Ухвала
від 21.10.2019 по справі 911/1658/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"21" жовтня 2019 р. м. Київ Справа № 911/1658/18

за позовом ОСОБА_1

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробничої фірми "Водополімер"

Товариства з обмеженою відповідальністю "Сіверекополімер"

за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів Приватного акціонерного товариства "Пересувна механізована колона № 55"

про визнання недійсним з моменту укладення договору іпотеки

Суддя Карпечкін Т.П.

За участю представників:

від позивача: Стецько М.В. (довіреність б/н від 30.01.2018 року), Корнієнко Ю.Г.;

від відповідача1: Квасков О. Д. (витяг № 1004517115 від 30.07.2018 року);

від відповідача2: не з`явився;

від третьої особи: не з`явився.

обставини справи:

В провадженні Господарського суду Київської області знаходиться справа за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробничої фірми "Водополімер" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Сіверекополімер" за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів Приватного акціонерного товариства "Пересувна механізована колона про визнання недійсним з моменту укладення договору іпотеки.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 13.09.2019 року поновлено провадження у справі № 911/1658/18, підготовче судове засідання призначено на 09.10.2019 року.

09.10.2019 року від представника позивача надійшли письмові пояснення по суті спору.

09.10.2019 року від представника позивача надійшло клопотання про витребування доказів, в якому позивач просить суд витребувати у Реєстраційної служби Бориспільської міської ради Київської області копії усіх документів на підставі яких за Товариством з обмеженою відповідальністю "Сіверекополімер" була проведена державна реєстрація спірного об`єкту нерухомості № 693199132105 під назвою Адміністративно-виробничий корпус з підсобно-господарськими спорудами за адресою: м. Бориспіль, вул. Запорізька, 14-а.

21.10.2019 року від відповідача 2 надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

Відповідач 2 та третя особа, належним чином повідомлені про дату, час і місце підготовчого засідання, в судове засідання 21.10.2019 року не з`явилися.

Також, 09.10.2019 року представником позивача було клопотання про залучення до участі в справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів - Товариства з обмеженою відповідальністю Ріелті Естейт . В обгрунтування поданого клопотання заявник зазначав про те, що власником спірного майна - предмету іпотеки, який відповідачем 1 було передано відповідачу 2 в рахунок погашення зобов`язань Приватного акціонерного товариства "Пересувна механізована колона № 55" перед відповідачем2, на виконання умов спірного договору іпотеки, який позивач просить визнати недійсним у даній справі, на даний момент є Товариство з обмеженою відповідальністю Ріелті Екстейт .

Як визначено ч. 2 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Згідно з ч. 4 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Відтак, розглянувши в судовому засіданні 21.10.2019 року вищевказане клопотання представника позивача, та встановивши, що рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки Товариства з обмеженою відповідальністю Ріелті Естейт , суд дійшов висновку про необхідність залучення Товариства з обмеженою відповідальністю Ріелті Естейт до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів.

Окрім того, в судовому засіданні 21.10.2019 року судом було розглянуто клопотання представника позивача про витребування доказів, яке надійшло 09.10.2019 року, та встановлено наступне.

Відповідно до ч. 1-2 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу.

У клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

Оскільки зазначене клопотання про витребування доказів відповідає вимогам ст. 81 Господарського процесуального кодексу України та запитувана інформація має істотне значення для всебічного вирішення спору у даній справі, суд дійшов висновку про його задоволення.

У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази (ч. 2 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно з п. п. 2-3 ч. 1 ст. 177 Господарського процесуального кодексу України завданнями підготовчого провадження є: з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановлення, та зібрання відповідних доказів.

Суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадку залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача (п. 2 ч. 2 ст. 183 Господарського процесуального кодексу України).

Як передбачено п. 3 ч. 2 ст. 183 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, коли питання, визначені ч. 2 ст. 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні, зокрема вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання.

Враховуючи залучення до участі в справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, та необхідність витребування додаткових доказів, суд дійшов висновку про відкладення підготовчого засідання.

Окрім того, згідно з ч. 3 ст. 177 Господарського процесуального кодексу України підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

З метою забезпечення належної підготовки справи для розгляду по суті, а також з огляду на те, що строк підготовчого провадження у даній справі спливає, суд вирішив продовжити строк підготовчого провадження на тридцять днів.

Керуючись ст. ст. 50, 81, 177, 182-183, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Відкласти підготовче засідання у справі на 06.11.2019 року о 14:15.

2. Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Київської області (м. Київ, вул. С. Петлюри, 16108, в залі судових засідань № 5).

3. Продовжити строк проведення підготовчого провадження на тридцять днів.

4. Відповідно до ч. 1 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України залучити до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів - Товариство з обмеженою відповідальністю Ріелті Естейт (14000, м. Чернігів, вул. Гетьмана Полуботка, буд. 7, код 41929085).

5. Зобов`язати позивача у відповідності ч. 2 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України надіслати третій особі копію позовної заяви з додатками, докази направлення надати суду.

6. Зобов`язати третю особу - Товариство з обмеженою відповідальністю Ріелті Естейт надати письмові пояснення по суті заявлених позовних вимог.

7. Задовольнити клопотання ОСОБА_1 про витребування доказів.

8. Витребувати у Реєстраційної служби Бориспільської міської ради Київської області (08300, м. Бориспіль, вул. Київський шлях, буд. 73) належним чином засвідчені копії усіх документів на підставі яких за Товариством з обмеженою відповідальністю "Сіверекополімер" була проведена державна реєстрація об`єкту нерухомості № 693199132105 під назвою Адміністративно-виробничий корпус з підсобно-господарськими спорудами за адресою: м. Бориспіль, вул. Запорізька, 14-а .

9. Встановити строк для подання Реєстраційною службою Бориспільської міської ради Київської області витребуваних докуменів - до 06.11.2019 року .

10. Попередити Реєстраційну службу Бориспільської міської ради Київської області про те, що згідно з частинами 7-8 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали; у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

11. Учасникам процесу письмові докази, які подаються до господарського суду, оформити відповідно до вимог ст. 91 Господарського процесуального кодексу України, а заяви та клопотання - в письмовій формі відповідно до ч. 2 ст. 169 та ст. 170 Господарського процесуального кодексу України.

12. Викликати в судове засідання повноважних представників учасників справи. Повноваження представників мають бути підтверджені довіреністю, оформленою в установленому порядку (засвідченою нотаріально або, якщо довіреність видає юридична особа - підписом її керівника з прикладенням печатки цієї організації). У разі представництва інтересів сторони безпосередньо її керівником або засновниками - наказ, рішення, розпорядження, протокол тощо (або засвідчені належним чином витяги з них), які підтверджують їх призначення або обрання.

13. Явка представників учасників справи в судове засідання визнається обов`язковою .

14. Інформацію по справі учасники справи можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет (http://court.gov.ua/fair/).

15. Копію ухвали Господарського суду Київської області надіслати учасникам справи та Реєстраційній службі Бориспільської міської ради Київської області.

16. Ухвала набирає законної сили у порядку, встановленому ст. 235 Господарського процесуального кодексу України.

17. Відповідно до приписів ст. 255 Господарського процесуального кодексу України дана ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Т.П. Карпечкін

Дата ухвалення рішення21.10.2019
Оприлюднено27.10.2019
Номер документу85206016
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/1658/18

Ухвала від 28.01.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 19.01.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Постанова від 16.11.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 26.10.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 12.10.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 21.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 14.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 21.07.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 07.07.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Євсіков О.О.

Ухвала від 19.03.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Карпечкін Т.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні