Ухвала
від 20.10.2019 по справі 740/5178/19
НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 740/5178/19

Провадження № 1-кс/740/1964/19

УХВАЛА

про накладення арешту на майно

20 жовтня 2019 року м.Ніжин

Слідчий суддя Ніжинського міськрайонного суду

Чернігівської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувшиклопотання страшого слідчого СВ Ніжинського ВП ГУНП України в Чернігівській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Ніжинської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , заявлене у межах кримінального провадження, внесеного 04 жовтня 2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019270180001248 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.246 КК України,

про арешт майна,

ВСТАНОВИЛА:

Старший слідчий СВ Ніжинського ВП ГУНП України в Чернігівській області ОСОБА_3 звернулася з клопотанням, погодженим з прокурором Ніжинської місцевої прокуратури ОСОБА_4 ,про арештмайна тадокументів:розпиляної колоди сухостійної та сироростучої деревини породи сосна і береза в колодах довжиною по два метри в приблизній кількості чотири метра кубічних, без відповідних документів; бензопили марки Stihl MS 180/С із заводським номером НОМЕР_1 , яка використовувалася в розпиловці виявленої лісопродукції; зошита ОСОБА_5 з нотатками про виконану роботу та щоденним плануванням про проведення лісозаготівлі; порожні накладні листи з мокрими печатками «ПП ОСОБА_6 » у кількості семи штук.

В обґрунтуванняклопотання посилаєтьсяна те,щов провадженні Ніжинського ВП ГУНП в Чернігівській області перебувають матеріали досудового розслідування за №12019270180001248 від 04.10.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.246 КК України, за фактом незаконної порубки семи сухостійних дерев породи сосна на території виділу №5, кварталу №37, обходу №5, що перебуває в постійному лісокористуванні Ніжинського районного дочірнього агролісогосподарського спеціалізованого підприємства «Ніжинрайагролісництво» комунального підприємства «Чернігівоблагроліс».

В ході досудового розслідування встановлено, що в першій декаді вересня 2019 року лісником обходу №3 ДП «Ніжинрайагролісництво» ОСОБА_7 під час виконання його посадових обов`язків з охорони лісових насаджень у кварталі №37, виділі 5 на території Вертіївської ОТГ виявлено незаконну порубку сухостійних дерев породи «сосна звичайна» у кількості семи штук. На місці події лісником було виявлено трьох мешканців села Вертіївка: ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , та ОСОБА_10 , які використовували трактор МТЗ 82, державний номерний знак НОМЕР_2 , з причепом сірого кольору без державної реєстрації, під керуванням ОСОБА_9 , куди завантажили розпиляні колоди спиляної деревини. Особи повідомили, що вказівку на спилювання та вивіз лісопродукції їм надав майстер ДП «Ніжинрайагролісництво» ОСОБА_11 .

Жодні дозвільні документи на проведення рубок у кварталі 37, виділі №5 підприємством не виготовлялися, лісорубний білет не виписувався.

Відповідно до розрахунку шкоди, завданої природному навколишньому середовищу, який наданий ДП «Ніжинрайагролісництво», саму збитку внаслідок незаконної порубки становить 24237,04 грн.

В подальшому працівниками кримінальної поліції Ніжинського ВП ГУНП в Чернігівській області було встановлено осіб, яких виявив лісник на місці вчинення кримінального правопрушення, - це працівники комунального підприємства «Альянс» Вертіївської сільської ради Ніжинського району (ЄДРПОУ: 38314371): ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою:

АДРЕСА_1 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 , та ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 . Їх діями керував майстер ДП «Ніжинрайагролісництво» ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який проживає за адресою: АДРЕСА_3 , які за попередньою змовою, використовуючи майно підприємства, вчинили незаконну порубку лісу.

19.10.2019 в період часу з 07.10 год по 13.04 год на підставі ухвали слідчого судді Ніжинського міськрайонного суду було проведено обшук за адресою: АДРЕСА_4 за місцем проживання ОСОБА_5 , в результаті якого виявлено та вилучено: розпиляні колоди сухостійної та сироростучої деревини породи сосна та береза в колодах довжиною по два метри в приблизній кількості чотири метра кубічних, без відповідних документів; бензопилу марки Stihl MS 180/С із заводським номером НОМЕР_1 , яка використовувалася в розпиловці виявленої лісопродукції; зошит ОСОБА_5 з нотатками про виконану роботу та щоденним плануванням про проведення лісозаготівлі; порожні накладні листи з мокрими печатками «ПП ОСОБА_6 » у кількості семи штук.

В судове засідання слідчий не зявилася, надавши заяву про розгляд клопотання за її відсутності.

Згідно ч.1 ст.172КПК України клопотання про арешт майна розглядається слідчим суддею, судом не пізніше двох днів з дня його надходження до суду за участю слідчого та/або прокурора, цивільного позивача, якщо клопотання подано ним, підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, і за наявності також захисника, законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження. Неприбуття цих осіб у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

На підставі ч.2 ст.170КПК України слідчий суддя або суд під час досудового провадження накладає арешт на майно, якщо є достатні підстави вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у частині другій статті 167 цього Кодексу, зокрема, зберегло на собі сліди кримінального правопорушення, є засобом чи знаряддям вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч.1 ст.170КПК України арешт майна передбачає собою тимчасове позбавлення можливості відчужувати певне майно за ухвалою слідчого судді або суду до скасування арешту майна у встановленому цим Кодексом порядку.

Відповідно до вимог цього Кодексу арешт майна може також передбачати заборону для особи, на майно якої накладено арешт, іншої особи, у володінні якої перебуває майно, розпоряджатися будь-яким чином таким майном та використовувати його.

Згідно ч.4 ст.173КПК України у разі задоволення клопотання слідчий суддя, суд застосовує найменш обтяжливий спосіб арешту майна. Слідчий суддя, суд зобов`язаний застосувати такий спосіб арешту майна, який не призведе до зупинення або надмірного обмеження правомірної підприємницької діяльності особи або інших наслідків, які суттєво позначаються на інтересах інших осіб.

Враховуючи вищевикладене, з метою збереження речових доказів у незмінному стані, забезпечення можливості їх експертного дослідження та недопущення їх втрати, виникає необхідність у застосуванні саме такого засобу забезпечення кримінального провадження як накладення арешту на майно, а тому слідчий суддя дійшла висновку, що клопотання є обґрунтованим, відповідає вимогамст.171КПК України і підлягає задоволенню.

Керуючись ст.107, 170-173, 309 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИЛА:

Накласти арешт на вилучене під час обшуку 19.10.2019 року за місцем проживання ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_4 майно та документи: розпиляні колоди сухостійної та сироростучої деревини породи сосна та береза в колодах довжиною по два метри в приблизній кількості чотири метра кубічних без відповідних документів; бензопилу марки Stihl MS 180/С із заводським номером НОМЕР_1 , яка

використовувалася в розпиловці виявленої лісопродукції; зошит ОСОБА_5 з нотатками про виконану роботу та щоденним плануванням про проведення лісозаготівлі; порожні накладні листи з мокрими печатками «ПП ОСОБА_6 » у кількості семи штук для забезпечення збереження речових доказів та недопущення їх приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Виконання ухвали покласти на групу слідчих СВ Ніжинського ВП ГУНП України в Чернігівській області (м.Ніжин, вул. Московська, 22), які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реестру досудових розслiдувань за №12019270180001248 вiд04 жовтня 2019 року.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя Ніжинського

міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.10.2019
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу85073571
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —740/5178/19

Ухвала від 30.09.2020

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Ковальова Т. Г.

Ухвала від 24.10.2019

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Ковальова Т. Г.

Ухвала від 20.10.2019

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Ковальова Т. Г.

Ухвала від 20.10.2019

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Ковальова Т. Г.

Ухвала від 20.10.2019

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Ковальова Т. Г.

Ухвала від 17.10.2019

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Ковальова Т. Г.

Ухвала від 17.10.2019

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Ковальова Т. Г.

Ухвала від 17.10.2019

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Ковальова Т. Г.

Ухвала від 17.10.2019

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Ковальова Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні