаргою, як безпосередньо до суду касаційної інстанції, так і через суд апеляційної інстанції.

Оскільки скаржник обрав спосіб звернення з касаційною скаргою безпосередньо до суду касаційної інстанції, яка надходить до суду без матеріалів справи, у Суду відсутня можливість з доданих до касаційної скарги матеріалів дослідити та встановити дату направлення і отримання оскаржуваної постанови.

Частиною 3 статті 292 ГПК України визначено, що касаційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 288 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, наведені нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення касаційної скарги без руху особа має право звернутися до суду касаційної інстанції із заявою про поновлення строку або навести інші підстави для поновлення строку.

Оскільки АТ Українська залізниця в особі РФ Одеська залізниця АТ Українська залізниця до касаційної скарги не додано доказів докази отримання оскаржуваної постанови (копія конверту суду, рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, тощо), то подана скарга підлягає залишенню без руху.

Відповідно до ч. 3 ст. 292 ГПК України протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення касаційної скарги без руху особа має право звернутися до суду касаційної інстанції із заявою про поновлення строку або навести інші підстави для поновлення строку. Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або наведені підстави для поновлення строку на касаційне оскарження визнані неповажними, суд відмовляє у відкритті касаційного провадження на підставі п. 4 ч.1 ст. 293 цього Кодексу.

Крім того,відповідно до пункту 2 частини 4 статті 290 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) до касаційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України "Про судовий збір".

Згідно з частиною 2 статті 9 Закону України "Про судовий збір" суд перед відкриттям (порушенням) провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Згідно зі статтею 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно підпункту 5 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" ставка судового збору за подання до господарського суду касаційної скарги на рішення суду встановлюється у розмірі - 200 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

За подання позовної заяви про стягнення з Зовнішньоторгового підприємства МАГ заборгованості в сумі 463 746,57 грн. ПАТ Укрзалізниця в особі РФ Одеська залізниця мало сплатити 6 957,00 грн. судового збору

Таким чином, при зверненні з касаційною скаргою скаржник мав сплатити судовий збір у розмірі 6 957,00 грн.* 200 % = 13 914 грн та надати суду оригінал документу про сплату судового збору у вказаному розмірі.

Проте, доказів сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі скаржником до суду касаційної інстанції не надано, про що також свідчить акт Касаційного господарського у складі Верховного суду від 02.09.2019 № 29.1-09/288. Даним актом встановлено, що при розкриванні поштового відправлення, що надійшло від ПАТ Укрзалізниця в особі РФ Одеська залізниця не виявилося вказаного у додатку касаційної скарги доказу сплати судового збору.

На підставі ч. 2 ст. 292 ГПК України, касаційна скарга ПАТ Укрзалізниця в особі РФ Одеська залізниця на постанову Східного апеляційного господарського суду від 22.07.2019 та рішення господарського суду Полтавської області від 10.04.2019 у справі № 917/943/18, підлягає залишенню без руху з наданням строку на усунення недоліків поданої касаційної скарги, а саме, для надання доказів, що підтверджують сплату судового збору у розмірі 13 914 грн за подання касаційної скарги.

При цьому, суд звертає увагу скаржника, що листом Державної казначейської служби України від 18.06.2018 №05-12/1731-6167 визначено реквізити для зарахування до державного бюджету судового збору за розгляд справ Верховним Судом:

- Отримувач коштів: УК у Печерському р-ні/Печерс. р-н/22030102;

- Код отримувача (код за ЄДРПОУ): 38004897;

- Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП);

- Рахунок отримувача: 31219207026007;

- Код банку отримувача (МФО): 899998;

-Код класифікації доходів бюджету: 22030102 "Судовий збір (Верховний Суд, 055)";

- Символ звітності банку: 207.

Згідно з ч. 2 ст. 292 ГПК України у разі, якщо касаційна скарга оформлена з порушенням вимог, встановлених ст. 290 цього Кодексу, застосовуються положення ст.174 цього Кодексу, про що суддею постановляється відповідна ухвала.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Таким чином, касаційна скарга АТ Українська залізниця в особі РФ Одеська залізниця АТ Українська залізниця підлягає залишенню без руху з наданням скаржнику строку на усунення недоліків поданої касаційної скарги, а саме, для надання доказів, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваної постанови апеляційної інстанції (поштовий конверт на підтвердження дати отримання копії оскаржуваної постанови суду апеляційної інстанції та роздруківку з офіційного сайту Укрпошти) або навести інші підстави для поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження та надати докази, що підтверджують сплату судового збору у розмірі 13 914 грн. за подання касаційної скарги.

Усунувши недоліки, заявнику касаційної скарги необхідно подати суду докази про дату вручення ухвали про залишення касаційної скарги без руху для визначення судом чи було дотримано встановлений у ч. 2 ст.174 ГПК України строк на усунення недоліків касаційної скарги.

Керуючись статтями 174, 234, 235, 288, 290, 292 ГПК України, статтею 4 Закону України "Про судовий збір", Суд, -

УХВАЛИВ:

1. Касаційну скаргу АТ Українська залізниця в особі РФ Одеська залізниця АТ Українська залізниця - залишити без руху.

2. Встановити АТ Українська залізниця в особі РФ Одеська залізниця АТ Українська залізниця строк для усунення недоліків протягом 10 днів з дня вручення даної ухвали суду касаційної інстанції.

3. АТ Українська залізниця в особі РФ Одеська залізниця АТ Українська залізниця усунути недоліки, встановлені в даній ухвалі у такий спосіб:

- надати суду оригінал документа про сплату судового збору у розмірі 13 914 грн за подання касаційної скарги;

- надати суду докази, що підтверджують отримання оскаржуваної постанови (копія конверту суду, рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, тощо);

4. АТ Українська залізниця в особі РФ Одеська залізниця АТ Українська залізниця надати до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду (вул. О. Копиленка, 6, м. Київ, 01016) докази про дату вручення даної ухвали.

5. У разі усунення недоліків документи направити на адресу Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду: вул. О. Копиленка, 6, м. Київ, 01016.

6. Роз`яснити АТ Українська залізниця в особі РФ Одеська залізниця АТ Українська залізниця , що невиконання вимог цієї ухвали є підставою для відмови у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Головуючий, суддя - Огороднік К.М.

Судді - Жуков С.В.

Пєсков В.Г.

СудКасаційний господарський суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення09.09.2019
Оприлюднено11.09.2019
Номер документу84124432
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —917/943/18

Постанова від 23.10.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

Ухвала від 25.09.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

Ухвала від 09.09.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

Постанова від 22.07.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пушай Володимир Іванович

Ухвала від 10.07.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пушай Володимир Іванович

Ухвала від 09.07.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пушай Володимир Іванович

Ухвала від 20.06.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пушай Володимир Іванович

Ухвала від 19.06.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пушай Володимир Іванович

Судовий наказ від 16.05.2019

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Семчук О.С.

Рішення від 10.04.2019

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Семчук О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні