Ухвала
від 08.10.2019 по справі 195/1221/14-ц
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

195/1221/14-ц

У Х В А Л А

іменем України

08.10.2019 року с-ще Томаківка Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області в складі головуючого судді Омеко М.В., при секретарі Мартиновій Н.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Томаківка заяву Томаківської районної державної адміністрації Дніпропетровської області про роз`яснення судового рішення суду від 29.08.2014 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Томаківської районної державної адміністрації Дніпропетровської області про визнання права на земельну частку (пай) у порядку спадкування за законом ,-

в с т а н о в и в :

До суду із заявою про роз`яснення рішення суду від 29.08.2014 року звернулася Томаківська районна державна адміністрація Дніпропетровської області, мотивуючи її тим, що їм не зрозуміло порядок та спосіб виконання рішення суду у справі № 195/1221/14-ц через відсутність вільних земель на території району та відсутності належних повноважень, оскільки відповідні землі перейшли до селищних, сільських, міських рад.

Сторони, належним чином повідомленні, в судове засідання не з `явились.

Дослідивши матеріали справи, суд не знаходить підстав для задоволення заяви.

Відповідно до ст. 271 ЦПК України за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення. Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання. Суд розглядає заяву про роз`яснення судового рішення у порядку, в якому було ухвалено відповідне судове рішення, протягом десяти днів з дня її надходження. У разі необхідності суд може викликати учасників справи, державного чи приватного виконавця в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розглядові заяви про роз`яснення рішення. Про роз`яснення або відмову у роз`ясненні судового рішення суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено.

У пункті 21 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судове рішення у цивільній справі № 14 від 18.12.2009 року зазначено, що роз`яснення рішення суду можливе тоді, коли воно не містить недоліків, що можуть бути усунені лише ухваленням додаткового рішення, а є незрозумілим, що ускладнює його реалізацію. Зазначене питання розглядається судом, що ухвалив рішення, і в ухвалі суд викладає більш повно та ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду. Якщо фактично порушено питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі й роз`яснення мотивів ухваленого рішення, суд ухвалою відмовляє в роз`ясненні рішення.

На підставі вищенаведеного, суд дійшов висновку, що рішення Томаківського районного суду Дніпропетровської області від 29.08.2014 року про задоволення заявлених позовних вимог ОСОБА_1 є зрозумілою, та не підлягає роз`ясненню, оскільки містить висновок суду та мотиви про задоволення заявлених вимог, а саме визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у порядку спадкування за законом, право на земельну частку (пай) розміром 6,43 умовно кадастрових гектарів на території земель сільськогосподарського призначення Томаківського району Дніпропетровської області, яке мав її батько, ОСОБА_2 , що помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , як член колишнього КСП Україна Томаківського району Дніпропетровської області.

Відповідно до пункту 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 16.04.2004 року № 7 член колективного сільськогосподарського підприємства , включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК України, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай).

Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку.

При неможливості надати такій особі земельну частку (пай) з колективної власності через відсутність необхідної для цього землі остання відповідно до пункту 7 Указу Президента України від 8 серпня 1995 р. N 720/95 ( 720/95 ) "Про порядок паювання земель,

переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" має бути надана із земель запасу, створеного місцевою радою під час передачі землі у колективну власність.

Позови громадян, пов`язані з паюванням земель (зокрема, про визнання права на земельну частку (пай), її розмір, незаконність відмови у видачі сертифіката, виділення паю в натурі), можуть бути предметом розгляду судів. Відповідачами в таких справах є КСП, сільськогосподарські кооперативи, районна державна адміністрація, яка затверджувала розмір паю, вирішувала питання про видачу сертифіката, а також виконавчий орган чи орган місцевого самоврядування, що має вирішувати питання про виділення земельної частки (паю) в натурі, тощо.

На підставі наведеного,керуючись ст.ст. 258 , 260 , 261 , 271 , 353 354 , 355 ЦПК України , суд

у х в а л и в :

Відмовити Томаківській районній державній адміністрації Дніпропетровської області в роз`ясненні судового рішення суду від 29.08.2014 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Томаківської районної державної адміністрації Дніпропетровської області про визнання права на земельну частку (пай) у порядку спадкування за законом.

Копію ухвали направити учасникам процесу для відома.

Ухвалу може бути оскаржено до Дніпровського апеляційного суду через Томаківський районний суд Дніпропетровської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя: М.В. Омеко

Дата ухвалення рішення08.10.2019
Оприлюднено10.10.2019
Номер документу84837291
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —195/1221/14-ц

Ухвала від 27.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Космачевська Т. В.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Космачевська Т. В.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Космачевська Т. В.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 02.03.2023

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні