Ухвала
від 14.11.2019 по справі 923/848/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

14 листопада 2019 року Справа № 923/848/19

Господарський суд Херсонської області у складі судді Нікітенка С.В. при секретарі Фінаровій О.Л., розглянувши справу

за позовом: Акціонерного товариства "Херсонобленерго", м. Херсон,

до: Дочірнього підприємства товариства з обмеженою відповідальністю "Югтара" "Дніпровська аграрна фірма ім.Солодухіна", смт. Дніпряни м. Нова Каховка Херсонської області,

про стягнення 88860,87 грн.

За участю представників сторін

від позивача - Дереза Т.І., довіреність № 07/023-19 від 26.12.18

від відповідача - не з`явився.

У відповідності до ч.1 п.1 статті 222 Господарського процесуального кодексу України здійснюється повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

в с т а н о в и в:

09 жовтня 2019 року Акціонерне товариство "Херсонобленерго" звернулось до Господарського суду Херсонської області з позовною заявою про стягнення з Дочірнього підприємства товариства з обмеженою відповідальністю "Югтара" "Дніпровська аграрна фірма ім.Солодухіна" 88860,87грн. заборгованості, що виникла на підставі порушення останнім Правил роздрібного ринку електричної енергії та нарахованих на підставі Акту про порушення № 234785 від 05.04.2019.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 03.10.2019 визначено суддю по справі - Нікітенко С.В.

Ухвалою від 07 жовтня 2019 року суд прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі. Розгляд справи 923/848/19 визначено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням викликом сторін.

Цією ж ухвалою суд запропонував учасникам провадження у встановлені строки надіслати (надати) до суду: відповідачу - відзив на позовну заяву (одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду надіслати (надати) іншим учасникам справи копію відзиву та доданих до нього документів, а відповідні докази представити суду), належним чином завірені копії статутних та реєстраційних документів та позивачу відповідь на відзив.

Ухвала суду про відкриття провадження направлена сторонам рекомендованою поштою з повідомленням, у відповідності до вимог частини 5 статті 176 Господарського процесуального кодексу України, згідно з якими ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

29 жовтня 2019року на адресу суду надійшов відзив на позовну заяву, відповідно до якого останнім позовні вимоги не визнаються в повному обсязі з підстав викладених у відзиві, також просить суд стягнути з позивача витрати по сплаті Харківському науково - дослідному інституту судових експертиз стосовно проведення електротехнічної експертизи та сплаті юридичних послуг.

11 листопада 2019 року до суду від відповідача у справі надійшло клопотання про розгляд справи в порядку загального провадження та відкладення розгляду справи.

11 листопада 2019 року до суду від позивача у справі надійшла відповідь на відзив відповідача, позивачем спростовуються доводи відповідача та надаються додаткові пояснення в обґрунтування своєї правої позиції.

У призначене судове засідання 14.11.2019р. прибув повноважний представник позивача.

Відповідач явку уповноваженого представника у судове засідання не забезпечив.

У судовому засіданні представник позивача заперечив проти задоволення клопотання відповідача про здійснення розгляду справи № 923/848/19 в порядку загального позовного провадження, щодо клопотання про відкладення розгляду справ покладається на розсуд суду.

Розглянувши клопотання відповідача про здіснення розгляду справи в порядку загального позовного провадження суду, дійшов висновку, що зазначене клопотання не підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Ухвалою від 07.10.2019 судом вказану позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі № 923/848/19, розгляд справи визначено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін

Відповідно до частини 1 статті 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється у порядку наказного та позовного провадження, яке (тобто позовне) може бути загальним або спрощеним. У свою чергу, згідно з частиною 1 статті 247 того ж Кодексу у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи, визначення яким надане в частині 5 статті 12 Кодексу.

За приписами частини 5 статті 12 ГПК України малозначними справами є:

1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з частинами 1 та 2 ст. 247 ГПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження (ч.3 ст.247 ГПК України).

Як справи, передбачені ч. 2 ст. 247 ГПК України, слід розуміти справи щодо яких немає підстав для визнання їх малозначними (справами незначної складності) відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 12 ГПК України.

В частині другій - шостій ст. 250 ГПК України передбачено право відповідача подати заяву із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження у випадку, передбаченому частиною другою статті 247 цього Кодексу.

При цьому, згідно з ч. 7 ст. 250 ГПК України визначено, що частина друга - шоста цієї статті не застосовується, якщо відповідно до цього Кодексу справа підлягає розгляду виключно в порядку спрощеного провадження.

Положення ч. 1 ст. 247, ч. 1, 7 ст. 250 ГПК України слід розуміти так, що малозначна справа (справа незначної складності) розглядається виключно за правилами спрощеного позовного провадження та не може бути розглянута за правилами загального позовного провадження навіть з урахуванням критеріїв, установлених ч. 3 ст. 247 ГПК України.

Отже, за приписами Господарського процесуального кодексу України надано чітке визначення малозначних справ, які повинні розглядатися судом виключно за правилами спрощеного позовного провадження.

Враховуючи, що ціна позову у справі № 923/848/19 становить 88860,87 грн., тобто не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01.01.2019р. (192100,00 грн.), а тому вказана справа є малозначною та повинна розглядатись виключно за правилами спрощеного позовного провадження.

З огляду на викладене, клопотання Дочірнього підприємства товариства з обмеженою відповідальністю "Югтара" "Дніпровська аграрна фірма ім.Солодухіна" про перехід у справі № 923/643/19 від спрощеного провадження до розгляду справи за правилами загального позовного провадження не підлягає задоволенню, а тому суд відмовляє відповідачу у задоволенні клопотання про перехід до розгляду даної справи в порядку загального позовного провадження.

Згідно частини 2 пункту 3 статті 202 Господарського процесуального кодексу України, суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах, встановлених цим кодексом строків, у випадку першої неявки в судове засідання учасника справи, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнані поважними.

При здійсненні правосуддя суд має виходити з необхідності дотримання основних засад господарського судочинства, зазначених в ст.ст. 2, 4 Господарського процесуального кодексу України, стосовно забезпечення права сторін на розгляд справ у господарському суді після їх звернення до нього у встановленому порядку, гарантованому чинним законодавством, та всебічно забезпечити дотримання справедливого, неупередженого та своєчасного вирішення судом спорів з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

З огляду на вищезазначене, у зв`язку з необхідністю забезпечення реалізації всіма учасниками процесу своїх процесуальних прав і обов`язків, з метою повного, об`єктивного, всебічного розгляду справи, суд задовольняє заяву відповідача та відкладає підготовче засідання.

Частиною першою статті 216 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених частиною другою статті 202 цього Кодексу.

Частиною 1 статті 252 ГПК України визначено: "Розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Відповідно до ч.3 ст.198 ГПК України, головуючий відповідно до завдання господарського судочинства керує ходом судового засідання, забезпечує додержання послідовності і порядку вчинення процесуальних дій, здійснення учасниками судового процесу їх процесуальних прав і виконання ними обов`язків, спрямовує судовий розгляд на забезпечення повного, всебічного та об`єктивного з`ясування обставин справи, усуваючи із судового розгляду все, що не має істотного значення для вирішення справи.

Одночасно, суд враховує, що відповідно до ч.5 ст. 236 ГПК України обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

Враховуючи викладене, з метою надання сторонам можливості реалізувати надані їм Господарським процесуальним кодексом України права, зокрема на участь в судовому засіданні, а також з метою повторного повідомлення відповідача про дату та час судового засідання, суд вважає за необхідне відкласти розгляд справи.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 4, 12, 234, 236, 247, 250 Господарського процесуального кодексу України, суд -

у х в а л и в:

1. Відмовити Дочірньому підприємству товариства з обмеженою відповідальністю "Югтара" "Дніпровська аграрна фірма ім.Солодухіна" у задоволенні клопотання про розгляд справи 923/848/19 в порядку загального позовного провадження.

2. Відкласти розгляд справи на 03 грудня 2019 року на 10:00 год., яке відбудеться в залі судових засідань № 207 Господарського суду Херсонської області (м. Херсон, вул. Театральна, 18).

3. Викликати у судове засідання представників сторін. У разі направлення учасниками справи (за власним бажанням) у судове засідання уповноважених представників, останнім мати при собі, відповідно до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України, документи, що підтверджують їх повноваження.

4. Звернути увагу сторін, що розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими ГПК України для розгляду справ в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у главі 10 ГПК України.

5. Копію ухвали надіслати сторонам у справі.

Ухвала набирає законної сили відповідно до приписів ст. 235 ГПК України та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, відповідно до ст.ст. 254, 255 Господарського процесуального кодексу України.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі "Судова влада України" за наступною адресою: http://ks.arbitr.gov.ua.

Ухвалу підписано 18.11.2019р.

Суддя С.В. Нікітенко

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення14.11.2019
Оприлюднено20.11.2019
Номер документу85715574
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/848/19

Ухвала від 20.07.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Ухвала від 20.05.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 12.05.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 29.04.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 22.04.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Постанова від 30.03.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 03.02.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Рішення від 05.12.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 14.11.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 07.10.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні