Ухвала
від 07.10.2019 по справі 820/315/17
ВЕЛИКА ПАЛАТА ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

07 жовтня 2019 року

м. Київ

Справа № 820/315/17

Провадження № 11-946 апп 19

Велика Палата Верховного Суду у складі:

судді-доповідача Гриціва М. І. ,

суддів Антонюк Н. О., Анцупової Т. О., Власова Ю. Л., Данішевської В. І., Єленіної Ж. М., Золотнікова О. С., Князєва В. С., Лобойка Л. М., Лященко Н. П., Пророка В. В., Рогач Л. І., Ситнік О. М., Ткачука О. С., Уркевича В. Ю.

перевірила наявність підстав для прийняття до розгляду справи за позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області в особі Харківського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України до Науково-виробничої фірми Технологія у формі товариства з обмеженою відповідальністю про зобов`язання вчинити дії, і

ВСТАНОВИЛА:

У січні 2017 року позивач звернувся до суду з позовом, в якому просив стягнути з відповідача капіталізовані платежі відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Харкові у розмірі 137 726 грн 28 коп.

Харківський окружний адміністративний суд постановою від 27 вересня 2017 року, залишеною без змін ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 21 листопада 2017 року, позов задовольнив частково: стягнув з Науково-виробничої фірми Технологія у формі товариства з обмеженою відповідальністю капіталізовані платежі на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області в особі Харківського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області у розмірі 137 726 грн 28 коп.

Відповідач не погодився з ухваленими судовими рішеннями, звернувся з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, просить скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанцій та направити справу на новий судовий розгляд до суду першої інстанції.

В обґрунтування касаційної скарги особа, яка подає касаційну скаргу, покликається на те, що у цій справі позивач звернувся до суду з позовом про стягнення суми з відповідача - суб`єкта господарювання, що виключає можливість розгляду цього спору за правилами адміністративного судочинства, оскільки пунктом 4 частини 4 статті 105 Кодексу адміністративного судочинства України (далі -КАС України)передбачено, що адміністративний позов може містити вимоги лише про стягнення коштів з відповідача - суб`єкта владних повноважень, а не суб`єкта господарювання.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду ухвалою від 04 вересня 2019 року передав цю справу на розгляд Великої Палати Верховного Суду на підставі частини шостої статті 346 КАС України.

Відповідно до частини шостої статті 346 КАС України справа підлягає передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду в усіх випадках, коли учасник справи оскаржує судове рішення з підстав порушення правил предметної юрисдикції.

Оскільки в касаційній скарзі Науково-виробнича фірма Технологія у формі товариства з обмеженою відповідальністю просить скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанцій у зв`язку з порушенням правил предметної юрисдикції, Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку про наявність правових підстав для прийняття цієї справи до розгляду.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 345 КАС України суд касаційної інстанції може розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами в разі відсутності клопотань від усіх учасників справи про розгляд справи за їх участю.

Скаржник не клопотав про розгляд справи за його участі. Подібного змісту клопотань не надходило й від сторін та інших учасників справи.

Наявність зазначених обставин робить можливим розгляд касаційної скарги Науково-виробнича фірма Технологія у формі товариства з обмеженою в порядку письмового провадження за наявними матеріалами справи без виклику сторін.

Водночас суд вважає за необхідне поінформувати учасників справи про вчинення процесуальних дій стосовно розгляду цієї справи в порядку письмового провадження шляхом надіслання копій цієї ухвали.

Не вирішених питань, необхідних для касаційного розгляду справи, немає.

Керуючись статтями 345 та 346 Кодексу адміністративного судочинства України, Велика Палата Верховного Суду

УХВАЛИЛА:

Прийняти до розгляду Великою Палатою Верховного Суду справу за позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області в особі Харківського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України до Науково-виробничої фірми Технологія у формі товариства з обмеженою відповідальністю про зобов`язання вчинити дії .

Призначити справу до касаційного розгляду Великою Палатою Верховного Суду на 11 грудня 2019 року в порядку письмового провадження без виклику учасників справи у приміщенні Верховного Суду за адресою: м. Київ, вул. Пилипа Орлика, 8.

Надіслати учасникам справи копії цієї ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач М. І. Гриців

Судді: Н. О. Антонюк Л. М. Лобойко

Т. О. Анцупова Н. П. Лященко

Ю. Л. Власов В. В. Пророк

В. І. Данішевська Л. І. Рогач

Ж. М. Єленіна О. М. Ситнік

О. С. Золотніков О. С. Ткачук

В. С. Князєв В. Ю. Уркевич

СудВелика палата Верховного Суду
Дата ухвалення рішення07.10.2019
Оприлюднено11.10.2019
Номер документу84877007
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/315/17

Ухвала від 12.06.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

Постанова від 27.05.2020

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Гриців Михайло Іванович

Ухвала від 07.10.2019

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Гриців Михайло Іванович

Ухвала від 04.09.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 03.09.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 13.03.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 28.12.2017

Адміністративне

Верховний Суд

Стародуб О.П.

Ухвала від 21.11.2017

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Катунов В.В.

Ухвала від 01.11.2017

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Катунов В.В.

Ухвала від 01.11.2017

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Катунов В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні