Ухвала
від 18.10.2019 по справі 6-23/10
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД


У Х В А Л А

18 жовтня 2019 року

м. Харків

справа № 6-23/10

провадження № 22-ц/818/4932/19

Харківський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати у цивільних справах:

головуючого - Котелевець А.В.,

суддів - Кіся П.В., Піддубного Р.М.,

розглянув у порядку письмового провадження цивільну справу за поданням старшого державного виконавця Комінтернівського відділу Державної виконавчої служби Харківського міського управління юстиції Косіцької Л.В. про тимчасове обмеження ОСОБА_1 у праві виїзду за межі України за апеляційною скаргою ОСОБА_2 - представника ОСОБА_1 на ухвалу Фрунзенського районного суду м. Харкова від 01 червня 2010 року в складі судді Бабкової Т.В.,

у с т а н о в и в :

Ухвалою Фрунзенського районного суду м. Харкова від 01 червня 2010 року задоволено подання старшого державного виконавця Комінтернівського відділу Державної виконавчої служби Харківського міського управління юстиції Косіцької Л.В. та тимчасово обмежено ОСОБА_1 у праві виїзду за межі України без вилучення паспортного документа до погашення заборгованості за виконавчими листами № 2-287, виданими 27 жовтня 2009 року Фрунзенським районним судом м. Харкова про стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_3 суми боргу в розмірі 255 137 грн. та 12 800 грн. на відшкодування моральної шкоди.

На зазначену ухвалу суду першої інстанції 02 вересня 2019 року ОСОБА_2 - представник ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу, яка, зокрема, містить клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження.

09 вересня 2019 року апеляційна скарга ОСОБА_2 - представника ОСОБА_1 разом з оригіналом ухвали Фрунзенського районного суду м. Харкова від 01 червня 2010 року надійшли до суду апеляційної інстанції.

Відповідно до доповідної секретаря Фрунзенського районного суду м. Харкова Буйлова С.В. цивільна справа № 6-23/10 знищена у 2017 році, її матеріали приєднані до архівного скоропідшивача.

Ухвалою Харківського апеляційного суду в складі судді судової палати у цивільних справах Котелевець А.В. від 19 вересня 2019 року апеляційну скаргу залишено без руху для подання клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали суду першої інстанції з викладом поважних причин пропуску з дня відмови у перетині кордону України та подання відповідних доказів.

04 жовтня 2019 року на виконання вимог ухвали від 19 вересня 2019 року ОСОБА_1 подав клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали суду першої інстанції від 01 червня 2010 року та відповідні докази на підтвердження викладених доводів.

Клопотання мотивоване тим, що ухвала про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України без вилучення паспортного документа була постановлена без його участі, її копію він не отримував. Про оскаржувану ухвалу йому стало відомо лише в 2018 році, у зв`язку з відмовою у перетині кордону.

В січні 2018 року його представник ОСОБА_4 отримав з Державної прикордонної служби України інформацію про наявність можливих обмежень у праві виїзду за кордон. А саме, в листі роз`яснено, що ухвалою Фрунзенського районного суду м. Харкова від 01 червня 2010 року ОСОБА_1 тимчасово обмежено у праві виїзду за межі України, проте самої копії ухвали до відповіді не надано. Про вказані обставини ОСОБА_4 повідомив його лише в травні 2019 року.

В травні 2019 року ОСОБА_4 - представник ОСОБА_1 в суді першої інстанції отримав інформацію про те, що цивільна справа № 6-23/10 знищена у 2017 році у зв`язку із закінчення строку зберігання.

В червні 2019 року ОСОБА_5 - представник ОСОБА_1 звернувся до Міжрайонного відділу державної виконавчої служби по Основ`янському та Слобідському районах міста Харків Головного територіального управління юстиції у Харківській області з клопотанням про ознайомлення з матеріалами виконавчого провадження та отримання копії оскаржуваної ухвали. Однак отримав відповідь про те, що виконавче провадження знищено.

29 серпня 2019 року з Головного центру обробки спеціальної інформації Прикордонної служби України на адресу ОСОБА_5 - представника ОСОБА_1 надійшла копія ухвали Фрунзенського районного суду м. Харкова від 01 червня 2010 року.

Апеляційна скарга подана ОСОБА_2 - представником ОСОБА_1 02 вересня 2019 року.

Згідно з пунктом 13 статті 1 Перехідних положень ЦПК України, який набув чинності 15 грудня 2017 року, судові рішення, ухвалені судами першої інстанції до набрання чинності цією редакцією Кодексу, набирають законної сили та можуть бути оскаржені в апеляційному порядку протягом строків, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Частиною другою статті 294 ЦПК України (в редакції, яка була чинною на час постановлення ухвали) було встановлено, що апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`яти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

Частиною третьою статті 3 ЦПК України (в редакції, чинній на час подання апеляційної скарги) встановлено, що провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Відповідно до пункту 8 статті 129 Конституції України основними засадами судочинства є забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

Конституційний Суд України у Рішенні від 11 грудня 2007 року № 11-рп/2007 зазначив, що реалізацією права особи на судовий захист є можливість оскарження судових рішень у судах апеляційної та касаційної інстанції. Перегляд судових рішень в апеляційному та касаційному порядку гарантує відновлення порушених прав і охоронюваних законом інтересів людини і громадянина (абзац третій підпункту 3.1 пункту 3 мотивувальної частини).

Частиною 1 статті 127 ЦПК України встановлено, що суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

З урахуванням наданих ОСОБА_1 доказів на підтвердження викладених доводів у клопотанні, а також того, що доводи ОСОБА_1 неможливо спростувати матеріалами справи у зв`язку із її знищенням, клопотання підлягає задоволенню, а строк на апеляційне оскарження ухвали Фрунзенського районного суду м. Харкова від 01 червня 2010 року - поновленню.

Оскільки визначені у статтях 357, 358 ЦПК України підстави для залишення апеляційної скарги без руху, повернення апеляційної скарги або для відмови у відкритті апеляційного провадження відсутні, апеляційне провадження за апеляційною скаргою підлягає відкриттю.

Відповідно до статті 360 ЦПК України учасникам процесу роз`яснюється право подати до суду апеляційної інстанції відзив на вищевказану апеляційну скаргу в письмовій формі протягом строку, встановленого судом апеляційної інстанції в ухвалі про відкриття апеляційного провадження. Відзив на апеляційну скаргу має містити: найменування суду апеляційної інстанції; ім`я (найменування), поштову адресу особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу, а також номер засобу зв`язку, адресу електронної пошти, за наявності; обґрунтування заперечень щодо змісту і вимог апеляційної скарги; у разі необхідності - клопотання особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу; перелік матеріалів, що додаються, який необхідно самостійно надіслати іншим учасникам справи та надати докази до Харківського апеляційного суду про надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи. Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду судового рішення суду першої інстанції і має своїми наслідками апеляційний розгляд справи на підставі наявних матеріалів.

Клопотання про проведення відеоконференції підлягає вирішенню судовою колегією під час призначення справи до розгляду.

Керуючись ст. ст. 127, 260, 261, 354, 356-361 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Поновити ОСОБА_1 строк на апеляційне оскарження ухвали Фрунзенського районного суду м. Харкова від 01 червня 2010 року.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_2 - представника ОСОБА_1 на ухвалу Фрунзенського районного суду м. Харкова від 01 червня 2010 року.

Направити учасникам справи копії ухвали про відкриття провадження та апеляційної скарги.

Роз`яснити учасникам справи право подати відзив на апеляційну скаргу, який за формою та змістом має відповідати вимогам статті 360 ЦПК України, протягом 15 днів з дня отримання копії ухвали про відкриття апеляційного провадження у справі.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її підписання суддями та касаційному оскарженню не підлягає.

Головуючий А.В. Котелевець

Судді П.В. Кісь

Р.М. Піддубний

СудХарківський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення18.10.2019
Оприлюднено22.10.2019
Номер документу85068968
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —6-23/10

Ухвала від 26.02.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Котелевець А. В.

Ухвала від 26.02.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Котелевець А. В.

Ухвала від 12.11.2019

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Котелевець А. В.

Ухвала від 18.10.2019

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Котелевець А. В.

Ухвала від 19.09.2019

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Котелевець А. В.

Ухвала від 31.05.2017

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Горошко Л. Б.

Ухвала від 31.05.2017

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Горошко Л. Б.

Ухвала від 04.03.2010

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Шуляк А. С.

Ухвала від 11.08.2010

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Смірнов О. С.

Ухвала від 13.05.2010

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Поглод О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні