Ухвала
від 10.10.2019 по справі 903/135/19
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

"10" жовтня 2019 р. Справа № 903/135/19

Суддя-доповідач (Головуючий суддя) Північно-західного апеляційного господарського суду Гудак А.В., перевіривши матеріали апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Нафтотрейд Ресурс" на рішення господарського суду Волинської області від 01.07.19р. у справі №903/135/19 (суддя Якушева І. О., м.Луцьк, повний текст складено 05.07.2019)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "СТАТУС-ТРЕЙД", м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВОГ ТРЕЙД", м. Луцьк

про стягнення 81 296 740,13 грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Нафтотрейд Ресурс" звернулося до Північно-західного апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою на рішення господарського суду Волинської області від 01.07.2019 у справі №903/135/19 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "СТАТУС-ТРЕЙД" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВОГ ТРЕЙД" про стягнення 81 296 740,13 грн..

Дослідивши матеріали апеляційної скарги та додані до неї документи, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що апеляційна скарга не відповідає вимогам Глави 1 Розділу IV ГПК України за наступними підставами.

Статтею 258 ГПК України встановлено вимоги до форми і змісту апеляційної скарги. Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 258 ГПК України, до апеляційної скарги додаються докази сплати судового збору.

Проте, до апеляційної скарги Товариством з обмеженою відповідальністю "Нафтотрейд Ресурс" не додані докази сплати судового збору.

Разом з тим, в тексті апеляційної скарги міститься клопотання про відстрочення сплати судового збору до розгляду апеляційної скарги, у зв`язку з тим, що відповідач знаходиться в тяжкому фінансовому стані та не має коштів на сплату судового збору.

Розглянувши вказане клопотання, суд відмовляє у його задоволенні, виходячи з наступного.

Статтею 8 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

Враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю;

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону, є врахування ним майнового стану сторін. Клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

В обґрунтування важкого фінансового становища та відсутності коштів у розмірі достатньому для сплати суми судового збору скаржником додано копію балансу (звіту про фінансовий стан) станом на 30 червня 2019 року. Проте, вказаний документ не підтверджує тяжкий фінансовий стан скаржника і не свідчать про відсутність на банківських рахунках Товариства з обмеженою відповідальністю "Нафтотрейд Ресурс" грошових коштів.

Поняття "фінансовий стан підприємства" наведено у спільному наказі Міністерства фінансів України та Фонду державного майна України №49/121 від 26.01.2001, яким затверджено Положення про порядок здійснення аналізу фінансового стану підприємств, що підлягають приватизації (далі за текстом - Положення).

Пунктом 1.1. Положення визначено, що фінансовий стан підприємства це сукупність показників, що відображають наявність, розміщення і використання ресурсів підприємства, реальні й потенційні фінансові можливості підприємства.

Відповідно до пунктів 3.1 та 3.2 Положення, основним джерелом інформації для фінансового аналізу є фінансова звітність підприємства за два останні календарні роки та за останній звітній період. Фінансовий аналіз підприємства складається з таких етапів: оцінка майнового стану підприємства та динаміка його зміни; аналіз фінансових результатів діяльності підприємства; аналіз ліквідності; аналіз ділової активності; аналіз платоспроможності (фінансової стійкості); аналіз рентабельності.

Доказами матеріального становища можуть бути фінансова звітність, наявність або відсутність грошових коштів на розрахункових рахунках підприємства Форма 2 "Звіт про рух грошових коштів"; наявність або відсутність основних та оборотних засобів та їх вартість; розмір та вартість інших матеріальних активів підприємства.

Колегія суддів зазначає, що скаржником не було надано до апеляційного господарського суду належних та допустимих доказів в обґрунтування доводів клопотання про відстрочення сплати судового збору, зокрема, виписки з банківських рахунків про рух коштів на рахунках на дату звернення з апеляційною скаргою, з яких би вбачалася відсутність грошових коштів на рахунках Товариства з обмеженою відповідальністю "Нафтотрейд Ресурс", як і не обґрунтовано, що станом на момент ухвалення судового рішення у справі №903/135/19 у скаржника будуть наявні кошти для сплати судового збору.

Отже, як вбачається з матеріалів апеляційної скарги, Товариством з обмеженою відповідальністю "Нафтотрейд Ресурс" жодних підстав, наведених у статті 8 Закону України "Про судовий збір", що є вичерпними при вирішенні питання про відстрочення, розстрочення, зменшення або звільнення від сплати судового збору, не наведено.

Суд також зазначає, що відповідно до статті 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського Суду з прав людини" суди застосовують при розгляді Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод (далі за текстом - Конвенція) та практику Європейського суду з прав людини (далі за текстом - Суд) як джерело права.

Пункт 1 статті 6 § 1 Конвенції гарантує кожному право на звернення до суду або арбітражу з позовом щодо будь-яких його цивільних прав та обов`язків.

Таким чином, ця стаття проголошує "право на суд", одним з аспектів якого є право на доступ, тобто право подати до суду позов з цивільно-правових питань.

Європейський суд з прав людини в рішенні від 18.10.2005 у справі "МПП "Голуб" проти України", № 6778/05, зауважив, що процедурні гарантії, закріплені статтею 6, гарантують кожному право подання скарги щодо його прав та обов`язків цивільного характеру до суду чи органу правосуддя. Таким чином, втілюється право на звернення до суду, одним із аспектів якого є право доступу, тобто право розпочати провадження у судах з цивільних питань (справа "Голдер проти Сполученого Королівства", рішення від 21 лютого 1975 року, Серія А № 18, ст. 13-18, п. 28-36).

Суд наголосив, що право на звернення до суду, одним з аспектів якого є право доступу до суду, не є абсолютним; воно може бути обмеженим, особливо щодо умов прийнятності скарги, оскільки за своєю природою це право вимагає регулювання з боку держави, яка щодо цього користується певними межами самостійного оцінювання.

Як зазначено вище, порядок сплати, відстрочення сплати судового збору визначає Закон України "Про судовий збір", яким встановлено ставку за подання апеляційної скарги на рішення суду, а також умови, за яких суд може, зокрема, відстрочити сплату судового збору.

У даному випадку скаржник, по-перше, не відноситься до категорії осіб, визначених пунктами 1, 2 частини 1 статті 8 Закону України "Про судовий збір", яким законом надано право, зокрема, на відстрочення сплати судового збору, а предметом даної справи не є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю. По-друге, апелянтом не надано належних та допустимих доказів, які б свідчили про важке фінансове становище апелянта, не надано доказів відсутності рахунків у апелянта в банківських установах та відсутності на них грошових коштів, як і не обґрунтовано, що станом на момент ухвалення судового рішення у справі №903/135/19 у скаржника будуть наявні кошти для сплати судового збору.

Відстрочення скаржнику сплати судового збору за відсутності визначених законом правових підстав та прийняття до розгляду апеляційної скарги, поданої без дотримання положень Господарського процесуального кодексу України, може бути витлумачено як надання переваги заявнику, що є неприпустимим.

Враховуючи вищевикладене, що відстрочення сплати судового збору є винятковим заходом, що суд має право його застосувати лише в окремих випадках за наявності певних обставин, підтверджених заявником належними та допустимими доказами, суд не вбачає правових підстав для задоволення клопотання про відстрочення сплати судового збору.

Матеріалами апеляційної скарги встановлено, що апелянт просить суд скасувати рішення господарського суду Волинської області від 01.07.2019 у справі №903/135/19 яким позов задоволено частково. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «Вог Трейд» на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Статус-Трейд» 80 217 647 грн. 93 коп. суми попередньої оплати, 663421 грн. 92 коп. витрат, пов`язаних з оплатою судового збору. У задоволенні позову про стягнення 802176 грн. 48 коп. збитків, завданих інфляцією, 276 915 грн. 72 коп. процентів річних відмовлено, та прийняти нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити.

Розмір судового збору, що підлягає сплаті при поданні апеляційної скарги до господарського суду визначено Законом України "Про судовий збір" з урахуванням змін до вказаного Закону.

Відповідно до пп. 7) п.2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду апеляційної скарги на рішення суду судовий збір справляється в розмірі 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Отже, з врахуванням приписів Закону України "Про судовий збір" за позовні вимоги щодо стягнення основного боргу 80 217 647, 93 грн., 3% річних 276915,72 грн., 802176,48 грн.інфляційних втрат на дату подання позову Товариству з обмеженою відповідальністю "Статус-Трейд", необхідно було сплатити судовий збір - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 672350.00 грн.

Таким чином, враховуючи дату подання апеляційної скарги, розмір ставки судового збору за подання апеляційної скарги на рішення суду Товариством з обмеженою відповідальністю "Нафтотрейд Ресурс", становить 1 008 525,00 грн. ( 672350.00х150%= 1 008 525,00 грн.).

В порушення вищезазначених вимог Закону, скаржником не надано доказів на підтвердження сплати і зарахування до Державного бюджету судового збору за подання апеляційної скарги у розмірі, встановленому Законом України "Про судовий збір".

З врахуванням викладеного, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що скаржником не виконано вимоги п.2 ч.3 ст. 258 ГПК України, що відповідно до вимог статті 260 ГПК України є підставою для залишення апеляційної скарги без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Зазначений недолік апеляційної скарги має бути усунений шляхом направлення до Північно-західного апеляційного господарського суду - оригіналу платіжного документа (квитанції, платіжного доручення, тощо) про сплату (доплату) судового збору на реквізити: отримувач коштів - УК у м.Рiвному/м.Рiвне/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38012714, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО): 899998, рахунок отримувача - UA318999980000034316206082016, код класифікації доходів бюджету - 22030101, призначення платежу - *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Північно-західний апеляційний господарський суд (назва суду, де розглядається справа) - у розмірі 1 008 525,00 грн.

Крім того, суд відзначає, що апеляційна скарга ТОВ "Нафтотрейд ресурс" підписана представником за довіреністю Голод Ю.В.

Відповідно до положень ч.ч. 1, 3 ст. 56 Господарського процесуального кодексу України сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника. Юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

30.09.2016 р. набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" N 1401-VIII від 02.06.2016.

Статтею 8 Конституції України встановлено, що Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Норми Конституції України є нормами прямої дії.

Згідно з приписами частини 4 статті 131-2 Конституції України, виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

Підпунктом 11 пункту 16-1 розділу XV "Перехідні положення" Конституції України представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті 131-1 та статті 131-2 цієї Конституції виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року.

Представництво в суді у провадженнях, розпочатих до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)", здійснюється за правилами, які діяли до набрання ним чинності, - до ухвалення у відповідних справах остаточних судових рішень, які не підлягають оскарженню.

З матеріалів справи вбачається, що провадження у справі № 903/135/19 відкрито ухвалою господарського суду Волинської області від 21.02.2019, тобто після набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)", а тому, при оскарженні судових рішень у даній справі в апеляційному порядку сторони повинні враховувати наведені приписи Конституції щодо представництва у судах апеляційної інстанції адвокатами. При цьому, підписання та/або подання апеляційної скарги є процесуальною формою реалізації повноважень представника.

Крім того, дана справа не є малозначною справою, в розумінні ч. 5 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України.

Частиною 1 ст. 58 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що представником у суді може бути адвокат.

Статтею 60 Господарського процесуального кодексу України, зокрема ч. 4, передбачено, що повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність .

Частиною 1 статті 12 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" визначено, що особі, яка склала присягу адвоката України, радою адвокатів регіону у день складення присяги безоплатно видаються свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката України.

Згідно з частиною 1 статті 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Частиною 3 статті 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" передбачено, що повноваження адвоката як захисника або представника в господарському, цивільному, адміністративному судочинстві, кримінальному провадженні, розгляді справ про адміністративні правопорушення, а також як уповноваженого за дорученням у конституційному судочинстві підтверджуються в порядку, встановленому законом.

Судом апеляційної інстанції встановлено, що апеляційна скарга ТОВ "Нафтотрейд ресурс" підписана представником за довіреністю Голод Ю.В.

Однак, до матеріалів апеляційної скарги ТОВ "Нафтотрейд ресурс" не додані докази на підтвердження того, що ОСОБА_1 має статус адвоката та здійснює адвокатську діяльність.

Крім того, згідно даним Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ОСОБА_1 не є керівником або членом виконавчого органу, уповноваженого діяти від імені ТОВ "Нафтотрейд ресурс" відповідно до закону чи статуту.

Разом з тим, судом апеляційної інстанції встановлено, що довіреність на представника ОСОБА_2 .В. від ТОВ "Нафтотрейд ресурс" підписано директором ТОВ "Нафтотрейд ресурс" ОСОБА_3 . Однак, як вбачається з витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань №1005835085 від 10.10.2019 станом на 08.10.2019 (дата подання апеляційної скарги) керівником ТОВ "Нафтотрейд ресурс" (код ЄДРПОУ: 33680859) відповідно до статуту є ОСОБА_4 .

Отже, суд апеляційної інстанції дійшов висновку про необхідність скаржнику надати суду докази повноваження директора ТОВ "Нафтотрейд ресурс" ОСОБА_3 на підписання довіреностей та наявності у ОСОБА_1 статуса адвоката.

Враховуючи вищевикладене та приписи Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку, що апеляційна скарга подана без додержання відповідних вимог процесуального законодавства та підлягає залишенню без руху на підставі статті 174, частини 2 статті 260 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно з ч. 6 ст. 260 Господарського процесуального кодексу України питання про залишення апеляційної скарги без руху вирішується суддею-доповідачем, визначеним в порядку ч. 1 ст. 260 Господарського процесуального кодексу України протягом п`яти днів з дня надходження апеляційної скарги.

Враховуючи вищевикладене, подане апелянтом клопотання про поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення Господарського суду Волинської області від 01.07.2019 у справі №903/135/19 не розглядається.

Керуючись статтями 174, 234, 258, 260 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю "Нафтотрейд Ресурс" у задоволенні клопотання про відстрочку сплати судового збору за подання апеляційної скарги до ухвалення апеляційним судом рішення у даній справі.

2. Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Нафтотрейд Ресурс" на на рішення господарського суду Волинської області від 01.07.2019 у справі №903/135/19 залишити без руху.

3. Запропонувати Товариству з обмеженою відповідальністю "Нафтотрейд Ресурс" усунути встановлені при поданні апеляційної скарги недоліки та надати суду докази сплати судового збору, докази повноваження директора ТОВ "Нафтотрейд ресурс" ОСОБА_3 на підписання довіреностей та наявності у ОСОБА_1 статуса адвоката протягом 10 днів з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху.

4. Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю "Нафтотрейд Ресурс", що при невиконанні вимог даної ухвали, апеляційна скарга вважається неподаною та повертається апелянту.

5. Ухвалу направити скаржнику Товариству з обмеженою відповідальністю "Нафтотрейд Ресурс" за адресою: 43010, м.Луцьк, вул. Кременецька, буд 38, Волинська область .

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею-доповідачем та не підлягає оскарженню.

Суддя-доповідач (Головуючий суддя) Гудак А.В.

Дата ухвалення рішення10.10.2019
Оприлюднено10.10.2019
Номер документу84846157
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 81 296 740,13 грн

Судовий реєстр по справі —903/135/19

Ухвала від 09.12.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кондратова І.Д.

Судовий наказ від 15.11.2019

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 11.11.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Постанова від 06.11.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 07.11.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 06.11.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 10.10.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 10.10.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 08.10.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Ухвала від 07.10.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні