Ухвала
від 30.10.2019 по справі 804/2075/16
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

30 жовтня 2019 року Справа № 804/2075/16

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Лозицької І.О.

при секретарі судового засідання Ткач Л.А.

за участю:

представника заявника не прибув

представника відповідача не прибув

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Дніпрі заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Губинихский известковий завод про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Губинихский известковий завод до Новомосковської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ :

18.10.2019 року до Дніпропетровського окружного адміністративного суду звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю Губинихский известковий завод з заявою про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі № 804/2075/16, в якій просить суд:

- замінити сторону виконавчого провадження - боржника у виконавчому листі, що виданий 18.04.2017 року Дніпропетровським окружним адміністративним судом по адміністративній справі № 804/2075/16, а саме: Новомосковську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області її правонаступником - Головним управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області (код ЄДРПОУ 43145015, адреса місцезнаходження: 49005, м. Дніпро, вул. Сімферопольська, буд. 17-А).

В обґрунтування своєї заяви заявник зазначив, що Головне управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області є правонаступником Новомосковської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області, що зумовлює необхідність заміни сторони виконавчого провадження (боржника).

Ухвалою суду від 21.10.2019 року було прийнято до провадження заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Губинихский известковий завод про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі та призначений розгляд заяви на 14:00 годину 30.10.2019 року.

У судове засідання сторони не з`явились, належним чином були повідомлені про дату, час та місце розгляду заяви, що підтверджується матеріалами справи.

30.10.2019 року представник заявника надав суду письмову заяву про розгляд заяви про заміну сторони виконавчого провадження у письмовому провадженні.

Згідно з ч. 2 ст. 379 КАС України, суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Відповідно до ч. 4 ст. 229 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу, розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи, (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу, не здійснюється.

За викладених обставин, враховуючи приписи ст. 379 КАС України, заяву розглянуто без участі сторін, за наявними у справі матеріалами.

Суд, перевіривши матеріали справи, вивчивши доводи заявника, дійшов висновку про наявність підстав для задоволення вимог заяви та виходить з наступного.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що 12.07.2016 року Дніпропетровським окружним адміністративним судом було винесено постанову, якою був задоволений у повному обсязі адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю Губинихский известковий завод до Новомосковської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії, визнано протиправною бездіяльність Новомосковської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області щодо неподання до органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, висновку про підтвердження правомірності сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість по податковій декларації з податку на додану вартість Товариства з обмеженою відповідальністю Губинихский известковий завод (код ЄДРПОУ 38504126) за травень 2014 року в розмірі 2 364 026,00 грн.; зобов`язано Новомосковську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області подати до органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, висновок про підтвердження правомірності сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість по податковій декларації з податку на додану вартість Товариства з обмеженою відповідальністю Губинихский известковий завод (код ЄДРПОУ 38504126) за травень 2014 року в розмірі 2 364 026,00 грн.

Вказане судове рішення набрало законної сили станом на 30.03.2017 року.

18.04.2017 року Дніпропетровський окружний адміністративний суд видав виконавчий лист в частині зобов`язання Новомосковської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області подати до органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, висновок про підтвердження правомірності сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість по податковій декларації з податку на додану вартість Товариства з обмеженою відповідальністю Губинихский известковий завод (код ЄДРПОУ 38504126) за травень 2014 року, в розмірі 2 364 026,00 грн.

18.10.2019 року Товариство з обмеженою відповідальністю Губинихский известковий завод звернулось до суду з заявою про заміну сторони виконавчого провадження, з огляду на те, що Головне управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області (код ЄДРПОУ 43145015, адреса місцезнаходження: 49005, м. Дніпро, вул. Сімферопольська, буд. 17-А) є правонаступником Новомосковської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області.

Судом встановлено, що відповідно до пункту 1 Постанови Кабінету Міністрів України Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби України від 18 грудня 2018 року № 1200, Державну фіскальну службу України постановлено реорганізувати та утворити Державну податкову службу України.

Державна податкова служба є правонаступником прав та обов`язків реорганізованої Державної фіскальної служби у відповідних сферах діяльності.

Постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 2019 року № 537 Про утворення територіальних органів Державної податкової служби встановлено реорганізувати шляхом приєднання Головного управління ДФС у Дніпропетровській області до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області.

21 серпня 2019 року Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження № 682-р Питання Державної податкової служби , яким погодив пропозицію Міністерства фінансів щодо можливості забезпечення здійснення Державною податковою службою покладених на неї постановою Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 року № 227 "Про затвердження положень про Державну податкову службу України та Державну митну службу України" (Офіційний вісник України, 2019 р., № 26, ст. 900) функцій і повноважень Державної фіскальної служби, що припиняється, з реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та законодавства з інших питань, контроль за дотриманням якого покладено на Державну податкову службу.

Відповідно до наказу Головного управління ДПС у Дніпропетровській області вересня 2019 року № 17 Про початок діяльності Головного управління ДПС у Дніпропетровській області , ГУ ДПС у Дніпропетровській області розпочало свою діяльність.

Також, це підтверджується наявним в матеріалах справи витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, відповідно до якого, 01.08.2019 року за № 12241020000091388 було проведено державну реєстрацію Головного управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області (ГУ ДПС у Дніпропетровській області). При цьому, Дніпровсько-Новомосковське управління Головного управління ДПС у Дніпропетровській області є відокремленим підрозділом юридичної особи Головного управління ДПС у Дніпропетровській області.

Відповідно до ч. 1 ст. 379 КАС України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Таким чином, враховуючи, що Головне управління ДПС у Дніпропетровській області є правонаступником Головного управління ДФС у Дніпропетровській області, суд вважає за необхідне замінити сторону виконавчого провадження (боржника) його правонаступником.

Отже, суд погоджується з твердженнями заявника щодо необхідності заміни боржника у виконавчому документі як сторони виконавчого провадження, тому приходить до висновку про наявність підстав для задоволення вимог заяви про заміну сторони виконавчого провадження.

При цьому, суд зазначає, що частинами 1, 2 ст. 14 КАС України визначено, що судове рішення, яким закінчується розгляд справи в адміністративному суді, ухвалюється іменем України. Судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» , суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Суду як джерело права.

У справі «Юрій Миколайович Іванов проти України» , Європейський суд з прав людини проголосив, що право на суд, було б ілюзорним, якби національна правова система Високої Договірної Сторони дозволяла, щоб остаточне, обов`язкове для виконання судове рішення залишалося невиконаним на шкоду будь-якої зі сторін. Ефективний доступ до суду включає право на виконання судового рішення без невиправданих затримок.

Тому, враховуючи викладене вище, суд приходить до висновку про необхідність задоволення заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Губинихский известковий завод та заміни сторони виконавчого провадження, а саме: Новомосковську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області її правонаступником - Головним управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області (код ЄДРПОУ 43145015, адреса місцезнаходження: 49005, м. Дніпро, вул. Сімферопольська, буд. 17-А).

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 14, 72-77, 193, 194, 205, 229, 243, 246, 256, 295, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Губинихский известковий завод про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Губинихский известковий завод до Новомосковської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії - задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження в адміністративній справі № 804/2075/16, а саме: Новомосковську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області її правонаступником - Головним управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області (код ЄДРПОУ 43145015, адреса місцезнаходження: 49005, м. Дніпро, вул. Сімферопольська, буд. 17-А).

Копію цієї ухвали направити учасникам справи.

Ухвала суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 256 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена в порядку та у строки, встановлені статтями 295 та 297 Кодексу адміністративного судочинства України.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи ухвала суду оскаржується до Третього апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд, відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 частини 1 розділу VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України.

Текст ухвали у повному обсязі складений 30.10.2019 року.

Суддя І.О. Лозицька

Дата ухвалення рішення30.10.2019
Оприлюднено31.10.2019
Номер документу85271355
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —804/2075/16

Ухвала від 30.10.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Лозицька Ірина Олександрівна

Ухвала від 21.10.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Лозицька Ірина Олександрівна

Постанова від 29.05.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Коршун А.О.

Ухвала від 11.05.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Коршун А.О.

Ухвала від 30.03.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Коршун А.О.

Ухвала від 14.02.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Коршун А.О.

Ухвала від 08.12.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Горбалінський Володимир Володимирович

Ухвала від 27.11.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Горбалінський Володимир Володимирович

Ухвала від 06.11.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Гончарова Ірина Анатоліївна

Ухвала від 18.10.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Веденяпін О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні