Ухвала
від 13.11.2019 по справі 580/2587/19
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа № 580/2587/19

УХВАЛА

13 листопада 2019 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Карпушової О.В., суддів: Губської Л.В., Епель О.В., секретар судового засідання Гордієнко Л.М., розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Консорціуму "МАГІСТРАЛЬ" на ухвалу Черкаського окружного адміністративного суду від 23 серпня 2019 р. у справі за адміністративним позовом Консорціуму "МАГІСТРАЛЬ" до Департаменту архітектури, містобудування та інспектування Черкаської міської ради, треті особи - Приватне підприємство "ДОРСТРОЙ", Товариство з обмеженою відповідальністю "ШРБУ-48", про визнання дій протиправними, скасування рішення та зобов`язання до вчинення дій

В С Т А Н О В И В:

До Черкаського окружного адміністративного суду звернувся консорціум "Магістраль" з позовом до Департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради (далі - відповідач), треті особи - приватне підприємство "Дорстрой", товариство з обмеженою відповідальністю "ШРБУ-48", в якому просив:

- визнати протиправним та скасувати рішення Департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради, оформлене протоколом розгляду тендерних пропозицій уповноваженою особою замовника № 108 від 30.07.2019;

- визнати протиправним та скасувати рішення Департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради, оформлене протоколом № 112 від 05.08.2019 щодо прийняття рішення уповноваженою особою;

- зобов`язати відповідача скасувати процедуру закупівлі (відкриті торги з публікацією англійською мовою) ідентифікатор закупівлі: UA-2019-06-12-001404-а.

Ухвалою Черкаського окружного адміністративного суду від 23 серпня 2019 р. у задоволенні заяви консорціуму "Магістраль" про забезпечення позову у справі за позовом консорціуму "Магістраль" до Департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради, треті особи - приватне підприємство "Дорстрой", товариство з обмеженою відповідальністю "ШРБУ-48" про визнання протиправними рішення та зобов`язання вчинити певні дії - відмовлено.

Не погоджуючись із вказаним судовим рішенням, позивач подав апеляційну скаргу, в якій просив скасувати ухвалу суду від 23 серпня 2019 року про відмову у забезпеченні адміністративного позову.

Ухвалами Шостого апеляційного адміністративного суду від 30 вересня 2019 року відкрито апеляційне провадження у справі, встановлено строк для подачі відзиву на апеляційну скаргу та призначено справу до розгляду у відкритому судовому засіданні на 22 жовтня 2019 року, яке у подальшому було перенесено на 28 жовтня 2019 року.

До судового засідання 28 жовтня 2019 року апелянтом подано клопотання про залишення апеляційної скарги без розгляду, в якому просив дане клопотання розглянути у порядку письмового провадження.

В обґрунтування даного клопотання зазначено, що ухвалою Черкаського окружного адміністративного суду міста Києва від 25 жовтня 2019 року закрито провадження у справі № 580/2587/19 за позовом консорціуму "Магістраль" до Департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради, треті особи - приватне підприємство "Дорстрой", товариство з обмеженою відповідальністю "ШРБУ-48" про визнання протиправними рішення та зобов`язання вчинити певні дії та роз`яснено сторонам, що даний спір має вирішуватися судами за правилами Господарського процесуального кодексу України.

Оскільки станом на 28 жовтня 2019 року повний текст зазначеної ухвали в системі Єдиний державний реєстр судових рішень був відсутній, строк розгляду апеляційної скарги Консорціуму "МАГІСТРАЛЬ" на ухвалу Черкаського окружного адміністративного суду від 23 серпня 2019 р. у справі за адміністративним позовом Консорціуму "МАГІСТРАЛЬ" до Департаменту архітектури, містобудування та інспектування Черкаської міської ради, треті особи - Приватне підприємство "ДОРСТРОЙ", Товариство з обмеженою відповідальністю "ШРБУ-48", про визнання дій протиправними, скасування рішення та зобов`язання до вчинення дій в порядку письмового провадження був продовжений на 15 днів.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи заявленого клопотання, судова колегія вважає за можливе його задовольнити частково з огляду на наступне.

Приписами Кодексу адміністративного судочинства України (надалі - КАС України) взагалі не передбачено випадки залишення апеляційної скарги без розгляду.

Вивчивши наявні матеріали справи, колегія суддів вважає за необхідне зазначити таке.

До Черкаського окружного адміністративного суду звернувся консорціум "Магістраль" з позовом до Департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради треті особи - приватне підприємство "Дорстрой", товариство з обмеженою відповідальністю "ШРБУ-48", в якому просить:

- визнати протиправним та скасувати рішення Департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради, оформлене протоколом розгляду тендерних пропозицій уповноваженою особою замовника № 108 від 30.07.2019;

- визнати протиправним та скасувати рішення Департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради, оформлене протоколом № 112 від 05.08.2019 щодо прийняття рішення уповноваженою особою;

- зобов`язати відповідача скасувати процедуру закупівлі (відкриті торги з публікацією англійською мовою) ідентифікатор закупівлі: UA-2019-06-12-001404-а.

Ухвалою Черкаського окружного адміністративного суду від 21.08.2019 вказану позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою Черкаського окружного адміністративного суду міста Києва від 25 жовтня 2019 року провадження у справі № 580/2587/19 за позовом консорціуму "Магістраль" до Департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради, треті особи - приватне підприємство "Дорстрой", товариство з обмеженою відповідальністю "ШРБУ-48" про визнання протиправними рішення та зобов`язання вчинити певні дії - закрито та роз`яснено сторонам, що даний спір має вирішуватися судами за правилами Господарського процесуального кодексу України.

Дане апеляційне провадження відкрито за апеляційною скаргою Консорціуму "МАГІСТРАЛЬ" на ухвалу Черкаського окружного адміністративного суду від 23 серпня 2019 р. про відмову у забезпеченні позову у справі № 580/2587/19 за адміністративним позовом Консорціуму "МАГІСТРАЛЬ" до Департаменту архітектури, містобудування та інспектування Черкаської міської ради, треті особи - Приватне підприємство "ДОРСТРОЙ", Товариство з обмеженою відповідальністю "ШРБУ-48", про визнання дій протиправними, скасування рішення та зобов`язання до вчинення дій.

Таким чином, склалася ситуація, за якої на апеляційному перегляді перебувають відокремлені матеріали адміністративної справи, яка наразі є закритою.

За наведених умов колегія суддів дійшла висновку про відсутність предмету спору, що, відповідно, унеможливлює подальший перегляд в апеляційному порядку оскаржуваної ухвали. Відтак, суд вбачає за доцільне закрити апеляційне провадження у даній справі.

Вирішуючи питання щодо сплаченого позивачем судового збору за подання апеляційної скарги на ухвалу Черкаського окружного адміністративного суду від 23 серпня 2019 р., судова колегія вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України Про судовий збір судовий збір повертається у разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Як вбачається з матеріалів справи, Апелянтом було сплачено судовий збір за подання апеляційної скарги на ухвалу суду першої інстанції у розмірі 1 921,00 грн відповідно до квитанції № 38 від 05 вересня 2019 року.

З урахуванням наведеного та того, що судом закрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Консорціуму "МАГІСТРАЛЬ" на ухвалу Черкаського окружного адміністративного суду від 23 серпня 2019 р., судова колегія приходить до висновку про наявність правових підстав для повернення останньому сплаченого за подання апеляційної скарги на ухвалу суду першої інстанції судового збору.

Керуючись ст.ст. 189, 248, 303, 305, 321, 325 КАС України, апеляційний суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання Консорціуму "МАГІСТРАЛЬ" - задовольнити частково.

Апеляційне провадження за апеляційною скаргою Консорціуму "МАГІСТРАЛЬ" на ухвалу Черкаського окружного адміністративного суду від 23 серпня 2019 р. у справі за адміністративним позовом Консорціуму "МАГІСТРАЛЬ" до Департаменту архітектури, містобудування та інспектування Черкаської міської ради, треті особи - Приватне підприємство "ДОРСТРОЙ", Товариство з обмеженою відповідальністю "ШРБУ-48", про визнання дій протиправними, скасування рішення та зобов`язання до вчинення дій - закрити.

Повернути Консорціуму "МАГІСТРАЛЬ" (код ЄДРПОУ 41251371) з Державного бюджету України судовий збір у розмірі 1 921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна) грн. 00 коп., який було сплачено відповідно до квитанції № 38 від 05 вересня 2019 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Колегія суддів: О.В. Карпушова

Л.В. Губська

О.В. Епель

Дата ухвалення рішення13.11.2019
Оприлюднено18.11.2019
Номер документу85644823
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними, скасування рішення та зобов`язання до вчинення дій

Судовий реєстр по справі —580/2587/19

Ухвала від 13.11.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

Ухвала від 25.10.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.О. Кульчицький

Ухвала від 28.10.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

Ухвала від 30.09.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

Ухвала від 30.09.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

Ухвала від 25.09.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.О. Кульчицький

Ухвала від 23.08.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.О. Кульчицький

Ухвала від 21.08.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.О. Кульчицький

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні